Νέοι δίσκοι: Αντώνης Λιβιεράτος, Ntentenis, Iam Nothe

Αντώνης Λιβιεράτος – Οβολός στο στόμα (Puzzlemusik)

Δεν πάει άλλο, προφανώς

Κάτι ν'αλλάξει είναι καιρός

Το άλμπουμ του  Αντώνη Λιβιεράτου  «Οβολός στο Στόμα»  κυκλοφορεί σε CD και ψηφιακή μορφή (streaming & download) την Παρασκευή  14 Οκτωβρίου 2022.

Το «Οβολός στο Στόμα» περιλαμβάνει 10 τραγούδια  και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τη συνέχεια του άλμπουμ "4 1/2" (Puzzlemusik, Νοέμβριος 2018) που σηματοδότησε την τότε επιστροφή του Λιβιεράτου σε άλμπουμ με ελληνικό στίχο ύστερα από μια σειρά instrumental δίσκων (προσωπικών ή με το σχήμα Κεφάλαιο 24) ή δίσκων με τραγούδια με αγγλικό στίχο (με το συγκρότημα των Dr. Atomik). Μάλιστα είναι το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Αντώνη στο οποίο δεν συναντάμε ούτε ένα instrumental κομμάτι. Και τα 10 κομμάτια είναι τραγούδια.

Και αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά από το "4 1/2"...

To «Οβολός στο Στόμα» είναι το πιο «ωμά» ροκ άλμπουμ απ’ όσα έχει ηχογραφήσει ποτέ ο Αντώνης με το όνομα του. Και αυτό παρότι οι  ηχητικές πηγές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι, πέρα απ’ τη φωνή, κυρίως συνθετικοί ήχοι. Ακόμη κι έτσι όμως, αυτό που εισπράττει κανείς ακούγοντας τον  «Οβολό»  είναι ροκ και όχι «electro-rock» ή «electro-κάτι» .

Το άλμπουμ κλείνει το μάτι σε μια εποχή που συγκροτήματα που δεν χαρακτηρίζονταν απαραίτητα από κιθαριστικές εξάρσεις, όπως οι Suicide και οι Kraftwerk ή οι Pere Ubu και οι Devo, ήταν (και γίνονταν αντιληπτά ως) ροκ. Ο δίσκος εμπνέεται από και  (με την προσωπική σφραγίδα του Αντώνη Λιβιεράτου) κινείται προς αντίστοιχες κατευθύνσεις.

Εξάλλου, ο Αντώνης μέσα από την μακρά δισκογραφία του - είτε την solo, είτε με το Κεφάλαιο 24 ή τους Dr. Atomik, είτε με τις κατά καιρούς συμμετοχές του στα συγκροτήματα Sigmatropic (των οποίων παραμένει ακόμη μέλος), Illegal Operation (στην πρώτη σύνθεση τους της περιόδου 2001-2003), είτε ακόμη με τους βραχύβιους Headless Elvis, είτε βεβαίως με τις πολυάριθμες φορές που έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο ή για τον κινηματογράφο - έχει αποδειχτεί πνεύμα ανήσυχο. Διατηρεί την αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί κάθε φορά άλλα μονοπάτια με αποτέλεσμα να μας παρουσιάζεται κάθε φορά διαφορετικός.

Το "Κάτι θα αλλάξει" είναι το τραγούδι που επιλέχθηκε να εμφανιστεί στο You Tube (σε official audio), ως άτυπο single, για να συνοδεύσει την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του άλμπουμ, ενώ το "Στο δρόμο για την κόλαση" είχε ήδη κάνει την εμφάνιση του από την περασμένη άνοιξη ως digital single συνοδευόμενο από video clip.

"Κάτι θα αλλάξει"  YouTube link:    https://youtu.be/QxKRFhmSGDE

"Στο δρόμο για την κόλαση" YouTube link:  https://www.youtube.com/watch?v=c24yjQM4X70&t=3s

Fan Facts:

1. Για πρώτη φορά στην ως τώρα δισκογραφία του ο Αντώνης Λιβιεράτος μελοποιεί ποίημα, καθώς ως σήμερα οι στίχοι (όπως και η μουσική) όλων των τραγουδιών γραφόταν από τον ίδιο. Το εναρκτήριο του άλμπουμ τραγούδι, το "Αρχάγγελος τον Σεπτέμβριον βοών μέσα στην πλάσι" αποτελεί μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Ανδρέα Εμπειρίκου από τη συλλογή "Οκτάνα" (Ίκαρος Εκδοτική Εταιρεία, 1980).

2. Το τραγούδι "Επιστροφή στο σπίτι (μέρος 2ο)" περιλαμβάνεται στο νέο άλμπουμ σε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή από αυτή που γνωρίσαμε στην πρώτη του ηχογράφηση για το άλμπουμ "Το Τεράστιο Κίτρινο Πράγμα" (Hitch-Hyke, 1996).

Το CD  «Οβολός στο Στόμα» κυκλοφορεί σε τρίπτυχη χάρτινη συσκευασία.

Artwork: Ελένη Κεσαπίδου     Εικαστικό εξωφύλλου: Νεφέλη Λιβιεράτου

Όλα τα τραγούδια ενορχηστρώθηκαν και παίχτηκαν από τον Αντώνη Λιβιεράτο: Φωνή, αναλογικοί συνθετητές, προγραμματισμός drum machine, Rhodes πιάνο, organ, μπάσο.

