Πέθανε ο Captain BeefheartCaptainΣτην ηλικία των 69 ετών πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου ο Captain Beefheart από επιπλοκές της σκλήρυνσης κατά πλάκας που τον ταλαιπωρούσε για χρόνια.

Ο Don Van Vliet ξεκίνησε παίζοντας μπλουζ - ροκ και γκαράζ όπως κανένας άλλος πριν ή μετά από αυτόν δεν είχε ξαναπαίξει, για να καθορίσει μεταγενέστερα μουσικά είδη όπως το Αμερικάνικο πανκ της δεκαετίας του '70 και του '80, ή το πειραματικό - αβαν γκαρντ - ποστ ροκ, και κάθε μορφή μουσικής που δεν μένει στα ήδη κεκτημένα αλλά προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τα όριά της.

Συμμαθητής και φίλος του Frank Zappa από τα σχολικά χρόνια, έκανε μια σειρά από ξεχωριστές ηχογραφήσεις με την Magic Band ξεκινώντας με το Safe As Milk to '67, και με πιο γνωστή ίσως το διπλό Trout Mask Replica του '69, άλμπουμ που θα βρείτε σε όλες ανεξαιρέτως τις λίστες με τα σημαντικότερα / καλύτερα / επιδραστικότερα άλμπουμ όλων των εποχών, και σε όλες τις δισκοθήκες που σέβονται τον εαυτό τους.

Σταμάτησε να ασχολείται με τη μουσική μετά την κυκλοφορία του Ice Cream For Crow το '82, έχοντας δώσει 13 άλμπουμ στο σύνολο (μετρώντας και το The Legendary A&M Sessions με ηχογραφήσεις του '65 που κυκλοφόρησε το '84) για να αφιερωθεί στη ζωγραφική, την άλλη μεγάλη του αγάπη.

Από την Magic Band πέρασαν κατά καιρούς ο John French, ο Ry Cooder, ο Zoot Horn Rollo, o Mark Boston (ή Rockette Morton), o Eric Drew Feldman, o Gary Lucas, o Jeff Moris Tepper, και άλλοι. Το 2000 o Captain είχε μια συμμετοχή στο άλμπουμ του Gary Lucas "Improve the shining" και σ' εκείνο του Jeff Moris Tepper "Moth To Mouth".

Οι αναφορές στον μουσικό τύπο είναι αμέτρητες αλλά αν είναι να αναφέρουμε μόνο μια τότε είναι αυτή: "Αν υπήρχε ποτέ κάτι σαν μια ιδιοφυία στην ιστορία της ποπ μουσικής τότε αυτός είναι ο Captain Beefheart ..." είχε πει ο John Peel στον Mike Barnes, τον συγγραφέα της βιογραφίας του Beefheart (κυκλοφόρησε το 2000).

 

 

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τον Captain Beefheart και το Trout Mask Replica υπάρχουν στο καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC με σπάνια clips και συνεντεύξεις του. Ο John Peel είναι ο αφηγητής, ο Frank Zappa, o (απολαυστικός) Ry Cooder, ο Doug Moon, o John French και άλλοι συνεργάτες του διηγούνται ιστορίες.
Μέρος 1ο Mέρος 2ο Mέρος 3ο Mέρος 4ο