Πέθανε ο Rowland S. HowardRowland S HowardΣτα 50 του χρόνια μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο πέθανε χτες (30/12) ο κιθαρίστας των Birthday Party και της εφηβείας μας, Rowland Stewart Howard.

Με πολύ πρόσφατο δεύτερο προσωπικό άλμπουμ (Οκτώβρης 2009), το Pop Crimes, μετά το Teenage Snuff Film του '99 (κριτική εδώ), βρισκόταν και πάλι στα φώτα της μουσικής σκηνής στην Αυστραλία, αλλά και διεθνώς, χωρίς όμως να προλάβει να ολοκληρώσει όπως θα ήθελε την επιστροφή του. Πάντα μετρημένος και λιγόλογος, προτιμούσε να μιλά μέσα από τη μουσική. Όταν έπαιρνε το μικρόφωνο για να τραγουδήσει, η ερμηνεία ήταν τόσο σπαρακτική που έμενε χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά, αρκεί να έβρισκε τους σωστούς ακροατές.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις συνεργασίες του πέρα από το ξεκίνημα με τους Boys Next Door και Birthday Party. Τους Jacobites του μακαρίτη Nikki Sudden (για το Kiss You Kidnapped Charabanc του '87, αλλά και σε μεταγενέστερα άλμπουμ), την Lydia Lunch για το Some Velvet Morning, τον Jeremy Gluck των Barracudas για το I Knew Buffalo Bill επίσης του '87, τους These Immortal Souls (τρία άλμπουμ έως το '92), τους Crime & The City Solution (μαζί τους μέχρι το πρώτο τους άλμπουμ Room of Lights του '86, αξέχαστο μου έχει μείνει το The Dangling Man EP);

Ο κατάλογος είναι πραγματικά εξαντλητικός. Το Μάιο του '09 κυκλοφόρησε και το Marry Me Tonight των HTRK όπου κάνει παραγωγή και παίζει κιθάρα (άλμπουμ για το οποίο διαβάζετε εδώ).

Στη χώρα μας έπαιξε στο Σπόρτινγκ το '82 με τους Birthday Party, και στο Ρόδον το '88 με τον Nikki Sudden.