Παραγωγή, ηχογράφηση, μίξη: Αντώνης Λιβιεράτος 

Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος @ sweetSpot

 

Ntentenis – Motto (Veego Records/Just Gazing Records)

Το μουσικό project NTENTENIS είναι το προσωπικό όχημα του Βαγγέλη Κυριακάκη (ιδρυτικό μέλος των Τhe Model Spy) και δημιουργήθηκε ως ανάγκη διαφυγής από τις διακοπές «απομόνωσης» στην ορεινή Αρκαδία το καλοκαίρι του 2020 και ταυτόχρονα, ως ένα μέσο να διοχετεύσει την αγάπη του για την χορευτική μουσική πέρα από την εν γένει indie pop.

To «Motto» είναι η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του και περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια συνολικής διάρκειας 26 λεπτών και 20 δευτερολέπτων που φλερτάρουν με τη disco, την electro, τη house και τη synth pop.

Το ελληνόφωνο disco pop «Plumidisco», με τα φωνητικά των COLORGRAPHS και VASSIŁINA να οριοθετούν τα συναισθήματα και τις ηχητικές εικόνες, λειτούργησε ως πρόλογος του «Motto», με την κυκλοφορία του video, σε σκηνοθεσία Μαριέλλας Παναγιώτου, να ντύνει τη μουσική με όμορφα πρόσωπα, χρώματα και χορό. Ακολούθησε ως single το εξίσου ελληνόφωνο (αλλά και «αγχωτικό») «Stress» με ένα video που δημιουργήθηκε από τον Kyoto. Ο Kyoto επιμελήθηκε και το επερχόμενο visualizer για το “Polybag” σε στίχους NTENTENIS και METAMAN, με τα φωνητικά της COLORGRAPHS και το μπάσο του Κωνσταντίνου Βαβούση να υπόσχονται συνθήκες ιδανικές για ανελέητο χορό. Η κυκλοφορία κλείνει με το ορχηστρικό και ιδιαίτερα σκοτεινό «Southwave».

Την παραγωγή και την μίξη του «Motto» ανέλαβαν οι Bhukhurah (a.k.a. Χρήστος Μπεκίρης) και Νίκος Τριανταφύλλου, το master είναι του Ηρακλή Βλαχάκη και το artwork της Saki Mar (a.k.a. Θεοδοσία Μάργαρη). Το mini album (ή E.P. αν προτιμάτε) κυκλοφορεί σύντομα σε δίσκο βινυλίου από τη Veego Records και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Just Gazing Records.

 

Iam Nothe - The Grand Design (Ανεξάρτητη Κυκλοφορία)

O Iam Nothe, μετά την κυκλοφορία των single “Lord You Are The Cure” και “Babylon Burn”, παρουσιάζει το ντεμπούτο άλμπουμ του “The Grand Design”.

H ζωή του Σπυρέα Σιντ άλλαξε δραματικά τα τελευταία χρόνια, με έναν μάλλον συνηθισμένο αλλά καταιγιστικό τρόπο, οδηγώντας τον στην απόφαση να αφήσει στο παρελθόν τις προηγούμενες μπάντες του (Cyanna και Cyanna Mercury) και να στήσει το απαραίτητο περιβάλλον για να μπορέσει να εξελιχθεί δημιουργικά με αυτονομία. Έτσι, δημιούργησε τον Iam Nothe, ως βασικό χαρακτήρα, και επικεντρώθηκε στην σύνθεση, την ενορχήστρωση και την ηχογράφηση του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ του με τίτλο “The Grand Design”, έχοντας ταυτόχρονα αποδεχτεί πλήρως την ματαιότητα που συνοδεύει λίγο πολύ, κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια.

Το “Grand Design” εκφράζει το έργο ενός τραγουδιστή/τραγουδοποιού που δανείζεται στοιχεία από τον τρόπο ερμηνείας των Paul Weller, Ian Astbury και Jim Morrison, δεμένο με συνθέσεις που εμπνέονται από τις μπάντες καλλιτεχνών όπως ο Marcus King, οι Altın Gün και ο Nick Cave.

Το άλμπουμ χαρακτηρίζεται από μια διεθνή αντίληψη στον ήχο, αλλά με μια ξεχωριστή αίσθηση εντοπιότητας, και διαθέτει μια ποικιλία διαθέσεων που ρέουν μέσα από τα τραγούδια, μεταφέροντας με ακρίβεια την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτά. Στα 8 τραγούδια του συνδυάζονται το αστικό folk, η εξωστρεφής americana και τα επαναλαμβανόμενα ψυχεδελικά μοτίβα της Ανατολικής Μεσογείου με την δυναμική και soulful ερμηνεία του Iam Nothe, αλλά και τις εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις που υπογράφει ο ίδιος σε συμπαραγωγή με τον σταθερό του συνεργάτη, Άλεξ Μπόλπαση.

H ηχογράφηση και μίξη του άλμπουμ πραγματοποιήθηκε στο Suono Studio από τον Άλεξ Μπόλπαση, ενώ το mastering έγινε από τον Nick Townsend (Infrasonic Sound, Los Angeles). Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Στασινόπουλου (Red Light Studio, Athens) και το design του Blvck Disco.

To “The Grand Design” είναι μια ανεξάρτητη κυκλοφορία και κυκλοφορεί ψηφιακά (Διανομή: Stay Independent)

Επίσης, θα κυκλοφορήσει σε κασέτα από την Bitter Tea Records.(περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα).

Pre-order link: https://bittertearecords.bandcamp.com/album/the-grand-design