Οι Willard Grant Conspiracy είναι μια ρευστή μουσική κολεκτίβα από τη Βοστώνη που ιδρύθηκε γύρω από τον τραγουδιστή Robert Fisher και τον κιθαρίστα Paul Austin. Το 'Regard The End' είναι το πρώτο τους studio album τα τελευταία τρία χρόνια και το απάνθισμα ηχογραφήσεων δεκαοκτώ μηνών, που ξεκίνησαν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και μετέπειτα μοιράστηκαν ανάμεσα στην πατρίδα τους και το Λονδίνο.
Η φωνή του Robert Fisher, ικανότατη να αποδίδει με έναν τροβαδούρικο, συχνά γοτθικό τρόπο, στίχους για φαντάσματα, στοιχειωμένα πηγάδια, απέλπιδες αγάπες που καταλήγουν σε θανατερά και άλλες σελίδες με τραγική πλοκή και πικρό τέλος, είναι το πρώτο και διαχρονικό προσόν των Willard Grant Conspiracy, και η οποία σε αυτό το album βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα. Και αφού ο έτερος των ιδρυτικών μελών επιλέγει εδώ την περιορισμένη παρουσία του απλού συμμετέχοντα (σε δύο μόλις τραγούδια τον συναντάμε), αφήνεται τεράστιος χώρος, τον οποίον γεμίζουν αξιοθαύμαστα οι David Michael Curry και Simon Alpin, δύο σπουδαίοι και πολλαπλοί οργανοπαίχτες με σημαντικότατη συμβολή στο παρόν, συμβολή όμως που σφραγίζουν με τις προσωπικότητές τους και οι αρκετοί καλεσμένοι.
Στο εξαιρετικό 'The Ghost Of The Girl In The Well' η φωνή της Kristin Hersh δένει σε ένα από τα καλύτερα φωνητικά ντουέτο που ακούσαμε μέχρι τώρα φέτος (για να είμαι ειλικρινής, δε θυμάμαι και άλλο με τόσο σαγηνευτική, δραματική πλοκή). Ομοίως σε ρόλο πρώτων και δεύτερων φωνητικών και οι Blake Hazard (στο πρώτο single 'Soft Hand') και Jess Klein αντίστοιχα, ενώ σχεδόν παντού παίζει και ο Chris Eckman των The Walkabouts.
Στη μουσική του 'Regard The End' είναι πολύ βαθιά και καθοριστική επίσης η επίδραση και μερικών στοιχείων ετερόκλητων, κυρίως λόγω της διαφορετικής τους προσέλευσης, όπως τα country-blues και η παραδοσιακή folk, η οποία σε αρκετές των περιπτώσεων παίρνει ένα ανέλπιστα αποκαλυπτικό και αρχαϊκό προσωπείο, θυμίζοντας διάφορα σύγχρονα βρετανικά neo-folk σχήματα (ακούστε τα 'Rosalee' και 'Fare Thee Well'). Συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους είναι η ερμηνεία του ίδιου του Robert Fisher, αυστηρώς αμερικάνικη, που δεν επιτρέπει βαθύτερες συγκλίσεις, συγκρίσεις ή ακόμα και εκτροπές.
Το χαρούμενο, ρυθμικό 'Soft Hand' με την έντονη μελωδία και τις μικρές φράσεις της τρομπέτας μετά το ρεφρέν, είναι παράφραση. Ο πραγματικός κόσμος του Robert Fisher είναι ο αραχνιασμένος που αποπνέει καμένα όνειρα. Αυτός εκφράζεται οπουδήποτε αλλού και πρωτίστως σε μερικές παραδοσιακές folk μπαλάντες, βιωματικές όσο αυτή του 'Another Man Is Gone', ένα παλιό τραγούδι των σκλάβων (θα το συναντήσετε και ως 'Another Man Done Gone'), όσο αυτή επίσης του εναρκτήριου 'River In The Pines', αργή και θλιμμένη, αλλά και όσο και των άλλων δύο ('Twistification', 'Day Is Passed And Gone').
Θεματικά τέτοιες είναι και οι ιστορίες που γράφει και αυτός ο ίδιος. Μαζί με το 'The Ghost Of The Girl In The Well' που προαναφέραμε και το οποίο είναι μια αξεπέραστη, κορυφαία στιγμή, υπάρχουν και τα 'Beyond The Shore', 'The Trials Of Harrison Hayes', καθώς και το οκτάλεπτο 'The Suffering Song', ακόμα μια εξιστόρηση φυγής χωρίς επιστροφή, η τελευταία και η ιδανικότερη για το κλείσιμο ενός τέτοιου album.
Τοποθετήστε αυτό το cd μαζί με το φετινό, παραπληρωματικό τελικώς των Midnight Choir. Αν δεν σας πέφτει λίγο βαρύ, ακούστε τα και συνεχόμενα.