Συναντάμε ένα νέο label χειροποίητης κασέτας. Λέγεται και Encounter Tapes

Time LostΤο Encounter Tapes είναι ένα νεοεμφανιζόμενο d.i.y «label» που ασχολείται με την διάδοση της μουσικής μέσω κασετών λίγων αντιτύπων φτιαγμένες στο χέρι. Εδρεύει στην Βόρεια Ελλάδα και έχει σκοπό να ενθαρρύνει εγχώριους καλλιτέχνες να κυκλοφορήσουν την μουσική τους χέρι με χέρι πέραν της διαδικτυακής προώθησης

https://encountertapes.bandcamp.com/

Μερικοί από τους από τους αναγνώστες αυτού του άρθρου θα γνωρίζουν το μουσικό συγκρότημα των «Κακό Συναπάντημα». Ο Ste και o Northical είναι τα ιδρυτικά μέλη που βρέθηκαν να διαδίδουν την μουσική και τις ανησυχίες τους σε όλη την Ελλάδα μέσα από τα τραγούδια, τις συναυλίες και τα party από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τα προϊστορικά τους χρόνια στιγματίστηκαν από τον ήχο της κασέτας, ειδικά τις εποχές που το cd ήταν ακόμα μη διαδεδομένο μέσο αναπαραγωγής. Η συναισθηματική αξία της κασέτας και αυτού του τρόπου αντιγραφής και διάδοσης/διάσωσης της μουσικής, είναι χαραγμένη βαθιά στα βιώματα πολλών.

Το καλοκαίρι του 2016 ύστερα από περιπετειώδης διαδρομές στα μουσικά πράγματα και λίγο μπούχτισμα τους ήρθε στο μυαλό μια παλαιότερη ιδέα να κυκλοφορήσουν κάποια albums από την δισκογραφία των Κακό Συναπάντημα σε κασέτα. Το label Νekubi tapes, ένα επίσης diy label που εδρεύει στην Β. Ελλάδα και ειδικεύεται στην instrumental down tempo hip hop μουσική, πήγαινε αρκετά καλά κάτι που τους ενθάρρυνε να αρχίσουν κάνοντας κάτι αντίστοιχο στα είδη reggae dub και hip hop με τα οποία είχαν ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το project ΤΙΜΕ LOST με το album Underwater Dreamland κυριαρχεί στις μουσικές προτάσεις του label Εncounter tapes με σαφείς επιρροές από τα 90’s. Ο Ste κυκλοφορεί το πρώτο album που έμενε να κυκλοφορήσει σε κασέτα και χωρίς την υποστήριξη κάποιου label. Ήταν ένα ολοκαίνουργιο project με instrumentals που είχαν στοιχεία dub reggae trip hop electronica κ.α .Η δουλειά αυτή ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για το label Εncounter Tapes που θα ιδρυόταν τον Σεπτέμβριο του 2016. Τα αντίτυπα ελάχιστα (30 αριθμημένα) φτιαγμένα όλα στο χέρι ένα ένα. Η σπιτική εγγραφή της κασέτας προσφέρει πολλές φορές καλύτερη ποιότητα και απόδοση από τις εργοστασιακές.

https://encountertapes.bandcamp.com/track/painted-globe

DANTO – beatmakerΤο φθινόπωρο του 2017 ακολούθησαν μια σειρά από επανακυκλοφορήσεις από την δισκογραφία των Κακό Συναπάντημα όπως ήταν αναμενόμενο, κάτι που δειλά δειλά προσπάθησαν κάποιοι φίλοι να αγκαλιάσουν και να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για μια εμπορική κίνηση. Μια κασέτα μπορεί σου θυμίσει αυτά που έχεις ξεχάσει και ίσως να ακούσεις και τα κομμάτια με άλλο τρόπο και μέχρι το τέλος.

Λίγο αργότερα κάνει την εμφάνιση της μια trip hop -chill hop κυκλοφορία από τα βάθη του Έβρου καθώς το underground στοιχείο είναι δεδομένο και πρέπει να ψάξει κανείς βαθιά για να εντοπίσει κάποιους καλλιτέχνες. Ένας από αυτούς είναι ο DANTO – beatmaker και παραγωγός που κυκλοφορεί μια συλλογή με κομμάτια που διάλεξε και μίξαρε ο Northical από όλη την υπάρχουσα δισκογραφία του Danto.

https://encountertapes.bandcamp.com/track/danto-the-beattape-b-side

Ενώ συνεχίζουν οι επανακυκλοφορήσεις κάποιων παλαιότερων album https://encountertapes.bandcamp.com/merch και το πράγμα μπουσουλάει φτάνουμε στον χειμώνα του 2016 ο οποίος κλείνει με την κυκλοφορία ΤΙΜΕ LOST vol2 στο οποίο album o Ste τζαμάρει live κάποιες παραγωγές σε παρόμοιο και πιο dance ύφος κυκλοφορώντας ένα καινούργιο album διάρκειας 60 λεπτών σε 40 αντίτυπα. Ταυτόχρονα επιμελείται όλο αυτό το διάστημα τα video που συνοδεύουν τις κυκλοφορίες στο διαδίκτυο.

https://www.youtube.com/watch?v=G6OlrcEBctE

Καλοκαίρι 2017. Μετρώντας μόλις 9 κυκλοφορίες τo Εncounter Tapes συνεχίζει με την πιο πρόσφατη πάλι από τον Έβρο και συγκεκριμένα από την Κομοτηνή. Πρόκειται για για τον παραγωγό Boukla από το crew της 4ης Αγέλης (ελληνικό hip hop) σε ένα boom bap hip hop instrumental tape 60 λεπτών το οποίο εξαντλήθηκε σε πολύ μικρό διάστημα

https://encountertapes.bandcamp.com/album/et009-bouklas-the-bouklamentals

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κατεβάζετε free από το bandcamp είναι ο εξής /Buy Digital album/0 Euro/download to computer! Επίσης αν σας αρέσει το bandcamp μπορείτε να γίνετε εγγεγραμμένοι fan. Και να προτείνετε δημοσίως τις μουσικές σας επιλογές ή σε φίλους σας. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο bandcamp ότι έχει βγει μέχρι στιγμής εκτός των επανεκδόσεων και να ενημερώνεστε από την σελίδα στο facebook. https://www.facebook.com/EncounterTapes/ Προσπαθήστε να συντηρήσετε τα παλιά σας κασετόφωνα και δεν θα το μετανιώσετε. Κάθε πλευρά είναι μια τομή στον χρόνο – Γίνετε συλλέκτες ελεύθερου χρόνου και θα τα ξαναπούμε σύντομα με νεότερα release που έρχονται.