Αυτόγραφο

Sun Of Nothing - The Guilt Of Feeling Alive

Μας περιγράφουν το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα μέσα στα οποία γεννήθηκε ο δίσκος τους και απαντούν σε πέντε απορίες μας. Επιμέλεια - Παναγιώτης ΣταθόπουλοςSun of

 

Το τετραμελές σύνολο των Sun Of Nothing ξεκινά απ' τις παρυφές του drone και γαντζώνεται στην κορυφή του heavy rock. Σκαρφαλώνει σημείο με το σημείο σε μια δομή σύνθεσης μουσικών θεμάτων που δεν σκέφτονται στιγμή τον εγκλεισμό τους στα πλαίσια μιας αυστηρής φόρμας, παρά διαπνέονται από τόλμη και σαφείς απόψεις περί της ουσίας της ύπαρξής τους. Ο τρίτος τους δίσκος με τίτλο The Guilt Of Feeling Alive κυκλοφορεί ανάμεσά μας απ' τις αρχές του έτους και φέρει ακράδαντες αποδείξεις στιβαρών ενορχηστρώσεων, που ελίσσονται μεταξύ σκληρά παραμορφωμένων κιθάρων μίξης sludge και post metal τεχνοτροπίας, doom ρυθμών, κατακλυσμιαίων brutal φωνητικών. Με αφορμή το τρίτο τους ολοκληρωμένο εγχείρημα σε οκτώ χρόνια ύπαρξης, οι Sun Of Nothing δια στόματος του τραγουδιστή τους Ηλία Αποστολάκη απαντούν σε κάποια εύλογα ερωτήματά μας και καταθέτουν αναλυτικά τις σκέψεις τους τόσο για την ολότητα του άλμπουμ τους όσο και για τα μέρη που το σχηματίζουν. - Π.Σ.

 

 

2010 μνημονιακές αλλαγές χωρίς λεφτά πάλι, ο φόβος της μάνας μου και της μάνας σου, τι θα γίνει που θα πάει αυτή η κατάσταση, οι αγορές συρρικνώνονται, οι πελάτες μειώνονται. Τρόμος πάνω από τα κεφάλια ολονών μας σε μια πόλη που παραπαίει και ρίχνεται στις φλόγες καθημερινά. Μιας πόλης που έχει μάθει να ζει με δανεικά λεφτά, δανεικές αγκαλιές και δανεικά χαμόγελα. Μιας πόλης που ανεβάζει ινδάλματα από την τηλεόραση και αποβλακώνεται μέσα από lifestyle έντυπα και γαμημένα blog του κώλου με αισθητική και άποψη.

Ζόμπι στους δρόμους ντυμένα ιδία της γραμμής, στρατός φάση. Κρατάνε καλά οι illustration κώλοι και τα δώρα των περιοδικών. Γυναίκες και άντρες στο μετρό, ξενυχτισμένοι, κουρασμένοι, χωρίς θέληση για ζωή. Σαπίλα παντού. Το παρακάτω album που "αναλύεται" είναι η απάντηση τεσσάρων ανθρώπων σε ένα σύμπαν -σύστημα - τόπο, που έχει ξεχάσει να ζει και έχει φορέσει την υποκρισία μάσκα για να μην βλέπει τα λάθη των άλλων, αλλά και του εαυτού της.The guilt

 

Τα τραγούδια

"Sink":
Δρόμοι γεμάτοι νερό και υγρασία μετά το τέλος της δουλειάς σου. Πορτοκαλό-μαυρος ο ουρανός σε αποχαιρετά. Η θλίψη μιας μέρας που νομίζεις ότι δεν έκανες πάλι τίποτα. Μαύροι δρόμοι με κρύο. Άντε να φτάσω σπίτι. Ύπνος, εξάντληση, κόπωση. Ένα άδειο μπουκάλι ακόμα διπλά σου. Ηρέμησε αφέσου στο βούλιαγμα σου. Αύριο θα είναι καλύτερα.

