Νέοι Δίσκοι: Alex K. & Κτίρια τη Νύχτα, Convex Model, Sigmataf, Hume Assine, VoxPopuli
Alex K. & Κτίρια τη Νύχτα (Inner Ear)
Ο Alex K. και τα Κτίρια τη Νύχτα παρουσιάζουν την πρώτη τους συνεργασία, ένα άλμπουμ που προέκυψε ως αποτέλεσμα πολύμηνης ζύμωσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους μέσα σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας, εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοεκτίμησης.
Το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων έγινε στα σπίτια των δύο μουσικών από το φθινόπωρο του 2021 έως και την άνοιξη του 2023. Οι ίδιοι παίζουν σχεδόν όλα τα όργανα, κάτι που προέκυψε αβίαστα καθώς βασική ανάγκη υπήρξε να αποτυπωθούν, έστω και ελλειπτικά, οι διαθέσεις, οι προβληματισμοί και γενικότερα το κλίμα των συναντήσεών τους. Να δημιουργηθεί ένας νέος, κοινός χώρος, πολύτιμο καταφύγιο απέναντι σε έναν κόσμο που συνεχίζει να γίνεται ολοένα πιο σκληρός και παράλογος.
Σε κάθε κομμάτι του άλμπουμ συνυφαίνεται ένα διαφορετικό ηχητικό σύμπαν στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα κείμενα του Alex K., για πρώτη φορά διατυπωμένα στην ελληνική γλώσσα. Γύρω τους ξετυλίγεται ένα μικρό πλήθος από μουσικά ιδιώματα, που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους.
Η μουσική έχει γραφτεί από τους δύο μουσικούς, ενώ η παραγωγή, ενορχήστρωση, ηχογράφηση και μίξη έγινε από τα Κτίρια τη Νύχτα.
Σε αυτό το εγχείρημα συνέβαλλαν με καθοριστικό τρόπο άνθρωποι που, με ξεχωριστό τρόπο, έχουν συνδεθεί με τους δύο δημιουργούς μέσα στα χρόνια. Έτσι, συμμετέχουν σε διάφορα μέρη ο Φώτης Σιώτας (βιόλα), ο Κώστας Χρυσόγελος (ντραμς) και η Θάλεια Ιωαννίδου (τρομπέτα), ενώ δύο κομμάτια του άλμπουμ ερμηνεύει η Κίκα, στην οποία ανήκουν και οι φωτογραφίες του άλμπουμ.
To mastering έγινε από τον Γιάννη Χριστοδουλάτο στο στούντιο Sweetspot.
Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, αυτό το ιδιοσυγκρασιακό μουσικό σύμπαν που φτιάχτηκε με πολλή φροντίδα και αφοσίωση να ξεκινήσει τη δική του πορεία μέσα στον κόσμο, με την ευχή να αγαπηθεί όσο το αγάπησαν οι δημιουργοί του.
Το άλμπουμ «Alex K. + Κτίρια τη Νύχτα» κυκλοφορεί σε Digital Album στις 11 Οκτωβρίου και σε Gatefold LP στις 8 Νοεμβρίου από την Inner Ear.
Convex Model - In Human Hives (Kosmonaut)
Οι Convex Model είναι μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησαν το 2017 ως minimal synth duo με τον Νίκο Καπαντζάκη (συνθεσάιζερ, drum machine, φωνή) και την Σταυρούλα Τσιάρα (στίχοι). Μέσα στο πλαίσιο μιας καθαρά diy αισθητικής, την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν μια κασέτα με τίτλο Intersecting Planes. Πολύ γρήγορα ήρθαν στο σχήμα η Ελένη Τζούνα (συνθεσάιζερ), ο Κυριάκος Τσακαλίδης (τύμπανα) και ο Γιώργος Παπαδόπουλος (μπάσο) και την επόμενη χρονιά, το 2018, κυκλοφόρησαν στο δικό τους αυτοσχέδιο label Κosmonaut το πρώτο τους LP σε βινύλιο με τίτλο Life in a Glass Cube. Ο ήχος τους κινείται ανάμεσα στο new wave, το post punk και το synth wave και μέχρι σήμερα έχουν στο ενεργητικό τους αρκετά λάιβ στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην επαρχία. Το 2020, το γερμανικό ανεξάρτητο label της Kernkrach κυκλοφορεί το δεύτερο LP τους σε βινύλιο με τίτλο Quantity of Motion. Αυτή τη στιγμή έχει μόλις κυκλοφορήσει ο καινούριος τους δίσκος με τίτλο In Human Hives. Περιέχει 11 κομμάτια με επίσημη ημέρα κυκλοφορίας 09/09/2024. Επιμένοντας στο ύφος του do it yourself και με την πολύτιμη συνεργασία φίλων, από τον ήχο μέχρι και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, η μπάντα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου αυτή την κυκλοφορία μέσα από την Kosmonaut.
https://convexmodel.bandcamp.com/music
https://open.spotify.com/artist/3ZgXPePJTtftLpRyH67hCr
Sigmataf - Μετακανονικότητα (Self Release)
O Sigmataf παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Μετακανονικότητα».
