Νέοι δίσκοι: Περικλής Χαρβάς, Echo Train, Adolf Plays the Jazz, Desert Monks, Paradox Obscur

Echo Train – Libation (B-otherside records)

Οι Echo Train παρουσιάζουν το 2ο αλμπουμ τους, με τίτλο Libation, που κυκλοφόρησε 5 Μαρτίου του 2022 .

Στον ακροατή, το "Libation" μοιάζει με μια ελεύθερη σύναξη δημιουργικής έκφρασης, με ένα στρόβιλο μουσικών θεμάτων βουτηγμένα στις 60's blues και wiccan occult ελεγείες, διατηρώντας ταυτόχρονα μια προδιάθεση για ευθυτενές songwriting. Ισορροπώντας old fashioned πλήκτρα με περιπετειώδη τύμπανα και ηλεκτρικά riffs με γήινα, μυστικιστικά φωνητικά, ανταποκρίνεται στο όνομα του προσομοιάζοντας μια σπονδή σε ιερές καιανίερες θεότητες και συγκροτώντας ένα rock album που αδιαφορεί για την πορεία του χρόνου.

Η έκδοση έχει γίνει σε 400 αριθμημένες κόπιες, οι οποίες περιλαμβάνουν δισέλιδο έγχρωμο ένθετο, από τις οποίες οι πρώτες 100 έρχονται σε μια special edition έκδοση με ξύλινο κουτί με πυρογραφία, το οποίο περιλαμβάνει 16σέλιδο βιβλίο με πρωτότυπα σκίτσα από το εικαστικό της έκδοσης, αφίσα 60 Χ 90 cm, κονκάρδα και σετ με αρωματικά στικάκια, ενώ συνοδεύεται από μωβ χρωματιστό βινύλιο. Η υπόλοιπη έκδοση αποτελείται από 100 μωβ κόπιες και 200 μαύρες.

Το άλμπουμ μπορείτε να το ακούσετε εδώ :

https://echotrainband.bandcamp.com/album/libation

 

Περικλής Χαρβάς - Κάτω από τα παραμύθια (B-otherside records)

Ο Περικλής Χαρβάς, σημαντικός τραγουδοποιός, που φόρτισε τη σκηνή με την παρουσία του για περισσότερο από 20 χρόνια, δισκογράφησε 3 μεγάλους δίσκους ενώ συνεργάστηκε με όλα τα γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα της εποχής (Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιαράς, Αρλέτα, Γιώργος Ζωγράφος, Λίνος Κόκοτος, Θάνος Μικρούτσικος) σε ζωντανές εμφανίσεις. Το 1971 ήταν ώρα για το πρώτο long-play τού Περικλή Χαρβά, που είχε τίτλο «Κάτω από τα Παραμύθια» [Pan-Vox] και περιλάμβανε οκτώ πρωτότυπα τραγούδια και τέσσερις διασκευές, στα “Just a season” και “Chestnut mare” των Byrds, στο “Country road” του James Taylor, καθώς και στο “Bye bye love” , ένα τραγούδι που ανέδειξαν οι Everly Brothers και που εκείνη την εποχή το τραγούδησαν οι Simon and Garfunkel στο “Bridge Over Troubled Water” και τιτλοφορήθηκαν «Οι ημέρες μου», «Η ωραία φοράδα», «Σε αυτό τον δρόμο» και «Γεια σου αγάπη» αντιστοίχως. Το «Είναι μια μικρή πόλη» είναι ένα από τα δυναμικότερα τραγούδια του ελληνικού ροκ εκείνων των ετών, με ωραία λόγια, μουσική και ενοργάνωση, μέσα από την οποία φέγγει η άπιαστη κιθάρα του Αλέκου Γλύκα (από Charms, Beatniks, Stormies, Saxons, Babylon κ.λπ.) όπως και το κάπως μελαγχολικό «Όταν μεγαλώσεις», που κερδίζει από το τσέμπαλο ή η μπαλάντα «Είχα μιαν αγάπη», που διαθέτει ωραίο ρεφραίν, έχοντας πάντα αυτή την κάπως θλιμμένη ερμηνεία που χαρακτηρίζει συχνά τον τρόπο τού Π. Χαρβά αλλά και η «Ευανθία». Οι μουσικοί που συμμετέχουν στην ηχογράφηση είναι οι : Αλέκος Γλύκας κιθάρες, τσέμπαλο, Κώστας Ντόβας μπάσο, βιολί, πιάνο (από τους M.G.C.), Τούλης Μαγκαφάς ακουστική & 12χορδη κιθάρα, Στέφανος Στοφόρος ακουστική κιθάρα, ενώ στην εγγραφή συμμετέχουν και τρεις ντράμερ / κρουστοί οι Σπύρος Κασφίκης, Νίκος Τσιλογιάννης (από Idols, Μπουρμπούλια) και Κώστας Σκόκος (από τους Forminx).