"Catharsis":
Μπορεί οι ελπίδες μας να έγιναν φόβοι και να βουλιάξαμε στην ανυπαρξία. Μπορεί να χάσαμε αυτά που γουστάραμε και αγαπούσαμε. Μην κοιτάς άλλο κάτω. Ανέβα, τόλμα να αναρριχηθείς έξω από τις ψευδαισθήσεις σου. Φόρα με τόλμη τα ρούχα που αγαπάς πιο πολύ. Ανακάλυψε τι κρύβεται πίσω από τα ψεύτικα φώτα.. Τραβήξου πίσω στην ζωή. Μπορεί να χάνουμε συνέχεια αλλά ακόμα ζούμε Και άσε της ενοχές των άλλων να μην μοντάρουν το δικό σου σύμπαν. Κοίτα ψηλά, αριστερά, χαμηλά, δεν έχει σημασία που. Κάπου θα βρεις κάτι να σε ηρεμήσει πάλι. Ακόμα και αν νομίζεις ότι τα έχασες όλα.

"Drowned out":
Ατέλειωτος ο πίνακας της αβύσσου και πολύ πηχτό είναι το κόκκινο πάνω στους τοίχους της σιωπής. Η κλεισούρα από τους τοίχους σε έχει θολώσει και δεν αντιλαμβάνεσαι τίποτα καθαρά πια. Πρέπει να σηκωθείς και να τρέξεις. Μακριά από την κόλαση των ανθρώπων που δηλητηρίασαν την ζωή σου. Αλλά μάλλον είναι πολύ δύσκολο πια για σένα να αλλάξεις. Δεν είσαι πλέον αυτό που νόμιζα ότι είσαι. Τα έκλεισες όλα πάλι μέσα σου και κάνεις πάρτι με την δικιά σου θλίψη. Άφησες την ικανοποίηση να φύγει από κοντά σου.

"Unreached soul":
Η ζέστη που αναδύεται από τα συναισθήματα. Είτε είναι καλά είτε πικρά πάντα θα υπάρχει κάτι που θα καίει μέσα μας εξαιτίας τους. Μπορείς να φτάσεις σε σημεία να δώσεις το αίμα σου για να κολυμπήσουν μέσα του και να μην πάρεις τίποτα πίσω. Μπορεί και να το αξίζουμε τελικά. Μπορεί να μην φτάσαμε απλώς εκεί που έπρεπε να πάμε. Μπορεί και να φτάσαμε αλλά να μην μας άρεσε τελικά αυτό που αντικρίσαμε.

"Hearthealer":
Πολλές φορές ξεχνάμε που πρέπει να πάμε και αφαιρούμαστε και δεν εκπληρώνουμε τους στόχους μας. Πρέπει να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και τις αισθήσεις μας για να κάνουμε αυτά που θέλουμε. Μην μου τρώτε τον χρόνο και την ύπαρξη. Σας παρακαλώ δεν μπορώ πλέον να σας γιατρεύσω. Υπάρχει ένα καινούργιο φως στον ορίζοντα που πρέπει να ακολουθήσω για να γίνουν όλα αυτά που ονειρευόμουν. Όποιος θέλει το κακό μου καλύτερα να μείνει μακριά..Live of nothing

 

Oι ερωταπαντήσεις

Ποια αντιμετώπιση ψάχνει ένα γκρουπ στην σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητα της Ελλάδας;

Εξαρτάται πιστεύουμε από το που ανήκει το κάθε γκρουπ σήμερα και τι θέλει να κάνει σαν σκοπό. Υπάρχουν μπάντες που παίζουν catchy τραγούδια τα οποία τα θέλουν για ένα κάποιο airplay και μια αναγνώριση σε διάφορα είδους site η περιοδικά με σκοπό να αναδεχθούν πιο γρήγορα και καλά στο μουσικό στερέωμα της Ελλάδας. Υπάρχουν και άλλες μπάντες που απλώς παίζουν μουσική από την καρδιά τους και τα συναισθήματα τους και δεν περιμένουν τίποτα, γιατί άμα είναι να γίνει κάτι θα γίνει. Εμείς ανήκουμε στην δεύτερη κατηγορία και αισθανόμαστε και πολύ καλά με αυτό. Στην τελική καλύτερα να ψάχνεις για συγκοινωνούντα δοχεία παρά για 1000 άτομα που ακολουθούν το εκάστοτε hype.

