Νέοι δίσκοι: Μανώλης Αγγελάκης, capétte, Puzzlemusik 15, Νίκος Γρηγοριάδης, Grecospectiva Madonna

Μανώλης Αγγελάκης - Εμείς Αποστάσαμε

Ο Μανώλης Αγγελάκης επιστρέφει με νέο ελληνόστιχο album που έχει τον τίτλο “Εμείς Αποστάσαμε”, σχεδόν δύο χρόνια μετά το instrumental “The Stone We Had In Our Mouth” (Same Difference, 2020).

Δουλεύοντας μόνος στο στούντιο μέσα στα βάθη του πανδημικού lockdown, με το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα έγραψε μουσική και στίχους για πέντε κομμάτια και μελοποίησε το αγαπημένο του ποίημα του Καβάφη “Η Πόλις”. Για πρώτη φορά οι ηχογραφήσεις δεν μπορούσαν να γίνουν με τον παραδοσιακό ομαδικό τρόπο. Όλοι οι μουσικοί/συντελεστές του album, που συνδέονται με τον Αγγελάκη με δεσμούς φιλίας, συμμετείχαν εξ αποστάσεως, ο καθένας από τη βάση του και με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Το “Εμείς Αποστάσαμε” είναι το αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής προσπάθειας, του χρόνου που αφιέρωσαν και της συνεργατικής τους ενέργειας.

Οι στίχοι προσωπικοί και έντονοι μιλούν για τη ζωή, την ωριμότητα, την αβεβαιότητα, την απώλεια. Αν και απαισιόδοξοι στην πλειοψηφία τους, όπως και ο γενικός τίτλος του δίσκου, πολύ συχνά φωτίζονται από τη σπίθα της ελπίδας και του ονείρου που επιμένει. Η ευαισθησία τους σε συνδυασμό με τη δωρική ερμηνεία και τη δύναμη της προσωπικότητας του Αγγελάκη κάνουν αυτό το άλμπουμ να ξεχωρίζει, ως ένα διαφορετικό δείγμα του σύγχρονου αστικού τραγουδιού.

Κυκλοφορεί σε LP και Digital από την Inner Ear.

 

capétte - Moskau

Ο capétte κυκλοφόρησε το νέο του LP "Moskau" στις 11 Δεκέμβρη με την Vinyl Records, μια ανερχόμενη δισκογραφική που έχει τη βάση της στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον δεύτερο δίσκο του καλλιτέχνη, ένα χρόνο περίπου μετά τη κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου "Electra". O ήχος του, φυσικά, έχει αλλάξει σημαντικά υιοθετώντας μια πιο dark υφή που πλησιάζει την techno αισθητική σε κομμάτια όπως το "Latex" ή "Πίνακες Του Μιρό" και αφομοιώνει τον ήχο φυσικών οργάνων με το πιάνο και τα έγχορδα να πρωταγωνιστούν σε κομμάτια όπως η "Ντουλάπα" και ο "Ομφάλιος Λώρος". Ευχάριστη έκπληξη, βέβαια, είναι η συμμετοχή τριών καλλιτεχνών της ελληνικής σκηνής στο δίσκο. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την Nalyssa Green στα "Ροζ Γυαλιά", την VASSIŁINA στη "Μάσκαρα" και τον Kristof στο "Γρανάζι Με Στρας".

