Αυτόγραφο

Harry Elektron - The Black Tower

Πληροφορίες από πρώτο χέρι για τη σύνθεση - ηχογράφηση των τραγουδιών, αλλά και μια απάντηση στην κριτική μας. Επιμέλεια - Παναγιώτης Σταθόπουλος

Απ' τους δίσκους όπου οι ιδιόμορφα καταγεγραμμένες ιδέες δείχνουν να ταυτίζονται με την ίδια την γενεσιουργό αιτία τους, το μυαλό του δημιουργού τους. Το The Black Tower, όπως και κάθε πρότερη μουσική απόπειρα του Harry Elektron, προσδιορίζεται από ένα αμάλγαμα ήχων που ασυναίσθητα οπτικοποιεί πράγματα και καταστάσεις. Η έκδηλη εκκεντρικότητα του Harry συμβαδίζει με την ουσία της τραγουδοποιίας του, κι αν προσπεράσεις τις στεγνές κατηγοριοποιήσεις και τις σειρήνες περί avant garde ακροβατισμών, θα εισέλθεις σε ένα κατά βάση ψυχεδελικό τριπ που αποκαλύπτεται σταδιακά και αποκτά διάφορες μορφές στην διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των ακροάσεων. Τα υποστηρίγματα κατάγονται από διαχρονικές electronica αξίες αλλά και από αγαπημένα γνώριμες κιθαριστικές φόρμες. Ο Harry, αυτοπροσώπως, προβαίνει στην track by track ανάλυση του άλμπουμ του και αποσαφηνίζει καθοριστικά σημεία αυτού απαντώντας καλοπροαίρετα στην κριτική του Άρη Καραμπεάζη για λογαριασμό του Mic. - Π.Σ.

 

 

Απάντηση στην κριτική του MiC:

Ο Χάρης Έλεκτρον έχει εμφανιστεί support στους ADD N TO X (2001?) και στην Λένα Πλάτωνος (2010). Τις υπόλοιπες συναυλίες-παραστάσεις τις έχει κάνει μόνος του και σε πολλές περιπτώσεις έχει στήσει το σκηνικό και τα μουσικά όργανα μόνος του, εκτός από την περίοδο 2000-2 όπου συνεργαζόταν με τον Χάρη Έσχατον και Nick Brave, το 2003 με Dani Joss & Silas και τον τελευταίο χρόνο με Nolan Cook και Nick Brave.

Ο Χάρης Έλεκτρον δεν ωριμάζει/αλλάζει/συμβιβάζεται εφόσον δεν κινείται σ' αυτό το επίπεδο. Το ίδιο το ονοματεπώνυμο ενέχει την ιδιότητα αλληλεξουδετέρωσης κάθε τέτοιας προσπάθειας.

Ο Nolan Cook δεν είναι μόνιμο μέλος των Residents.

Τέλος, πάνω σε κάτι που ακούγεται δεξιά κι αριστερά: Ο δίσκος δεν πήρε 10 χρόνια για να γίνει, αν είναι δυνατόν! Πήρε μόλις έναν χρόνο. Και πάλι πολύ ήταν! Απλά, κάποια κομμάτια που περιέχονται πρωτοσυντέθηκαν 10 χρόνια πριν (βλέπε παρακάτω).



The Black Tower

 

Τα τραγούδια

"Is This A Miracle":
Πρωτοσυντέθηκε την άνοιξη του 2008, στη Θεσ/νίκη. Ξεκίνησε από την βασική μελωδία που ακούγεται στην αρχή όπως και παρακάτω. Ο ίδιος ο ήχος και μόνο του συγκεκριμένου synth (Albino), προκάλεσε την περαιτέρω έμπνευση. Μέγιστη στιγμή η απόφαση να ακουστούν τα φωνητικά σε χαμηλό τόνο (pitch shifter), όπου αντιπαραθέτουν με την γλυκύτητα του υπόλοιπου τοπίου.

