Τριανταπέντε χρόνια μετά το 1967, όταν οι Incredible String Band με το "5000 Spirits" εισήγαγαν τη μεσαιωνική μουσική στο rock and roll, η Timony συνεχίζει να εμπνέεται από το Μεσαίωνα, μουσικά και στιχουργικά. Δράκοι, στοιχειωμένοι πύργοι, καθώς κι ένα θηριοτροφείο από παγόνια, κουκουβάγιες, σαύρες και τίγρεις χρησιμοποιούνται αλληγορικά στις ιστορίες της, αφήνοντας στον ακροατή την ελευθερία της αποκρυπτογράφησης.
Η Mary Timony, που συνειδητοποίησε τελευταία ότι τα παλιά folk τραγούδια που άκουγε από παιδί αποτελούν τη βασική πηγή έμπνευσής της, στα στοιχειωμένα παραμύθια του "The Golden Dove" δείχνει περισσότερο θετική και με λιγότερες περιστροφές σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως και οι προηγούμενες δουλειές της, είναι κι αυτό σκοτεινό και μυστηριώδες. Η παραγωγή αυτή τη φορά είναι περισσότερο επιμελημένη. Έγινε σε μεγαλύτερο στούντιο, από την ίδια την Timony, τον Al Weatherhead και το Mark Linkous των Sparklehorse, που συμμετέχει σε μερικά τραγούδια και ως μουσικός. Χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα όργανα και οι ενορχηστρώσεις είναι έξοχες.
Παρά την ποικιλία ήχων και επιρροών, το "The Golden Dove" δεν ηχεί καθόλου μπλεγμένο. Αντίθετα, εστιασμένο και λιτό, αποτελεί μια απόπειρα να προσδώσει η Timony πειθαρχία στον ήχο της και ομολογουμένως ρέει ευκολότερα από οτιδήποτε έχει ηχογραφήσει στο παρελθόν, μόνη της ή με τους Helium.
Παρότι έχει χαθεί μέρος της μυστηριώδους γοητείας του γυμνού ηχητικά "Mountains", πρώτου προσωπικού της δίσκου, το "The Golden Dove" αναμφίβολα αποτελεί πετυχημένη προσπάθεια, καθώς συνδυάζει το συναρπαστικό folk-rock ήχο του "Magic City" των Helium, με τα απόκοσμα νανουρίσματα των Pram και την υπερρεαλιστική φαντασία της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων».