Νέοι δίσκοι: Άννα Στερεοπούλου, Rytmonorm, Bill Randen, Μάκης Καβούκας - Κωνσταντίνα Τεντόγλου, Ιάν Μπαλζάν Δόριζας

Άννα Στερεοπούλου - PLANO

Η μουσική του album αποτελείται από ένα (1) ενιαίο track (52'30''), ωστόσο, ο ακροατής έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει την ροή του δίσκου, μέσα από “2 Κεφάλαια ~ 5 Ενότητες”, που συνθέτουν το Ακουστικό αυτό Film, όπως το χαρακτηρίζει η δημιουργός του. Διαφορετικά μουσικά είδη, όπως Modern Classical, Ηλεκτρονική / Ηλεκτρο-ακουστική, Αντίστιξη, Μινιμαλισμός, Musique Concrète, κ.α., ερμηνευμένα από την ίδια, αλλά και από διεθνείς συνεργάτες της, χτίζουν το soundtrack του ομότιτλου οπτικο-ακουστικού έργου της Άννας Στερεοπούλου, που βασίζεται στην ηχητική της σύνθεση «X», και αποτελεί μέρος του work-in-progress της, «SYN». Η2η Φάση του έργου πραγματοποιείται Υπό την ΑΙγίδα του Ε.Ο.Τ. (2019) και άλλων διεθνών φορέων και δικτύων, ενώ, τόσο Zωντανές Παρουσιάσεις του, όσο και Προβολές και Ακροάσεις του προγραμματίζονται για όλη την χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ειδικευόμενη στον χώρο της Μουσικής Σύνθεσης για Κινηματογράφο & Τηλεόραση, η συνθέτις Άννα Στερεοπούλου εισάγει μια διαφορετική φόρμα ζωντανών παρουσιάσεων που περιγράφει ως Κυματικό Περιβάλλον© και την οποία προωθεί μέσω του πιο πρόσφατου, διεπιστημονικού χαρακτήρα, έργου της με τίτλο «SYN». Η τρέχουσα και πλέον εξελιγμένη του μορφή, εστιάζει στην επανενεργοποίηση των Αισθήσεων, μέσα από την εξερεύνηση της χωρικής αναπαράστασης και αντίληψης της Σιωπής ως Διάρκεια, σε σχέση με την διατήρηση της (Ανθρώπινης) Φύσης & Μνήμης, εντός μιας Τεχνολογικά δομημένης Κοινωνίας.

Στην Οπτικο-Ακουστική του μορφή (Film), το «PLANO» διαδραματίζεται σε αόριστο χρόνο και τόπο, και λειτουργεί ως ένας μη συμβατικός τρόπος κινηματογράφησης, όπου ο Ήχος και η Εικόνα τρέχουν με ανεστραμμένους ρόλους, προκαλώντας τον Επισκέπτη να επιλέξει ο ίδιος την προσοχή που θα δώσει, σε μία ή περισσότερες από τις διαφορετικές Ιστορίες του σύνθετου Σεναρίου, όπως εκτυλίσσονται πολλαπλώς, μέσω του Ήχου. Τ ο «PLANO» προσφέρει μια καλλιτεχνική μορφή (αυτο)ψυχανάλυσης, ή αλλιώς, ένα υπναγωγικό μέσο, που δημιουργεί την αίσθηση ενός ευρύτερου Κόσμου, από αυτόν στον οποίο συνήθως εστιάζουμε.

Στόχος του έργου είναι να προσκαλέσει τον Επισκέπτη εντός ενός ψυχο-ακουστικού περιβάλλοντος, όπου κάποιος θα μπορούσε σταδιακά να νοιώσει άνετα ώστε να ανακαλέσει τις δικές του Εσωτερικές Εικόνες· αυτές που θα τον οδηγήσουν να εκφράσει την δική του Φωνή και τα δικά του Συναισθήματα.

Bandcamp

 

Rytmonorm - Acid crow

Ο Βαγγέλης Κορακάς περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Rytmonorm ξεκινάει την καλλιτεχνική του αναζήτηση στα 90ς με το studio home πρότζεκτ Subbuteo Pevert. Την δεκαετία αυτή κυκλοφορεί 2 singles σε ισάριθμες συλλογές στην Ελληνική Rubber records. Την προηγούμενη δεκαετία ένα (soundcloud) πρότζεκτ με ποιο diy lowfi indie αισθητική που τον απασχόλησε είναι το Εpicmetal με 12  singles releases και με ποιο χαρακτηριστικό & εμβληματικό το Αρκεσίλας ep.

Παίζει κιθάρα και πλήκτρα, χρησιμοποιεί και προγραμματίζει digital & analoge synths με  old school ήχους από drum machines. Ως μουσικός της ηλεκτρονικής μουσικής και μουσικός παραγωγός, ενσωματώνει στοιχεία της trip hop, synthtronica,  acid experimental electro, techno krautrock και easy listening. Έχει κυκλοφορήσει τα  singles Artery, Settlements και το άλμπουμ Tomorrow στα τέλη του 2016.

Το καλοκαίρι του 2018 και Ιανουάριο του 2019 ηχογραφεί & τον Μάιο εκδίδει ως self release το δεύτερο μίνι άλμπουμ του με τον τίτλο Acid crow.  Το σκοτεινό  μελαγχολικό ύφος,  με downbeats,  electro  synth  μελωδίες και αναλογικό acid ήχο χαρακτηρίζουν το καινούριο αυτό μίνι lp.

