Νέοι δίσκοι: Playground Theory, Electric Feat, Μινέρβα, Katrame, Θανάσης Ζλατάνος
Playground Theory - Tears Go Upwards (Puzzlemusik)
Το “Tears Go Upwards” κυκλοφορεί στις 7 Φεβρουαρίου του 2020 σε βινύλιο, cd και ψηφιακή μορφή.
Μετά τους ονειρικούς ήχους του “Speaking of Secrets” (2013) και τις Mediterranean και ανατολικές τεχνοτροπίες του “Connect the Dots” (2016) το τρίτο άλμπουμ των Playground Theory, “Tears Go Upwards”, συνδυάζει όλα τα μουσικά στυλ του σχήματος εξελίσσοντας περαιτέρω τον ήχο τους.
Δώδεκα τραγούδια με ύφος cinematic, synth-wave, σύγχρονη dream-pop και μια ανατολίτικη αίσθηση που με δεξιοτεχνία αναμιγνύουν ηλεκτρονικά στοιχεία με κιθάρες, κρουστά και μπάσα δύσκολο να αγνοηθούν (“Paper Words”). Ονειρικά φωνητικά με κυρίαρχες μελωδίες συνδυάζονται με διαπεραστικούς στίχους προς ένα υπνωτιστικό αποτέλεσμα (“Escape the Night”).
Οι Playground Theory μας διηγούνται για τις ανατριχίλες που νιώθεις όταν δεν πρέπει (“Lull”, “A Tiny Red Scratch”), την ειρωνεία των «επαφών» στον ψηφιακό κόσμο (“Sleep and Repeat”) την πικρή αίσθηση του ανεκπλήρωτου σε κάθε είδους ρηχές σχέσεις (“Toys”, “Belonging”, “Paper Words”), την συνειδητοποίηση και αποδοχή όλων των πτυχών της ζωής καθώς μεγαλώνουμε (“Woman Outside”, “Escape the Night”) αλλά ακόμα και πως καταλήγουμε να ζηλεύουμε τον τρόπο σκέψης της γάτας μας με μια έξτρα δόση σαρκασμού. (“Cat Feelings”).
Όπως και στην προηγούμενη κυκλοφορία, συμπεριλαμβάνεται μια διασκευή παραδοσιακού επτανησιακού τραγουδιού, ερμηνευμένο στα ελληνικά (“Το Λιμάνι”- “The Haven”). Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ερωτικά τραγούδια της Ζακύνθου, το οποίο μετατρέπεται σε ονειρικό ηχοτοπίο. Αιθέρια φωνητικά, σκοτεινά synthesizers, κιθάρες μαζί με ήχους της θάλασσας και των πουλιών δημιουργούν το ιδανικό καταφύγιο.
Οι Playground Theory είναι οι: Μάρσια Ισραηλίδη (vocals- lyrics- synths), Δημήτρης Νέγκας (synths), Βαγγέλης Κατσουλάκης (drums- percussion) και από την τρέχουσα κυκλοφορία: Διαμαντής Καζούρης (κιθάρα) και Τόλης Μετζηδάκης (μπάσο).
Το Tears Go Upwards ηχογραφήθηκε στα Artracks studio. Sound Mixing: Γιώργος Πρινιωτάκης Mixing- Production, Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης Logo and graphic design: it’s Braining.
Το Tears Go Upwards θα είναι διαθέσιμο από την Puzzlemusik σε βινύλιο, cd και ψηφιακή μορφή (Spotify, Deezer, i-tunes, Apple Music, Google Play, Tidal και άλλες ακόμη ψηφιακές πλατφόρμες παγκοσμίως).
Electric Feat - Electric Feat (Inner Ear)
To ροκ έχει πεθάνει οπότε ας χορέψουμε πάνω στις στάχτες του.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό είναι το πρώτο set κομματιών των Electric Feat, ηχογραφημένα (σχεδόν ζωντανά) στο 'ζεστό' στούντιο Δισκέξ, με την πολύτιμη βοήθεια του Σέργιου Βούδρη.
