Νέοι δίσκοι: Μπαλάντες για Φόνους, Lia Hide, Prysma
Μπαλάντες για Φόνους - Εκείνη έρχεται μέσα από τις στάχτες
Οι Μπαλάντες για Φόνους δημιουργήθηκαν πριν από κάποια χρόνια στην Αθήνα. Αποτελούνται από μέλη με μακρά θητεία στην ανεξάρτητη, ελληνική ροκ σκηνή, όπως τα Διάφανα Κρίνα, οι Grain κ.α. Τα μέλη τους είναι οι: Ζαφείρης Μαράνος - φωνή, Γιάννης Κισκίνης - κιθάρα, Δημήτρης Ζούζουλας - κιθάρα, Παντελής Ροδοστόγλου - μπάσο και Γιώργος Λιόλιος - τύμπανα.
Ο ήχος τους είναι ένα κράμα post punk, garage και νεοψυχεδέλειας. Γράφουν μουσική και στίχους για να αντισταθούν στις μεγάλες, ογκώδεις και απτές ανυπαρξίες. Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Εκείνη έρχεται μέσα απ' τις στάχτες» κυκλοφορεί σε 300 αριθμημένα LP από την Β-otherside records και τον Mr Vinylios και περιέχει δισέλιδο ένθετο με τους στίχους.
Ημέρα Κυκλοφορίας : Τρίτη 18 Ιουνίου
Lia Hide - Tells no fairytales
H Β-otherSide records παρουσιάζει την έκδοση βινυλίου του 3ου προσωπικού άλμπουμ της Lia Hide, με τίτλο "Tells no fairytales". Σε αυτή την καινούρια δουλειά ο ήχος της Lia Hide αλλάζει αισθητά, ενώ διατηρεί την λυρικότητα της τραγουδοποιίας, επιλέγοντας πιο λιτές δομές, χωρίς να αποφεύγει κομμάτια μεγάλης διάρκειας που αγγίζουν την post σκηνή, ή ραδιοφωνικής ποπ διάθεσης. Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του ήχου παίζει η ενορχήστρωση που προβάλει περιγραφικά τον προσωπικό ήχο των μουσικών της, αλλά και η αλλαγή της στιχουργικής θεματολογίας: η Lia μεγάλωσε. Από εσωστρεφή θέματα αυτό-ψυχανάλυσης περνάει πλέον σε ζητήματα του καθημερινού στρες, της κοινωνικής βίας και αδικίας.
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα στούντιο Κυριαζή και DuDuLoft και ολοκληρώθηκε στο City Studios από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο. Στις ενορχηστρώσεις και την παραγωγή βρίσκεται η ίδια, με την πολύτιμη βοήθεια, τεχνική δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα του Γιάννη Λαμπρόπουλου αλλά και των Aki’Base και Γιώργο Ράδο (που παίζουν μπάσο και ντραμς στον δίσκο, αντίστοιχα). Ο Ευριπίδης Ζεμενίδης έχει αναλάβει την ενορχήστρωση σε δύο από τα κομμάτια, και κιθάρα παίζει ο Πάνος Παπάζογλου αλλά και η Ειρήνη Κετικίδη (Dig Apple!).
Το mastering έγινε από τον Denis Blackham στο Skye Mastering (UK) που από το 1969 έχει αναλάβει παραγωγές κορυφαίων ονομάτων όπως οι: Antony & the Johnsons, Brian Eno & David Byrne, Otis Redding, Yes, Status Quo, Black Sabbath, Cocteau Twins, Robert Plant, OMD, The Who, Roy Harper, Brett Anderson, Bee Gees, Steve Harley, Current 93, Elvis Costello, Dolly Parton, Jonathan Richman & The Modern Lovers, Jethro Tull, Cabaret Voltaire, Lush, Talk Talk, William Orbit, New Model Army, Tears for Fears, Dr Feelgood, Mike Oldfield, Buzzcocks, Ride, Stiff Little Fingers, T. Rex, Jean Michel Jarre, Death in June, Uriah Heep, Jimi Hendrix, Vangelis.
Την φωτογράφιση του δίσκου επιμελήθηκε η Μαρία Χατζιαθανασιάδη και το εικαστικό η Lia Hide.
H έκδοση έχει γίνει σε 300 αριθμημένες κόπιες βινυλίου, που περιέχουν δισέλιδο ένθετο με τους στίχους.
Το άλμπουμ μπορείτε να το ακούσετε εδώ : https://store.cdbaby.com/cd/liahide
Prysma - Closer to Utopia
Οι Prysma είναι ένα progressive rock συγκρότημα από την Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκαν το 2014 και μετά από κάποιες αλλαγές του lineup και του ύφους της μουσικής τους, σταθεροποίησαν τον ήχο τους. Εμπνευσμένοι από την progrock σκηνή των 70s καθώς και από την πιο μοντέρνα εξέλιξη του είδους, προσπαθούν να αποστάξουν τις διαφορετικές μουσικές επιρροές και τα ένστικτα του κάθε μέλους τους προς την οικοδόμηση ενός συνολικότερου χαρακτήρα, ο οποίος αποτελεί και το χαρακτηριστικό ύφος της μουσικής τους.
