EVENNESS: A Compilation Of Music For The Aid Of The Animals Affected By The Athenian Wild Fires
Μια συλλογή με καλό σκοπό φτιαγμένη μέσα στις στάχτες των ημερών. O τίτλος τα λέει όλα - και ακόμη περισσότερα. Του Χάρη Συμβουλίδη
Μπορείς αλήθεια να αξιολογήσεις την αλληλεγγύη; Ή, για να γίνει ακόμα πιο ακανθώδες το ερώτημα, να τη βαθμολογήσεις;
Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Ούτε και σαφή παραδείγματα από την ιστορία του Τύπου. Αντιθέτως, ο τελευταίος υποδεικνύει την άτυπη επικράτηση ενός κλίματος συναίνεσης του στυλ «αν είναι καλό, γράψε / αν δεν είναι, σιώπησε». Παρεμπιπτόντως, αυτό ακριβώς μου είχε συστήσει κάποτε και γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός για το πώς να κινούμαστε οι ασχολούμενοι με τη μουσικοκριτική, όσον αφορά τις νέες εγχώριες κυκλοφορίες.
Μπορεί λοιπόν πίσω στο 1985 ο Greil Marcus να παραλλήλισε το "We Are The World" με διαφημιστικό της Pepsi, εντούτοις η ...συναίνεση θεωρεί ότι φαίνεσαι αναίσθητος και αχρείαστα κακός αν κριτικάρεις κάτι που έχει στηθεί για καλό σκοπό. Επιπλέον, αν η προσπάθεια δεν είναι υπερπαραγωγή αλλά διαθέτει alternative/ underground ταυτότητα, αυξάνουν οι πιθανότητες να μπεις και σε μπελάδες, καθώς τέτοιοι χώροι αξιώνουν συχνά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ως «αντίτιμο» για τη μη συμπόρευσή τους με το mainstream. Πάντως, αν ρωτάτε εμένα, η κριτική οφείλει να διατηρεί ενιαίο προφίλ, μέτρα και σταθμά· χωρίς υποπεριπτώσεις και διακρίσεις.
Ως γνωστόν, η πύρινη λαίλαπα σε Αττική και Εύβοια μαύρισε τον Αύγουστο του 2021, προσθέτοντας το ειδικό βάρος της στάχτης στο καλοκαίρι στο οποίο υποτίθεται θα ξεδίναμε μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού. Απάγκιο παρηγοριάς, διάφορες δράσεις αλληλεγγύης που άνθισαν στον απόηχο της καταστροφής. Σε αυτές εντάσσονται και κάποιες μουσικές συλλογές που στήθηκαν μέσω Bandcamp, με τη συγκεκριμένη να προέρχεται από την ανεξάρτητη κολεκτίβα Hyperlink Athens, η οποία δρα από το 2017. Άλλα παρόμοια παραδείγματα είναι το Punks For Wildfire Victims της GrPunkCollective (εδώ) και το πιο διεθνές Urgent Support For The Fire-stricken Areas In Greece (εδώ). Εν προκειμένω, στόχος είναι να βοηθηθούν τα ζώα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αττική, με τα έσοδα να καταλήγουν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Dogs' Voice.
To EVENNESS περιλαμβάνει 12 κομμάτια από ισάριθμους εγχώριους καλλιτέχνες, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι είτε καινούρια, είτε αδημοσίευτα –αν δεν κάνω λάθος, εξαιρείται μόνο το "Initiation Into The Mystery" του Spectral Lore, που προέρχεται από τον φρέσκο του δίσκο Ετερόφωτος. Αυτό χαρίζει ένα σημαντικό ατού στη συλλογή, ενώ η παρουσία του σόλο εγχειρήματος του Ayloss δείχνει και το αναπάντεχο ηχητικό εύρος που επιχειρείται να καλυφθεί, αφού η μουσική του εγγράφεται σε ένα μεταλλικό σύμπαν, ξεμακραίνοντας έτσι από τα (διαφόρων κατευθύνσεων) ηλεκτρονικά των υπόλοιπων συμμετοχών. Κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι απολύτως συναφές με τη γενικότερη φιλοσοφία της Hyperlink Athens, αφού η κολεκτίβα πριμοδοτεί τη σύμπτυξη αντιφατικών σημείων ενδιαφέροντος προκειμένου να αναπτυχθεί μια νέα, συμπαγής δομή.
