Θέλεις να γίνεις εκατομμυριούχος; Διάλεξε την σωστή από τις παρακάτω απαντήσεις, στην ερώτηση: «τι είναι οι WEEN γα την σύγχρονη pop;»
Α) Ο λεκές από κέτσαπ στο νυφικό φόρεμα, καθώς η νύφη πηγαίνοντας στην εκκλησία, σταμάτησε για ένα πιτογύρι.
Β) Τα απελευθερωθέντα αέρια πέψης του γιάπη, που δίνει συνέντευξη για πρόσληψη, στην εταιρεία που ονειρεύεται κάθε βράδυ.
Γ) Το κομμάτι από το σπανάκι, στην τέλεια οδοντοστοιχία της εκρηκτικής κοκκινομάλας, που κλέβει την παράσταση κάθε φορά που αυτή σου χαμογελάει.
Δ) Το μαραμένο μόριο του Ρωμαίου την βραδιά που ξάπλωσε για πρώτη φορά με την Ιουλιέτα.
Και η σωστή απάντηση είναι: και οι τέσσερις φυσικά. Ότι και να σκεφτείς, όπως και να περιγράψεις, αυτούς τους θεοπάλαβους τύπους, θα έχεις δίκαιο. Χρόνια τώρα, έχουν συνδυάσει το χαβαλέ με την κοινωνική κριτική και την σουρεαλιστική σάτιρα με διαφόρων ειδών μουσικές φόρμες. Θα μπορούσες να τους χαρακτηρίσεις σαν τους αδελφούς Κοέν της μουσικής. Βέβαια, αν και συστήνονται με το ίδιο επώνυμο, οι δύο WEEN, δεν είναι αδέλφια. Η ιστορία τους ξεκινά το 1984, όταν δύο έφηβοι, ο Mikcey Melchiondo και ο Aaron Freeman αυτοανακηρύσσονται σε Dean και Gene Ween.
Ηχογραφούν συνέχεια συνθέσεις τους και το 1987 κυκλοφορούν την πρώτη επίσημη κασέτα τους «THE CRUCIAL SQUEEGIE LIP». Στα χρόνια που ακολούθησαν, ειδικεύτηκαν στους ανατρεπτικούς στίχους, δίνοντας στην μουσική τους μια αίσθηση χιούμορ που κυμαίνεται από οξυδέρκεια μέχρι γυμνασιακές χοντράδες. Το «WHITE PEPPER», τελευταία τους κυκλοφορία, ίσως για τους ταγμένους οπαδούς τους να ηχεί κάπως συμβατικό. Αυτό όμως δεν αποδυναμώνει την αξία του. Το χαρακτηριστικό μουσικό μπουρδούκλωμα εξακολουθεί να κυριαρχεί, και μάλιστα με πιο απογειωτική διάθεση. Ακούγοντάς το για πρώτη φορά για ένα πράγμα είσαι βέβαιος: Ότι δεν ξέρεις τι σε περιμένει στο επόμενο track.
Το 'Exactly where I' m at' που είναι το εναρκτήριο λάκτισμα του άλμπουμ, ηχεί σαν ένα κιθαριστικό rock mid tempo τραγούδι σε ελαφρώς διεστραμμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το 'Flutes of chi', χτίζεται πάνω σε ένα μυστηριακό υπόστρωμα από sitar και εξωτικά κρουστά ενώ το 'Even if you don't' ξεφωνίζει από μίλια μακριά για μπητλικές επιρροές. Το 'Bananas and blow' είναι μία latin απόπειρα, με θέματα παιγμένα με τα γνωστά μελωδικά βαρέλια της Καραϊβικής και περίτεχνο σόλο ακουστικής κιθάρας, για να ακολουθήσει η punk έκρηξη του 'Stroker Ace'. Το 'Ice castles' είναι ένα σύντομο μπαρόκ θέμα που μοιάζει να βγαίνει από κακογραμμένη κασέτα και το 'Back to basom' μια ψυχεδελική χαλαρή μπαλάντα. Το 'The grobe' είναι μια ωδή στην παραμόρφωση καθώς και η φωνή μοιάζει να βγαίνει από την κόλαση και η κιθάρα ηχεί σαν ερπύστρια τανκ.
Jazzy διάθεση κυριαρχεί στο 'Pandy fackler' με απερίγραπτο σόλο από τα πλήκτρα, ενώ το 'Stay forever' είναι μια country-rock ερωτική εξομολόγηση, με θαμπές κιθαριστικές ατάκες. Το ίδιο, αλλά σε πιο σκληρή μουσική έκδοση είναι και το 'Falling out', ενώ το τελευταίο 'She's your baby' ασφυκτιά στο καραμελέ περιτύλιγμά του.
Για μία ακόμη φορά οι WEEN παίζουν με τους όρους τους χωρίς να προσπαθούν να σε πείσουν να τους αποδεχθείς. Απλά, αν τους ακολουθήσεις, μπαίνεις στον κόσμο της γλυκιάς τρέλας.