Mishkin vs Siotas στο τερραίν της Man out of a Man

Αδικείται το πρώτο κομμάτι του Blend Mishkin διότι είναι ένα αρκετά καλό μυοχαλαρωτικό lounge παρασκεύασμα (αν τέλος πάντων φανταστούμε μια lounge που να είναι και καλή μουσική). Αδικείται διότι του κλέβει οπωσδήποτε τις δάφνες η απερίγραπτη (καλά κάτι θα πούμε για δαύτην) κομματάρα του Φώτη Σιώτα που έρχεται δεύτερη στη σειρά σε αυτή την κασέτα από την Man Out Of A Man Records  του Στυλιανού Τζιρίτα, μια ειδική έκδοση για την Record Store Day στις 21 του Απρίλη.

Αυτά τα δύο είναι τα περιεχόμενα και είναι δύο προτάσεις της εταιρίας δειγματοληπτικά χωρίς να έχουν φαινομενικά και πολύ σχέση μεταξύ τους.

Ο Φώτης Σιώτας καταρχήν είναι πάρα πολύ σπουδαίος βιολιστής, το ξέραμε από τη συμμετοχή του στους δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, αλλά και από το δικό του σχήμα, τους Sancho 003. Το κομμάτι λέγεται Ήπειρος και δε θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του πιο προφανής, γιατί ο Σιώτας παίζει ένα αργό ψυχοβγαλτικό ηπειρώτικο μοιρολόι με το βιολί του που πραγματικά να σε στέλνει αδιάβαστο, ειδικά αν είσαι μπασμένος σε αυτή τη μουσική (διότι πολλοί δεν την παλεύουν). Πέρα από αυτό όμως, το θέμα είναι το σερβίρισμα. Πως δηλαδή μας το πλασάρει ο καλλιτέχνης. Το τοποθετεί πάνω σε ένα ambient ηλεκτρονικό υπόβαθρο που πολύ θα ζήλευε ο μακαρίτης Pete Namlook, χωρίς (ευτυχώς) το αποτέλεσμα να φτηναίνει, τουναντίον μαγειρεύεται τέλεια και κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο υποβλητική και σκοτεινή. Μου θυμίζει επίσης και την εξαιρετική ambient dub μετατροπή του Bill Laswell στα κομμάτια των Painkiller!

Αυτή είναι και η μόνη σχέση των δύο κομματιών που έχουμε εδώ. Η dub-οποίηση. Υπάρχει και στο «αδικημένο» κομμάτι του Blend Mishkin, το οποίο απλώνεται στα 8μισι λεπτά περίπου με ένα σπαστό τριπχοπίζον beat που πάνω του ταξιδεύει ένα παιχνιδιάρικο μπάσο και πνευστά. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν ίδια με τον δίσκο των Irresistible Force “It’s Tomorrow Already” στη Ninja Tune από το 1999.

Κασέτα πολύ για τα υπ’ όψιν για όποιον επισκεφτεί τους πάγκους των δισκοπωλείων στις 21 του Απρίλη.