Αυτόγραφο

My Wet Calvin - All Great Events

Η νέα μας στήλη φιλοξενεί μουσικούς που γράφουν για τα τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου, για το πώς φτιάχτηκε και ό,τι άλλο κρίνουν πως θα μας ενδιέφερε να μάθουμε. Επιμέλεια - Παναγιώτης Σταθόπουλος



My wet calvin

 

Το ντουέτο των My Wet Calvin δραστηριοποιείται αρκετά συναπτά έτη στο εγχώριο μουσικό στερέωμα. Έπειτα από τον διαμοιρασμό EPs με handmade αφοσίωση προχώρησαν στην κυκλοφορία του επίσημου ντεμπούτου άλμπουμ τους στις αρχές του 2010, τιτλοφορούμενου ως All Great Events. Χαρά μας, λοιπόν, να κάνουν ποδαρικό στην νέα στήλη του Mic που αφορά τις λεπτομέρειες ηχογράφησης και την track by track ανάλυση ενός φρέσκου ντόπιου δίσκου, μέσα απ' την εξομολόγηση του ίδιου του εμπνευστή του. Σας αφήνω σε καλά χέρια. Οι MWC μας αποκαλύπτουν πολλά και διάφορα:

 

 

Δεν ξέρω αν όλα όσα γράφουμε παρακάτω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του δίσκου. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είμαστε οι πλέον αναρμόδιοι να μιλάμε για το All Great Events και ότι, παράλληλα, κανείς άλλος δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Το μόνο σίγουρο, είναι οτι μέχρι να ολοκληρωθεί, αναμετρηθήκαμε με τα όρια μας και περάσαμε κάποιους μήνες που κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λίστα με τις μαύρες περιόδους της ζωής μας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθούσαμε απλώς να τον αγνοήσουμε. Στις συναυλίες παίζαμε 2 με 3 κομμάτια το πολύ - κι αυτά μεταλλαγμένα. Στην παρουσίαση του δίσκου, ζητήσαμε από άλλες μπάντες να διασκευάσουν ζωντανά από ένα κομμάτι του, περισσότερο γιατί δεν είχαμε καμία όρεξη να τον αναπαράγουμε εμείς. Με τον καιρό, η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Ξεφορτωθήκαμε το κόμπλεξ της μετάβασης από το DIY στο θαυμαστό κόσμο των δισκογραφικών εταιριών και τα κομμάτια του All Great Events άρχισαν να βρίσκουν τη θέση τους στις set list μας. Παράλληλα, η ανταπόκριση του κόσμου και αρκετών blogs (κυρίως αμερικάνικων με εξειδίκευση στο shoegaze) μας συμφιλίωσε ακόμα και με τα αδύναμα σημεία του. Αν πετύχαμε κάτι, είναι ότι άθελα μας, το πρώτο μας album συμπεριλαμβάνει με ακρίβεια κάθε πτυχή της πραγματικότητας στην οποία δημιουργήθηκε.

Σήμερα, κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, οι μέρες του studio μοιάζουν θαμένες στο παρελθόν και εμείς έχουμε έτοιμα τα περισσότερα κομμάτια που θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα. "Ο έρωτας με έρωτα περνάει" που λέει και ο Σπύρος Σπυράκος.



All great events

 

Τα τραγούδια

"Gaze / Blindspot":
Λίγο τα ποστ ροκ κατάλοιπα, λίγο η διάθεση να τεστάρουμε τα αντανακλαστικά της δισκογραφικής, το εναρκτήριο κομμάτι εφάπτεται στο ένα από τα δύο άκρα που αγγίζει το All Great Events. Η πρόθεση ήταν να δημιουργήσουμε τέσσερα λεπτά λυρισμού χωρίς ίχνος μελωδικότητας και ένα ξέσπασμα-ξυπνητήρι. Αν τα χρονικά περιθώρια ήταν απεριόριστα, ίσως κρατούσε πάνω από 20 λεπτά

"Part 2":
Αποφασίσαμε να δηλώσουμε αμέσως και το άλλο άκρο, την ποπ πλευρά, στο νο 2 του δίσκου, θέλοντας να διασαφηνίσουμε από την αρχή, ότι παρά την κοινή θεματολογία στους περισσότερους στίχους, τελικά, δεν φτιάξαμε ένα concept album. Καμιά φορά βέβαια, το part 2 μοιάζει πιο μελαγχολικό από όλα τα άλλα μας κομμάτια.

"Bess McNeal":
Υπάρχει σχεδόν απαράλλαχτο εδώ και μια 6ετία Η ηχογράφηση των περισσότερων φωνών και οργάνων, έγινε το καλοκαίρι του 2004 στην Ακράτα σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με θέα τη θάλασσα. Μια θάλασσα αρκετά πιο ήρεμη από αυτή του Τρίερ, στην ταινία που ευθύνεται για την ύπαρξη του κομματιού, το "Δαμάζοντας τα κύματα".