Ο δίσκος «Moskau» γράφτηκε το καλοκαίρι του 2021 σε διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών. Όπως μπορεί να παραπέμπει ο τίτλος, ο δίσκος είναι εμπνευσμένος από το έργο «Τρεις Αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ. Στο θεατρικό αυτό, παρατηρούμε τρεις γυναίκες να αναζητούν την ευτυχία με το όνειρο να βρεθούν μια μέρα στο απόλυτο σύμβολο ευτυχίας για εκείνες: τη Μόσχα. Κάθε άνθρωπος αναζητεί τη Μόσχα του, την ευτυχία του, παρόλο που για το κάθε άτομο έχει διαφορετική μορφή. Στην αναζήτηση, λοιπόν, αυτής της ευτυχίας είναι βασισμένος και ο δίσκος. Σε κάθε τραγούδι αναφέρεται ένας τρόπος με τον οποίο αναζητούμε τη Μόσχα, είτε αυτό είναι ο έρωτας, η ελευθερία, οι ανούσιες σεξουαλικές επαφές, η απόσχιση από την μητέρα ή η απόλαυση της νιότης. Στη «Μόσχα», μάλιστα, το  τελευταίο, δηλαδή, κομμάτι του δίσκου, ο μονόλογος που ακούγεται δημιουργήθηκε από ένα «κολάζ» διαλόγων από το κείμενο του Τσέχωφ. Αυτός ο μονόλογος περιέχει όλο το νόημα του δίσκου, καθώς, ξεκινάει από την ελπίδα και τη διάθεση αναζήτησης της ευτυχίας, και καταλήγει στην παραίτηση και την παραδοχή πως η Μόσχα είναι κάτι που δεν θα βρεθεί ποτέ. Η Μόσχα, όμως, όπως και η Ιθάκη, υπάρχει για να μπούμε στη διαδικασία να την αναζητήσουμε.

Youtube
Spotify

 

Συλλογή - Puzzlemusik 15

Συλλογή με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών της Puzzlemusik με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας. Κυκλοφορεί σε streaming/download την Παρασκευή 10/12 και σε CD λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.  

Ο τίτλος της συλλογής είναι «15» και συμμετέχουν σε αυτή αλφαβητικά: Αντώνης Λιβιεράτος, ARTéfacts Ensemble, Γιάννης Κασέτας, Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο, Demetria, Κ. Βήτα, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Next Step, Playground Theory, Σωτήρης Δεμπόνος, Theo Καπηλίδης, Τρύφων Λάζος, Χρήστος Αλεξόπουλος, Ψύλλοι στ' Άχυρα.

Η κυκλοφορία αυτή γίνεται με αφορμή την συμπλήρωση 15 χρόνων από την έναρξη των δραστηριοτήτων της Puzzlemusik (φθινόπωρο 2006) και συγκεντρώνει ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις από τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες του τρέχοντος ρόστερ της.        

Η Puzzlemusik ανακοίνωσε την λειτουργία της στις 21 Σεπτεμβρίου του 2006 και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ στις 27 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Πνευματικό παιδί του συνθέτη και παραγωγού Χρήστου Αλεξόπουλου, η εταιρεία ενέταξε από νωρίς στο δυναμικό της καλλιτέχνες με προσωπικό, αναγνωρίσιμο στίγμα, πολύ συχνά από τους ντεμπούτο τους ήδη. Ο ήχος της Puzzlemusik ήταν και παραμένει το άθροισμα των ιδιαιτεροτήτων των καλλιτεχνών της. 'Ενα παζλ δημιουργικών αναζητήσεων της εποχής μας. Κύριες (αλλά όχι και οι μόνες) ηχητικές κατευθύνσεις της η jazz, η eclectic instrumental μουσική, η improv μουσική στις διάφορες εκφάνσεις της, η ελληνική τραγουδοποιία αλλά και σχήματα που τραγουδούν με αγγλικό στίχο.

Όλες οι παραπάνω τάσεις αποτυπώνονται τόσο στη συλλογή "15", όσο βέβαια και στα 70 άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία από το 2006 ως σήμερα (χωρίς να υπολογίζονται τα κατά καιρούς singles).

Η συλλογή "15" αποτελεί την 71η άλμπουμ κυκλοφορία της Puzzlemusik.

Στην υγειά του "τώρα" και σε όσα έρθουν.                                                                                              

Το πλήρες tracklist της συλλογής "15":

1. Χρήστος Αλεξόπουλος / Γιάννης Κασέτας – A Tribe In Limbo
Ο σαξοφωνίστας και συνθέτης Γιάννης Κασέτας και ο συνθέτης και παραγωγός Χρήστος Αλεξόπουλος συνεργάζονται σε μια κοινή ηχογράφηση για πρώτη φορά. Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε digital single το φθινόπωρο για να προετοιμάσει το έδαφος για την επερχόμενη συλλογή.

