Πέθανε ο ντράμερ Steve Reid


Steve Reid

Steve Reid (29/1/1944 - 13/4/2010).

Σπουδαίος μαύρος ντράμερ, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά στα 16 του χρόνια, υπό τη διεύθυνση του Quincy Jones. Συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της jazz, της αφρικάνικης μουσικής και της soul, όπως ο James Brown, ο Sun Ra, ο Ornette Coleman, o Fela Kuti και ο Miles Davis (στο άλμπουμ Tutu). Εργάστηκε επίσης ως session μουσικός της Motown, και η πρώτη του ηχογράφηση ήταν για τις Martha and the Vandellas.

Στα μισά της δεκαετίας του ’60, ταξίδεψε στην Αφρική και έπαιξε με πολλούς μαύρους μουσικούς και μπάντες (Alpha Jazz Band, Black Star Tour), ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ίδρυσε στις ΗΠΑ τη δική του δισκογραφική εταιρεία, Mustevich Sound Inc. Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε τη συνεργασία του με ομάδες σύγχρονου χορού και θεατρικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Ευρώπη και ηχογραφούσε για τη Soul Jazz. Στους νεότερους είναι γνωστός από τη συνεργασία του με τον Kieran Hebden (Four Tet).

Βαθιά πολιτικοποιημένο άτομο, είχε αρνηθεί να υπηρετήσει τη θητεία του στο Βιετνάμ, και είχε φυλακιστεί ως αντιρρησίας συνειδήσεως. Ως μουσικός, είχε επηρεαστεί πολύ από την αφρικάνικη μουσική και τον John Coltrane.

Ο Steve Reid πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα.