Βιβλίο: "Κοινωνικά Απόβλητα"; Για την Ιστορία της πανκ σκηνής στην Αθήνα, 1979-2015


KoinonikaΚυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιάννη Κολοβού ''Κοινωνικά Απόβλητα''; Για την Ιστορία της πανκ σκηνής στην Αθήνα, 1979-2015.

Εκδόσεις Απρόβλεπτες

Έκδοση 660 σελίδων με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Κεντρική Διάθεση: Βιβλιοπωλείο Αλφειός, Χαριλάου Τρικούπη 22, Αθήνα, 210-3623092

Η μελέτη κινείται στο πλαίσιο της προφορικής ιστορίας & της κοινωνικής ανθρωπολογίας, προχωρά πέρα από τον "σημειολογικό ανταρτοπόλεμο".

Το πανκ είναι μια μουσική νεανική υποκουλτούρα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη το 1975, κατέστη κοινωνικά ορατή με σκανδαλώδη τρόπο στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1979. Οι πρώτοι Αθηναίοι πανκς, με την ακραία εμφάνισή τους και την επιθετική συμπεριφορά τους προσπάθησαν να διακωμωδήσουν τα μικροαστικά ήθη, να αμφισβητήσουν τη μεταπολιτευτική πολιτική συναίνεση, να διαταράξουν τη δημόσια ευταξία, να μολύνουν τα πατροπαράδοτα χαρακτηριστικά της ελληνικότητας, να ανατρέψουν τις αισθητικές αξίες και να ανασκευάσουν τη διάχυτη πίστη στην ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση της ζωής.

Μόλις οι πανκς εγκαταστάθηκαν στα Εξάρχεια και δημιούργησαν τις υποδομές της σκηνής πανκ (συγκροτήματα, ομάδες συναυλιών, δίκτυα διανομής φανζίν, δίσκων και κασετών, καταλήψεις) έγιναν πάραυτα μέρος της αντικουλτούρας που είχε σχηματιστεί στην περιοχή και βασικός πυλώνας του ανταγωνιστικού κινήματος.

ΑΛΦΕΙΟΣ

FACEBOOK