Bandcamp

 

Bill Randen - The Later Tapes Vol.1: Antiquities

Μετά από κάποιες μουσικές διαδρομές στο Dallas της Αμερικής και στη συνέχεια στην Αθηναϊκή μουσική σκηνή και έχοντας τα main credits σε ανεξάρτητες δικές του παραγωγές, ο Bill Randen επιστρέφει με το πρώτο του solo album. Μετά την κυκλοφορία τριών singles, Of Many, Sweet Departure (ντουέτο µε την DUSK) και Misfit Yonder, το album The Later Tapes Vol.1: Antiquities, είναι γεγονός.

Με ακουστικό ήχο, σκοτεινή τραγουδοποιία και διάθεση, το album δίνει ένα ώριμο άκουσμα που εμπλέκει την folk παράδοση με το προσωπικό στοιχείο του καλλιτέχνη, άλλοτε θυμίζοντας κλασσικά folk-rock κομμάτια των 60’s και 70’s και άλλοτε σπρώχνοντας τα όρια ενός ακουστικού τραγουδιού στον πειραματισμό.

Ο δίσκος αποτελείται από δέκα κομμάτια που γράφτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, δέκα αταίριαστες μεταξύ τους ιστορίες που στο σύνολό τους δημιουργούν ένα πλήρες άκουσμα.

Bandcamp

 

Μάκης Καβούκας - Κωνσταντίνα Τεντόγλου - Παράξενες λιακάδες

Μετά από το ντεμπούτο EP του «Άλλη μια άνοιξη στη γη» (2015, ανεξάρτητη έκδοση),  ο Μάκης Καβούκας επιστρέφει με την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του με τίτλο «Παράξενες λιακάδες». Συνοδοιπόρος του και βασική ερμηνεύτρια του άλμπουμ, η Κωνσταντίνα Τεντόγλου.

Στα δέκα τραγούδια του δίσκου, το ελληνικό αστικό τραγούδι συμπλέει με την Indie αισθητική, τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία και τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό ήχο. Ο λεκτικός κόσμος του άλμπουμ δημιουργήθηκε πάνω σε μικρά θραύσματα φωτός, συννεφιές, όνειρα και  ταξίδια που δεν έγιναν. 

Ο Μάκης Καβούκας υπήρξε παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής και hip hop (με το ψευδώνυμο Eyecam ή EYEC4M) αλλά και μέλος rock και metal συγκροτημάτων (Blade of Spirit και Exile of Heaven). Στο άλμπουμ ανέλαβε τους στίχους, τη σύνθεση, ενορχήστρωση και έπαιξε όλα τα όργανα.

Η Κωνσταντίνα Τεντόγλου εμφανίζεται εδώ και χρόνια σε μουσικές σκηνές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με το συνθέτη Χρυσόστομο Σταμούλη. Στο άλμπουμ ερμηνεύει και τα δέκα τραγούδια.

Οι «Παράξενες Λιακάδες»κυκλοφορούν το Μάιο από το Μικρό Ήρωα. 

Τόση δα ζωή

Το θεριό

 

Ιάν Μπαλζάν Δόριζας - Acropolis Bye Bye

Ο Ιάν Μπαλζάν Δόριζας είναι ένας μουσικός με δύο ταυτότητες, την ελληνική και τη γαλλική, μητέρα ελληνίδα από την Ιθάκη και πατέρα Γάλλο, από το Αλγέρι. Ξεκίνησε την εκμάθηση μουσικής σε μικρή ηλικία στο Παρίσι κι έπειτα σπούδασε ελληνική μουσική στο Ωδείο της Πάτρας από το 2007, μέχρι το 2009. Όταν επέστρεψε στο Παρίσι, ξεκίνησε τις εμφανίσεις ως επαγγελματίας μουσικός παίζοντας μπουζούκι, ούτι και τραγουδώντας ως μέλος της Ένωσης Μουσικών, “Cok Malko Collective”.

Το διπλό άλμπουμ του με το όνομα «Acropolis Bye Bye», μια ιδιαίτερη και πολύ προσωπική του δουλειά, περιγράφει ένα προσωπικό ταξίδι σε διάφορα επεισόδια μέσα από εικόνες που μεταφέρουν οι ήχοι. Το ταξίδι αυτό, εμπνεύστηκε από τη γνωστή σε όλους Οδύσσεια και περιγράφει την αναχώρηση και την επιστροφή στο νησί της Ιθάκης, ιδιαίτερης πατρίδας του Ιάν. Το άλμπουμ αποτελείται από ένα κράμα ήχων και μουσικών από τη δεκαετία του ’70, τα προάστια του Παρισιού όπου μεγάλωσε ο ίδιος, ενώ παράλληλα διέπεται από τη βαθιά του αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και παράδοση.

Μαζί με τους Kevin Balzan Dorizas στο μπάσο και τον μπαγλαμά, τον Samir Laroche στα πλήκτρα και στο sampler, τον Simon Portefaix στα τύμπανα, το γκρουπ με το όνομα «Acropolis Bye Bye» προσφέρει μια δυναμική και μοναδική μουσική εμπειρία, που διατηρεί στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και τα ερμηνεύει μέσα από μία αστική ψυχεδελική ροκ μουσική, μία εντυπωσιακή προσέγγιση της σημερινής πραγματικότητας, ενός κόσμου που αλλάζει, που αφήνει πίσω τη νοσταλγία και κοιτάζει μπροστά προς το άγνωστο. Η μουσική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «αναβίωση της ελληνικής μουσικής» ή «Μετά ελληνική μουσική». Είναι η προσέγγιση μιας γενιάς που εμπνέεται από το παλιό, θέλει το παίρνει και το συστήνει ξανά στο σύγχρονο κόσμο.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε επίσημα στης 10 Μαΐου, με διανομέα την εταιρία Inouie Distribution για Γαλλία, Γερμανία, Benelux.

http://acropolisbyebye.com