Πέθανε η Vi Subversa των Poison Girls


ViSubversaΠέθανε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου η Vi Subversa. Ήταν 80 ετών. Την επόμενη μέρα ο γιος της Pete Fender ανάρτησε στο Facebook το παρακάτω:

Με βαθιά θλίψη κοινοποιώ το πένθος για την υπέροχη μητέρα μου, Frances Sokolov, γνωστή στους περισσότερους ως Vi Subversa, η οποία απεβίωσε ειρηνικά μετά από σύντομη ασθένεια.

Γνωρίζουμε ότι ο θάνατός της θα συγκλονίσει. Η Vi πρόσφατα γιόρτασε τα 80α γενέθλιά της και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έδωσε, αυτό που αποδείχτηκε ότι ήταν, η τελευταία της παράσταση. Έζησε μια εξαιρετική ζωή δραστηριοποιούμενη σε διάφορους τομείς, αλλά χωρίς αμφιβολία έγινε γνωστή ως τραγουδίστρια, στιχουργός και κιθαρίστρια των Poison Girls.

Θεωρείται από πολλούς σημαντική προσωπικότητα και ξέρουμε πως θα υπάρξουν και πολλοί που θα αποτίσουν φόρο τιμής στη μουσική και τους στίχους της, καθώς και στα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της. Γνωρίζουμε ότι και η ίδια θα το ήθελε.

Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και φυσικά θα υπάρξει και event προς τιμή της αργότερα μέσα στη χρονιά. Ως οικογένεια ζητούμε σεβασμό της ιδιωτικότητας σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Είμαστε σίγουροι ότι η Vi δεν θα ήθελε να παραδοθούν στη θλίψη οι φίλοι και οι θαυμαστές της. Όλοι αισθανόμαστε ότι ζωή της ήταν πλήρης και ότι πρέπει να πανηγυριστεί. Κατάφερε να φτάσει στο ορόσημο, και η ώρα της ήρθε. Σάρκα και αίμα, αυτό είμαστε*.

* Αναφέρεται στο στίχο "Flesh and blood is who we are" από το "Persons Unknown".

H Vi Subversa γεννήθηκε στο Λονδίνο από Πολωνοεβραίους γονείς και στα 60ς έζησε για δύο χρόνια στο Ισραήλ. Επέστρεψε στο Λονδίνο όπου έκανε διάφορες δουλειές. Μια από αυτές ήταν γραμματέας στο ΝΜΕ. Το 1975 μετακόμισε στο Brighton όπου και έφτιαξε τους Poison Girls. To πρώτο τους live έγινε στο Vault τον Φεβρουάριο του 1977, όταν η Vi ήταν 42 χρονών και μητέρα δύο παιδιών.

Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησαν ήταν τα "Piano Lessons" και "Closed Shop". Κυκλοφόρησαν το 1979 σε split 12" από την Small Wonder. Στην άλλη πλευρά του δίσκου υπήρχαν δυο τραγούδια των Fatal Microbes, συγκροτήματος των παιδιών της (που χρησιμοποιούσαν τα ψευδώνυμα Gem Stone και Pete Fender) μαζί με την Honey Bane.

Η γνωριμία με τους Crass οδήγησε σε κοινές συναυλίες και την κυκλοφορία του split single "Bloody Revolutions" / "Persons Unknown" το 1980. Από την Crass κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και το πρώτο τους άλμπουμ "Chappaquiddick Bridge".

Μέχρι τα μέσα των 80'ς κυκλοφόρησαν τρία στούντιο άλμπουμ, πολλά singles και live albums. Έμειναν στην ιστορία σαν ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ του Anarcho-punk.

Η τελευταία φορά που η Vi ανέβηκε στη σκηνή ήταν στις 5 Δεκεμβρίου του 2015.