Νέοι δίσκοι: Γιάννης Κασέτας, Θοδωρής Κότσυφας, Ανδρέας Παπαδήμας, Kukuraxa

Γιάννης Κασέτας - Lucid Dream (Puzzlemusik)

Το άλμπουμ "Lucid Dream" περιγράφει τον κόσμο των ονείρων ενός νομά. Οι ψυχεδελικές αποχρώσεις μιας φουτουριστικής μεγαλούπολης όπου οι ρυθμοί αλλάζουν και τίποτα δεν μένει ίδιο για πολύ, αναμιγνύονται με τα όνειρα του νομά από ένα ταξίδι σε ένα παράλληλο κόσμο γεμάτο τροπικά νησιά. Οι ρυθμοί αλλάζουν και τίποτα δεν μένει το ίδιο για πολύ...

Είναι γνωστή η μελωδική φλέβα του Γιάννη Κασέτα, καθώς η άνεση του στο να υποστηρίζει τις μελωδίες του με ευρηματική αρμονία. Συναντάμε και τα δύο αυτά στοιχεία στο άλμπουμ το οποίο περιέχει την εξαμερή σουίτα "Nomad Suite", την διμερή σουίτα "Lucid Dream", το "Darker" στο οποίο δεσπόζει το βαρύτονο σαξόφωνο, το "Nostalgia in Puerto Rico" (μια από τις κορυφαίες στιγμές του Κασέτα που στο παρελθόν είχε κυκλοφορήσει σε digital single και τώρα εμφανίζεται για πρώτη φορά σε φυσικό format) και το "The Ingenious Mind of 8-month-old Rocky Liangi" σε μια πολύ διαφορετική εκτέλεση από αυτή που είχε κυκλοφορήσει ως digital single το περασμένο φθινόπωρο.

 Στο άλμπουμ συναντάμε επίσης και μια πλειάδα μουσικών της ελληνικής jazz κοινότητας που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Τον βασικό πυρήνα αποτελούν οι : Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο - synthesizers), Γρηγόρης Θεοδωρίδης (κοντραμπάσο και ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα) και βέβαια ο ίδιος ο Γιάννης Κασέτας στο τενόρο και το βαρύτονο σαξόφωνο, ενώ σε διάφορα κομμάτια του άλμπουμ συμμετέχουν επίσης οι:

Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Μάνος Θεοδοσάκης (τρομπέτα), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), Κώστας Σαπούνης (τρομπέτα), Λεωνίδας Σαραντόπουλος (φλάουτο), Απόστολος Λεβεντόπουλος (κιθάρα), Κωνσταντίνος Στουραΐτης (κιθάρα), Νίκος Χατζητσάκος (κοντραμπάσο), Jason Wastor (τύμπανα).

Το "Lucid Dream" κυκλοφορεί σε Spotify, Apple / iTunes, Deezer, YouTube Music, Tidal, Amazon Music και πολλές άλλες streaming και download ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Θοδωρής Κότσυφας - New War Design (Puzzlemusik)

Ο Θοδωρής Κότσυφας, γνωστός όχι μόνο ως μέλος των Next Step αλλά και από τις πολλές συμμετοχές του σε live και ηχογραφήσεις σχημάτων της ελληνικής jazz σκηνής συγκεντρώνει στο νέο του άλμπουμ "New War Design" 6 νέες συνθέσεις εμφανώς επηρεασμένες από την rock κιθαριστική σκηνή, με έντονη την παρουσία του αυτοσχεδιασμού.

Στις ενορχηστρώσεις συναντάμε κιθάρες, πιάνο και keyboards, μπάσο, 2 ντραμς, αλλά και επιπλέον drum programming. Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια παλέτα ήχων και ηχοχρωμάτων με στοιχεία από διάφορες τάσεις της Rock αλλά και τις σύγχρονες μορφές της Jazz.

Στο άλμπουμ συμμετέχει μία πολύ δυνατή ομάδα μουσικών της jazz (και όχι μόνο) ελληνικής σκηνής. Τον πυρήνα του σχήματος αποτελούν οι :

Ορέστης Πετράκης (πιάνο/keyboards/synths), Δημήτρης Κλωνής (Drums), Θάνος Χατζηαναγνώστου (Drums) και Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρες, μπάσο, drums programming).

Στη σύνθεση “An Unlimited Impossible Development” συμμετέχει ο συνοδοιπόρος του Θοδωρή Κότσυφα στους The Next Step Quartet, Γιάννης Παπαδόπουλος (keyboards, synths), ενώ η σύνθεση "Xenos" φιλοξενεί δύο guests. Τον Haig Yazdjian στο ούτι και τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο στην τρομπέτα.

Το άλμπουμ ερευνά ένα ευρύ φάσμα ηχοτοπίων. Οι ροκ φόρμες αναμιγνύονται με τις σύγχρονες τάσεις της jazz, το λυρικό στοιχείο εναλλάσσεται με το δραματικό και τελικά σημαντικό συστατικό στοιχείο του άλμπουμ είναι η εναλλαγή των διαθέσεων. Με δυο λόγια το "New War Design" διαθέτει πλοκή και φαντασία.