2. Κ.Βήτα  – Ochre
Instrumental κομμάτι που είχε μείνει ανολοκλήρωτο κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων προηγούμενου άλμπουμ του Κ.Βήτα και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα με αφορμή τη συλλογή "15".  

3. George Kontrafouris Trio – Deep South (Trio Version)
Το άλμπουμ του τρίο με τίτλο "Deep South" θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2022. Εδώ το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, στην original πιάνο-εκδοχή του. Στο άλμπουμ θα εμφανιστεί σε άλλη μορφή.

4. The Next Step Quartet – God Only Knows
To jazz κουαρτέτο των Θοδωρή Κότσυφα, Γιάννη Παπαδόπουλου, Ντίνου Μάνου και Billy Pod σε ένα out-take από το πρόσφατο άλμπουμ τους "At The Zoo". Instrumental διασκευή στο κομμάτι των Beach Boys.

5. Theo Kapilidis  – Why The Princess Sleeps
Κομμάτι για σόλο κιθάρα ηχογραφημένο στο home studio του Uli Heinzler στη Ζυρίχη, ειδικά για τη συλλογή.

6. ARTéfacts Ensemble & Πάνος Ηλιόπουλος (*1984) - VORHAND MMXX
Σύνθεση του Πάνου Ηλιόπουλου. Εδώ, το ARTéfacts Ensemble εμφανίζεται με τη μορφή τρίο: Θοδωρής Βαζάκας - μαρίμπα, Σπύρος Τζέκος - κλαρινέτο και Guido De Flaviis - σαξόφωνο.

7. Μπάμπης Παπαδόπουλος  –  Melo pt. 1 (rework)
Οι Τίτος Καργιωτάκης και Χρήστος Χαρμπίλας(αμφότεροι σε ηχοληψία, μίξη, παραγωγή) "επισκέπτονται" το κομμάτι, χρόνια μετά την πρώτη του ηχογράφηση. (Στο"Σκηνές από ένα ταξίδι" του 2008.) Το rework αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2021 ειδικά για τη συλλογή. 

8. Demetria – My Trauma Is On You
H Demetria έκανε το ντεμπούτο της στην Puzzlemusik το φθινόπωρο του 2021 με το τραγούδι  "Tomorrowland", single προπομπό του concept  άλμπουμ της  "Pillow Shifter " (2022). Το "My Trauma Is On You" ηχογραφήθηκε  για τη συλλογή "15". 

9. Ψύλλοι στ' Άχυρα  – Ψυχιατρική (rework)
Το τραγούδι πρωτοεμφανίστηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος (2018) που είχε για τίτλο το όνομα τους. Με αφορμή τη συλλογή "15" οι Ψύλλοι προσεγγίζουν ξανά το τραγούδι, με μία πολύ διαφορετική ματιά.

10. Τρύφων Λάζος – Στη Ζούλα
Τραγούδι ηχογραφημένο για αυτή τη συλλογή.

11. Αντώνης Λιβεράτος – Το Μέλλον
Out-take από το άλμπουμ του Αντώνη Λιβιεράτου "4 1/2 " (2018)

12. Playground Theory – Mud and Waves
Τραγούδι ηχογραφημένο για αυτή τη συλλογή.

13. Σωτήρης Δεμπόνος – Isolation Blues (of the Ionian School)
Κομμάτι που ως τώρα είχε εμφανιστεί μόνο στο YouTube κανάλι του Σωτήρη Δεμπόνου στη σειρά βίντεο "Video art homework during Coronavirus lockdown". Στη συλλογή "15" το κομμάτι κάνει την πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση.

Μίξη και mastering της συλλογής : Γιώργος Πρινιωτάκης (Artracks Studios)
Εξώφυλλο και Artwork : Ελένη Κεσαπίδου
Κυκλοφορεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου σε Spotify, iTunes, Deezer, Tidal, Amazon Music, Qobuz και άλλες streaming & download ψηφιακές πλατφόρμες. 
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα η συλλογή "15" θα κυκλοφορήσει και σε CD στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία.

