Νέοι δίσκοι: Τα Ριζά, Jack Heart & The Love Ghosts, Mikael Delta, Narcissus, Morphine Social Club, Dreamachinery, Billa Qause

Τα Ριζά - Τα Ριζά

Τα Ριζά (Rizà) είναι η δημιουργική συνάντηση του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, του  Κωστή Ζουλιάτη (aka Costinho) και του Πέτρου Λαμπρίδη, με την οποία επιχειρούν μια διαφορετική ανάγνωση της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, με λιτή ενορχήστρωση και ακουστικό χαρακτήρα – που αντανακλά ένα εύρος ηχητικών αναφορών: από τους δίσκους της  ECM και τη μεσογειακή jazz μέχρι τα field  recordings και τον DJ Shadow. Χωρίς απαραίτητα την πρόθεση για διασκευή ή τον πειραματισμό ως αυτοσκοπό, εμπιστεύονται περισσότερο την πεποίθηση ότι η έννοια της εξέλιξης ενυπάρχει στην ίδια την παράδοση. Γι’ αυτό και ακολουθούν –σε άλλες εντάσεις–  την αρχή του λαϊκού πανηγυριού: ο τραγουδιστής τραγουδά, οι μουσικοί συνοδεύουν.

Η ομότιτλη δισκογραφική δουλειά τους («Τα Ριζά»), που κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου του 2019 σε βινύλιο και CD, περιλαμβάνει εννιά παραδοσιακά τραγούδια  –  προερχόμενα κυρίως από νησιά της Ελλάδας.  Ανάμεσά τους απαντώνται τραγούδια και σκοποί από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Αίγινα, αλλά και από  τα παράλια της  Μικρασίας  όπως  αυτά ταξίδεψαν μέχρι την Αγιάσο  της Λέσβου. Και ανάμεσα στα τραγούδια, τα λόγια του Παπαδιαμάντη, του Σκαρίμπα, οι φωνές από τη Νάουσα της Πάρου, οι  μετανάστες στο Ellis Island, ο Coltrane. Ο ιδιαίτερος ήχος τους διαμορφώνεται από τη  φωνή του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, γνωστού κυρίως από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους ως ηθοποιός και περφόρμερ στις παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη και των Bijoux de Kant, αλλά και από την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με ρεμπέτικα, «Κοντραμπατζήδες»∙ το πιάνο  του Κωστή Ζουλιάτη aka Costinho,  με προϋπηρεσία σε σχήματα όπως οι  Night On Earth και οι Ρεμπετέητορς, με συνεργασίες (Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Κώτη κ.ά.) αλλά και σόλο παρουσία στον αυτοσχεδιασμό και την σύνθεση για το  θέατρο∙ και το  κοντραμπάσο του  Πέτρου Λαμπρίδη, με συνεχή δισκογραφική και επί σκηνής πράξη σε πολλά και διαφορετικής φύσεως σχήματα (Ματ σε 2 Υφέσεις, Night On Earth, Johnie Thin Trio, Σοφία Σαρρή, Αθηναϊκή Μαντολινάτα κ.ά.).

Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο Shakti Sound Studio από τον Συμεών Νικολαΐδη, τη μίξη ανέλαβε ο Κώστας Χρυσόγελος (aka Digital Alkemist) – επίσης  γνώριμος ως  μέλος των Night On Earth, αλλά και Thee Holy Strangers, Nightstalker  κ.ά. – που έπαιξε τύμπανα και κρουστά στα κομμάτια «Ανάθεμα τον αίτιο» και «Σάββατο βραδί» αντίστοιχα, και το mastering ο Γιάννης Χριστοδουλάτος (Sweetspot Productions). Την ηχητική σκηνοθεσία και το artwork υπογράφει ο Κωστής Ζουλιάτης. Την παραγωγή έχει αναλάβει το ίδιο το σχήμα, σε επιμέλεια της Βασιλικής Μπόγδανου, που φρόντισε επίσης τα κείμενα και την επικοινωνία. Η κυκλοφορία υπογράφεται από το label – με το όνομα «από» – το οποίο δημιουργήθηκε για τον  σκοπό αυτό, αλλά και για αντίστοιχες δημιουργικές προτάσεις στο μέλλον. «Τα Ριζά» θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο βινυλίου με gatefold sleeve και σε CD σε συσκευασία ecopack και 12σέλιδο booklet. Η κυκλοφορία θα είναι διαθέσιμη σε κεντρικά δισκοπωλεία και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία ανά την επικράτεια, ενώ διατίθεται ήδη για ηλεκτρονική παραγγελία από το δισκογραφικό  label L39.

