Νέοι δίσκοι: Bokomolech, we.own.the.sky, Red Elephants, Gomer Pyle

Bokomolech - Bright New Darkness

Επτά χρόνια μετά το Mass Vulture, οι Bokomolech επιστρέφουν με το Bright New Darkness EP, για την παραγωγή του οποίου συνεργάστηκαν με τον Coti K. Στο BND αποτυπώνεται ένα μικρό σύνολο κομματιών τα οποία διαμορφώθηκαν μέσα από τις πρόσφατες ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας και διαπνέονται από μια κοινή συνθετική και στιχουργική προβληματική: Πώς μπορεί να κρατήσει κανείς, ως υποκείμενο και ως μέλος μιας συλλογικότητας –από την οικογένεια ή το συγκρότημα μέχρι την κοινωνία- «αναμμένη τη φλόγα» του κόσμου του εν μέσω αλλεπάλληλων, εμφωλευμένων κρίσεων που απειλούν να τον καταστρέψουν. Αυτή η αγωνία να βρεθεί φως μέσα στο περιρρέον σκοτάδι διαμόρφωσε τον τίτλο του δίσκου, αλλά κυρίως αναδύεται, τόσο από τους στίχους των έξι κομματιών (οι τίτλοι των οποίων μπορούν να διαβαστούν και ως το κεντρικό αφήγημα του BND) όσο και από την πυκνή ηλεκτρική/ηλεκτρονική ενορχήστρωση που με τη μαεστρία του Coti K αγκαλιάζει σχεδόν ασφυκτικά, αλλά δεν καταπνίγει, τις επίμονες μελωδίες.

Όπως εκφράζει επιτυχημένα το artwork του Πέτρου Βούλγαρη, το Bright New Darkness είναι μια άσκηση ισορροπιών ή διαλεκτικής σύνθεσης αντιθέτων: μέσα στο χαοτικό ηχητικό του τοπίο διασώζει μια ποπ ευαισθησία· μέσα στο παλιό ανακαλύπτει το νέο· μέσα στα ερείπια διαισθάνεται ένα μέλλον ακόμα άδηλο· μέσα στο έρεβος βρίσκει μια σπίθα φωτός εκτυφλωτική.

All doors are guarded. Two tiny bodies spark for the end. A new future, in crazy waters, still remains.

Κυκλοφορεί σε βινύλιο και digital από την Inner Ear.

All Doors Are Guarded

 

we.own.the.sky Home

Σε ένα στάσιμο μουσικό σύμπαν όπως αυτό του post και ψυχεδελικού rock ήχου, το πραγματικά δύσκολο δεν είναι να υπάρξεις, αλλά να ξεχωρίσεις. Οι Αθηναίοι instrumental rockers we.own.the.sky δεν άργησαν να το πετύχουν, βρίσκοντας από τα πρώτα κιόλας βήματά τους, πίσω στο -πλέον μακρινό- 2010, την δική τους μοναδική "φωνή", προσμειγνύοντας με ιδιαίτερη μαεστρία στοιχεία από όλα τα μουσικά είδη που τους μάγευαν, πάντα με προτεραιότητα την δημιουργία αξιομνημόνευτων τραγουδιών και μελωδιών.

Το πολυαναμενόμενο, δεύτερο σε σειρά full length album, με τίτλο "Home" στέκει πιστό στον δρόμο που το σχήμα χάραξε στο ντεμπούτο "Earths Collide", παραμένοντας ορχηστρικό στην βάση του, αλλά επεκτείνοντας την εκφραστική του παλέτα και σε άλλα ανεξερεύνητα καλλιτεχνικά μονοπάτια, φλερτάροντας όλο και πιο έντονα με ετερόκλητα μουσικά είδη όπως το math rock, το djent και το ατμοσφαιρικό metal των 90's, αυτή την φορά με μία ενιαία θεματική, που ενώνει όλα τα κομμάτια σε ένα μεγαλύτερο φιλόδοξο μουσικό project, πολλαπλών αναγνώσεων.

Ο τίτλος, πλην της ταύτισής του με το συναίσθημα οικειότητας που διέπει το album σε κάθε στιγμή ακρόασής του, δίνει και το στίγμα μιας κατασταλαγμένης μουσικής οντότητας που ενώ σε κάθε βήμα της ψηλαφίζει εκλεπτυσμένα τον πειραματισμό, δεν παύει να αναζητά όσα έχουν για αυτην σημασία, μέσα σε έναν κόσμο που καταρρέει. Με ένα κατά τα 3/5 αλλαγμένο line-up σε σχέση με τον προκάτοχό του, το "Home" είναι και πρακτικά σμιλεμένο μέσα από την διαδικασία δημιουργίας άρρηκτων δεσμών που έρχονται να γεφυρώσουν το ατομικό ταξίδι του κάθε μέλους και να εκφράσουν τελικά εκείνο του κάθε ακροατή. Το “Home” αποτελεί μια προσπάθεια απεικόνισης αυτής της ανθρώπινης ανάγκης, συμβολίζοντας το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως.

