Αργύρης Ζήλος - Χώροι και Διαστάσεις του Ροκ

Από την Δυτική Ακτή στην Ψυχεδέλεια Vol. 1

Πατάς το play και βρίσκεσαι στο 1980. H σκαπάνη του MiC φέρνει στο φως ντοκούμεντα από μια άλλη ραδιοφωνική εποχή με τον Αργύρη Ζήλο σε ένα μουσικό ταξίδι "από την Δυτική Ακτή στην Ψυχεδέλεια"

Γράφοντας τούτη την μικρή εισαγωγική παρουσίαση για τα ηχητικά αυτά ντοκουμέντα, τα οποία έφτασαν στα χέρια του MiC μετά από μια σχεδόν ...μυθιστορηματική αλυσίδα συγκυριών, παραλίγο να πέσω στην παγίδα. Λίγο ήθελα να αρχίσω τις νοσταλγικές κορώνες, για τα χρόνια που πέρασαν, για το τότε που δεν υπάρχει πια, και άλλα τέτοια συγκινητικά και ηρωικά. Όχι ότι δεν υπάρχουν βάσιμα πατήματα. Ακόμη κι αν αναφερόμαστε σε μια εποχή όπου η λέξη ραδιόφωνο σήμαινε αποκλειστικά κρατικό, πειρατές και ότι ξένο έπιανες στα βραχέα, η σύγκριση με τον σημερινό αισθητικό ολοκληρωτισμό της playlist και της κλινικής ηλιθιότητας αποβαίνει καταλυτική και καταθλιπτική.

Μολαταύτα μια τέτοια εστίαση θα ήταν και ασύγγνωστη ευκολία, για λόγους αρχής κιόλας, μιας που αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο ο οποίος ακόμη και σήμερα, όπου εξ επιλογής (ίσως και όχι τόσο...) στέκει μακριά από το έτσι κι αλλιώς θνήσκον επάγγελμα του μουσικοκριτικού, ποτέ, μα ποτέ δεν τον έχω ακούσει, δει ή διαβάσει να καταφεύγει σε οτιδήποτε νοσταλγικό, να αναπολεί μια κάποια χρυσή εποχή στη μουσική. Αντιθέτως έχει πάντοτε επιθυμία ασίγαστη για το καινούργιο, το άγνωστο, το πρωτάκουστο, το φρέσκο, αυτό που θα τον εκπλήξει, που θα τον ξεβολέψει. Και είναι αυτό ακριβώς το πνεύμα και η στάση που έκανε και κάνει τον Αργύρη Ζήλο τον αρχέτυπο έλληνα μουσικοκριτικό με την πλήρη έννοια του όρου. Το γεγονός δηλαδή ότι άρθρωσε έναν καινοφανή κριτικό λόγο, λόγιο και στοχαστικό (πολλές φορές ...πιο σοβαρό από τα ίδια τα αντικείμενα μελέτης) πέρα από εμμονές και διαπλοκές και στενοκέφαλα αισθητικά "οπαδιλίκια".

Το υλικό που παρουσιάζουμε εδώ, επιλεγμένο από μια πολύ μεγαλύτερη διαλογή (την οποία κάποια στιγμή θα βρούμε έναν τρόπο να δημοσιοποιήσουμε) αναδεικνύει μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα τούτο ακριβώς το πνεύμα. Συνίσταται από 6 θεματικά αφιερώματα σε ένα μουσικό οδοιπορικό από "την Δυτική Ακτή στην Ψυχεδέλεια" (στα ανθολογημένα επεισόδια θα ακούσετε μεταξύ άλλων Frank Zappa, Beatles, Rolling Stones, Yardbirds, Pink Floyd κ.ά.). Η εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο είχε τίτλο "Χώροι και διαστάσεις του ροκ" (με σήμα Ultravox!) και η συγκεκριμένη σειρά μεταδόθηκε από τις 4 Μαΐου του 1981 έως τις 8 Μαρτίου του 1982, όταν και διακόπηκε κάπως απροσδόκητα, όπως υπονοεί σαφώς και ο ίδιος ο Ζήλος.

Καλή ακρόαση!