Οι Chameleons στο Κύτταρο

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στο Κύτταρο live!

CHAMELEONSvox
Featuring MARK BURGESS, JOHN LEVER, BUSHART performing the songs from the albums SCRIPT OF THE BRIDGE, WHAT DOES ANYTHING MEANS? BASICALLY, STRANGE TIMES of the legendary band THE CHAMELEONSChameleonsΌλα ξεκίνησαν το 1981 όταν στο Middleton, μια μικρή επαρχιακή πόλη 6 μίλια βόρεια του Manchester, τρεις παιδικοί φίλοι επηρεασμένοι από την σαρωτική έλευση του post punk αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα σχήμα που έμελε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εναλλακτική Βρετανία των 80’s. Και το όνομα αυτού, Τhe Chameleons!
Το πρώτο single των Chameleons ήταν το in shreds και ήταν ο πρώτος λόγος που έκανε τον John Peel, τον διασημότερο indie ραδιοφωνικό παραγωγό του Radio 1 να στρέψει την προσοχή του επάνω τους. Λίγους μήνες αργότερα όμως, όλη η indie Ευρώπη θα μιλούσε για ένα ντεμπούτο άλμπουμ που μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα όλων των εποχών!

Το script of the bridge, κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1983 και από την πρώτη μέχρι την τελευταία του νότα αποτελείτε από διαμάντια new wave ευφυΐας και αισθητικής. Τραγούδια σαν το second skin, don’t fall, pleasure and pain, as high as you can go, monkeyland, less than human κ.τ.λ. περιείχαν ευαισθησίες και δυναμισμό που μόνο στα κορυφαία άλμπουμ των 80’s συναντήσαμε (The Cure -pornography, The Sound - from the lions mouth, Joy Division - closer).

Ακολούθησαν άλλα δύο άλμπουμ (what does anything means? Basically και Strange times) με new wave classics σαν τα perfume garden, home is where the heart is, swamp thing, souls in isolation κ.α. και το 1987 αμέσως μετά τον θάνατο του manager και καλού τους φίλου Tony Fletcher, οι Chameleons διαλύθηκαν. Ακολούθησαν προσωπικές δουλειές, ένα σύντομο reunion στις αρχές των 2000’s (που σύμφωνα με τον Mark Burgess δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ λόγω των μη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ ), και εν έτη 2009 ο Mark Burgess, συνθέτης, τραγουδιστής και μπασίστας των Chameleons μαζί με τον John Lever -drummer των Chameleons- και το συγκρότημά του (Bushart) σχηματίζουν τους Chameleonsvox. Μοναδικός τους σκοπός να παρουσιάσουν μπροστά στους φίλους των Chameleons ένα show βασισμένο στο υλικό που κυκλοφόρησαν από το ξεκίνημά τους μέχρι το 1987 όταν και διαλύθηκαν. Και παρεμπιπτόντως, θα μας ψιθυρίσουν συνωμοτικά στο αυτί ότι όσο ασκούν τόσο έντονη επιρροή σε συγκροτήματα του παρόντος όπως οι Interpol και οι Editors και όσο τα τραγούδια τους εξακολουθούν να γεμίζουν τα dancefloors των πιο υποψιασμένων clubs, οι Chameleons θα εξακολουθούν να ακούγονται πάντα επίκαιροι και η μουσική τους θα διατηρεί αναλλοίωτο τον χαρακτήρα της μέσα στον χρόνο.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο Κύτταρο μερικά από τα αγαπημένα μας τραγούδια των Chameleons μέσα από τα κλασσικά Script of the bridge, what does anything means? Basically και Strange times θα ακουστούν για να θυμίσουν στους παλιούς και να μάθουν στους καινούργιους την ιστορία ενός σπουδαίου συγκροτήματος, που ξεκίνησε στις αρχές των 80’s από μια μικρή πόλη έξω από το Manchester και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιερή βίβλο του new wave...