Στο επίσημο κανάλι του σχήματος στο YouTube, έχουν κυκλοφορήσει ήδη τα παρακάτω κομμάτια, συνοδευόμενα από βίντεο που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτά. Ανάθεμα τον αίτιο, Του Χύτη, Promo Reel – ένα σύντομο δείγμα με αποσπάσματα από τα τραγούδια Νανούρισμα  και Του Χύτη. Σύντομα, θα ανέβουν στο κανάλι περισσότερα τραγούδια του δίσκου, καθένα με το δικό του  βίντεο.

www.ta-riza.com

 

Jack Heart & The Love Ghosts - Blue Eternity

Ο Jack Heart μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του Emotional Piñata το 2017 συνάντησε τους The Love Ghosts και έκτοτε ακολουθούν κοινή καλλιτεχνική πορεία. Οι Love Ghosts δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του δίσκου τους “Blue Eternity” που μόλις κυκλοφόρησε από τη Blackspin records και Primitive music και πήραν το όνομά τους από τα φαντάσματα παλαιών ερώτων που έβγαιναν βόλτα στα άδεια δωμάτια του πύργου μετά το πέρας των ημερήσιων ηχογραφήσεων, τα οποία έγιναν μέρος της δημιουργικής διαδικασίας. Κάποια από αυτά επέστρεψαν μαζί τους στην Αθήνα αναζητώντας κάτι καινούριο ενώ κάποια άλλα φοβούμενα το θόρυβο του αγνώστου έμειναν πίσω περιμένοντας.

Την παραγωγή του δίσκου επιμελήθηκε ο Βασίλης Ντοκάκης και την ηχογράφηση ζώντων και φαντασμάτων ανέλαβε ο Νίκος Γκουντινάκης.

Οι Jack Heart & The Love Ghosts έχουν μοιραστεί τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως: Nick Cave and the Bad Seeds, Editors, Wolf Alice, Protomartyr, Blonde Redhead, Τhe Last Drive.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζουν την πρώτη περιοδεία τους στην Ευρώπη στα μέσα του 2020 για την προώθηση του δίσκου “ Blue Eternity”.

The Love Ghosts are: Jack Heart, Evankelos Aslanides, Mark Brown, Jimmy Trap, Haris Neilas, Inn June.

Bandcamp

 

Mikael Delta – Elation

Ο Μιχάλης Δέλτα επιστρέφει με το νέο του album που έχει τον τίτλο “Elation”. Έχοντας αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια στη δημιουργία αυτού του δίσκου, μας παρουσιάζει ένα κομψοτέχνημα σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής με νέες συνεργασίες οι οποίες συνδέουν την Ελλάδα με το Βερολίνο και την Πολωνία.

Ο Μιχάλης Παρίτσης είναι ένας νέος μουσικός, ο οποίος κάνει την πρώτη του συμμετοχή σε αυτό το album, προσθέτοντας δυνατά αναλογικά ηχοχρώματα και ρυθμικά μοτίβα. Ο εκ Θεσσαλονίκης Autow Nite Superstore (Thomas Ba) μας χαρίζει με τα φωνητικά του απύθμενους βυθούς συναισθημάτων στο ομώνυμο αρπέτζιο κομμάτι “Elation”, ενώ η Katarzyna Kafel, από το Βερολίνο, προσεύχεται στα Πολωνικά σε μια ξεχωριστή ambient-jazz ενορχήστρωση με τον τίτλο “Art In Heaven”.

Στον ορχηστρικό πίνακα του “Elation” το αστικό τοπίο συνομιλεί με τη φύση και η ανθρώπινη ύπαρξη συναντιέται με το απόκοσμο. Electronica, ambient και techno μουσικoί καμβάδες μαζί με αλλοιωμένους ήχους κλασικού πιάνου, cello τενούτες και ουράνια φωνητικά είναι ο σημερινός δυνατός αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητος ήχος της electronica του Μιχάλη Δέλτα.

