A week under the spirit of the music of Tom Waits


Tom 4-10 Μαρτιου στο La Soiree de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός, 2103471401)

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία 4 ετών σε διάφορα σημεία τέχνης ή μπαρ, το αφιέρωμα στην μουσική του Tom Waits, που οργανώνεται μια φορά τον χρόνο από τον Bill Hunchback θα λάβει φέτος χώρα στον όμορφο και ταιριαστό χώρο του La soiree de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός, 2103471401), ιδιαίτερα διευρυμένο και υπό τις ευλογίες του ίδιου του Tom Waits, της Anti records και της Epitaph records.

Η ιδέα φέτος αφορά μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στο είδος της σκοτεινής τζαζ, του τζαζ-ροκενρολ και του μπλουζ-πανκ του δρόμου, που θεωρούμε πως αναδύεται μέσα από την μουσική του Tom Waits. Σε αυτό θα βοηθήσει και η προσεκτική επιλογή των συγκροτημάτων που θα παρουσιάσουν την μουσική τους κι ευγενώς δέχτηκαν να το κάνουν, η συζήτηση με ειδικούς και μη και φυσικά η χορταστική δόση από την μουσική που επηρέασε τον Tom Waits , την μουσική που έγραψε κι έπαιξε ο ίδιος, που διασκεύασαν συγκροτήματα ακόμη κι από τα πιο απίθανα μέρη της Γης, και γενικώς απο σπάνιους και δυσεύρετους ήχους της δισκοθήκης του Bill Hunchback στα πλατω του La Soiree De Votanique.

Στο κλείσιμο αυτής της ενδιαφέρουσας εβδομάδας τέλος, θα γίνει και μια δωρεάν κλήρωση σπάνιων αντικειμένων που στάλθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και την Epitaph Recs, για αυτούς που ενδιαφέρονται για την μουσική του. Για την ακρίβεια θα κληρωθεί το ιδιόχειρα υπογεγραμμένο τελευταίο του άλμπουμ “Bad as Me” σε σπέσιαλ έκδοση βινυλίου καθώς και βινύλια 45 στροφών από το Lie to me/ Crazy about my baby, single και μπλούζες. Όλα σε περιορισμένα αντίτυπα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Δευτέρα 4 Μαρτίου
Εισαγωγή, με μουσική από την δισκογραφία του Tom Waits από μουσικούς που επηρεάστηκε κι από την μουσική περιοχή της σκοτεινής τζαζ, του τζαζ-ροκενρολ και του μπλουζ-πανκ, μέσα από την αντίληψη περι αυτών και της δισκοθήκης του Bill Hunchback.
Ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων ταινιών που συμμετείχε ο Tom Waits και οπτικό υλικό από τις συναυλίες του.

Τρίτη 5 Μαρτίου.
Ο Mickey Pantelous μια ειδική μουσική προσωπικότητα που αξίζει να προσέξει κανείς, κινούμενη σ έναν παράλληλο σκονισμένο δρόμο με αυτόν του Tom Waits προς έναν τόπο με το bourbon να ρέει και την μουσική να σε κάνει να θέλεις να σκεφθείς ή να ξεχάσεις , παρέα με τον συντροφικό του φίλο, γιατρό κονσέρβα Dr Albert Flipout σε μια μονομελή μπάντα ανθρώπου-ορχήστρα, θα παίξει τις μουσικές που πηγάζουν από αυτό το ταξίδι κι απ’ το τι βρήκε εκεί.
Παράλληλα θ’ ακουστούν ανάλογες μουσικές από τα πλατώ του La Soiree De Votanique αρκετός Tom Waits ,ενω θα υπάρχει προβολή ασπρόμαυρων cartoons που απαγορεύθηκαν τις δεκαετίες του 30-40-50 στους προτζέκτορες

Τετάρτη 6 Μαρτίου.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με μια συζήτηση μεταξύ εκλεκτών ειδικών, μουσικών, δημοσιογράφων, αλλά και φίλων της μουσικής, σχετική με το αστικό μπλουζ, το ταξίδι, τον σκονισμένο δρόμο και την φυγή προς κάτι μάλλον καλύτερο, που δεν είναι και σίγουρο όμως. Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει με τα συνηθισμένα μέτρα και σταθμά, αλλά αποσκοπεί να παρουσιάσει το όποιο συμπέρασμά ή πληροφορία της, μέσω της φιλοσοφίας που πηγάζει από μια παρέα φίλων που μιλούν πίνοντας .
Στην συνέχεια θ’ ανεβούν στην σκηνή οι Small Blues Trap

Οι SmallBlues Trap περιπλανώμενοι, θυμούνται τις παλιές καλές μέρες, διασχίζοντας τη λίμνη της φρενίτιδας, ψιθυρίζοντας τους φόβους τους, αντιμετωπίζοντας τα πάντα ως ένα αστείο, κι αισθανόμενοι ξένοι με την πραγματικότητα, έχοντας τάσεις φυγής, περπατούν στο μακρύτερο δρόμο που γνώρισαν ποτέ .Έχοντας ήδη 4 δίσκους στο ενεργητικό τους κι έναν καινούριο στον οπλισμό τους σχεδιάζουν μια βραδιά γεμάτη από την σιγουριά ενός επικείμενου ταξιδιού της φαντασίας.
Παράλληλα θ’ ακουστούν ανάλογες μουσικές από τα πλατώ του La Soiree De Votanique αρκετός Tom Waits ,ενω θα υπάρχει προβολή ασπρόμαυρων cartoons που απαγορεύθηκαν τις δεκαετίες του 30-40-50 στους προτζέκτορες

