Three heavenly moments - welcome to the Beautiful South!
Τα παιδιά από το Southampton βάλθηκαν να μας τρελάνουν με την παρθενική τους κυκλοφορία "Faded seaside glamour". Μετά από τις ακροάσεις του δίσκου βρέθηκα σε δίλημμα, αν πρέπει να τον αξιολογήσω ως προς το σύνολό του ή μόνο ως προς την τεράστια προσφορά σε τραγουδιστικό και συνθετικό επίπεδο των τριών μαγικών στιγμών του δίσκου: "Wanderlust", "Nearer than heaven" και "Hey girl".
Δεκαπέντε χρόνια μετά το "Reading, writing & arithmetic" της - ανεμικά, πανέμορφα, γοτθικής τενόρου της nostalgic - dreamy - pop - Harriet Wheeler και της παρέας της, των "The Sundays" και ακόμα περισσότερα χρόνια από την κυκλοφορία του "Treasure" των Cocteau Twins, μας επισκέπτεται ο Greg Gilbert και η ηχητική πανδαισία των "Delays"!!!!
Το δίλημμα έχει κιόλας μετατραπεί σε ένα άκρως κολακευτικό σχόλιο που σηματοδοτεί και την κατεύθυνση αυτής της κριτικής που προσπαθεί μάταια να αμεροληπτήσει ο μικρός και αθώος (μήπως και ολίγον άμυαλος;) "rude boy".
Φίλοι και φίλες, αναγνώστες του mic, είναι η πρώτη φορά που μέσα από αυτό το βήμα θα αποδώσω το βαθμό και θα στηρίξω τη θέση μου από τα συγκεκριμένα 3 προαναφερθέντα tracks, σαν να επρόκειτο για 3 track e.p., χωρίς να με ενδιαφέρει στο ελάχιστο η παρουσία των υπολοίπων 9 τραγουδιών.
Ακούγοντας συνέχεια και συνέχεια τα 3 tracks, έχω την αίσθηση ότι μερικές φορές σε αυτόν τον - ως επί το πλείστον - στημένο κόσμο της μουσικής, δεν παίζει μεγάλο ρόλο η ποσότητα παρά μόνο η ποιότητα! Και τι να πρωτοπεί κανείς για τη σύλληψη, εκτέλεση, ενορχήστρωση μιας τόσο καθάριας και αγνής ποπ μουσικής που μας προσφέρουν μοναδικά και με περισσή τελειομανία αυτά τα χλωμά ονειρικά προσωπάκια από το Southampton;
Το πλοίο σηκώνει τις άγκυρες με αργούς, μεθυστικά νωχελικούς ρυθμούς, για να συνεχίσει από κει που σταμάτησαν οι πανάξιοι προκάτοχοί τους ονειροπόλοι ταξιδιώτες, έτσι ώστε να στείλει το μήνυμα ότι η έμπνευση υπάρχει σε μερικούς, ακόμα και στις μέρες μας!
To "Wamderlust" είναι το opening track που κηρύσσει την έναρξη του υπερατλαντικού ταξιδιού των χιλίων και βάλε αισθήσεων! "Can you hear that knocking on your soul? No, no, you don't listen", μας λέει πονεμένα ο αθεράπευτα ρομαντικός Greg Gilbert, και όποιος ακροατής ακούσει το "Wonderlust" και το προσπεράσει χωρίς να νοιώσει την παραμικρή μουσική ευφορία ας γίνει τότε υπάλληλος στην τοπική εφορία!!!
Το πλοίο είναι έτοιμο να σαλπάρει και να απλώσει τα κατάλευκα πανιά του για να σχίσει τα υπερωκεάνια καταγάλανα μανιασμένα κύματα, επιταχύνοντας τους ρυθμούς του. Και ξαφνικά η εικόνα αποκτά και ήχο, και τι ήχος είναι αυτός του "Nearer than heaven", Byrd-esque ακόρντα με Suede-esque ρυθμό και μια φωνή που φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τον παράδεισο!
Τελευταία πράξη το πρώτο single που έβγαλε ΑΥΤΌ ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ το "Hey girl". Αυτό το κομμάτι έπρεπε να υπάρχει στην συναυλία tribute στον προσφάτως αδικοχαμένο "fab - george harrison - the beatle". Eνα swinging sixties nugget που σπάει κόκαλα και ανάβει φωτιές σε όλα τα shake niteclubs.
Ένας δίσκος, τρεις υπέροχες στιγμές που δύσκολα θα επαναληφθούν από άλλους, που εύκολα και πιο πολυδιάστατα μπορούν να μας προσφέρουν oι Delays στον επόμενό τους δίσκο. Μέχρι τότε...