Κυκλοφορεί σε LP, CD και Digital album από την Inner Ear.

 

Narcissus – Narcissus

H Β-οtherSide records σε συνεργασία με την Vinylmania records παρουσιάζει το ακυκλοφόρητο ομώνυμο άλμπουμ των Narcissus. Οι Narcissus ιδρύθηκαν το 1988 στην Θεσσαλονίκη από μέλη των Excalibur & Konan και την ίδια χρονιά ηχογράφησαν στο Rock Sound Studio στην Θεσσαλονίκη ένα power metal album, το οποίο έμεινε ακυκλοφόρητο λόγω της διάλυσης του συγκροτήματος την επόμενη χρονιά.

Τριάντα χρόνια μετά, θα βρει τον δρόμο του στα αυλάκια του βινυλίου, σε μια αριθμημένη έκδοση 300 αντιτύπων, από τα οποία τα 150 πρώτα σε ασημί χρώμα και τα υπόλοιπα 150 σε μαύρο. Το mastering ανέλαβε με επιτυχία ο Νίκος Φλίκας (D.J. Flikas) ενώ τα πρωτότυπα ζωγραφικά έργα του εξωφύλλου και οπισθοφύλλου, σχεδίασε ειδικά για την έκδοση η εικαστικός Αναστασία Λιόγκα. Ο δίσκος συνοδεύεται από τετρασέλιδο ένθετο το οποίο περιλαμβάνει στίχους, 8 ανέκδοτες φωτογραφίες και το ιστορικό της μπάντας σε ελληνικά και αγγλικά.

Τραγούδια που υπάρχουν στο άλμπουμ μπορείτε να ακούσετε (pro-master) εδώ και εδώ.

 

Morphine Social Club - Post Apocalyptic Poetry

Οι Morphine Social Club είναι ένα κουαρτέτο, που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2015 και παίζουν, έκτοτε, το μονολιθικό τους rocknroll. Έχουν παίξει σε όλες τις μεγάλες σκηνές της πόλης, δίπλα σε μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως Deaf Radio, The Cave Children, Breath After Coma, αγόριαstonilio, Reverend Beasts, electrovampires, Six Steps Above The Earth κ.α. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από έντονη χρήση fuzz, oscilation και λοιπών θορύβων, που δημιουργούν ένα εκκωφαντικό μείγμα. Έχουν κυκλοφορήσει 3 EP, τα radioactive. (2015), Mοnolithic Gospel (2017) και Post Apocalyptic Poetry (2019).

Το Post Apocalyptic Poetry ηχογραφήθηκε ζωντανά στα Blueberry Productions Co, στη Θεσσαλονίκη, από τον Κώστα Κοφίνα, οποίος επιμελήθηκε τη μείξη αλλά και το mastering του EP. Στόχος του εγχειρήματος ήταν να αποτυπωθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, η ενέργεια και ο χαρακτήρας του συγκροτήματος, όπως αυτός εκφράζεται στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας.

Το artwork του Post Apocalyptic Poetry επιμελήθηκε ο Bewild Brother (ATH)

Bandcamp

 

DreamachineryDreamachinery

Ο Dreamachinery μας παρουσιάζει το πρώτο του album και με ένα μαγικό τρόπο μας εισάγει στον αναλογικό ηλεκτρονικό του κόσμο, που είναι ηχητικά πλασμένος από ονειρικές ατμόσφαιρες, γλυκά grooves και electro pop αισθητική!

Ηχητικά ολόκληρο το album του Dreamachinery λειτουργεί ως ενιαίο μουσικό έργο μέσα από τη ροή των συνθέσεων. Ο ακροατής θα έχει την απόλαυση να βιώσει μια ολοκληρωμένη μουσική δημιουργία, που φτιάχτηκε με πολύ αγάπη και γνώση πάνω στον αναλογικό ηλεκτρονικό ήχο.

Το πρώτο ραδιοφωνικό single είναι το “Kids On The Rainbow”, με την συμμετοχή του Nomik (Universal Trilogy, Sleepin Pillow) στα φωνητικά και τους στίχους. Ο ηλεκτρονικός ατμοσφαιρικός up tempo ήχος του Dreamachinery σμίγει πανέμορφα με τις μελωδικές γραμμές του Nomik έχοντας ως αποτέλεσμα μια μοναδική σύνθεση που ηχητικά καταφέρνει να σε μεταφέρει στην χρυσή εποχή της electro pop σκηνής των 80’s!