Πέμπτη 7 Μαρτίου.
Οι Meweathersblues band με την μεγάλη φωνή της Τζένης Καπάδαη, και τις «σκονισμένες» κιθάρες του Γιώργου Δάφνου, τα βαριά μπάσσα του Μάνου Αναγνωστόπουλου και τα αλκοολούχα τύμπανα του Δημήτρη Κλωνή παίζοντας συνθέσεις βγαλμένες αυτές από μια δυναμική που έρχεται μέσα από τους ήχους της πόλης οι οποίοι οδηγούν όμως σε μια έξοδο φαντασίας κι ευαισθησίας προς έναν τόπο που επισκέπτεσαι για να ξεφύγεις, μα επιστρέφεις για να εμπνευστείς, θα γεμίσουν τον κύβο του La Soiree De Votanique με την βαθιά μουσική τους.

Παράλληλα θ’ ακουστούν ανάλογες μουσικές από τα πλατώ του La Soiree De Votanique από τον Γιάννη Στεφανάκο, αρκετός Tom Waits ,ενω θα υπάρχει προβολή ασπρόμαυρων cartoons που απαγορεύθηκαν τις δεκαετίες του 30-40-50 στους προτζέκτορες

Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Από τα πλατω του La Soiree De Votanique κι από την πλήρη συλλογή του Bill Hunchback (όσον αφορά το είδος) θ’ ακουστούν μουσικές του Tom Waits παιγμένες από τον ίδιον αλλά κι αγνώριστες διασκευές από τα πλέον δυσεύρετα συγκροτήματα απ όλο τον κόσμο και μουσικές που θα μπορούσαν να πηγάζουν από το μυαλό του Tom Waits αλλά γράφτηκαν από άλλους μουσικούς. Παράλληλα θ’ ακουστούν ανάλογες μουσικές από τα πλατώ του La Soiree De Votanique αρκετός Tom Waits ,ενω θα υπάρχει προβολή ασπρόμαυρων cartoons που απαγορεύθηκαν τις δεκαετίες του 30-40-50 στους προτζέκτορες

Σαββατο 9 Μαρτίου
Ως Σάββατο θα είναι μια μέρα μουσικής στο La Soiree de Votanique με τις πολύ καλές μουσικές του κι ένα μικρό διάλειμμα του αφιερώματος στον Tom Waits ως την Κυριακή που...

Κυριακή 10 Μαρτίου
Η τελική ημέρα του αφιερώματος θα ξεκινήσει από τις 15.00 το μεσημέρι με προσέγγιση του αισθήματος Waits από την ρεμπέτικη μπάντα Les Votaniques ενώ στις 20.30 θα παρουσιαστεί μια μοναδική παράσταση θεάτρου σκιών από τον Άθω Δανέλλη και τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών εμπνευσμένη από τον Tom Waits. O Άθως Δανέλλης είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1989 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση. Επίσης διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων. έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).

Η βραδινή συναυλία της ημέρας θα ξεκινήσει στις 10 μμ και θα την αναλάβει μια ιδιαίτερη και πολυαναμενόμενη στην Αθήνα μουσική ομάδα από την Θεσσαλονίκη ,αυτή της Γεωργίας Συλλαίου Trio που θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση-σπουδή στις μπαλάντες του Tom Waits Η Γεωργία Συλλαίου που με ιδιαίτερη αγάπη στην μουσική του Tom Waits τον προσεγγίζει και τον μελετά αρκετά χρόνια τώρα ,μεταξύ των άλλων πολυπράγμονων μουσικών της ενασχολήσεων, θα παρουσιάσει ακριβώς αυτή την αγάπη και βαθιά της γνώση, με το Τριο της, σε μια ειδική βραδιά που υπόσχεται να μας αφήσει άφωνους για το καλύτερο κλείσιμο του αφιερώματος που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα.

Μετά το live θ’ ακολουθήσει πάρτυ με μουσικές blues , jazz , rock n roll από τον Bill Hunchback και τον Μελέτη Μοίρα στα πλατώ του La Soiree De Votanique, αρκετός Tom Waits ,ενω θα υπάρχει προβολή ασπρόμαυρων cartoons που απαγορεύθηκαν τις δεκαετίες του 30-40-50 στους προτζέκτορες

Την ίδια βραδιά και λίγο πριν τον αποχαιρετισμό θα γίνει και η δωρεάν κλήρωση των σπάνιων αντικειμένων που στάλθηκαν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και την Epitaph Recs, για αυτούς που ενδιαφέρονται για την μουσική του. Για την ακρίβεια θα κληρωθεί το ιδιόχειρα υπογεγραμμένο τελευταίο του άλμπουμ “Bad as Me” σε σπέσιαλ έκδοση βινυλίου καθώς και βινύλια 45 στροφών από το Lie to me/ Crazy about my baby, single και μπλούζες. Όλα σε περιορισμένα αντίτυπα σε παγκόσμιο επίπεδο.