Πέθανε στα 48 η Ari Up των SlitsAri Up

 

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε χτες το johnlydon.com με ανάρτηση που έγραφε πως η Ari Up πέθανε από σοβαρή ασθένεια.

Η ανακοίνωσε στο myspace των Slits μιλάει για μακρόχρονη μάχη με την αρρώστια ενώ η φίλη της Ruth Ryan γράφει πως έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Όσοι την γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί της μιλούν για σπάνιο άτομο γεμάτο ενέργεια και ζωή που επηρέαζε θετικά τους γύρω του.

Σύμφωνα με την επιθυμία της, λίγες ώρες μετά το θάνατό της δημοσιοποιήθηκε το video του Lazy slam των Slits από τον τελευταίο τους δίσκο.

Η Ari Up γεννήθηκε το 1962 στο Μόναχο. Η μητέρα της Nora Forster μετακόμισε στο Λονδίνο όπου γνώρισε τον Johnny Rotten, με τον οποίο και παντρεύτηκε. Το 1976 το σπίτι τους ήταν κέντρο πανκ διερχομένων και η δεκατετράχρονη Ariane έφτιαξε τις Slits, ένα reggae-ska-punk-funk συγκρότημα που επιβίωσε μέχρι το 1981 (κατά άλλους 1982). Η Ari Up ήταν η τραγουδίστρια και ένα από τα τρία βασικά μέλη. Οι άλλες δύο ήταν η κιθαρίστρια Viv Albertine και η μπασίστρια Tessa Pollitt. Απ'τα ντραμς πέρασαν η Palmolive που συνέχισε με τις Raincoats, ο Budgie των Banshees και ο Bruce Smith των Pop Group.

Οι Slits έφτιαξαν έναν μοναδικό ήχο και δημιούργησαν τη σχολή των γυναικείων συγκροτημάτων με αιτία, κάτι που ακολούθησαν αργότερα και τα riot grrrls. Πριν από αυτές υπήρχαν μόνο σόλο φολκ-ροκ τραγουδίστριες και τραγουδίστριες ή μέλη σε ανδρικά συγκροτήματα. Εξαίρεση οι Runaways που λέγεται πως ήταν γκρουπ που έστησε ο παραγωγός Kim Fowley.

Κυκλοφόρησαν τα singles Typical girls (με μια καταπληκτική διασκευή του I heard it through the grapevine στην πίσω πλευρά), Animal space, Man next door, Earthbeat και το split με τους Pop Group In the beginning there was rhythm / Where there's a will there's a way.

To πρώτο τους άλμπουμ Cut ηχογραφήθηκε με τον γνωστό από reggae και rock παραγωγές Dennis Bovell και κυκλοφόρησε το 1979 με γυμνόστηθη φωτογραφία τους στο εξώφυλλο. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 1981 με τίτλο The return of the giant Slits.

Μετά τη διάλυση των Slits η Ari-Up έζησε στην Ινδονησία, το Belize και τη Jamaica. Υπήρξε μέλος των New Age Steppers, έβγαλε το δίσκο More dread than dead και πρόσφερε τη φωνή της σε δίσκους των Terranova, Mark Stewart, Lee "Scratch" Perry, Rebel Familia κ.α.

Το 2005 η Ari Up και η Tessa Pollitt ξανάφτιαξαν το γκρουπ με νέα μέλη. Κυκλοφόρησαν το 2006 το single Revenge of the killer Slits και στις 20 Οκτωβρίου 2009 το album Trapped animal. Έπαιξαν στο Rodeo στις 25/5/2010.