To “Elecric Feat” είναι ένα γνήσιο hard-rock τέκνο με ψυχεδελικές, proto-metal και heavy blues επιρροές, από τέσσερις φίλους φρικιά, θαμώνες της μπυραρίας της γειτονιάς: Dr. Nanos, Madam Manthos, Prins Obi και The Tree. Από το Alice Cooperικό “It's Alright (With You)” ως το ελεγειακό “Bring Something from the Night” που θυμίζει δαιμονισμένους Cream, το "Electric Feat” είναι μια χειμερινή ιεροτελεστία που επιβάλλεται να ακουστεί δυνατά.
Ζήτω το Rock 'n' Roll!
Κυκλοφορεί στις 24 Φεβρουαρίου σε βινύλιο και digital album από την Inner Ear.
Μινέρβα - Konserva (Sound Effect Records)
Οι Μινέρβα κυκλοφορούν το πολυαναμενόμενο πρώτο τους άλμπουμ. Έχοντας οργώσει την Ελλάδα με τα πιο διασκεδαστικά και γκαζωμένα live και με ένα μόλις EP στα δύο χρόνια ύπαρξής τους κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα της σκηνής. Το συγκρότημα που όλοι στοιχηματίζουν από που μπορεί να πήρε το όνομά του παρουσιάζει με περηφάνια το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Κonserva”!
Το “Κonserva” περιέχει 10 τραγούδια που ξορκίζουν με εκρηκτικό τρόπο όσα άσχημα συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Όλα όσα περιέχει η κονσέρβα που λέγεται Αθήνα. Από την ρουτίνα, το άγχος, την ασχήμια, τα νεύρα, τη στεναχώρια μέχρι τις δυσκολίες των ανθρωπίνων σχέσεων. Ο στίχος, πότε ελληνικός και πότε αγγλικός, είναι ευθύς και άμεσος (για να μην τον ξεχνάς ποτέ, σαν τα λαϊκά σουξέ ένα πράγμα). Ο δίσκος χαρακτηρίζεται από τον garage/post-punk ήχο και 60’s αισθητική με δόσεις shoegaze και surf-rock πάντα προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής.
Η παραγωγή του άλμπουμ έγινε από τον Άλεξ Μπόλπαση. H πρώτη φάση ήταν δύο ολοήμερα live sessions αναλογικής ηχογράφησης (πομπίνα) στο Artracks Recording Studios τον Φλεβάρη του 2019, και η δεύτερη φάση που εμπεριείχε φωνητικά, κιθάρες, καθώς και mixing στο Suono Studio καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2019. Το τελικό mastering έγινε από τον Αμερικανό Nick Townsend στο Costa Mesa (California, US). Το artwork βασίστηκε σε μια φωτογραφία της Ξανθής Γκεσούλη και το επιμελήθηκε ο Bewild Brother.
Αν υπήρχαν τρεις λέξεις που να χαρακτήριζαν τους Μινέρβα αυτές θα ήταν: Μουστάκι, Garage και Μεράκι!
To άλμπουμ θα κυκλοφορήσει ψηφιακά στις 12 Φεβρουαρίου και σε συλλεκτικό βινύλιο (μαύρο και έγχρωμο) το Μάρτιο από τη Sound Effect Records - www.soundeffect-records.gr
Katrame - Sose (Amour Records)
Οι Katrame είναι ένα μουσικό τρίο από την Αθήνα. Ο ήχος τους βασίζεται σε ένα ηχητικό μείγμα στο οποίο στιβαρές μπασογραμμές και ηλεκτρονικά beat συναντούν σκοτεινές pop μελωδίες. Τον Ιανουάριο του 2020, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album με τίτλο “Sose” από την Amour Records | EMI.