Το ομότιτλο album του Dreamachinery κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου σε Βινύλιο 180 gr και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 Dreamachinery Feat. Nomik - Kids On The Rainbow: https://youtu.be/vVF9ix-sVf8

Official Album Teaser: https://youtu.be/byZtgN-pCZg

Facebook page: https://www.facebook.com/dreamachinery

Ο Dreamachinery έχει σπουδές στο κλασσικό πιάνο και στον τομέα της ηχοληψίας - μουσικής τεχνολογίας και οι επιρροές του είναι από τους ήχους της Pure Disco στα τέλη των 70’s και της ηλεκτρονικής επανάστασης των synthesizers στα 80’s. Αφού πειραματίστηκε αρκετά χρόνια με πολλά old school synthesizers που έπεφταν στα χέρια του, το 2011 άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες δικές του μουσικές συνθέσεις, με βάση πάντα την αναλογική του διάθεση, επηρεασμένος από καλλιτέχνες όπως: Giorgio Moroder, Chic, Kraftwerk, Howard Jones, Human League Gary Numan κ.α.

Κυκλοφορεί από την Plus Rec σε Βινύλιο 180gr και Digital. Διανομή: Panik Records.

Vinyl Order LP (180gr): http://bit.ly/2OzzgXV

 

Billa Qause - Somehow Someway

Το Somehow Someway είναι ο έκτος σόλο δίσκος του Έλληνα Beatmaker Billa Qause. Ο δίσκος είναι εμπνευσμένος από την Hip-Hop κουλτούρα της δεκατίας του 90. Της εποχής που το είδος καθιερώθηκε στο μουσικό προσκήνιο, τότε που πολλά groups ακόμα και σήμερα είναι γνωστά και αγαπητά και στις νεότερες γενιές. Οι παραγωγές του άλμπουμ διακρίνονται από τα ρυθμικά samples και τα ραπ punchlines από την Χρυσή Εποχή του Hip-Hop, συνοδευμένα με old school scratches από τον  ίδιο τον Billa.

Για τη δημιουργία του άλμπουμ, ο Billa Qause πειραματίστηκε με δείγματα από Soul και Jazz δίσκους βινυλίου. Αυτή τη φορά συνδύασε τα χαρακτηριστικά του βαριά και old school beat από το MPC με πιο ηλεκτρονικούς και ατμοσφαιρικούς ήχους. Κατάφερε να κάνει το δίσκο να ακούγεται σαν ένας κλασσικός δίσκος από τα 90s αλλά παράλληλα και σαν ένας δίσκος που συνεχίζει να εξελίσεται μέρα με τη μέρα χωρίς να μεταβάλει το χαρακτήρα και την ενέργεια του. To κομμάτι True Thoughts  είναι διαθέσιμο και σε video clip στο κανάλι του Billa Qause στο YouTube.

Το “Somehow Someway” είναι ένα ορχηστρικό Hip-Hop / Downtempo άλμπουμ με τις συμμετοχές επίσης του Kill Emil και του Krus που συνέβαλαν στα “Beats And Pieces”, “All About Practice” και “Light My World”.

Το Somehow Someway κυκλοφορεί σε βινύλιο από την Mind The Wax και περιέχει 12 κομμάτια.

Ο Billa Qause είναι ενεργός στην underground Hip-Hop / Trip-Hop σκηνή από το 1997. Επηρεασμένος από Hip-Hop, Soul, Jazz και Funk και τις δυναμικές αστικές γειτονιές της Αθήνας, ο Billa χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να δημιουργήσει τη δική του μουσική. Ορχηστρικοί Hip-Hop και Trip-Hop ήχοι αναμειγνύονται με μυστικιστικές μελωδίες, αιθέρια φωνητικά και soulful συγχορδίες, συνοδευμένες πάνω σε smooth μπασογραμμές και ρυθμικά θέματα.

Είτε ως μέλος του γνωστού beatmaking γκρουπ είτε σόλο, ο Billa Qause εχει εμφανιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, μοιράζοντας τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Gramatik, o Wax Tailor, o DJ Krush, oι Herbaliser, oι Chinese Man, o Panda Dub και ο Shawn Lee.

Bandcamp