Ο ίδιος ο Θοδωρής Κότσυφας λέει για το άλμπουμ και τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτό:

Το New War Design, άμεσα επηρεασμένο από τις συνθήκες στις οποίες παράγουμε μουσική την τελευταία δεκαετία τόσο ως προς την θεματολογία όσο και ως προς την ίδια την διαδικασία παραγωγής, είναι ένα άλμπουμ/συλλογή εμπειριών και επιρροών από όλα αυτά που με καθόρισαν σαν ακροατή και σαν μουσικό. Ήχοι και χρώματα από τις κασέτες της ελληνικής ροκ σκηνής που δανειζόμουν μικρός και από το πρώτο μου cd player που έπαιζε επαναλαμβανόμενα το Surfing With The Alien (Joe Satriani) και το Perfect Strangers (Deep Purple), μέχρι την συναναστροφή μου με κάποιους σπουδαίους αυτοσχεδιαστές της Τζαζ, την αγάπη μου για σπουδαίους κιθαρίστες που καθόρισαν το πως παίζεται το συγκεκριμένο όργανο και τους φίλους μου από τους οποίους έχω μάθει το περισσότερο που θα μπορούσα για αυτή την τέχνη. Το άλμπουμ δεν φιλοδοξεί σε τίποτα παραπάνω από την ειλικρίνεια που συχνά καταπιέζουμε στο όνομα των καιρών. Αφιερωμένο στους γονείς μου που πάντα κάνανε περισσότερα από αρκετά"

 

Ανδρέας Παπαδήμας - Στο πριν και στο μετά (B-otherSide records)

Ο τραγουδοποιός Ανδρέας Παπαδήμας επιστρέφει στην δισκογραφία μετά το 1ο του άλμπουμ "Τα όνειρά μου έχουν βγει" το 2017, με ένα νέο ολοκληρωμένο άλμπουμ, με τίτλο "Στο πριν και στο μετά".

Στο νέο αυτό άλμπουμ περιέχονται 9 τραγούδια και 1 ορχηστρικό, ενώ συμμετέχει η ερμηνεύτρια Ιωάννα Κωτσαρέλη σε δύο.

Οι στίχοι των τραγουδιών γράφτηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας και αποτυπώνουν την μοναξιά, την περιχαράκωση και την απώλεια, όπως την βίωσε και την απέδωσε ο τραγουδοποιός Ανδρέας Παπαδήμας, μέσα από μια επίπονη και μακριά πορεία εξερεύνησης του εαυτού του. Ως μουσική φόρμα, τον στίχο ντύνουν ταιριαστά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά ηχοχρώματα, κάτω από την επιμέλεια ενορχήστρωσης και παραγωγής του Μιχάλη Ασίκη. Η ηχογράφηση έγινε στο Studio Tessarakto από τον Νίκο Χρονόπουλο ενώ συμμετείχαν οι μουσικοί Θάνος Αποστόλου (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Φοίβος Ζαχαρόπουλος (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Σταύρος Παπαγιαννακόπουλους (τζουράς, σάζι, μπαγλαμάς, ακουστική κιθάρα), Χρήστος Μπουσδούκος (Τσέλο) και ο Μιχάλης Ασίκης (πλήκτρα).

Το σχεδιασμό εξωφύλλου ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μανταλιάς ενώ οι εικόνες που περιέχονται στο 12σελιδο ένθετο δημιουργήθηκαν με σύστημα Α.Ι. (DALL-E) εικονοποιώντας το περιεχόμενο των στίχων.

Το άλμπουμ "Στο πριν και στο μετά " κυκλοφορεί από την B-otherSide records σε 100 cd σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα και την επαρχία.

Το άλμπουμ βρίσκεται διαθέσιμο εδώ για ακρόαση

 

Kukuraxa – S/T (Veego Records)

Bedroom pop που φλερτάρει κρυφά στο club. 

Ποίηση στο ρυθμό των beats με μια 80s αίσθηση. 

Ελληνικές και αγγλικές λέξεις μπλέκονται για να δημιουργήσουν δυστοπικές στιγμές της καθημερινότητας που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν υπάρχει μονόκεροι και ποια είναι η Ελένη.

Δέκα αυθεντικές bedroom pop συνθέσεις αποτελούν τον πρώτο δίσκο των Kukuraxa,  και τις χαρακτηρίζουμε ως αυθεντικές, επειδή ο δίσκος γράφτηκε και ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο υπνοδωμάτιο του Κώστα, το ½ των Kukuraxa. 

Kάπου στο δυτικό Ρόττερνταμ, αρχές του 2019, ο Kώστας και η Κατερίνα ξεκίνησαν να ηχογραφούν με πενιχρά μέσα και diy προσέγγιση, εξερευνώντας με αυθορμητισμό έναν lo-fi ήχο που γοήτευε εξίσου και τους δύο. 

Hλεκτρική κιθάρα και ηλεκτρικό πιάνο, αρκετά samples από ελληνικά κομμάτια των 30s-50s, ήχοι φάλαινας κ πουλιών που βρήκανε στο διαδίκτυο, είναι κάποια από τα κομμάτια αυτού του ηχητικού παζλ, που ονομάζεται Kukuraxa.

Tρία χρόνα μετά, το φθινόπωρο του 2022, κυκλοφόρησαν το αποτέλεσμα αυτών των ηχογραφήσεων, ανεβάζοντας το ομώνυμο KUKURAXA I LP, στο Spotify. Εκεί, το ανακάλυψε ο Ανδρέας Μητρέλης της Veego Records και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην κυκλοφορία που ανακοινώνεται. 

SPOTIFY
BANDCAMP