To “Sose” αποτελείται από οκτώ συνθέσεις, με επιρροές που έχουν ως μουσική αφετηρία την dark wave/electronica των 80’s και 90’s και προορισμό που άλλες φορές τείνει στο industrial και άλλες στην triphop αισθητική, με κοινό παρονομαστή την dub τεχνοτροπία στην διαχείριση ήχων και φωνητικών.
Οι Katrame ξεκίνησαν ως ντουέτο από τους Μιχάλη Παπουλάκο (synths/vocals) και Νάσο Φροντιστή (bass/backing vocals) το 2018. Ατελείωτα “σπιτικά” jams πάνω σε electro/triphop beats και ήχους έφεραν υλικό για τα σχηματιστούν τα κομμάτια που θα αποτελούσαν την αρχή του σχήματος. Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, το 2018, ο Νίκος Προμπονάς (guitars/backing vocals) ενσωματώθηκε στους Katrame, δίνοντας έναν πιο αναλογικό τόνο στα κομμάτια, διαμορφώνοντας έτσι τον τελικό ήχο τους. Στην σκηνή, τα ηλεκτρονικά και αναλογικά beat αναλαμβάνει ο Ορέστης Γράβαρης.
Thanasis Zlatanos - A Retrospective (Osàre! Editions)
Ο Θανάσης Ζλατάνος δεν επιστρέφει, διότι πολύ απλά δεν έλειψε ποτέ. Πιστός στην αντίληψη που θέλει τη μουσική να προσαρμόζεται και να μετεξελίσσεται στην κάθε νέα εποχή, αλλά και θιασώτης του δημιουργικού δεσίματος με κάθε τι καθαρό έχει γεννήσει το χθες πρωτοτυπεί μέσα από ένα νέο πάντρεμα ήχων που ξεκινούν από pop ηλεκτρονικά –και γιατί όχι– “ηλεκτρικά πεδία” και καταλήγουν στην ξεχωριστή και μοναδική μακεδονίτικη λαϊκή μουσική.
Ερχόμενος από τα χρόνια του Nekropolis και τις μουσικές αναζητήσεις με τον φίλο και συνεργάτη του, Trygve Mathiesen, ο Θανάσης Ζλατάνος γνωρίζει, όσο λίγοι, τις λεπτές ισορροπίες στη χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων όπως των αναλογικών συνθεσάιζερ και drum boxes που οφείλουν, κάθε φορά, να αποτελούν το κατάλληλο έδαφος στο οποίο θα προσδώσει σημασία και νόημα η ανθρώπινη φωνή.
Πιάνοντας, λοιπόν, το νήμα της ξεχωριστής εκείνης δεκαετίας, της δεκαετίας του 1980, και κυρίως ανοίγοντας το πλούσιο “σεντούκι” του, ανασύρει ένα πλούσιο ακυκλοφόρητο υλικό που έρχεται στην επιφάνεια για να ενώσει εποχές και να δώσει μια νέα ηχητική, μουσική και στιχουργική προοπτική χάρη και στην ουσιαστική παραγωγή της εταιρείας Osàre! Editions από την Ολλανδία, που αξιοποίησε στο έπακρο το έργο του Έλληνα δημιουργού.
Retrospective - Thanasis Zlatanos /13 πραγματικά διαμάντια βγαλμένα από μία συμφωνία συγχορδιών ενταγμένα σε μια κρυστάλλινη φουτουριστική νέα εποχή, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να καταδυθούν στην οδύνη μέσω του "Master Chameleon" ή να αφεθούν στο απαλό άγγιγμα της "Surreal Moment" και από εκεί, σε ρόλο μαέστρου να απογειωθούν εκ νέου πάνω στο διαρκώς κινούμενο φως των "The New Barbarians".
Κυκλοφόρησε στις 31 Ιανουαρίου σε Ολλανδία, Βρετανία και Γερμανία σε βινύλιο και digital download.