Sweet, sour, sharp & soft
Πόσες φορές σας έχει κάτσει το φαγητό στο στομάχι τον τελευταίο καιρό; Αν δεν θυμάστε, τότε ή έχετε γερό στομάχι, ή δεν δοκιμάζετε διαφορετικά-ές πιάτα/ γεύσεις. Πάντως για όσους επιθυμούν, οι Grix (ναι, είναι Έλληνες!) μπορεί να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές σας ανησυχίες, αφού στο παρθενικό τους άλμπουμ Sweet, Sour, Sharp & Soft αναλαμβάνουν την "κουζίνα". Ο αρχιμάγειρας δεν είναι άλλος από τον Φλώρο Φλωρίδη (άλτο σαξόφωνο, μπάσο κλαρινέτο, κοντραμπάσο κλαρινέτο), ενδεχομένως το πιο ανήσυχο jazz πνεύμα εντός πεδιάς (τουλάχιστον όσον αφορά τον αυτοσχεδιασμό), ενώ σε άξιους συμπαραστάτες αναδεικνύονται οι κάτοικοι πλέον Βερολίνου, Αντώνης Ανισεγκός (πιάνο) και Γιώργος Δημητριάδης (drums).
Το μενού περιλαμβάνει δώδεκα παραδοσιακά πιάτα, μάλλον άγνωστα στους αμύητους. Σερβίρονται δίχως γαρνιρίσματα ή προσμίξεις, σαν την απόλυτη -σχεδόν ωμή- έκφραση αυτοσχεδιασμού. Στα Λαβάσια λόγου χάρη οι τρεις μουσικοί σχεδόν επιτίθενται στα όργανά τους, φθάνοντάς τα στα όριά τους σ' ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα για να κατεβάσουν ταχύτητα στο αμέσως επόμενο Ψειρούκ, στο οποίο κινούνται σε ελλειπτικές, μοναχικές free jazz διαδρομές. Στον γιοφκά ο Ανισεγκός ασχολείται πιότερο με τις χορδές του πιάνου, παρά με τα πλήκτρα, ενώ η τελετουργία βρώσης του Μελεκουνίου (ροδίτικο γλυκό από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα και μπαχαρικά) αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις στην 5λεπτη νωχελική σύνθεση.
Δυστυχώς, ο "Εφιάλτης στην Κουζίνα" είναι αναπόφευκτος, γιατί ενώ το τρίο διαθέτει όλα τα υλικά για τα πιάτα του (κυρίως μπόλικο ταλέντο), επιλέγει την παράτολμη οδό. Βάζει τα πάντα στο blender, δεν ανακατεύει επαρκώς και δεν δοκιμάζει το 'πιάτο'.
Κλείνοντας, το βασικό του μειονέκτημα, ενώ υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές πλην ακατέργαστες ιδέες, είναι ότι ο αυτοσχεδιασμός από ένα σημείο και έπειτα καταντά αυτοσκοπός και στην ουσία απομακρύνει τον μέσο ακροατή.
Πείνασα.. Ή μάλλον, θ' αρχίσω δίαιτα.