Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό στην Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

[15η ΠΕΡΙΟΔΟΣ / ΔΕΥΤΕΡΑ 19-12-2022 / ώρα 20:00, αίθουσα: To Pikap kato, Ολύμπου 57]

IN SITU – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό

μουσικό ντοκιμαντέρ των Χρύσας Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη

In Situ, a documentary about Impro Jazz, by Chryssa TZELEPI & Akis KERSANIDIS  

[είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης]

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει στην 7η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023 το μουσικό οδοιπορικό ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, In Situ – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό [104λ], τιμημένο με το Βραβείο σκηνοθεσίας στο 12ο DOCFEST Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ In Situ – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό γίνεται με την παρουσία των σκηνοθετών Χρύσας Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη, στον πολυχώρο To Pikap kato, την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στις 8μμ και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Καρδερίνης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες και το κοινό. Ειδικός προσκεκλημένος μας ο πιανίστας, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής Σάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα συμμετέχει στη συζήτηση. Η προβολή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τζάνι Λενότσι και του Χρήστου Γερμένογλου.

IN SITU – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό [2017 Ελλάς, 104 λεπτά]

ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης. Παραγωγή: anemiCinema. Συμπαραγωγοί: Prosenghisi Film & Video Productions, ΕΡΤ ΑΕ. Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Τζελέπη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δράκος Πολυχρονιάδης. Κάμερα: Δράκος Πολυχρονιάδης, Θεόφιλος Καλαϊτζίδης. Μοντάζ: Άντα Λιάκου. Ηχοληψία: Βασίλης Αλεξανδρής, Martin Kleinmichel. Μίξη ήχου: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας. Γραφικά, τίτλοι: Νίκος Τζαφερίδης [vinski]. Συμμετέχουν: Σάκης Παπαδημητρίου, Gianni Lenoci, Gianni Mimmo, Άρις Γεωργίου, Φλώρος Φλωρίδης, Δημήτρης Θ. Αρβανίτης, Günter (Baby) Sommer, Χρήστος Γερμένογλου, Γεωργία Συλλαίου, Δημήτρης Χαρωνίτης, Georges Paul, Roscoe Mitchell, Φώντας Αβράμογλου, Πέτρος Δαμιανίδης, Leo Feigin.

Σύνοψη: Η Θεσσαλονίκη υπήρξε στη δεκαετία του ’80 διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινήθηκαν στο πνεύμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Το αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας είναι ακόμη ορατό στην πόλη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, και εκφράζεται μέσα από νεότερους, αλλά και παλαιότερους μουσικούς που δημιουργούν μέσα σ’ αυτό το μουσικό κλίμα. Στην ταινία παρακολουθούμε τις διαδρομές κάποιων μουσικών και καταγράφουμε τις διαφορετικές οπτικές τους πάνω στον αυτοσχεδιασμό, τον ήχο, τη σιωπή και τον τρόπο που σκέφτονται και ζουν. Οι βασικοί ήρωες της ταινίας μάς εξηγούν τις απόψεις τους για τη ζωή και την τέχνη που υπηρετούν, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ενώ βλέπουμε στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».

 

IN SITU – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό

Προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του Τζάνι Λενότσι και του Χρήστου Γερμένογλου.

Βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών  

Η Χρύσα Τζελέπη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 δραστηριοποιείται στον χώρο της δημιουργικής φωτογραφίας με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 σπουδάζει κινηματογράφο στο University of Arts London. Η ταινία της Ιt's a sad story παρουσιάζεται στο National Film Theater στο Λονδίνο. Παράλληλα συμμετέχει στη σύσταση του εργαστηρίου έρευνας παραστατικών τεχνών AlmaKalma και στα πρώτα χάπενινκγς ΧΑΟΣ Ι, ΧΑΟΣ ΙΙ. Από το 2002 μέχρι το 2011 διοργανώνουν μαζί με τον σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη, όπου έχουν από κοινού την καλλιτεχνική επιμέλεια, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα Παράξενη Οθόνη / Strange Screen. Από το 2009 αποτελεί από τα βασικά μέλη του κινηματογραφικού εργαστηρίου – φεστιβάλ Ζagoriwood, στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου. Το 2007 συμμετέχει στην ίδρυση της ανεξάρτητης εν Θεσσαλονίκη εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων anemiCinema, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ως σκηνοθέτιδα και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο Άκης Κερσανίδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1988 από τη σχολή κινηματογράφου Ε. Χατζίκου. Από το 1989 μέχρι το 2000 εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας, σκηνοθέτης και παραγωγός με την εταιρία παραγωγής Προσέγγιση ενώ από το 1994 ασχολείται και με την κινηματογραφική εκπαίδευση. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις με μικτά μέσα (χορό, ζωγραφική, μουσική, βίντεο, performances, κ.α.) Από το 2001 μέχρι το 2009 οργανώνει και διευθύνει το φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Παράξενη Οθόνη. Από το 2009 μέχρι σήμερα συμμετέχει στη διοργάνωση του εργαστηρίου κινηματογράφου Zagoriwood ενώ από το 2008 δραστηριοποιείται σαν σκηνοθέτης και παραγωγός στην anemiCinema.

Ο Σάκης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1940 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Θρυλικός παραμένει ο πρώτος εν Ελλάδι δίσκος αυτοσχεδιασμού, ντουέτο με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη [Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου, 1979]. Μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου οι συνθέσεις συνδυάζονται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Διεθνείς εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα. Ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής και έχει επενδύσει μουσικά πάνω από είκοσι ταινίες. Με την Γεωργία Συλλαίου, από το 1996, έχουν παρουσιάσει προγράμματα με κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα τον βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του 1920. Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά. Ως τώρα έχουν εκδοθεί 23 βιβλία και 19 προσωπικοί του δίσκοι.  Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους δημιουργούς Χρύσα Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη για την παραχώρηση της ταινίας τους και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.