Ανοιχτή Ακρόαση #3

Θοδωρής Πιστιόλας

Θοδωρής ΠιστιόλαςΟ ΑΚΡΟΑΤΗΣ

"Ξεκίνησα να παίζω μουσική όταν πέρασα στη σχολή Καλών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή μου μ' αυτή είχε στην αρχή κάτι το εικαστικό, σαν προέκταση της ζωγραφικής. Ξεκίνησα να γράφω μουσική χωρίς να ξέρω να παίζω. Είχα πάρει δυο κασετόφωνα, έβγαζα τις ταινίες, τις έβαζα ανάποδα, πειραματιζόμουν με το θόρυβο. Έκανα σχεδιαγράμματα, σκεφτόμουν ένα κομμάτι που ν' αρχίζει ένας θόρυβος, να δυναμώνει και μετά να γίνεται σα φύσημα και προσπαθούσα να τα μοντάρω αυτά με ταινίες και σιγά-σιγά με διάφορα συνθεσάιζερ. Τελικά έμαθα βιολοντσέλο. Είχα πρωτακούσει τους Κάπτεν Νέφος στο φροντιστήριο όπου έκανα ελεύθερο σχέδιο πριν τη σχολή. Κάποια στιγμή στην Μπιενάλε που είχε γίνει το '90 κι όπου έπαιξαν οι Libido Blume κάπως έγινε και γνωριστήκαμε με τον Άκη (σ.σ. Μπογιατζή). Και κάποια στιγμή μου πρότεινε να παίξω στους Κάπτεν Νέφος. Είχα ήδη παίξει κάποια live, σε κάποιες εκθέσεις της σχολής μου όπου αυτοσχεδίαζα με βάση παρτιτούρες του Μπαχ."

Μετά τη συμμετοχή του στους "Κάπτεν Νέφος" (της δεκαετίας του '90 με Μπογιατζή, Μανή, Βρεττό και Τσουρλάκη), ο Θοδωρής μαζί τον Άκη Μπογιατζή έφτιαξαν το συγκρότημα "Δέκα Μέτρα Δέντρα" όπου συμμετείχαν ο Γιάννης Τρυφερούλης στα τύμπανα, ο Τάσος Μακρυγιάννης στα keyboards και η Μαρία Θεοφανίδου στα φωνητικά. Από το 2000 συμμετέχει στις δραστηριότητες του συγκροτήματος Sigmatropic. Έχει συνθέσει τη μουσική για το θεατρικό έργο Winnipeg του θιάσου Gruppo Eventa και έχει συνεργαστεί με τα μουσικά σχήματα Apurimac, Ομάδα Κόραξ καθώς και τη Σαβίνα Γιαννάτου και την Carla Torgerson.

Η ΑΚΡΟΑΣΗ

Η τρίτη Ανοιχτή Ακρόαση συνοδεύτηκε κι από κάποιες "καινοτομίες". Κατ' αρχήν το playlist είναι αποκλειστικά made in Greece. Επίσης, για πρώτη φορά οι συνθήκες μάς ανάγκασαν να σπάσουμε την ...ομερτά και να αποκαλύψουμε πράγματα για ένα τραγούδι ενώ αυτό έπαιζε ακόμα. Τέλος, μετά την παρέλευση του δικού μας CD γίναμε εμείς ακροατές καινούριων και παλιότερων ανέκδοτων τραγουδιών τα οποία έχει συνθέσει ή στα οποία έχει συμμετάσχει ο Θοδωρής. Ένα από αυτά μας το παραχώρησε ευγενικά για να το μοιραστούμε με σας, τους αναγνώστες.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα από τα τραγούδια που παίξαμε στον Θοδωρή, μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματά τους στο mp3 player που εμφανίζεται σ' αυτή τη σελίδα.

Προηγούμενες ακροάσεις:

Ανοιχτή ακρόαση #2: Anna Mystic
Ανοιχτή ακρόαση #1: Φλοριάν Μικούτα