We are sent here by history
H Νότια Αφρική ήταν ένα μουσικό χρυσορυχείο από τα χρόνια του Paul Simon και ακόμη πιο πίσω. Σειρά έχει ένας από πιο πολύφερνους μουσικούς των ημερών μας. Του Μιχάλη Βαρνά
Η αδυναμία διαχείρισης του εαυτού μας εντός ακατανόητων καταστάσεων και τραγωδιών μας παρασύρει σαν φύλλα στον άνεμο, βρίσκουμε αποκούμπι σε υπερφυσικά μηνύματα, άβουλα θύματα μιας σκοτεινής συνωμοσίας, μοιρολατρικοί, κυνηγημένοι στο σκοτεινό δάσος. Η πρόχειρη αντίδραση του ανθρώπου που ζει με τον φόβο πως ο ίσκιος του είναι περισσότερο έξυπνος από τον ίδιο και με την πεποίθηση πως η ζωή εντός μακάβριου και χωρίς ίχνος χιούμορ παραμυθιού είναι προτιμότερη από την σκληρή και ρουτινιάρικη πραγματικότητα. Πιθανόν γιατί τα παραμύθια συνήθως έχουν αίσιο τέλος.
Ο τίτλος του δεύτερου πονήματος των Shabaka & The Ancestors εκπέμπει το μήνυμα πως είμαστε μέλη της ιστορίας κι όχι τα πιόνια της. Πως αντί να δικαιολογούμε την παρουσία μας ως περαστικοί κομπάρσοι σε σκηνικό ταινίας, ας υπερασπιστούμε τη φιλοδοξία μας να ζήσουμε ελεύθεροι, ευάλωτοι μα καθόλου αναλώσιμοι.
Ο Shabaka Hutchings συγκαταλέγεται στις σημαντικές μουσικές προσωπικότητες της τελευταίας δεκαετίας. Σε αυτόν τον κατάλογο συγκαταλέγονται όσοι προώθησαν κάτι νέο στη μουσική το οποίο και εισπράξαμε – διότι πολλά καινοτόμα μπορεί να συμβαίνουν, αλλά έχει σημασία σε πόσους απευθύνονται – ή ακόμη κι ένα άλμπουμ το οποίο ακόμη και στην πιο απλή μορφή, όπως για παράδειγμα το ‘Home Again’ (2012) του Michael Kiwanuka, αγαπήθηκε και ταξίδεψε τον καλλιτέχνη πολύ μακριά. Η λίστα με τους σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής μπορεί να φτάσει ως τους παραγωγούς, τους ηχολήπτες, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς μέχρι και τον περιπτερά που προμηθεύει το στούντιο τσιγάρα και σοκολάτες. Ο Shabaka γεννημένος στο Λονδίνο, με καταγωγή από τα νησιά Μπαρμπάντος – η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ είναι μονάρχης κι εκεί – ανήκει στη νέα γενιά της βρετανικής τζαζ. Κυρίως με τα σχήματα του Sons Of Kemet και Comet is Coming, αλλά και με τις συμμετοχές του σε πολυάριθμα άλμπουμ τη προηγούμενη δεκαετία όπως και συναυλίες, έχει δώσει μια νέα πνοή στη τζαζ σκηνή της Αγγλίας.
Οι Shabaka & The Ancestors ηχογραφούν κι αναπνέουν σε ένα τοπίο στο οποίο δεν φτάνει η μοναρχία της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Στη Νότιο Αφρική. Η αρχή έγινε το 2016 με το ‘Wisdom Of Elders’. Μπορούμε να θεωρήσουμε πως έχουμε την συνέχεια του με την επιθυμία του συγκροτήματος να εκφραστεί εκτός από τη μουσική και με την ποίηση όπως και τη φωνή του Siyabonga Mthembu, του οποίου ο ρόλος στο ‘We Are Sent Here By History’ είναι εμφατικός. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι η τοπική διάλεκτος των χωριών, αλλά ακόμη και πιο παλιές, όπως εκείνη των Ζουλού.
Η μουσική των Shabaka & The Ancestors σε μεταφέρει στην αφρικάνικη γη μακριά ίσως από κάποιο αστικό κέντρο. Παρόλα αυτά, κι ενώ μας δονούν κάποια πρωτόγονα στοιχεία κυρίως λόγω των κρουστών και των φωνητικών, η κεντρική ιδέα είναι περισσότερο κοσμική και πολυπολιτισμική. Η περιγραφή της σαν world jazz που ενσωματώνει επιρροές από σύγχρονα ρεύματα αλλά και τα πνεύματα των Manu Dibango ή του Hugh Masekela ενσωματώνει ικανοποιητικά και ρεαλιστικά όσα ακούμε, αλλά δεν μπορεί να περιγράψει ολότελα όσα νιώθουμε και φανταζόμαστε.
Εξαιρετικό το artwork του εξωφύλλου από τον Νοτιοαφρικανό καλλιτέχνη Mzwandile Buthelezi ο οποίος είχε επιμεληθεί και το πρώτο άλμπουμ των Shabaka & The Ancestors.