"Could You":
Πρωτοσυντέθηκε το καλοκαίρι του 2006 στο Koh Phangan, Ταϋλάνδη, κάτω από ισχυρή συναισθηματική φόρτιση. Ακολούθησαν κάποιες μετατροπές έως το '10 με πιο σημαντική τις κιθάρες του Nolan Cook και τα τύμπανα του Apostle Alex.

"Πόλη Ξενη":
Πρωτοσυντέθηκε το καλοκαίρι του 2008 στη Χαλκιδική. Κλεισμένος μες το εξοχικό σπίτι-όχι μπάνιο στην θάλασσα-ξανά και ξανά το beat. Ξεκίνησε με το bass line.

"Bobby Doo's Song":
Πρωτοσυντέθηκε το καλοκαίρι του 2006, Θεσ/νίκη. Κατέχει το ρεκόρ της ταχύτερης σύλληψης-σύνθεσης: 1 μέρα! Οι στίχοι είναι μερικώς δανεισμένοι από ένα κομμάτι με όνομα "The Trouble Above", στο οποίο είχε γράψει τους στίχους και κάνει φωνητικά, στο συγκρότημα Boomstate (1997). Επίσης είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η φωνητική τεχνική Kargira με αλλαγή τονικότητας, δηλαδή τραγουδιστά, και όχι κρατώντας συγκρότημα όπως συνηθίζεται στην περιοχή προέλευσης της τεχνικής (Μογγολία-Ρωσία). Το πλήθος στα δεύτερα φωνητικά είναι ο Χάρης σε πολλαπλές ηχογραφήσεις με διαφορετικό χρώμα σε κάθε φωνή. Η προφορά δε, είναι επίτηδες αλλοιωμένη αγγλική για να θυμίζει βαλκανική, αναφορά στον κόμη Δράκουλα (όπως και στο "Could You") και την ανικανότητα/νοσταλγία του ν' αφήσει αυτόν τον κόσμο εφόσον είναι ήδη νεκρός.

"Cincinnati Airport":
Πρωτοσυντέθηκε το καλοκαίρι του 2008, Cincinnati Airport, Ohio. Προοριζόταν για ελληνικό στίχο αρχικά, αλλά ύστερα από την απότομη απέλαση του Χάρη πίσω στην Ελλάδα, κακήν κακώς, γεννήθηκε το θέμα στην αγγλική και ολοκληρώθηκε στην Χαλκιδική 2-3 εβδομάδες μετά. Καταλυτική η παρουσία του Nolan Cook με καταιγισμό ηλεκτρικής κιθάρας, ειδικά στο τέλος, και φυσικά τον άψογο τονισμό του ρυθμού από τον ειδήμονα του στυλ Apostle Alex. Η αρχική μελωδία που ξεκίνησα το κομμάτι είναι θαμμένη κάπου στο τελευταίο μέρος όπου όλα γίνονται σχεδόν ένα.

"Ο Άσπρος Πύργος":
Πρώτη διασκευή του "Ο Μαύρος Πύργος", καλοκαίρι 2008, Χαλκιδική. Αρχική έμπνευση ήταν η χρησιμοποίηση του εφέ ring modulator, το οποίο παραμορφώνει και αλλάζει απροσδόκητα την τονικότητα, πάνω σε ορχήστρα εγχόρδων και άλλων ήχων. Η φωνή έχει εσκεμμένα βαριεστημένο ύφος για να υποδηλώσει τον ευτελισμό που υπόκεινται οι ερωτικές σχέσεις ύστερα από παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει πρώτα να έχει εμπεδωθεί το "Ο Μαύρος Πύργος", για καλύτερο...άκουσμα!



Harry

 

"Τέσσερις Εποχές":
Πρωτοσυντέθηκε την άνοιξη του 2007, Θεσ/νίκη. Καμία σχέση με το "4 Εποχές" του Vivaldi ή το Καφέ-Μπαρ "4 Εποχές". Απ' τα λίγα κομμάτια που δεν άλλαξαν καθόλου από την πρώτη σύνθεση μέχρι τον δίσκο!