Βαριά κιθαριστικά riffs, ηλεκτρονικά beats, ατμοσφαιρικά περάσματα, ambient ηχοτοπία, πιάνο, ορχήστρα, χορωδιακά φωνητικά... Το "Home" έχει μέσα του όλα όσα αγαπήσαμε στους we.own.the.sky, αλλά και νεότερα στοιχεία που εμπλουτίζουν τον ήχο του κουιντέτο με μία φρεσκάδα που τελικά θα τους δώσει τα εφόδια που χρειάζονται για να πορευτούν με αξιώσεις στην μουσική πραγματικότητα του σήμερα.

Bandcamp

 

Red Elephants - Εντροπία

Οι Red Elephants σχηματίστηκαν το 2010 στην Ικαρία. Η ταυτότητα της μπάντας μπορεί να χαρακτηριστεί ως post rock - instrumental ωστόσο συνεχώς πειραματίζεται με νέους ήχους, καθώς και συνδυασμούς διαφόρων ειδών μουσικής. 

Στις 7/10/2019 κυκλοφόρησε η πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο «Εντροπία».

TRACKLIST: 1. Τιτώ, 2. Ισημερία, 3. Ανεχαγιά, 4. Πνοή, 5. Θερισμός, 6. Αργοπορία, 7. Κάματος, 8. Ήττα, 9. Μινόρε, 10. Το Καζάνι του Μπάμπη

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στην Ικαρία, τα διαστήματα μεταξύ 18-26 Μαρτίου και 6-9 Ιουλίου 2019.

Η μίξη και το mastering έγιναν στην Ικαρία και στην Κοζάνη από τους Red Elephants.

Artwork: Red Elephants.

Ήττα: Βασισμένο στο ποίημα του Δ. Γλυφού "ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟ "ΗΤΤΑ"". Στο τραγούδι ακούγεται ο Δ. Γλυφός.

Τα κομμάτια του δίσκου είναι διαθέσιμα για δωρεάν download και streaming στη σελίδα των Red Elephants στο Bandcamp, καθώς και στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες.

Bandcamp

 

Gomer Pyle - Idiots Savants

Η The Lab records σε συνεργασία με την Threechords records κυκλοφορούν την επανέκδοση το “Idiots Savants” των Ολλανδών Gomer Pyle. Ο αριστουργηματικός αυτός δίσκος θα κυκλοφορήσει σε διπλό πορτοκαλί βινύλιο σε gatefold εξώφυλλο, μία limited έκδοση 300 δίσκων, στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Οι  Gomer Pyle είναι μια psychedelic stoner/grunge rock μπάντα από τη νότια Ολλανδία. Είναι μία, μη συμβατική μπάντα με ευρεία μουσική εμβέλεια. Κάθε τραγούδι του δίσκου είναι ένα μουσικό είδος από μόνο του! Μετά από την κυκλοφορία τριών EP’s και ενός LP, κυκλοφόρησαν το 2008 το αριστουργηματικό “Idiots Savants”, ένα δίσκο που αναφέρεται από πολλούς σαν ο ορισμός του stoner rock! To “Idiots Savants” είναι μία μίξη ψυχεδελικών τζαμαρισμάτων και σκληρού ατόφιου ήχου.

Το 2019 οι Gomer Pyle υπέγραψαν με τις The Lab records και την Threechords records για την επανέκδοση του Idiots Savants αλλά και για την κυκλοφορία του νέου (ύστερα από 11 χρόνια) δίσκου, με το τίτλο “Before I Die I” , ο οποίος θα βγει μέσα στο 2020.

Δισκογραφία: Honeybunny (1995), Eurohappy (1999), Angelseagirl (2006), GP (Promo) (2007), Idiots Savants (2008 CD, 2009 LP).

Μέλη: Kees Haverkamp, drums, backing vocals, Danny Huijgens, bass, Mark van Loon, guitar, Mark Brouwer, lead vocals, guitar

To “Idiots Savants” στο Youtube

https://www.facebook.com/gomerpylerocks
https://www.facebook.com/thelabrecordsgreece
https://www.facebook.com/threechords.net