To άλμπουμ αποτελεί την πέμπτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Sigmataf, περιέχει οχτώ (8) tracks και έρχεται ενάμιση χρόνο μετά το «Θηλυκός Προς Το Περιβάλλον» που έλαβε πολύ θερμές κριτικές.
Tο είδος παραμένει spoken word, o στίχος ελληνόφωνος κι ο ήχος φλερτάροντας με τα 90s, έχει επιρροές από hip hop και synth wave μέχρι indie rock & electronica. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το album ως αστικό και κοινωνικά ανήσυχο.
Τους στίχους και την ερμηνεία τα υπογράφει ο Sigmataf ενώ οι μουσικές στήθηκαν από τον ίδιο και σε κάποια tracks από τον Νικόλα Γιακουμή. Οι μίξεις και το mastering πραγματοποιήθηκαν με τον Πάνο Τσεκούρα στα Top Floor Studios (Μάρτιος - Σεπτέμβριος 2024).
Στη «Μετακανονικότητα» συμμετέχουν επίσης οι: Capette, με στίχους και φωνή στο track «Το τραγούδι από το ράδιο», Αλέκος Σώρρος, μπάσο στο «Πατησίων», Κώστας Γρούντας, μπάσο στο «Λαμπάκια και Ταξί» κι ο Resonoot, κιθάρα στο «Ε 2.0»
Το artwork του album δημιουργήθηκε από τον Sigmataf. Όλα τα τραγούδια του album θα γίνουν video, με τους στίχους να πρωταγωνιστούν και θα ανεβαίνουν σταδιακά στο youΤube μετά την κυκλοφορία. Το μοντάζ των video είναι δια χειρός Sigmataf.
Η κυκλοφορία έρχεται και σε μία υποψήφια για βραβείο ΕΒΓΕ συσκευασία, με διάφανο βινύλιο και sticker pack, δίνοντας τη δυνατότητα στον κάτοχο του album, να διαμορφώσει όπως ο ίδιος τελικά επιθυμεί, την εικόνα του εξωφύλλου.
Το LaidBack EP κυκλοφορεί από τη Muzitee σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και για free download στο muzitee.com
O VoxPopuli παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ με τίτλο P:UNC.
Το αρκτικόλεξο P:UNC προκύπτει από τις λέξεις Plebs: United Nations of Creativity. Ένας δίσκος αφιερωμένος σε όσα άτομα αναγκάζονται να ξυπνήσουν χαράματα, να δώσουν τις καλύτερες 8 (ή και 12) ώρες της ημέρας τους στην εργασία ή και στον δρόμο και τις ελάχιστες ώρες που διαθέτουν για ζωή προσπαθούν να κάνουν τέχνη.
Ο “κάτι σαν χιπ-χοπ καλλιτέχνης” όπως αυτοπροσδιορίζεται ο VoxPopuli έχει γράψει 10 τραγούδια χρησιμοποιώντας ένα mix ηχοχρωμάτων που σε ταξιδεύουν από το Detroit του 90, στο Bristol του Garage και του Drum n Bass, στην Ατλάντα του 808 και φυσικά καταλήγει στην Αθήνα του 2024.
Στην Αθήνα του gentrification, της όξυνσης των ταξικών αντιθέσεων, της αστυνομικής βίας και του άκρατου μεταμοντερνισμού, το PUNC προτείνει μέσα από 10 τραγούδια να αλλάξει την κυρίαρχη αφήγηση και να προτείνει την κουλτούρα της κοινότητας και την αισθητική του σύγχρονου ρεαλισμού. Μέσα από τον πρώτο του ελληνόφωνο δίσκο ο VoxPopuli με έντονο το πολιτικό και ταυτόχρονα το συναισθηματικό στοιχείο ξεδιπλώνει την καθημερινότητα και τις ανησυχίες του χωρίς αισθητικοποιήσεις και ρομαντικοποιήσεις των καταστάσεων που βιώνει.
Η μουσική σε όλα τα κομμάτια είναι του VoxPopuli, εκτός από το remix του “Δανάη” που έγινε από Green Was Greener. Στο track Mad Max συναντάμε τον MC Yinka και τον Infinik, στο 'Δεν βρίσκεται εδώ” τις Someone Who Isn't Me και την ποιήτρια Δανάη στο Citroen Saxo. Η ηχογράφηση και η ηχητική επιμέλεια έγινε από τον Ibo Himi στο studio της EnD Productions, εκτός από το Citroen Saxo που έγινε στο Studio Cell 11364 από τον Brak και το DPMN στο οποίο την ηχογράφηση και την μίξη ανέλαβε ο OfNder, executive producer του album.
Την σχεδίαση και επιμέλεια του εξωφύλλου ανέλαβε ο Kanellos Cob και την κυκλοφορία του δίσκου η μουσική κοοπερατίβα Radical Breaks συνεχίζοντας την 10χρονη παράδοσή της στην δημιουργία του ήχου της Αθήνας.