YouTube link για το κομμάτι "Deep South (Trio Version) του τρίο του Γιώργου Κοντραφούρη.
Puzzlemusik Links
Facebook: www.facebook.com/puzzlemusik.label  
Twitter: www.twitter.com/puzzlemusik
Soundcloud: www.soundcloud.com/puzzlemusik
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCW8ImbB46Rnx03IeopkjSow/?sub_confirmation=1 
Επικοινωνία: puzzlemusik@gmail.com

 

Νίκος Γρηγοριάδης - Ο βασιλιάς της λύπης

Ο συνθέτης/τραγουδοποιός/παραγωγός Νίκος Γρηγοριάδης στην νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Ο Βασιλιάς Της Λύπης" καταπιάνεται για πρώτη του φορά με τη μελοποίηση. Διάλεξε τα ποιήματα των Καρυωτάκη, Σέλλεϊ, Μελισσάνθης, Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας, γιατί τον συγκίνησαν βαθιά. Ο ίδιος υπογράφει τους στίχους μόνο σε τρία τραγούδια και συμπληρώνει ο Χρήστος Γαβρήλος σε άλλο ένα.

Πέρα από τον ίδιο τον δημιουργό και τη συνοδοιπόρο του στη μουσική και στη ζωή Κατερίνα Κυρμιζή, στην ερμηνεία συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης στο «Δωδεκάτη Ώρα» σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, και ο κορυφαίος Γιώργος Νταλάρας στο ήδη γνώριμο «Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…» σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, στο ομότιτλό του άλμπουμ ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη που κυκλοφόρησε τον Μάιο ως προπομπός του σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, στον σπαρακτικό «Θρήνο» σε ποίηση Percy Bysshe Shelley,  και στο «Red Roses», ντουέτο με την Κατερίνα Κυρμιζή σε στίχους Χρήστου Γαβρήλου. Ο ίδιος ο δημιουργός ερμηνεύει τα τραγούδια «Της ζωής η σπίθα», της αρχαίας ποιήτριας Πράξιλλας σε ελεύθερη μετάφραση/απόδοση Χρήστου Γαβρήλου και το «Domestica» σε ποίηση (αποσπάσματα) Μήτσου Παπανικολάου, ενώ η Κατερίνα Κυρμιζή, τη συγκλονιστική «Μπαλάντα της μάνας» (αποσπάσματα) σε ποίηση Μελισσάνθης, «Το κόκκινο μήλο» σε ποίηση Σαπφούς και το «Ξενιτεμένος Άγγελος» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη.

Παρόλο που τα περισσότερα ποιήματα, αλλά και οι στίχοι, διαπραγματεύονται την απώλεια και την αδικία, ο συνθέτης-τραγουδοποιός τα προσέγγισε με την τρυφερότητα και την αξιοπρέπεια του πιστού, με το μουσικό ένστικτο προσανατολισμένο στην ελπίδα και στο φως της. Στο άλμπουμ «Ο Βασιλιάς Της Λύπης», δεν υπάρχει τίποτα περιττό, τίποτα βαρύγδουπο ή επιτηδευμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις μελωδικές γραμμές, στις ερμηνείες, στην ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο ίδιος ο δημιουργός και συνολικά στην παραγωγή που την υπογράφει η ομάδα των Νίκου Γρηγοριάδη, Κατερίνας Κυρμιζή και Ηλία Λάκκα.

Μουσική: Νίκος Γρηγοριάδης | Ποίηση: Πράξιλλα, Σαπφώ, Μήτσος Παπανικολάου, Μελισσάνθη, Shelley Percy Bysshe, Κώστας Καρυωτάκης | Στίχοι: Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Γαβρήλος
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης
Ηχογράφηση, Μίξη, Mastering: Ηλίας Λάκκας, Odeon studio
Ενορχήστρωση, Προγραμματισμός: Νίκος Γρηγοριάδης
Παραγωγή: Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Ηλίας Λάκκας
Cover Artwork: Κώστας Καλαϊτζής
Digital album | Formiggart 2021 https://formiggart.gr/

Έπαιξαν οι:
Ακουστικές & Ηλεκτρικές Κιθάρες, Πιάνο, Keyboards: Νίκος Γρηγοριάδης | Τύμπανα: Δημήτρης Αντωνιάδης | Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου | Δεύτερες φωνές & φωνητικά: Κατερίνα Κυρμιζή | Additional Keyboards, Shaker: Άκης Μουχλιανίτης (1,4) | Additional Ακουστική Κιθάρα: Κωνσταντίνος Κυδωνάκης (6,7) | Ηλεκτρική Κιθάρα: Προκόπης Κρανιδιώτης (3) | Ηλεκτρική Κιθάρα: Γιώργος Σιμάτος (7) | Κλασική Κιθάρα: Κατερίνα Κυρμιζή (5)
Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Formiggart.

