Μια βραδιά αφιερωμένη στον Γούντι Γκάθρι

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του μοναδικού μυθιστορήματος του Γούντι Γκάθρι «Σπίτι από γη», οι εκδόσεις Αίολος σας προσκαλούν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Ίλιον Plus σε μια βραδιά αφιερωμένη στον σπουδαίο αμερικανό καλλιτέχνη.

Για τον Γούντι Γκάθρι και το «Σπίτι από γη» θα μιλήσουν:
Χριστόφορος Κάσδαγλης, δημοσιογράφος - συγγραφέας
Θάλεια Καραμολέγκου, ραδιοφωνική παραγωγός
Θανάσης Μήνας, ραδιοφωνικός παραγωγός
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Στέλλα Πεκιαρίδη, δημοσιογράφος και επιμελήτρια του βιβλίου.

Θα ακολουθήσει συναυλία από τουςDustbowl
Πάνος Μπίρμπας - φωνητικά, ακουστική κιθάρα
Νίκος Φυσάκης - κιθάρα
Γιάννης "John Hardy" Χουστουλάκης - πένταλ στηλ
Μάκης Δρεμέτσικας - κιθάρα, φωνητικά
Λυδία Γραμματικού - μπάσο, φωνητικά
Διονύσης Στεφανόπουλος -ντραμς

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το «Σπίτι από γη»

O Τάικ και η Έλα ζουν στο Τέξας, σ’ ένα ξύλινο χαμόσπιτο, μια παράγκα· ονειρεύονται ένα κανονικό σπίτι, όπου θα μπορούν να προστατεύονται απ’ το κρύο, τη ζέστη και την ατέλειωτη σκόνη που φωλιάζει παντού. Χάρη σ’ ένα φυλλάδιο οδηγιών του υπουργείου Γεωργίας ο Τάικ καταφέρνει ν’ αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να φτιάξει το πολυπόθητο σπίτι με χώμα και νερό, ένα σπίτι από γη. Παρ’ ότι, όμως, και οι δυο τους έχουν ζυμωθεί με τη γη, καθώς ζουν απ’ αυτήν δουλεύοντας σκληρά, η γη δεν τους ανήκει. Πανίσχυρες δυνάμεις - ανάμεσά τους τα τραστ της βιομηχανικής γεωργίας και οι τράπεζες- κάνουν το όνειρό τους απρόσιτο. 

Ο Γούντι Γκάθρι, ο θρύλος της φολκ μουσικής στην Αμερική του μεσοπολέμου, άφησε μαζί με τα αμέτρητα τραγούδια του κι ένα μυθιστόρημα, ανέκδοτο μέχρι πρόσφατα, που το ανακάλυψε ο ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ και το εξέδωσε από κοινού με τον Τζόνι Ντεπ, γράφοντας κι έναν εξαιρετικό πρόλογο. Μεταξύ αυτών που δεν άφησε ασυγκίνητους το «Σπίτι από γη» ήταν και ο λαογράφος Άλαν Λόμαξ, που είχε παροτρύνει τον Γκάθρι να το ολοκληρώσει, και ο Μπομπ Ντίλαν, το πιο διάσημο πνευματικό του τέκνο, που συνέβαλε στην αποκατάσταση του έργου.

Γραμμένο το 1947, αποτελεί μια τοιχογραφία της Αμερικής της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης, κι ακόμη μια κραυγή για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Το «This Land is your Land», ο ύμνος που έχει γραφτεί στις συνειδήσεις όλου του προοδευτικού κόσμου, βρήκε ιδανικό συμπλήρωμα στο«Σπίτι από Γη» και μας δείχνει ότι ο αγώνας για το χώμα που πατάμε, το νερό, τον αέρα είναι πανανθρώπινος και διαχρονικός.

Εν τέλει μια κιθάρα και ένα βιβλίο μπορούν να γίνουν μηχανές ενάντια σε οποιονδήποτε φασισμό.

Πληροφορίες έκδοσης

Γούντι Γκάθρι, Σπίτι από γη, μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εισαγ. Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ & Τζόνι Ντεπ, εκδόσεις Αίολος, 2018.

Λίγα λόγια για τον Γούντι Γκάθρι

Ο αμερικανός τραγουδοποιός και μουσικός Γούντι Γκάθρι (Woodrow Wilson «Woody» Guthrie, 1912-1967) υπήρξε εμβληματική μορφή της αμερικανικής φολκ μουσικής, πνευματικός πατέρας πολλών καλλιτεχνών του είδους όπως ο Μπομπ Ντίλαν. Το τραγούδι του «This Land is Your Land» έγινε ύμνος κάθε προοδευτικού Αμερικανού, ενέπνευσε δε και εμπνέει λαϊκούς αγώνες και κινήματα. Η μουσική του κληρονομιά περιλαμβάνει περισσότερα από τρεις χιλιάδες τραγούδια, καλύπτοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο με ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά, τοπικά, πνευματικά, αφηγηματικά και παιδικά θέματα.

Ο Γούντι Γκάθρι υπήρξε επίσης συγγραφέας και εικαστικός. Τα γραπτά του, οι πίνακές του και οι ηχογραφήσεις του σώζονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν και στα Αρχεία Γούντι Γκάθρι. Ο Γκάθρι εμφανιζόταν συχνά έχοντας γραμμένη πάνω στην κιθάρα του τη φράση «This Machine Kills Fascists» («Αυτή η μηχανή σκοτώνει φασίστες») και επηρέασε σπουδαίους μουσικούς, όπως τον Pete Seeger, τον Bob Dylan, τον Phil Ochs, τον Bruce Springsteen, τoν Joe Strummer, τον John Mellencamp, την Ani DiFranco, και τον Johnny Cash.