Δυστυχώς ο δίσκος δεν περπάτησε εμπορικώς, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι δυσεύρετος σ’ εκείνη την πρώτη έκδοσή του και αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η επανέκδοση σε 400 αριθμημένα αντίτυπα σε audiophile βινύλιο 180 gr. απο την B-otherSide records, με την άδεια της Melody Maker. Η έκδοση περιλαμβάνει εξασέλιδο ένθετο με ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο από την οικογένεια του Περικλή Χαρβά, βιογραφικό σημείωμα του Φώντα Τρούσα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και credits. Οι πρώτες 200 κόπιες κόπιες είναι σε κόκκινο βινύλιο και περιλαμβάνουν έξτρα αφίσα 40 Χ 60 cm με ακυκλοφόρητο promotional υλικό του Περικλή Χαρβά από την περίοδο της ηχογράφησης του άλμπουμ ενώ οι επόμενες 200 κόπιες είναι σε μαύρο βινύλιο. Το μάστερ της έκδοσης επιμελήθηκε ο Γιάννης Κύρης ενώ την προσαρμογή του εξωφύλλου και την δημιουργία του ενθέτου ανέλαβε ο Θανάσης Ξανθάκος (Plan 59).

To άλμπουμ μπορείτε να το ακούσετε εδώ :

https://www.youtube.com/watch?v=Ei3o1ZpZcHc&t=19s

 

Adolf Plays The Jazz-  Low Life | We Can't Lose. We Have Already Lost (Ανεξάρτητη Παραγωγή)

Οι Adolf Plays The Jazz επιστρέφουν με 10 μικρές urban fiction ιστορίες που προσπαθούν να αποτυπώσουν την επίδραση που είχε στον ψυχισμό των ανθρώπων που έτυχε να βρεθούν σε αυτή την χώρα, η δεκαετής οικονομικό-κοινωνική κρίση αλλά και η αντίστοιχή ιική που ακολούθησε. Με όχημα τους τον θόρυβο που παράγουν οι ενισχυτές τους, τον κρότο από τα τύμπανα και τις φωνές τους (φωνή, σαξόφωνο, πλήκτρα) προσπαθούν να ντύσουν με ήχο τις ήττες, τις αποτυχίες, την σύγχυση και τον θυμό των ανθρώπων αυτών. Ο ήχος των Adolf Plays The Jazz εν έτει 2022 διατηρεί τις Swans και Sonic Youth αναφορές που είχαν ενσωματώσει στο προηγούμενό τους album Tinder (2015), ενώ παρόλο που πλέον τα φωνητικά φαίνεται να βρίσκονται αρκετά στο επίκεντρο των συνθέσεων, οι δομές κρατούν την post-rock λογική και καμιά φορά θυμίζουν αυτές των Unwound: επαναλαμβανόμενα μοτίβα που οδηγούνται σε κιθαριστικά κρεσέντο και θορυβώδη, πολυστρωματικά ξεσπάσματα.

Η φτωχοποίηση, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η απογοήτευση, ο θυμός, η βία, οι γυναικοκτονίες βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα τραγούδια του Low Life. Οι ήρωες που περιλαμβάνονται στις ιστορίες του δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Οι ζωές τους έχουν συντριβεί. Βρίσκονται τσακισμένοι κάτω από τις ερπύστριες της καπιταλιστικής μηχανής. Θύματα αυτής της βαρβαρότητας που περιγράφεται ως η μόνη εναλλακτική. Δε μπορούν να χάσουν. Έχουν χάσει ήδη. Και όμως είναι αναγκασμένοι να δώσουν και άλλες μάχες.

Το Low Life κυκλοφορεί σε διάφανο 180αρι βινύλιο μέσω της Blackspin Records και της Primitve Music ενώ στο εξώφυλλο του υπάρχει ένα άτιτλο έργο του σπουδαίου εικαστικού Νίκου Κεσσανλή, που μάλιστα είναι σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό καθώς βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή. Μαζί με το βινύλιο θα υπάρχει ακόμα και ένα cd που περιλαμβάνει την extended έκδοση του album με επιπλέον 15 λεπτά μουσικής. 

Τα inserts των βινυλίων επίσης θα διαφέρουν μεταξύ τους καθώς οι Adolf Plays The Jazz στην προσπάθεια τους να αναδείξουν ακόμα περισσότερο της πτυχές του παραπάνω concept, προσκάλεσαν γνωστούς εικαστικούς και φωτογράφους να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, παραχωρώντας την άδεια να χρησιμοποιηθούν έργα τους. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν οι εικαστικοί: Γιώργος Ρόρρης, Τζουλιάνο Καγκλής, Νίκος Βαβάτσης, Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, Βιβή Παπαδημητρίου, Έλενα Χασαλέυρη, Έλλη Γρίβα, Ευάγγελος Κωνσταντέλος, Χριστίνα Παπατόλη καθώς και οι φωτογράφοι: Κώστας Μασσέρας, Alex Coitus, Ισίδωρος Σιδέρης, Βασιλική Σκοπέλου και Βασίλης Γκορόγιας κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστό το κάθε βινύλιο. 