Orcd
Bandcamp

 

Συλλογή - Grecospectiva Madonna

Η Amour Records συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής σκηνής στην Grecospectiva. Η Grecospectiva εστιάζει σε μια δεκαετία, ένα θέμα, μία εμβληματική μουσική προσωπικότητα δίνοντας στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν την πλατφόρμα και την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν, να μεταμορφώσουν, να μετασχηματίσουν κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπημένα διαμάντια από τον χώρο της pop -και όχι μόνο. Τραγούδια-σταθμοί και σημεία αναφοράς, που έχουν χαρακτηρίσει ολόκληρες γενιές και έχουν επηρεάσει, ή έχουν αφήσει ανεξίτηλη την παρουσία τους στην ιστορία της μουσικής εξακολουθούν να μας εμπνέουν. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Grecospectiva εντυπωσιάζουν με τη φρεσκάδα και την πρωτοπορία τους, με το θάρρος τους και πάνω απ’ όλα με την αγάπη τους για την μουσική. Ο καθένας τους, με βάση την προσωπική τους αισθητική και στυλ είναι ευπρόσδεκτοι να δημιουργήσουν, πατώντας στο δικό τους μοναδικό μουσικό αποτύπωμα .Μετά την κυκλοφορία των πολύ επιτυχημένων Grecospectiva 90’s, Grecospectiva Christmas και Grecospectiva 80’s (parts 1&2), έρχεται η Grecospectiva Madonna, αφιερωμένη στη βασίλισσα της ποπ! Συμμετέχουν20 καλλιτέχνες που μας παρουσιάζουν 15 πρωτότυπες διασκευές.

Track by track review:

01. Sarah P – Love Profusion
Η SarahP. επιλέγει ένα single του 2004 από το album “American Life”. Μια ερμηνεία εύθραυστη μέσα σε έναν διάκοσμο από αντηχήσεις και μεταλλικές ονειροπαγίδες, που δίνει μια απόδοση ευαίσθητη και τρυφερή. Η τρυφερότητα στην pop είναι μέρος της δουλειάς της SarahP. από τότε που τραγουδούσε στους Keep Shelly In Athens, την οποία μετέφερε στην προσωπική της δουλειά, την ταξίδεψε στο Βερολίνο και την μπόλιασε και στις συνεργασίες της με τον Sundayman, του Sun Glitters, τους New Division κ.λπ.

02.Billy Rize – Holiday
Πίσω στο ντεμπούτο της Madonna το 1983 και στα πρώτα βήματά της, ανατρέχει ο Billy Rize επιλέγοντας το “Holiday”. Ο Billy Rize σε παραγωγή και ενορχήστρωση από τον ELIOT , τραγουδάει το τεράστιο hit της Madonna σε πιο μεσόρυθμους τόνους σε σύγκριση με το πρωτότυπο, δίνοντας του έτσι μια διαφορετική διάσταση. Ο Billy Rize επιλέγει μια “hipster” τριφωνία τραγουδώντας την ανάγκη για διακοπές, την απόδραση της γιορτής. Ο Billy Rize κυκλοφόρησε μέσα στο 2021 το πρώτο προσωπικό album του “Rising Sun”

03. ELIOT ft. Faidon – Nothing Fails
Ο ELIOT, πολυπράγμων παραγωγός, παντρεύει την nu-disco σκηνή με τα beats των 80s και ήχους από το σήμερα. Επιλέγει να διασκευάσει το “Nothing Fails”, ένα single της Madonna από το 2003 και το album “American Life”. Το κομμάτι απογειώνεται με gospel στοιχεία (φωνητικά από ELIOT, Lia Hide και Faidon), ενώ κρατάει σταθερό το ρυθμό αλλά ποτίζει την ύφανσή του με ένα δοξαστικό build up, προσδίδοντας έτσι μια νέα αξία στο τραγούδι. Το κομμάτι ερμηνεύει ο Faidon, ένας Gospel και Pop Funk καλλιτέχνης, με εμφανίσεις στις σκηνές του Μεγάρου και συνεργασίες με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ο ELIOT έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής (Beth Hirsch, Jessica 6, Νατάσσα Μποφίλιου κ.α.)

