Νέες κυκλοφορίες: Στυλιανός Τζιρίτας, Ạoris, Κ. Βήτα & Πόπη Αστεριάδη

Στυλιανός Τζιρίτας - Πτώση Βελόνας (σε ταραγμένη λίμνη)

Νέα κυκλοφορία από την A Man out of A Man

Η Πτώση Βελόνας (σε ταραγμένη λίμνη) είναι ο πέμπτος (5ος) προσωπικός δίσκος του Στυλιανού Τζιρίτα (Feedbacking the Grass, Trypanosoma, Κοψωκέφαλοι μεταξύ άλλων) περιλαμβάνει πέντε συνθέσεις και η έκδοση του είναι σε ψηφιακή μορφή (στο bandcamp) και σε φορμάτ κασέτας.

Ηχογραφημένος ζωντανά στο στούντιο (τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2021) σε δύο sessions και χωρίς επιπρόσθετες ηχογραφήσεις σε επίπεδο μίξεων ο δίσκος αυτός έχει αποκλειστικά οργανική διάσταση. Χρησιμοποιήθηκαν συνθετητές, μπομπινόφωνο, φορητό μαγνητόφωνο και midi. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσωπικές δουλειές του Τζιρίτα όπου ο λόγος λάμβανε βασικό ρόλο στην πλοκή του album αυτή τη φορά υπάρχουν μόνο κάποια σπαράγματα φωνών. Πρώτο υλικό γι’ αυτές τις φωνές είναι μαγνητοταινίες με αποσπάσματα από μία ανέκδοτη ελληνική ταινία από το 1960 και από συνέδρια αρχιτεκτονικής του 1967 και 1969 που διεξήχθησαν στην Αθήνα και στο Μόναχο, αντίστοιχα.

Στο εξώφυλλο βρίσκεται λεπτομέρεια από φωτογραφία τραβηγμένη το 1934 σε ιαπωνική στρατιωτική κατασκήνωση παίδων και ανήκει στην προσωπική συλλογή του Σ. Τζ.

Η παραγωγή και η μίξη έγιναν από τον ίδιο το Στυλιανό Τζιρίτα ενώ η ηχογράφηση από τον Γιώργο Χριστοφορίδη στο Ignite Music Studio. Το mastering επιμελήθηκε ο Isaac Boateng (Accra One Studios/Ghana).

To video clip της σύνθεσης «Λεύκανση Οπής» έχει ήδη ανέβει στο κανάλι της A Man out of A Man στο youtube.

Bandcamp

 

Ạoris - Pale Bright Lights

Ο Ạoris, είναι μια καλλιτεχνική έκφραση που δημιουργήθηκε με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μουσικών ειδών, μέσα σ' έναν ωκεανό από ήχους, χρώματα και ιστορίες.

Ατμοσφαιρικοί ήχοι, ηχοχρώματα και μελωδίες συνδυάζονται με τη μοντέρνα κλασσική σύνθεση, το μινιμαλιστικό πιάνο, έγχορδα και ηλεκτρονικά στοιχεία, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα.

Μέσα από προσωπικές εμπειρίες ετών, στη μουσική σκηνή της Ελλάδας, ο Ạoris προσπαθεί να δώσει τη δική του φωνή και οπτική, μέσα από έναν σχεδόν βιογραφικό τρόπο σύνθεσης και έκφρασης.

«Εικόνες, ήχοι, μνήμες, όνειρα. Υπάρχει μια κινηματογραφική συνθήκη σε κάθε ήχο. Μου αρέσει να σκεπάζω με μουσική τις σκέψεις και την ίδια τη ζωή. Το 'Pale Bright Lights' είναι ο λόγος, η χροιά, η φωνή, το χρώμα, οι λέξεις.»

Το ντεμπούτο EP 'Pale Bright Lights', κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου και είναι διαθέσιμο για streaming σε όλες τις πλατφόρμες, καθώς και στο BandCamp.

YouTube full EP playlist
Spotify
BandCamp
Instagram

 

Κ. Βήτα & Πόπη Αστεριάδη - 'Ενα παιχνίδι

H Veego Records παρουσιάζει την επανέκδοση του δίσκου «Ένα παιχνίδι», για πρώτη φορά σε βινύλιο. Μια δουλειά που κυκλοφόρησε το 1998, στην οποία η Πόπη  Αστεριάδη, μια εμβληματική φωνή του Νέου Κύματος των 60s και 70s, ερμηνεύει τα τραγούδια του K. Βήτα. Ο δίσκος αυτός αποτελεί τον πρώτο πειραματισμό του Κ. Βήτα να επαναπροσδιοριστεί καλλιτεχνικά, αμέσως  μετά τη διάλυση των Stereo Nova και στην πορεία αυτή συνεργάζεται ξανά με την Αστεριάδη μετά την επιτυχημένη συνάντησή τους στο «Ταξίδι στη Γη» έναν χρόνο πριν (1997).

Η επανέκδοση αυτή από τη Veego Records έχει ως στόχο να  ανασύρει στην επιφάνεια έναν δίσκο που δεν γνώρισε την αποδοχή του στερεονοβικού κοινού, παρ’ ότι ήταν μια εξαιρετικά  πρωτοποριακή συνεργασία για την ελληνική δισκογραφία και να του δώσει μια νέα ευκαιρία να βρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους κορυφαίους δίσκους της δεκαετίας του 90. Το βινύλιο «Ένα παιχνίδι», απευθύνεται τόσο σε εκείνους που αρνήθηκαν τη σύμπραξη αυτών των δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων, όσο και σε αυτούς που για πρώτη φορά θα γνωρίσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα αυτής της καλλιτεχνικής συνύπαρξης.

Δώδεκα κομμάτια που περνάνε από το νεοκυματικό φολκ στο trip hop και το drum n’ bass, και από τις ηλεκτρονικές μπόσα νόβες σε νυχτερινές λαϊκές μελωδίες που έχουν ντύσει θεατρικές παραστάσεις. Ο Κ. Βήτα έγραψε αυτά τα τραγούδια για τη φωνή της Πόπης Αστεριάδη στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν ξεκίνησε η συνεργασία τους για το «Ταξίδι στη γη». Στο άλμπουμ εκτός από την ηλεκτρονική εκδοχή, θα ακούσετε και την αυθεντική και πρώτη ηχογράφηση που ήταν ακουστική.

Κυκλοφορεί Remastered για βινύλιο, με καινούργιο gatefold εξώφυλλο, που έχει επιμεληθεί εικαστικά τo Replica Studios. Θα το βρείτε σε 300 μαύρες κόπιες 180γρ, και 100 διάφανες οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά από το e-shop της Veego Records.

Bandcamp