"Κόρη-κόρη":
Πρωτοσυντέθηκε κάπου το 2000 (Θεσ/νίκη), με την παρουσία του Χάρη Έσχατον. Οι χορωδίες που ακούγονται είναι από Ρώσικους Εκκλησιαστικούς Ύμνους. Η αρχική έμπνευση για τους στίχους βασίζεται στο "Ταξιδιάρα Ψυχή-Τρύπες, εξ ου και η αναγγελία των πόλεων στο τέλος. Απίστευτη ώθηση έδωσαν τα καθαριστικά εφέ του Nolan Cook στα ενδιάμεσα στα φωνητικά μέρη!

"Under The Sun":
Πρωτοσυντέθηκε την άνοιξη 2008, Θεσ/νίκη. Ουδέν σχόλιον...

"Αν Ποτέ Σου":
Πρωτοσυντέθηκε τον χειμώνα του 2008-9 (Θεσ/νίκη), αρχικά σ' ένα από τα παλιά synthesizer (Korg O1W) του Χάρη λόγω της τότε προσωρινής βλάβης του υπολογιστή. Επίσης ένα γρήγορα κατασκευασμένο κομμάτι: 2-3 μέρες περίπου, μουσική και στίχοι! Περιέργως και σπανίως, υπήρχε από την αρχή η αίσθηση ότι προορίζεται για ελληνικό έντεχνο-ροκ. Περιέργως που παρέμεινε... Βοήθησε σ' αυτό η Katerina McAV αλλά όχι οι Nolan Cook και Apostle Alex, ευτυχώς γιατί θα παραγινόταν η πλάκα. Το μοναδικό σημείο του δίσκου που συμπράττουν όλοι οι μουσικοί του δίσκου αλλά χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή μεταξύ τους παρά μόνο με τον σκηνοθέτη Χάρη, για διατήρηση του "χρυσού της άυλης".

"Απάτη":
Πρωτοσυντέθηκε το 1998, Θεσ/νίκη. Το παλαιότερο του δίσκου, το πρώτο που κατασκευάστηκε με υπολογιστικό τρόπο και με samples/δείγματα από άλλους μουσικούς: Τσαικόφσκυ και Μπαχ! Εξ ου και η έμπνευση του τίτλου "Απάτη". Η αρχική μορφή έχει χαθεί.

"Το Φιλί":
Πρωτοσυντέθηκε το 1999, Θεσ/νίκη. Το κομμάτι με τις περισσότερες εκδοχές: τρεις! Εμπνευσμένο από μια ερωτική σχέση. Από πολλούς φίλους, και όχι μόνο, η δεύτερη ειδικά θεωρείται το αριστούργημα της Χάρης Έλεκτρον δημιουργίας. Απλά αποφάσισε να μην το συμπεριλάβει στον δίσκο σ' εκείνη την μορφή γιατί είχε χιλιοακουστεί. Το αστείο είναι ότι ξεκίνησε με τον σκοπό να ηχεί σαν bossa nova και κατέληξε σε Συμφωνικό Πανκ, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο φίλος Γιάννης Σημαντήρας!

"Ο Μαύρος Πύργος":
Πρωτοσυντέθηκε το καλοκαίρι του 2007 στο αεροπλάνο για Bangkok, Ταϋλάνδη. Για τον Χάρη το καλύτερο σημείο του Nolan Cook, το σόλο ανάμεσα στα φωνητικά, στο οποίο συμφωνεί κι ο αυτόχειρας. H "Χορωδία των Χάρηδων" είναι διατηρημένη ηχογράφηση από την αρχική στην Ταϋλάνδη. Επίσης ο τίτλος του δίσκου, ανάστροφη του χρώματος του σύμβολου της πόλης, που υπονοεί την άφαντη όψη της Θεσσαλονίκης, γενέτειρας του Χάρη, το παρασκήνιο και τους ανθρώπους που δρουν ανώνυμα και/ή... ψευδώνυμα;-)

Φιλικά εκ της διαχείρισης,
Χάρης Ουδέτερον