"Missed Flight":
Το Missed Flight, αρχικά, ήταν μια θολή κιθάρα και μια φωνή. Στο δίσκο μετατράπηκε σε μια δειλή πρόσμιξη lo-fi electronica με γηπεδικές κιθάρες και στην πρώτη μετα-all great events κυκλοφορία της μπάντας είχε την τιμή να μετατραπεί σε επίδοξο dance anthem από τον Sillyboy. Δεν αποκλείεται να γνωρίσει και 4η εκδοχή, όπου ελπίζουμε ο χαρακτήρας του τραγουδιού να βρει επιτέλους την ταυτότητα του.

"Laps":
Ίσως το πιο ολοκληρωμένο τραγούδι που φτιάξαμε ποτέ, όμως η εκτέλεση του Hercut EP απ' το 2006 εξακολουθεί να είναι σαφώς ανώτερη.

"Grandchild":
Ο χώρος και ο χρόνος σε μια σχέση με βεβαιωμένη και σφραγισμένη ημερομηνία λήξης. Αρχικά εξ ολοκλήρου στον άβολο για τις δυνατότητες μας ρυθμό 5/8, έχασε τη μάχη με την εύκολη, έμφυτη ρυθμολογία των 4/4, ίσως για να τονίσει κάπως ειρωνικά, την αφέλεια στο αίτημα των στίχων.

"Sweet 'n' Sour":
Αν το All Great Events αντί για LP ήταν επτάιντσο, η πρώτη πλευρά θα ήταν αυτό το κομμάτι. Το video clip που το συνοδεύει, το οπτικοποιεί με τον ιδανικότερο τρόπο.

"Morning Tide":
Όταν το 2003 ο Λεωνίδας των Relevant Box συμμετείχε στο demo "Healthy Relationships" των Inert, συνυπογράφοντας με τον Άρη, το κομμάτι "Morning Tide Bites Back", κανείς τους δεν φανταζόταν ότι 7 χρόνια μετά θα συμπεριλαμβανόταν στο ντεμπούτο μιας μπάντας με το όνομα My Wet Calvin, που θα ντυνόταν με διάφορα περίεργα στις συναυλίες.

"Movements On The Surface":
Είναι το κομμάτι που τιτλοφορεί το δίσκο, περιλαμβάνοντας τους πιο ακραίους στίχους - κι ας μην του φαίνεται. Δεν ακούγεται καθαρά, αλλά είναι ντουέτο με την Κατερίνα των Tango with Lions, που είχε αναλάβει το μπάσο στους Calvin, για ένα χρόνο περίπου.

"Tangerine Girl":
Η κιθάρα που τυλίγει τα πάντα με θόρυβο στο τέλος, είναι το αγαπημένο μου σημείο στο δίσκο. Δεν ξέρω γιατί. Σε ένα live είχα κολλήσει το αυτί μου στον ενισχυτή για να μην ακούω τίποτα άλλο. Μετά από λίγο άρχισα να ζαλίζομαι, αλλά ταυτόχρονα ένιωθα απόλυτα ήρεμος. Δεν ήθελα να φύγω ποτέ από εκεί.

"The Light Will":
Το electro γύρισμα, που στα αυτιά μας ηχούσε πάντα σαν παρακαταθήκη για τη συνέχεια, σαν υπόσχεση ότι το επόμενο album θα είναι μια υπόθεση των δύο μας και των ψηφιακών/μηχανικών/άψυχων φίλων μας. Οι στίχοι είναι μια σύντομη εξύμνηση της υπέροχης ματαιότητας του να βρίσκεσαι πάνω σε μια σκηνή, ακόμα και όταν δεν
δεν έχεις τίποτα να τους πεις.

"Stay With Me": Το όνειρο πίσω από το All Great Events ήταν ένα album χωρίς κενά ανάμεσα στα κομμάτια, που θα κυλούσε από την αρχή ως το τέλος ως μια ενιαία μάζα. Έγιναν, λοιπόν, κάποιες ηχογραφήσεις στο σπίτι, τύπου field recordings, με σκοπό να αποτελέσουν την ηχητική βάση πάνω στην οποία θα ακουμπούσαν τα τραγούδια, για να μην αφήσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο απόλυτης ησυχίας. Το σχέδιο ναυάγησε και έμεινε μόνο αυτό το κομμάτι να δείχνει τι συμβαίνει όταν ανακατεύεις τη μουσική με το περιβάλλον που ευθύνεται για αυτή.