Τα "Κτίρια τη Νύχτα" απέκτησαν ...Ενοίκους

"Φτιάχνουν ιστορία οι παρέες", ο στίχος που είχε γράψει πριν πολλά χρόνια ο Σαββόπουλος έχει περάσει πλέον στο συλλογικό συνειδητό (σε εκείνο το άσμα αποτύπωνε με ενάργεια την πολύχρωμη, αντιφατική σχεδόν σχιζοειδή ελληνική πραγματικότητα εκείνων -και των επόμενων- χρόνων), έτσι που βρίσκει καθημερινή εφαρμογή σε κάθε επίπεδο, με θετικό αλλά και αρνητικό ενίοτε πρόσημο (όταν η παρέα γίνεται κύκλωμα). Ασφαλώς η ελληνική μουσική πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση (γνήσιο γαρ υποσύνολο της ελληνικής δεν είναι;). Μπορεί να αναρωτιούνται σε βαρετό κλισέ οι μουσικοδημοσιογράφοι για το "αν υπάρχει ελληνική σκηνή", απαντήσεις δίνονται πολλές, κατά το δοκούν και το ευκταίο και το φαντασιακό, η δική μου θα ήταν ότι δεν υπάρχει και ευτυχώς που δεν υπάρχει, υπάρχουν αντ' αυτής πολλές μικρο-σκηνές, μικροπυρήνες δημιουργικότητας, "χωριά αυτόνομα" που προσπαθούν να ξεδιπλώσουν την δική τους οπτική για τον περιβάλλοντα κόσμο, όσο λοξή και ιδιαίτερη κι αν είναι αυτή.

Ένας τέτοιος δημιουργικός πυρήνας παρουσιάζεται και σε αυτή την κυκλοφορία (ψηφιακή είναι, μπορεί να την κατεβάσετε και να την ακούσετε δωρεάν εδώ), όπως αναγράφεται με περιγραφική εικονοποιία στο κατά συνθήκην Δελτίο Τύπου "οι Ένοικοι έζησαν στο ίδιο κτίριο για ένα βράδυ. Όταν έβγαιναν από το διαμέρισμά τους, βρίσκονταν τυχαία στις σκάλες κι αντάλλαζαν δυο κουβέντες. Στο τέλος της βραδιάς, ανέβηκαν στην ταράτσα. Για πρώτη φορά όλοι μαζί."

Όπου εδώ κάνει ο Κτίρια τη Νύχτα την αρχή (που νομίζω ότι τον λένε πράγματι και Γιώργο), και ο ίδιος τραγουδεί, να κι ο Boy ο μικρός μας, να κι ο Άγγελος Κυρίου που βάζει beat, και η Δεσποινίς Τρίχρωμη ντρέπεται, να κι Λόλεκ με την Another Dyke...

Κοντολογίς για όσους δεν κατάλαβαν, έχουμε να κάνουμε με ένα άλμπουμ το οποίο αποτελείται από διασκευές σε τραγούδια όλων των προαναφερθέντων, με τη συμμετοχή των ιδίων των διασκευαζόμενων μάλιστα, ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχουν μικρά ιντερλούδια (Συναντήσεις όπως αποκαλούνται στον δίσκο) από "κολάζ που προέκυψαν από μουσικές φράσεις που παραχώρησαν οι ίδιοι, χωρίς προηγουμένως να έχουν ακούσει ο ένας του άλλου".

Κι αν ξέρω αν εδώ μέσα θα βρείτε άλλους γαλαξίες, πάντως κομμάτια σαν την "Ομάδα ΔΙΑΣ" (ξεπεράστε τον ..σκιαχτικό τίτλο, το κομμάτι είναι ερωτικό), μπορεί να είναι και ψήγματα ενός "ροκ του μέλλοντός μας"...