Το προσκύνημα των Penny Dreadful

Penny Dreadful PilgrimageΣαν βγεις στον πηγαιμό για το ...προσκύνημα να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος... Και κάποτε, σε άλλες πιο βραδείες εποχές, ήταν πράγματι πολύ μακρύς ο δρόμος, ο χάρτης της Ευρώπης ήταν χαραγμένος από οδούς προσκυνημάτων, με πιο διάσημη και μακρύτερη εκείνη που οδηγούσε στον Άγιο Ιάκωβο στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στην άκρη της Ιβηρικής. Η κοπιαστική αυτή διαδικασία προφανώς απαιτούσε και απαιτεί ακόμη μία γερή βάση πίστης και ελπίδας. Ειδάλλως; Ποιο θα ήταν το νόημα εάν στο τέλος του δρόμου σε περίμενε "η αφανισμένη ελπίδα και ο κλονισμός της ανθρώπινης πίστης – μιας πίστης προδομένης από την αυταπάτη που βιώνεται μέσα από τον έρωτα, την πολιτική ή την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας";

Κάτι τέτοιο μας λένε οι ίδιοι οι Penny Dreadful στον καινούργιο τους δίσκο, o οποίος έρχεται τρία χρόνια μετά τον παρθενικό "Deadwood", το ενισχύουν εμφατικά με το εξώφυλλο, το οποίο έχει στο επίκεντρο μια ραγισμένη καρδιά, όχι όποια κι όποια, αλλά την Ιερή Καρδιά του Ιησού (ένα μοτίβο δανεισμένο από την εικονογραφία της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας) μέσα σε ένα παλιό ξεφτισμένο βιτρό.

Το "Pilgrimage" είναι ένας σφιχτοδεμένος δίσκος συμπαγούς αισθητικός ο οποίος κινείται μουσικά σε τοπία ερημικά με οδηγό έναν ήχο ο οποίο έχει το κοινό του στα μέρη μας, αυτό που λέμε americana ή alt.country. Αποπνέει δε μια μελαγχολική και συγκρατημένη οργή, εκφραζόμενη με τη στιβαρή φωνή του Γιάννη Καλιφατίδη, μια πιο ανάλαφρη αχτίδα μπαίνει όταν αυτή πλαισιώνεται από μια γυναικεία φωνή, από την Φλώρα Ιωαννίδη (Make Believe, Ludmila, Thee Holy Strangers), την Ελίνα Ραγκούση, τη Λουκία Σούπουλη και τη Φλώρα Νούτσου (χαρακτηριστικό παράδειγμα π.χ. ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου το "Haven of grace").

Αξίζει μέσα σε όλα να σημειώσουμε την παρουσία του Γιάννη Καλιφατίδη, δεν ξέρω πόσοι τον θυμούνται (σίγουρα λιγότεροι απ' όσοι ενδεχομένως θα έπρεπε) από τους Into the Abyss, ένα ελληνο-γερμανικό σχήμα το οποίο διερεύνησε ένα πλάτος ήχου που έπιανε από το γοτθικό ροκ και έφτασε έως και την ψυχεδέλεια. Και η πορεία συνεχίζεται αποκαλύπτοντας έναν δημιουργό ο οποίος επιμένει να ψάχνεται. Κάτι το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε ζητούμενο και διόλου αυτονόητο στην λεγόμενη ελληνική σκηνή...

Στοιχεία της κυκλοφορίας από το Δελτίο Τύπου:

Το Pilgrimage ηχογραφήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2016 στο Shakti Sound Studio του Συμεών Νικολαΐδη (Simon Bloom). Τη φροντίδα της ηχογράφησης, της μίξης και της παραγωγής είχε ο Costas C. aka Digital Alkemist. Τέλος, το artwork φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου γραφίστα Πέτρου Βούλγαρη.

Στο album συμμετέχουν ο Γιάννης Χουστουλάκης alias John Hardy (Dustbowl, Thee Holy Strangers) στο pedal steel, ο Κωστής Ζουλιάτης (Night on Earth) στο Fender Rhodes και ο Δημήτρης Παντελιάς (Spiral Vortex) στο τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο.

Το album κυκλοφόρησε επίσημα στις 31 Ιανουαρίου 2017 και σε ανεξάρτητη παραγωγή από την εταιρεία Lenin’s Modem. Προς στιγμήν, διατίθεται σε CD καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση: http://pennydreadful1.bandcamp.com. Σύντομα, θα ακολουθήσει και η κυκλοφορία σε βινύλιο (gatefold sleeve).