Η συλλογή αξίζει τα λίγα χρήματα που έχουν οριστεί ως μίνιμουμ για την απόκτησή της στο Bandcamp. Ως προς αυτό είναι χρήσιμο νομίζω να είμαστε σαφείς, γιατί υπάρχει εδώ η ζητούμενη ισορροπία μεταξύ του καλού σκοπού και των αποκλειστικών κομματιών που έχουν κάτι να προσθέσουν στις δισκοθήκες σας. Σαν σύνολο, ωστόσο, πάσχει από αναταράξεις ενδιαφέροντος. Και κύρια αιτία είναι ότι κάπου προς το μέσον στοιβάζονται αρκετές περιπτώσεις οι οποίες επενδύουν σε πυροτεχνικούς ρυθμούς, διακρινόμενους από εκείνη την ηλεκτρονική υπερ-ενέργεια που έχουμε μάθει να συνδυάζουμε με τα λεγόμενα «πριόνια».
Τοποθετούμενο πάντως σε αλληλουχία με το "Ninesins" της Raed Raees, το καλοστημένο "Infirm" του SADMACHINE δεν αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει, ενώ το "Traumapop" του BABYNYMPH λοξοδρομεί έξυπνα προς τη mainstream ηλεκτρονική ποπ χάρη στα φωνητικά της Αμερικανίδας Diana Starshine· το αποτέλεσμα θα ακουγόταν ευχάριστα σε οποιοδήποτε μπιτσόμπαρο, ανάμεσα στα «μπιτάκια» της εποχής. Αρχής γενομένης ωστόσο από το "Untitled" της Evita Manji, οικοδομείται μια φαντεζί (πριονο)ομοιομορφία, που ισοπεδώνει εν τέλει αυτιά και αντοχές όταν φτάνει η ώρα για την εφτάλεπτη φλυαρία του "Καμένη Γη" του Morah –κρίμα, γιατί το περσινό του κομμάτι "Αύγουστος Στην Αθήνα" παρουσίαζε ενδιαφέρον. Η ανάδυση του Spectral Lore αμέσως μετά, με τον άγριο καλπασμό του "Initiation Into The Mystery", λειτουργεί ως βάλσαμο, χαρίζοντας συνάμα στη ροή μια αναγκαία ανάταση.
Εξαιρουμένου λοιπόν του Spectral Lore (που, όπως είπαμε, βρίσκεται και αλλού), το βασικό ενδιαφέρον της συλλογής εντοπίζεται στην αρχή και στο φινάλε της. Παρέα λ.χ. με τον x.ypno, ο Jay Dub Glass κάνει φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας μιας επίκαιρης εγχώριας ποπ με εναλλακτικό προφίλ και ελληνικό στίχο στο "Djiami", συνδυαστικά με ένα ραπάρισμα ενημερωμένο από την trap επικυριαρχία – δεν το βρήκα πολύ του γούστου μου σαν αποτέλεσμα, εντούτοις βγάζω το καπέλο στην απόπειρα. Το "Lands Abrasive" του Yorgas Helmet, πάλι, μοιάζει μεν με αρκετά πράγματα από την πλευρά εκείνου του αφηρημένου πειραματισμού που καταπιάνεται με την έννοια του θορύβου, όμως κοινωνεί αρκετά οικονομημένα την αίσθηση μιας ηλεκτρακουστικής δυστοπίας, ταιριάζοντας γάντι στις στοιχειωτικές εικόνες που άφησαν πίσω τους οι φωτιές του Αυγούστου.
Αξιοσημείωτο κρίνεται επίσης το "Decizions033" του XØT33, το οποίο συνδυάζει χαλαρούς ρυθμούς, μελωδικότητα και επεξεργασμένους βοκαλισμούς, ωστόσο κανείς δεν παραβγαίνει τελικά στη Raed Raees. Το προαναφερθέν "Ninesins" είναι ό,τι πιο ωραίο στο EVENNESS: μια κομψά κατατονική ποπ με παραμορφωμένα φωνητικά, που αφομοιώνει μεν διεθνή παραδείγματα (της Charli XCX, λ.χ.), αλλά φανερώνει και την απαραίτητη ανεξαρτησία από τα όποια πρότυπα. Επιβεβαιώνει έτσι ότι δικαιούμαστε να περιμένουμε πράγματα από αυτή την Ελληνογερμανίδα, που είχε σημειωτέον μία από τις καλύτερες ντόπιες κυκλοφορίες του 2020 με το EP Raed1.