Παράλληλα θα υπάρχει και μια Limited Version του album η οποία θα περιλαμβάνει και ένα βιβλίο 40 σελίδων όπου θα βρίσκονται τα έργα των παραπάνω καλλιτεχνών αλλά και κείμενα από τους Ντ. Χάντερ, Μάνο Ραγιάδη, Γιάννη Ζελιαναίο, Κώστα Κώτσια, Κώστα ΒαβουρανάκηΒασίλη Μπέκα αλλά και φυσικά οι στίχοι των κομματιών, ξετυλίγοντας έτσι ακόμα περισσότερο τον κόσμο του Low Life, ενώ την εισαγωγή υπογράφει ο Δημήτρης Ιωάννου

Η περιορισμένη αυτή έκδοση θα βγει μόνο σε 100 αντίτυπα.

Το άλμπουμ στην ψηφιακή του μορφή μπορεί να βρει κανείς στο bandcamp της μπάντας όπου μπορεί το κατεβάσει επιλέγοντας την τιμή που επιθυμεί (name your price). 

https://adolfplaysthejazz1.bandcamp.com/

 

Desert Monks – Sympan (Just Gazing Records)

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους άλμπουμ, οι Desert Monks παρουσιάζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί από την Just Gazing Records. Το “Sympan”, όπως είναι ο τίτλος, περιέχει 11 τραγούδια που κινούνται ανάμεσα σε alternative rock μελωδίες και ξεσπάσματα ενώ περιλαμβάνει πλήθος άλλων μουσικών στοιχείων του ενώνονται ιδανικά μέσα από τις ενορχηστρώσεις.

https://youtu.be/LkDRqtCwhEU

Με απόλυτη γλωσσική απλότητά, η λέξη Σύμπαν περιγράφει το σύνολο του χώρου, του χρόνου, της ύλης, της πληροφορίας και της ενέργειας που μας περιβάλλει και μας περιέχει. Είναι η συγκλονιστική και ανεξερεύνητη απεραντοσύνη που εκτείνεται από τους γαλαξίες έως τα υποατομικά σωματίδια, αγκαλιάζοντας και συνδέοντας τα πάντα εντός της αέναης κίνησής της. Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ χάους και τάξης. Ένα σύνολο από άπειρα στιγμιότυπα, μαγευτικά συνδεδεμένα μεταξύ τους με τρόπους που ξεπερνούν την αντίληψή μας.

Ο δίσκος αυτός χρωματίζει τους δεσμούς που διέπουν κάθε τέτοιο στιγμιότυπο της ίδιας του της ύπαρξης. Αποπειράται να εκπέμψει πίσω την ενέργεια όλων των ανθρώπων και των πραγμάτων που εμπλέκονται μαζί του,  συνειδητά ή υποσυνείδητα, με έναν χρονικά ασυσχέτιστο τρόπο. Μέσα από ιστορίες, αφηρημένες συνθέσεις ή λεπτομερή ηχοτόπια, θέλει να προσελκύσει τον ακροατή στο βαρυτικό του πεδίο, ώστε παρατηρήσουν τη συνέχεια όλων των πραγμάτων από την κοινή τους τροχιά. Καταστρώνει ένα πλέγμα συναισθημάτων χωρίς όρια, μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να κινείται ελεύθερα και αβίαστα.

Έχοντας δημιουργηθεί με άνευ όρων αγάπη σε όλες της εκφάνσεις της, σε μια περίοδο αμφίβολων περιστάσεων, το “Sympan” θέλει να προσεγγίσει και να θαυμάζει μια και μοναδική συνθήκη: Την μεγαλειώδη συνύπαρξη των Πάντων.

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στα Few Studios το καλοκαίρι του 2021 και η παραγωγή έγινε από τους Desert Monks, τον Γρηγόρη Μάγο και τον Στέλιο Προβή. To artwork και την έκδοση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου.

Το “Sympan” είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή και CD, ενώ το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτικό βινύλιο από την Just Gazing Records.

https://orcd.co/sympan

Desert Monks:

Ανδρέας Ντρούλιας: Κιθάρα, Φωνή

Βαγγέλης Μπουγιατιώτης: Κιθάρα

Θάνης Παρασκευόπουλος: Μπάσο, Φωνητικά

Κώστας Αμαργιανιτάκης: Τύμπανα, Φωνητικά

 

Paradox Obscure – Morphogenesis (Metropolis Records)

     Το Morphogenesis αντιπροσωπεύει την πύλη εισόδου μέσα στον εικονικό κόσμο της ψευδαίσθησης  όπου ο σύγχρονος άνθρωπος οικειοποιήθηκε και αμετάκλητα πασχίζει να κρατήσει ως προέκταση της φυσικής του υπόστασης,  χαμένος μέσα στη  ματαιότητα μιας φαινομενικής πληρότητας.

