Ο Daniel A.I.U. Higgs στο Booze Cooperativa

H Silence Fiction Society παρουσιάζει
Daniel A.I.U. Higgs (us) live @ BOOZE COOPERATIVA ΣKHNH
Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 09
Ώρα προσέλευσης 21:00
Ώρα έναρξης 21:30

Είσοδος 10€

Η συναυλία πραγματοποιείται με τη συνεργασία και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ YURIA (Vinyl Microstore)

DANIEL A.I.U.HIGGS


Daniel HiggsΟ Daniel A.I.U. Higgs είναι από τους καλλιτέχνες που δύσκολα προσδιορίζονται με περιγραφές. Πολυμήχανος και επίμονα προκλητικός, αποτελεί μία από τις πιο αινιγματικές φιγούρες του Αμερικάνικου underground και κουβαλάει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια παρουσίας στα μουσικά και λογοτεχνικά δρώμενα. Αναδύθηκε με την hardcore punk σκηνή της δεκαετίας του 80 σαν ο τραγουδιστής με το άγριο βλέμμα των κολασμένων Reptile House, με την επιθετική ενέργεια και την σκληρή αισθητική και από τότε έχει γίνει μία θρυλική εικόνα, με σχεδόν μυθολογική υπόσταση.

Ύστερα από την διάλυση τους, το 1986, ο Higgs που μεγάλωσε με Yeats και Dylan Thomas, έγινε μέλος των ποιητών της Apathy Press, ξεκινώντας να κάνει αναγνώσεις ποίησης με ανοικτό μικρόφωνο. Τυχαία γνωρίστηκε με τον πρώην μπασίστα των Null Set, John Chriest ο οποίος άρχισε να του φτιάχνει κασέτες με λούπες για να παίζει παράλληλα με την απαγγελία ποίησης. Ένα βράδυ αποφάσισαν να τζαμάρουν μαζί. Ανακαλύπτοντας μια δυνατή χημεία μεταξύ τους και επιστρατεύοντας ένα ντράμερ και ένα κιθαρίστα, γρήγορα σχημάτισαν ένα νέο συγκρότημα, τους Lungfish.

Στις ζωντανές του εμφανίσεις, επικαλούμενος τα φαντάσματα του Franz Kafka και του Walt Whitman στους στίχους του σκανδάλιζε επί σκηνής, στριφογυρίζοντας τα μάτια του προς τα πίσω σαν τρελός ή προσπαθώντας να ξεριζώσει τη γλώσσα του ή ακόμη επιχειρώντας να καρφώσει το κούτελο του με μια καρφίτσα, βγάζοντας λόγους ταυτόχρονα για τον Αντίχριστο. Μερικοί θεωρούσαν τα προκλητικά ξεσπάσματα του παράλογα ενώ άλλοι σαν μια μορφή τέχνης από τις πιο αγνές του είδους.

Στην πορεία ασχολήθηκε με την conceptual art, ξεκίνησε ένα side project με τον αδερφό του, που το ονόμασε Cone of Light και έγραψε αρκετά βιβλία ποίησης. Από το 2006 κυκλοφορεί solo album, σε εταιρίες όπως η Holy Mountain, η Ideal Recordings και η Thrill Jockey στα οποία πλέει ανάμεσα σε πρότυπα αρχαίων τραγουδιών, παραισθητικούς αυτοσχεδιασμούς στο banjo, πειραματικούς βόμβους, θαμμένα μπλουζ, ανατολίτικο μυστικισμό. Εξέλαβε διθυραμβικές κριτικές από μουσικά έντυπα, όπως το Wire και πήρε μέρος σε πολλά διάσημα φεστιβάλ.

Η περσόνα του γενειοφόρου προφήτη, με το σώμα καλυμμένο με τατουάζ που ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, με μια ιδιωματική μουσική μέσα από μονοπάτια μυθοπλασίας και αφηγηματικότητας, διερεύνησης σε νέες φόρμες και αναπόλησης της αρχαιότητας, αποκτάει μία τελετουργική υπόσταση που βιώνεται στις ζωντανές του εμφανίσεις, που αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία από μόνες τους.

Σύνδεσμοι >
http://www.holymountain.com/artists/daniel-higgs/
http://www.dischord.com/band/danielhiggs
http://www.thrilljockey.com/artists/?id=10236
http://www.myspace.com/danielaiuhiggs (fan page)
http://www.myspace.com/lungfishforme (fan page)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
www.vmradio.gr

Επικοινωνία

Silence Fiction Society
6974 744944 / 6979 337208
SilenceFictionSociety@ymail.com
http://silencefictionsociety.blogspot.com/

Πληροφορίες Booze Cooperativa
2114000863
boozecooperativa@gmail.com
www.boozecooperativa.com