Αρχικά, το συγκρότημα δημιουργήθηκε καθαρά από την αγάπη των μελών του για την μουσική, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό με αυτή, καθώς ήταν όλοι σχετικά άπειροι μουσικοί. Με τα χρόνια, αυτή η αγάπη έδωσε την θέση της σε μια πιο συνειδητή προσέγγιση της μουσικής ως το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και των ανησυχιών τους, οδηγώντας σε μια πιο μελετημένη και συνειδητή σύνθεση των κομματιών και διαμόρφωση του ήχου τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του συγκροτήματος κύλησε στο control room του παλιού studio του Ν. Παπάζογλου, «Στούντιο Αγροτικόν», το οποίο οι ίδιοι διαμόρφωσαν σε λειτουργικό χώρο για τις πρόβες τους.
Κάποια συγκροτήματα που επηρεάζουν καθοριστικά τον σημερινό ήχο του συγκροτήματος είναι οι Pink Floyd, Porcupine Tree, Opeth, Camel κλπ. Καταλυτικό παράγοντα βέβαια έπαιξαν κυρίως οι αρχικές επιρροές των μελών του, μιας και αυτές ήταν που διαμόρφωσαν την «μουσική αντίληψη» τους. Συγκροτήματα όπως οι Doors, Rory Gallagher, Nick Cave, Nirvana, Metallica και πολλοί ακόμα θρύλοι της ευρύτερης blues, rock και metal σκηνής.
Το καλοκαίρι του 2018 το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή του Schoolwave 2018, όπου και παρουσίασε την μουσική του σε μερικές χιλιάδες κόσμου. Τώρα λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τους άλμπουμ με τίτλο "Closer to Utopia" το συγκρότημα βρίσκεται σε περιοδεία εντός της Ελλάδας, για την προώθηση του δίσκου τους και την συλλογή νέων εμπειριών και έμπνευσης. Στόχος τους είναι να καταφέρουν κάποια στιγμή να αφοσιωθούν πλήρως στην μουσική τους, ξεπερνώντας αμφιβολίες βιοπορισμού, με στόχο να αφιερώσουν σχεδόν όλη την ενέργεια τους στην συνέχιση αυτού του ταξιδιού.
Ο πρώτος δίσκος των Prysma κυκλοφόρησε στις 15 Μαρτίου 2019 υπό τον τίτλο «Closer to Utopia». Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε υπό live συνθήκες, χωρίς την χρήση μετρονόμου και με ελάχιστα overdubs, επιτυγχάνοντας την ζωντανή και παράλληλα vintage αισθητική την οποία ήθελαν να προσδώσουν στο περιεχόμενο του δίσκου. Η διάρκεια της ηχογράφησης ήταν 3 ημέρες και ο χώρος τα nVelope Studios.
Ο δίσκος δεν γράφτηκε στην ολότητα του ως concept album, ωστόσο η ιστορία των κομματιών αντικατοπτρίζει τη συναισθηματική κατάσταση που βρισκότανε τα μέλη κατά την περίοδο σύνθεσης του κάθε κομματιού. Έτσι προσδίδεται ένας conceptual χαρακτήρας στο δίσκο .
Ο δίσκος πραγματεύεται την ιστορία ενός νεανικού, άπλαστου μυαλού το οποίο αναγκάζει τον εαυτό του να αφήσει πίσω την ασφάλεια του μέχρι τότε γνωστού και να έρθει σε επαφή με την πολυπλοκότητά της κοινωνίας που το περιβάλλει. Όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να βρει την ευτυχία και τον σκοπό της ίδιας του της ύπαρξης σε «υποκατάστατα» και «ουσίες», ξεκινάει μια ισχυρή διαπάλη με τον εγωισμό του και μέσα από μια επίπονη και εξαντλητική διαδικασία καταφέρνει να τον νικήσει. Εκείνη την στιγμή είναι που περνάει μπροστά από τα μάτια του κάθε βίαιη, άδικη, σκληρή και τραγική όψη της δομής που τόσο ήθελε να εξερευνήσει στην αρχή και που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να αντικρίσει μέσα από τον στενό και περιορισμένο καθρέπτη του εγωισμού του, της σύγχρονης κοινωνίας. Ο δίσκος κλείνει την στιγμή που μαζί με αυτή την σκληρή αλλά σχεδόν εξιλεωτική συνειδητοποίηση, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του. Το ταξίδι της μετατροπής της οργής που του προξενεί κάθε σκοτεινή εικόνα που τώρα βλέπει καθαρά, σε μια παραγωγική προσήλωση στην προσπάθεια αναδόμησης αυτής της κολοσσιαίας δομής σε κάτι άλλο. Σε κάτι πιο κοντά στην Ουτοπία…
Line up:
Σπύρος Δεληδημητρίου (Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Φωνή)
Κωνσταντίνος Διακάκης (Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Δεύτερη Φωνή, Πλήκτρα)
Γιάννης Κουτσός (Μπάσο, Δεύτερη Φωνή)
Ορέστης Γ. (Τύμπανα)
Έπαιξαν στον δίσκο:
Σπύρος Δεληδημητρίου (Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Φωνή)
Κωνσταντίνος Διακάκης (Ακουστική & Ηλεκτρική Κιθάρα, Δεύτερη Φωνή, Πλήκτρα)
Γιάννης Κουτσός (Μπάσο, Δεύτερη Φωνή)
Τρύφων Γκέντζης (Τύμπανα)