Πως μπορούν οι εντός συνόρων στόχοι να επεκταθούν και να ενταχθούν σε μια ομαλή μετάβαση της δραστηριοποίησής σας στην αλλοδαπή;

Μόνο με περιοδείες και συνεχείς εμφανίσεις στις ξένες χώρες μπορείς να καταφέρεις κάτι. Θέλει κόπο και αγώνα για να δείξεις κάτι που το αγαπάς έξω και είμαστε διατεθειμένοι όσοι μπορούμε να το ακολουθήσουμε. Και όπου μας βγάλει ο δρόμος Παρ' όλες της δυσκολίες βέβαια πιστεύουμε ότι όταν αγαπάς κάτι και το τρέχεις κάποια στιγμή μπορεί να σε τρέξει και αυτό.

Γιατί και μέσα από ποια διαδικασία επιλέχθηκε το artwork του δίσκου σας; Tι είδους μήνυμα φέρει;

Το artwork του δίσκου μας δημιουργήθηκε από τον κιθαρίστα μας τον Γιάννη σε συνάρτηση πάντα με τους στίχους. Το μήνυμα του σε συνάρτηση με τον τίτλο δείχνει τον σύγχρονο άνθρωπο και την απογοήτευση του για το σύγχρονο τρόπο ζωής που καθημερινά μας περνούν τα κάθε είδους ΜΜΕ για το ότι για να είμαστε οκ και κουλ στις μέρες μας θα πρέπει να έχουμε παραπάνω πράγματα απ'ότι ήδη χρειαζόμαστε και ότι πρέπει να είμαστε όλοι επιτυχημένοι με μια δουλειά γραφείου, 3 παιδιά και αμερικανίδα γυναίκα!

Πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί επί σκηνής το υλικό του δίσκου σας; Παίρνουν άλλη τροπή τα κομμάτια στην ζωντανή παρουσίασή τους ή μεταφέρονται αυτούσια όπως τα συναντάμε στο ηχογράφημα;

Τα τραγούδια μεταφέρονται αυτούσια όπως είναι χωρίς κανένα λάπτοπ και διάφορα εφέ. Όλα βγαίνουν μέσα από τα όργανα και το μικρόφωνο πολύ πιο δυνατά και σε σημεία πιο γρήγορα από τον δίσκο!!!

Συμμερίζεστε την άποψη που υποστηρίζει ότι "το καλό συγκρότημα φαίνεται πάνω στη σκηνή";

Από την αρχή της μπάντας πάντα θεωρούσαμε και θεωρούμε ακόμα ότι το να παίζεις ζωντανά την μουσική σου είναι κάτι άλλο από την δουλειά στο στούντιο και αυτό γιατί έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα κοινό. Δίνεις ενέργεια και παίρνεις ενέργεια. Εξάλλου πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να ακούμε έναν δίσκο και να βλέπουμε μετά ζωντανά την μπάντα και να καταριόμαστε την ώρα και την στιγμή που αγοράσαμε εισιτήριο; Οπότε ναι, στην σκηνή φαίνεται η μπάντα!

 

 

Sun of Nothing release live parties: Πέμπτη 17 Μαρτίου στο An Club, Αθήνα (πληροφορίες εδώ) και Σάββατο 19 Μαρτίου στο Αργώ, Θεσσαλονίκη (πληροφορίες εδώ).