''Eπιτέλους, να και ένα συγκρότημα από το Liverpool που δεν χρωστά τίποτα στους Βeatles''. Μ' αυτά τα λόγια ξεκινά το site της Ninja Tune, την αναφορά που κάνει για τον δίσκο των Super Numeri με τον τίτλο ''Great Aviaries'', που κυκλοφόρησε στις 2 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για μια εκπληκτική κολλεκτίβα ανθρώπων, η οποία χρησιμοποιεί ζωντανά όργανα με αχαλίνωτη φαντασία, για να ταξιδέψει μίλια μακριά την βαριεστημένη ''ambient'' σε τόπους όπου κανένας άλλος δεν έχει πάει ποτέ!
Τα βασικά μέλη είναι τα εξής τρία: Pop Levi (electric piano, farfisa, vibraphone, sitar, clarinet, percussion), Karl Webb (electric guitar, soprano saxophone, viola, digitone), Snap Ant (electric bass guitar, kalimba), ενώ συμμετέχουν και άλλοι 9, οι οποίοι παίζουν βιολί, βιόλα, κέλτικη άρπα κ.α.
Οι Super Numeri θα'λεγε κανείς πως έχουν στοιχειωθεί από την επιρροή του Miles Davis (της εποχής του "Bitches Brew") και την πειραματική - jazz rock και kraut rock πλευρά των seventies. Γι' αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ένα ένα τα κομμάτια του δίσκου στην προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε το ηχητικό αυτό πάζλ.
1. Το ''The electric horse garden'', μου φέρνει στο μυαλό μου Ινδικό μοιρολόι, ίσως και εξαιτίας της μεγάλης του διάρκειας (10λεπτο). Εναλλακτικός ελληνικός τίτλος «Οι μεγάλες αγάπες πάνε στον Παράδεισο» (κυριολεκτικά).
2. Το ''When the sun dials'', καταφέρνει να αναπαραστήσει με γλαφυρό τρόπο την ατμόσφαιρα των γουέστερν. Εναλλακτικός ελληνικός τίτλος «Μονομαχία κάτω από τον κόκκινο ήλιο».
3. Στο ''Beaks'', ο πειραματισμός και η αφαιρετικότητα παρελαύνουν σ'όλο το μεγαλείο τους. Εναλλακτικός τίτλος «Miles Davis goes to Liverpool».
4. Το ''Otter's pool'', μοιάζει μ' ένα νανούρισμα παιγμένο από ασυνήθιστους, το οποίο απευθύνεται σε συνηθισμένα παιδιά. Ένας άλλος τίτλος? «Splish splash, I was taking a bath».
5. Το ''Leisure Lakes'' κινείται σε mid tempo ρυθμούς και καλύπτεται από μια πεσσιμιστική ατμόσφαιρα. Εναλλακτικός τίτλος... «Βlack is beautiful».
6. Στo ''The ember love'', ο λανθάνων ερωτισμός που πλανάται γύρω μας κάνει αισθητή την παρουσία του και με το παραπάνω, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς η κατάληξή του παραμένει πάντοτε αβέβαιη. Ένας άλλος τίτλος θα ήταν «Tootsie and the chamber of secrets».
7. Στο ''Classic British Ponds'' το βρετανικό φλέγμα συναντά την αμερικανική ψυχεδέλεια των 60's και το τελικό αποτέλεσμα είναι αποστομωτικό! Εναλλακτικός ελληνικός τίτλος «Τσάι με λεμόνι στο μπαλκόνι».
8. Τέλος το ''Flaurent Carmin'' περιέχει αρκετές μινιμαλιστικές μελωδίες, οι οποίες μάλλον είναι χαμένες στον χωροχρόνο ή αλλιώς... «Carmina burana rules!»
Εδώ θα ήθελα να πω ότι για εισέλθει κανείς στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος, θα πρέπει ο υπολογιστής του να είναι εξοπλισμένος με το Flash 5, το οποίο εγώ δεν είχα και γι'αυτό αρκέστηκα στο άκρως απίθανο logo που εμφανίστηκε όταν έκανα κλικ στην ένδειξη enter της πρώτης σελίδας του site. Το logo αυτό αποτελεί ένα must διότι έχει άμεση σχέση με το καταπληκτικό εξώφυλο του δίσκου, το οποίο επιμελήθηκε ο Pop Levi, ενώ για τα υπόλοιπα φωτογραφικά ντοκουμέντα που περιέχει ο δίσκος υπεύθυνος είναι ο Joseph Bilton.
Συμπερασματικά πρόκειται για μια δουλειά έξω από τα συνηθισμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλές ακροάσεις για να μπούμε στο κλίμα του δίσκου. Όσοι πιστοί προσέλθετε!