Για τη νεώτερη ιστορία τo fuzz στην κιθάρα είναι συνδεδεμένο επί το πλείστον με τα καμώματα των αδερφών Jim και William Reid στους The Jesus And Mary Chain και μετά του Kevin Shields στους My Bloody Valentine. Δεν ήταν, όμως, μόνον αυτοί που το υπηρέτησαν.
Ο Stephen Lawrie από το Burton-On-Trent από την αρχή του σχηματισμού των The Telescopes το 1986 και ιδίως μέχρι αυτοί να μπουν στο roster της ιστορικής Creation το 1990, δεν έδειχνε να τον ενδιαφέρει κάτι άλλο τόσο πολύ, όσο ο πειραματισμός με τις παραμορφώσεις στις κιθάρες. Ήταν σχεδόν στο επίκεντρο του κάθε τραγουδιού που έγραφε και της κάθε συναυλίας που έδιναν οι The Telescopes στα πρώτα χρόνια τους.
Για την εποχή του, ασφαλώς, το όλο σκηνικό ήταν αρκετά σικ. Όπως σικ ήταν και το ότι (από όσα λέγονται, δηλαδή), ο Alan Mc Ghee έτρεξε να τους υπογράψει αφού προηγουμένως είχε φύγει άρον-άρον από κάποιο live τους, μη αντέχοντας τον θόρυβο.
Οι The Telescopes έβγαλαν για την Creation ένα πλήρες album με τίτλο το όνομά τους το 1992 και ετοίμαζαν το επόμενο, πριν τους προλάβει το κλείσιμο της εταιρείας. Πιστή συνοδός του Stephen Lawrie στάθηκε για όλα τα χρόνια η Joanna Doran, η οποία και ήταν το μοναδικό άλλο, σταθερό μέλος στο εκάστοτε line-up τους. Το συγκρότημα δεν απέφυγε τη διάλυση. Εντούτοις, επανεμφανίστηκε σε ανύποπτο χρόνο το 2002 με το 'Third Wave' και από τότε παραμένει ενεργό. Στο ενδιάμεσο, ο Lawrie συνεργάστηκε με τους space rockers Fuxa και ίδρυσε το δικό του label, την Antenna. Γι' αυτήν ετοιμάζει σήμερα το επερχόμενο, τέταρτο στούντιο δίσκο των The Telescopes, καθώς και μια συλλογή με πειραματική μουσική από νέα ονόματα από όλον τον κόσμο, όπως δηλώνει, την οποία και περιμένουμε με κάποιο ενδιαφέρον (υπάρχει κάτι στο μουσικό του αφτί που δεν μπορούμε να μη το λάβουμε στα υπ' όψη). Στον κατάλογο της Antenna Records ανήκουν και οι Los Planetos del Agua, στους οποίους παίζει παράλληλα πλέον κιθάρα/ φωνή η Doran. Τέλος πάντων ..., στο θέμα μας.
Το 'Altered Perception' είναι συλλογή. Συγκεντρώνει τραγούδια που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε cd ('Sadness Pale', '16T#4'), κάποια b-sides ('Wish Of You', 'All A Dreams', 'Soul Full Of Tears'), υλικό από τα πρώτα δύο τους albums, αλλά και από τα "χρόνια της Creation" που έμενε μέχρι του παρόντος μη κυκλοφορημένο. Ωστόσο, τιμάει μάλλον πολύ λίγο τις power pop κατευθύνσεις του μοναδικού τους album για την εν λόγω εταιρεία, με μόλις δύο tracks: το 'You Set My Soul', από τα καλύτερά τους, κυρίως λόγω του καταλυτικού πιάνου του καλεσμένου Edward Ball (θυμάστε τους The Times μεταξύ 1988-89; Δύο από τους σπουδαιότερους δίσκους στον κατάλογο της Creation σε ισάριθμα χρόνια είναι μια καλή παρακαταθήκη), και το υπνωτιστικό 'And', το οποίο εδώ διαλέχτηκε για το κλείσιμο.
Και καλύπτοντας με τρόπο, να τον πω ενδεικτικό, τα πρώτα έξι χρόνια του συγκροτήματος είναι, όντως, μια καλή και αυθυπόστατη επιλογή (ίσως, όμως, όχι και απόλυτα αντιπροσωπευτική του συνόλου της δισκογραφίας τους).
Αναδεικνύει, επίσης, ειδικότερα μετά τη μέση, πως οι The Telescopes (και ο Stephen Lawrie ως συνθέτης, προσωπικά), όταν ξεπέρασαν και, ως εκ τούτου, αντιμετώπισαν αλλιώτικα - και σίγουρα όχι σαν να ήταν πια ένα στερεότυπο φετίχ - το πρώιμο φλερτ τους με το fuzz, έβγαλαν μερικές διαφορετικές πτυχές στη μουσική τους, ποιητικές και ευαίσθητες, ακολουθώντας διαχρονικές, ψυχεδελικές επιρροές και δουλεύοντάς τες με ταλέντο και βαθύ ρομαντισμό. Η νοσταλγία, εξάλλου, είχε και έχει πάντοτε τις δικές της αξίες για να πετύχει.
Τότε ήταν και η καλύτερη περίοδό τους, βεβαίως. Και, αφού τα λέμε όλα εδώ, τότε ήταν που απέδειξαν πως δεν ήταν μια συνηθισμένη shoegazing μπάντα στα όρια του τυπικού, αλλά μπορούσαν να πάνε και μακρύτερα και μάλιστα αξιοπρεπέστατα.
Το 'Altered Perception', από την άλλη, δεν θα είναι ποτέ του ένα ακμαίο 'Isn't Anything' ή ένα 'Psychocandy'. Δεν έχει τα φόντα για κάτι τέτοιο.
Με προβληματίζει, τέλος, πώς από μια τόσο γεμάτη περίοδο διαλέχτηκαν μόνον 46 λεπτά μουσικής. Φαίνεται ότι αυτή απέχει από το να χαρακτηριστεί ως απόλυτα δημιουργική, ακόμη και από τους ίδιους. Ας είναι, και έτσι ακόμα...