     Όλα τα στάδια της ζωής εκφράζονται βαθμιαία μέσα από κάθε τραγούδι, ξεκινώντας από το «Cocoon» μιας εκκολαπτόμενης πεταλούδας ορμώμενης από την πρώτη ανάσα της παιδικής αφέλειας «Stellaire», ακολουθώντας τον εφηβικό παρορμητισμό της  μέσα από το «Animal Reactor», διαμορφώνοντας την ξεκάθαρη αίσθηση του εαυτού της σε σχέση με τους άλλους στο «Evo-Devo», επηρεαζόμενη από σκληρούς εξωγενείς παράγοντες «Wild Silk», τη σιωπή που επικρατεί  πριν την τελική κρίση «Monoclone», την παραδοχή της ήττας «Krankes Herz» και κατόπιν την ανακάλυψη της σπουδαίας φιλοσοφικής λίθου «Polar» μέχρι την πλήρη μετουσίωση και είσοδο στην παγωμένη Υδροχοϊκή εποχή  «In Vitro».

     Οι Paradox Obscur δεν συμβιβάζονται στο να περιορίσουν τον ήχο τους σε μια τυπική ρότα, καθώς η αίσθηση που αποπνέει η δομή των τραγουδιών τους, περιέχει  ένα ποικιλόμορφο φάσμα μουσικών ειδών. Έτσι στο «Morphogenesis» μπορεί κανείς να αντιληφθεί ψήγματα της new beat, minimal techno και wave -pop, αφομοιωμένες από τη σύγχρονη electronica με νότες κορυφής την synthwave.

Βιογραφικό

     Η Kriistal Ann και ο Toxic Razor, το 2014 δημιουργούν το εναλλακτικό ηλεκτρονικό δίδυμο Paradox Obscur.  Ως ένα από τα σπάνια ηλεκτρονικά σύνολα που ηχογραφούν τα άλμπουμ τους σε πραγματικό χρόνο χωρίς τη χρήση ψηφιακής επεξεργασίας σε Η/Υ, εμμένουν στο να διατηρούν την έμπνευση αναλλοίωτη καθώς οδηγούν τον ακροατή σε μια άμεση εμπειρία με τον ήχο που πραγματεύονται.

     Οι δυο τους προερχόμενοι από διαφορετικές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, η Kriistal Ann από το πεδίο της κλασικής μουσικής  και πιάνου,  με τα πρώτα ερεθίσματα να τα έχει λάβει από το κρατικό Ωδείο της Πράγας, ενώ ο Toxic Razor ιδρυτής της εταιρείας Werkstatt Recordings είναι αθεράπευτος λάτρης των συνθεσάιζερ και των drum machines  καταγράφοντας τις πρωταρχικές του ιδέες σε κασέτες.  Έχουν δημιουργήσει  πετυχημένα σόλο έργα και διεθνείς συνεργασίες με αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες, γεγονός που τράβηξε το ενδιαφέρον Ευρωπαίων διοργανωτών με αποτέλεσμα τη συμμετοχή τους σε φεστιβάλ και μεμονωμένα events, μοιραζόμενοι την σκηνή με σημαντικές  μπάντες της  Minimal- Electro, Cold Wave, Post-Punk σκηνής από τα πρώιμα ακόμα βήματα τους.

     Το 2022,  η μουσική των Paradox Obscur κάνει την εμφάνισή της στην Γάλλο-Καναδική ταινία «That Kind of Summer» του βραβευμένου Καναδού σκηνοθέτη Denis Côté, η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 72ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και ήταν υποψήφια για το βραβείο της Χρυσής Άρκτου.

     Η πλούσια δισκογραφία τους έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Βρετανική Peripheral Minimal καθώς και την Γερμανική Young & Cold Records. Το 2020 αποτέλεσε στιγμή ορόσημο της αναγνώρισης των ταλέντων τους, υπογράφοντας την πολλά υποσχόμενη συνεργασία τους με τη δισκογραφική Metropolis Records με έδρα την Φιλαδέλφεια (FRONT 242, KMFDM, FRONT LINE ASSEMBLY κ.α) ξεκινώντας το μεγάλο τους ταξίδι προς την επέκταση των οριζόντων.

     Το 2021 θα κυκλοφορήσουν τη συλλογή «Singles & Rarities» ενώ το 2022 το «Morphogenesis» θα αποτελέσει το 5ο ολοκληρωμένο στούντιο άλμπουμ τους.

Bandcamp