Ανοιχτή Ακρόαση

Φλοριάν Μικούτα

Σας καλωσορίζουμε στην "Ανοιχτή Ακρόαση", τη νέα θεματική σειρά του MiC. Πρόκειται για ένα μουσικό παιχνίδι με τους εξής κανόνες:

- Κάθε φορά συναντιόμαστε με έναν (ή μία) μουσικό, ή καλλιτέχνη που έχει σχέση με τη μουσική, και ο οποίος δρα εντός της ελληνικής επικράτειας - αν και το τελευταίο δεν είναι και το πιο αυστηρό κριτήριο.

- Του βάζουμε, χωρίς καμιά εισαγωγή, να ακούσει πέντε τραγούδια για τα οποία δεν του δίνουμε καμία πληροφορία.

- Καταγράφουμε την πρώτη του αντίδραση και σας την παρουσιάζουμε εδώ. Κι όταν λέμε "πρώτη αντίδραση" το εννοούμε: δεν επεμβαίνουμε, δεν κρίνουμε, απλά καταγράφουμε.



Φλοριάν Μικούτα 1

Ο ΑΚΡΟΑΤΗΣ

Τις Ανοιχτές Ακροάσεις του MiC εγκαινιάζουμε σήμερα με τον Φλοριάν Μικούτα. Ο Φλοριάν γεννήθηκε στην Valea Praxovei της Ρουμανίας το 1971, σε οικογένεια παραδοσιακών Ρουμάνων μουσικών. Άρχισε να παίζει πιάνο στην ηλικία των 14 ετών και πολύ σύντομα ξεκίνησε να παίζει με παραδοσιακές και σύγχρονες μπάντες στην Ρουμανία και Ουγγαρία, όπου συναντήθηκε με σημαντικούς παραδοσιακούς Ρουμάνους και τσιγγάνους μουσικούς (Constantin Dulca, Mikie Cretu, Florin Martin, Lakatos Ion). Μαζί τους μελέτησε την τέχνη τού αυτοσχεδιασμού. Από το 1994 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με jazz και blues σχήματα όπως οι Nick and the Backbone καθώς και με τους Phil Guy, Angela Brown, Nick Gravenites, Nelie Travis, John Hammond. Είναι μέλος των Mode Plagal από το 2000. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε εδώ τη σελίδα στο myspace του τελευταίου του σχήματος με το όνομα Romzil στο οποίο ανακατεύει με μαεστρία βραζιλιάνικες και βαλκανικές μουσικές. Σύντομα θα βγει και ο πρώτος τους δίσκος.

Η ΑΚΡΟΑΣΗ

Ξέροντας την πορεία και τα ενδιαφέροντα του Φλοριάν, αποφασίσαμε να του βάλουμε τραγούδια που δανείζονται στοιχεία από οικείες του παραδόσεις. Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα από τα τραγούδια, μπορείτε να ακούσετε αποσπάσματά τους στο mp3 player που εμφανίζεται σ' αυτήν τη σελίδα.

1. Carlinhos Brown - O Aroma da Vida

ΦΛΟΡΙΑΝ: Είναι ένα πολύ καλό underground pop τραγούδι από τη Βραζιλία με στοιχεία ethnic και αρκετές εκπλήξεις και ανατροπές. Όσον αφορά τον καλλιτέχνη, δεν είμαι σίγουρος ποιος είναι και θέλω να αποφύγω να κάνω καμιά αμαρτία μαντεύοντάς τον. Σαν ενορχήστρωση και σαν ιδέα, είναι καταπληκτικό τραγούδι, ειδικά το στήσιμο των εγχόρδων είναι αρκετά εντυπωσιακό. Μακάρι κι εμείς στα μέρη μας να είχαμε τέτοια πειράματα. Κι όσο για τη χώρα, τη Βραζιλία, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, έχει τα πάντα. Μου λείπουν βέβαια στο τραγούδι κάποια περισσότερα στοιχεία από τη βραζιλιάνικη παράδοση. Όπως και να έχει, το τραγούδι το ακούω για πρώτη φορά και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση.

2. Beirut - Postcards from Italy

ΦΛΟΡΙΑΝ: Μόλις ξεκίνησε νόμισα ότι πρόκειται για ένα "δυτικό" τραγούδι, αλλά με το που συνέχισε, άρχισε να ξεφεύγει. Κι αυτό το τραγούδι δεν το έχω ξανακούσει, αλλά δε θα το έλεγα και άσχημο. Μου αρέσει το ταξιδιάρικο πνεύμα του, τα μέρη από τα οποία προέρχεται πρέπει να είναι καταπράσινα. Το μόνο αρνητικό που έχω να επισημάνω είναι το ερασιτεχνικό rhythm section. Θα πρότεινα μια ...κρητική παραλλαγή στο συγκεκριμένο με λαούτα.

3. Βasement Jaxx - Hey You

ΦΛΟΡΙΑΝ: Ζήτω ο Bregovic (γέλια). Εδώ έχουμε το κατάλληλο vibe για ένα ωραίο πάρτι. Μ' αρέσει ο συνδυασμός με τα χάλκινα πνευστά, τα οποία είναι σίγουρα από την Σερβία. Εδώ να πω ότι ο Bregovic πράγματι βοήθησε πολύ αυτήν τη χώρα αλλά και γενικά τα Βαλκάνια. Ελπίζω να υπάρξουν κι άλλοι άνθρωποι σαν αυτόν που να μεταφέρουν το στίγμα των Βαλκανίων στον υπόλοιπο κόσμο. Η παράδοσή τους συνδυάζεται εδώ μια χαρά με τον αγγλικό στίχο. Για χορό και κέφι, χωρίς αμφιβολία.