04. Runes – Ray Of Light
Ο Runes ντύνει με μια νέο-αναγεννησιακή αύρα το κλασικό “Ray Of Light” του 1997 - το οραματίζεται ως ένα ηλεκτρονικό μαδριγάλι. Το αγγελικό φαλσέτο σε συνδυασμό με την ethnic electronic παραγωγή στη διασκευή, μοιάζει να έχει σμιλευτεί πάνω σε έναν trip hop καμβά, με αβίαστη μαεστρία. Ο Runes με έδρα το Manchester έχει κυκλοφορήσει τέσσερα albums, με πιο πρόσφατο το “Ardour” του 2020 (Amour Records).

05. Silverhook ft. Tareq – Drowned World/ Substitute For Love
Το openning track του άλμπουμ “Ray Of Light” του 1997 επιλέγει ο Αργύρης Γεωργόπουλος, παραγωγός και dj από το Λονδίνο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Silverhook. Μαζί του ο πολυσχιδής Tareq, ερμηνεύει το “Drowned World/ Substitute For Love” ως μια άνετη, χαλαρή pop βόλτα, χωρίς την τυραννική εξουσία των beats. Πρόσφατα ο Tareq κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ του, “Prints”.

06. Tigerkiss – Live To Tell
Το μελωδικό “Live To Tell” του 1986, θέμα της ταινίας “At Close Range” επιλέγει το ντουέτο Tigerkiss. Η εκδοχή τους - πιο ζωηρή σε σχέση με την αυθεντική ερμηνεία της Madonna - πατάει στις αναμνήσεις του drum ‘n’ bass και του ευρωπαϊκού “τριπαρισμένου” ήχου των

07.Nikolas Raptakis – Who’s That Girl
Ο ELIOT ενορχηστρώνει και ο Νικόλας Ραπτάκης τραγουδάει μία ξεχωριστή electro εκδοχή του “Who’s That Girl” της Madonna από την ομότιτλη ταινία του 1987. Ο Ν. Ραπτάκης έχει μια επιδέξια φωνή, την οποία λυγίζει και την μετατρέπει με μία ικετευτική trap λαχτάρα, σε ένα αντίβαρο απέναντι στην latin pop πρωτότυπη εκδοχή της Madonna. Ο Νικόλας Ραπτάκης, solo πλέον μετά την συμμετοχή του στο σχήμα των Freaky Fortune, είναι ένας από τους καθιερωμένους popstars της εγχώριας σκηνής.

08.Evi Hassapides Watson – Secret
Η Evi Hassapides Watson με φωνή υποβλητική, σταθερή και ακέραιη, ερμηνεύει το “Secret” από το “Bedtime Stories” του 1994. Μας προτείνει μια ηλεκτρονική trip hop ενορχήστρωση που απλώνεται μυσταγωγικά στην ατμόσφαιρα. Η Evi Hassapides Watson υπήρξε μέλος των θρυλικών Echo Tatto και πλέον frontwoman των She Tames Chaos.

09.Kalli – Human Nature
Η Kalli επιλέγει ένα single από το “Bedtime Stories” του 1994, ίσως το πιο υποχθόνιο και ιδιαίτερο τραγούδι εκείνου του album. Η Kalli, μία πολλά υποσχόμενη ανερχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, αντιμετωπίζει το κομμάτι με μια ήπια ψύχραιμη διάθεση, του δίνει μια σύγχρονη avantpop προσέγγιση, διατηρώντας στη φρέσκια φωνή της μια υπόγεια σεξουαλική διάθεση. Το ντεμπούτο της είχε τίτλο “Journey girl” και είχε κυκλοφορήσει το 2018.

