Willy DeVille (27/8/1953 - 7/8/2009)
Παρά τη latino εμφάνισή του και τις μπλουζίστικες μουσικές ρίζες του, ο Willy ήταν ένας Γιάνκης του Κονέκτικατ (με γιαγιά Ινδιάνα κι απώτερη βασκική καταγωγή). Επηρεασμένος από τον John Hammond Jr., άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από τα μέσα της δεκαετίας του '60, αν και η επιτυχία ήρθε πολύ αργότερα, το 1975, με το punk και τους Mink DeVille. Για τρία χρόνια, οι Mink DeVille ήταν μια από τις μόνιμες μπάντες του CBGB. Στα τέλη της δεκαετίας ξεκίνησε την πολύχρονη συνεργασία του με τον θρυλικό συνθέτη Doc Pomus, και για λίγο φάνηκε ότι μπροστά του ανοιγόταν μια σταδιοδρομία εφάμιλλη του Springsteen. Ο εθισμός του όμως στην ηρωίνη δεν τον άφησε ποτέ να συγκεντρωθεί όπως έπρεπε στην καριέρα του.
Το 1987, μετά τη διάλυση των Mink DeVille, ξεκίνησε σόλο καριέρα με τη βοήθεια του Mark Knopfler. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 εγκαταστάθηκε στη Νέα Ορλεάνη και προσηλυτίστηκε οριστικά στη μουσική της: boogie, cajun, r'n'b, dixieland και soul. Παρά τη συνεργασία του με θρύλους της πόλης όπως ο Alain Toussaint και ο Doctor John, στα μέσα της δεκαετίας ο Willy βρέθηκε για μερικά χρόνια χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο. Ήταν όπως με τον Woody Allen: οι Ευρωπαίοι τον λάτρευαν, οι Αμερικανοί τον αγνοούσαν.
Ωστόσο, η μοίρα του επεφύλασσε πολλά χτυπήματα ακόμα. Το 2000, καθαρός πια από τα ναρκωτικά, βρήκε τη γυναίκα του, Lisa, κρεμασμένη. Το σοκ τον οδήγησε σ' ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα, και για μια πενταετία κυκλοφορούσε με πατερίτσες και έπαιζε καθιστός στις συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια, μετά από πολλές εγχειρίσεις, έκανε μια επιστροφή στη μουσική, με έδρα πάλι τη Νέα Υόρκη. Για την ηχογράφηση των δίσκων του όμως συνέχισε να διαλέγει πόλεις με "νότια" μουσική, όπως το Μέμφις και το Νάσβιλ. Ο τελευταίος του δίσκος Pistola ηχογραφήθηκε στη Λος Άντζελες και ήταν ένα hommage στη Νέα Ορλεάνη. Στις αρχές του 2009 του διέγνωσαν ότι έπασχε από ηπατίτιδα C, η οποία φέτος το καλοκαίρι έγινε καρκίνος στο πάγκρεας. Ο δημιουργός της "spanish-americana" πέθανε στις 6 προς 7 Αυγούστου στο νοσοκομείο Cabrini της Νέας Υόρκης.