4. Shukar Collective - Calling Tamango

ΦΛΟΡΙΑΝ: Μεγάλη έκπληξη ν' ακούσω τους φίλους μου. Εδώ θα πω κάποια παραπάνω λόγια. Πρόκειται για τους Shukar Collective - επιτέλους ξέρω κι εγώ ένα κομμάτι (γέλια). Και δεν το ξέρω απλώς, τα παιδιά είναι καλοί φίλοι μου από τη Ρουμανία. Κι εγώ κατάγομαι από εκεί, αλλά λείπω χρόνια. Είμαι όμως τυχερός που τους γνώρισα πρόσφατα, κάνουμε αρκετή παρέα. Είναι αρκετά γνωστοί στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα μείγμα ηλεκτρονικής και παραδοσιακής μουσικής. Ο ιδρυτής είναι ο Lucian Stan, γνωστός και σαν DJ Vasile, άνθρωπος με πνεύμα και μεράκι. Αξίζει να τους δείτε live, έχουν έναν καταπληκτικό frontman, τον Tamango: σωματώδης, πληθωρικός performer, ένας καθαρόαιμος τσιγγάνος με εξαιρετική παρουσία στη σκηνή. Για το τραγούδι, δεν μπορώ να πω πολλά: είναι αυτό που είναι, αυτό που ακούμε. Είναι στα τσιγγάνικα, με λίγα ρουμάνικα. Ελπίζω μια στιγμή να συνεργαστώ με τα παιδιά, υπάρχουν κάποια πλάνα γι' αυτό, όχι σαν Shukar Collective αλλά σε άλλη μορφή για κάτι καινούριο.

5. OMFO - Flujerash

ΦΛΟΡΙΑΝ: Τέλειο το τελευταίο τραγούδι. Πρέπει να είναι από τα μέρη μου, από τη Ρουμανία. Και αν δεν είναι από εκεί, η μουσική του είναι Βαλκάνια. Φαντάζομαι στο μέλλον ν' ακούνε τα παιδιά μας τέτοια πειράματα, να παίζουν σε... γάμους κι άλλα γλέντια. Το φαινόμενο του πειραματισμού με την παράδοση και τους ηλεκτρονικούς ήχους εξελίσσεται συνεχώς. Στην αρχή ήταν πιο προσποιητή όλη αυτή η μίξη, έμπαινε λίγο ηλεκτρονικό και λίγο beat για τη μούρη, πράγμα που δεν με ενθουσίαζε. Αλλά σιγά σιγά, με τα χρόνια, άρχισαν να βγαίνουν πράγματα με πνεύμα και μεράκι. Το συγκεκριμένο τραγούδι φαίνεται ότι είναι ερασιτεχνική παραγωγή αλλά το βρίσκω μια πολύ καλή ιδέα, με χιούμορ και με καλή διάθεση.



Φλοριάν Μικούτα 2

(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ) ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

1. Carlinhos Brown: συστήθηκε διεθνώς με το Alfagamabetizado του 1997. Κι αν έκτοτε δεν ακούμε πολλά για πάρτη του, παραμένει παραγωγικός και ουκ ολίγες φορές με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως στο προπέρσινο Presents Candombless. Το τραγούδι του που παίξαμε στον Φλοριάν είναι από το φετινό του δίσκο A gente ainda nao sonhou.

2. Οι Beirut δεν είναι άγνωστοί μας, παίξανε φέτος και στο Gagarin Open Air Festival, όπως καταγράφτηκε εδώ από τον Αντώνη Ξαγά, ο οποίος τους "έθαψε" μεν, για άλλους λόγους απ' ό,τι το είχε κάνει ο Καραμπεάζης δε. Στο τραγούδι από το ντεμπούτο τους Gulag Orkestar που βάλαμε στον Φλοριάν, ο μουσικός φάνηκε πιο ανοιχτός στο άκουσμα. Ίσως γιατί ήταν προφυλαγμένος από τις προκαταλήψεις καταγωγής, trendy εκπροσώπησης των Βαλκανίων κ.λπ. κ.λπ. που συνοδεύουν στο μεταξύ το όνομα των Beirut.

3. Το τραγούδι των Basement Jaxx είναι από το περσινό Crazy Itch Radio. Στο συγκεκριμένο τραγούδι διακρίνουμε τη συνέχεια των δρόμων που είχαν χαράξει με το παλιότερο Gypsy Beats and Balkan Bangers. Με άλλα λόγια αυτοί έδειξαν πιο πολύ συνέπεια στα πάρε δώσε τους με το balkan dancefloor, από π.χ. την Madonna η οποία αναγκάστηκε εσπευσμένα να βγει στη σκηνή με τους Gogol Bordello για να μη χάσει το (χαμένο ήδη) τρένο της ...βαλκανοποίησης.

4. Για τους Shukar Collective τα λέει όλα ο Φλοριάν. Το τραγούδι είναι από το ντεμπούτο τους Urban Gypsy το οποίο είχε όντως καλή υποδοχή και από κριτικούς εκτός της χώρας τους. Στη σελίδα τους στο myspace μπορείτε να ακούσετε κάποια δείγματα της δουλειάς τους να σχηματίσετε τη δικιά σας γνώμη.

5. Παρά το όνομά του, ο German Popov, a.k.a. OMFO δεν είναι βέρος Γερμανός. Έχει γεννηθεί στην Ουκρανία και από το 1989 ζει στο Άμστερνταμ. Το άλμπουμ από το οποίο είναι το κομμάτι που παίξαμε στον Φλοριάν ονομάζεται We are the shepherds, βγήκε πέρυσι κι έμελλε να του χαρίσει μια κάποια φήμη, κυρίως γιατί δυο τραγούδια του χρησιμοποιήθηκαν στη γνωστή ταινία με τον Borat.