10. Dimi Phaze & Tamta – Vogue
Ένα από τα πιο δοξασμένα και λαμπερά singles της Madonna από το 1990, αναδομεί ο Dimi Phaze σε συνεργασία με την λαμπερή σούπερσταρ Tamta στην ερμηνεία. Σε αυτή τη τολμηρή disco house διασκευή του “Vogue”, η Tamta μας χαρίζει την απόλυτη γραμμή του νήματος στη φωνή που ενώνει την μόδα με την μαγεία της pop. Τα beats του Dimi Phaze, ενός από τους πιο ανήσυχους ηλεκτρονικούς παραγωγούς στην Ελλάδα, είναι βαθιά νυχτερινά και χορευτικά, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την ρυθμική διάσταση του αυθεντικού single.

11. Kid Moxie – Burning Up
Από το ντεμπούτο της Madonna, το 1983, το single “Burning Up” είχε μια αύρα electroclub αισθητικής που ταιριάζει πολύ στην μουσική ταυτότητα της Kid Moxie. Η Kid Moxie ερμηνεύει το “Burning Up” ως ενζενί μιας νέας italo disco επανάστασης. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα albums και έχει συμμετάσχει σε projects, διαφημιστικά γνωστών πολυεθνικών brands, αλλά και συνεργασία με τον David Lynch.

12. Ero Seagull featuring Michael Paix & MJW – 4 Minutes
Το 2008, η Madonna τραγούδησε μαζί με τον Justin Timberlake το “4 Minutes” από το album της “Hard Candy” και το ίδιο κάνει η ελληνο-καναδή Ero Seagull μαζί με τον Michael Paix και την MJW σε μια techno ανεβαστική απόδοση του κομματιού. Το ντεμπούτο album της Ero Seagull, “Evolution” κυκλοφόρησε από την Amour το καλοκαίρι του 2021 σε παραγωγή Dieselbytes Supreme, Marilena Orfanou και mrpc (Afrocream).

13. Someone Who Isn't Me – Sorry
Οι Someone Who Isn’t Me επιλέγουν το “Sorry” από το “Confessions On A Dance Floor" του 2006, ένα από τα πιο καταιγιστικά uptempos στην καριέρα της. Τα τρία κορίτσια των S.W.I.M. (Μαριλένα Ορφανού, Μαρία Χατζάκου και Τζίνα Δημακοπούλου) αντιμετωπίζουν το τραγούδι ως μία αγέρωχη dark electronica ριπή, με cool φωνητικά από την Μαριλένα Ορφανού. Το ντεμπούτο album των S.W.I.M. “Dance With You” κυκλοφόρησε το 2019 (Amour Records).

14. Tso150 - Frozen
Το υπερκλασικό single “Frozen” από το “Ray Of Light” του 1998 επιλέγει ο Tso150 για να το μετατρέψει σε ένα σκοτεινό θαύμα του autotune με γοτθικά synths, trap beats και νοσταλγία για το μέλλον. Ο Tso150 είναι ένα αίνιγμα όπως και η μουσική του. Περισσότερα θα αποκαλυφθούν όταν μέσα στο 2022 κυκλοφορήσει το πρώτο ep του “3598”.

15. Lia Hide – Santa Baby (bonus track)
Η LiaHide αφαιρεί τα σκέρτσα και τις σαγηνευτικές πινελιές από την εκτέλεση της Madonna στο “Santa Baby”, ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που είχε ηχογραφήσει για τη συλλογή “A Very Special Christmas” το 1986. Η Lia Hide, μάλιστα, προσπερνάει και την επικίνδυνη «γατίσια» ερμηνεία της Eartha Kitt που το είχε πρώτο-τραγουδήσει το 1953 και προτείνει μια cool, αποστασιοποιημένη διάθεση στη dark-pop electronica διασκευή της. Η Lia Hide έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά albums (dark pop) , ένα remix album (Amour Records), ενώ παράλληλα γράφει μουσική για το χορό και το θέατρο. Ο νέος της δίσκος αναμένεται το χειμώνα του 2022.

Spotify Link