B-SIDE (Track 3)
O Νίκος Κομνηνός ακούει και προτείνει για τον μήνα Ιούλιο:
SPARKLEHORSE - It's a wonderful life (lp)
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και για τον Mark Linkous - όλοι λίγο-πολύ, αργά η γρήγορα, όσο σκληροί και αδέσμευτοι και να γίνονται στο βωμό του rock, έρχεται η στιγμή που συμφωνούν ομόφωνα πως πραγματικά πρόκειται για μια υπέροχη ζωή.
Ο Μark το 1996, όταν είχε εκείνο το ατύχημα σε συναυλία των Sparklehorse στο Λονδίνο, που παραλίγο να αποβεί μοιραίο, έκανε μια συμφωνία με τον άρχοντα του σκότους, ζήτησε την ζωή του πίσω και σαν αντάλλαγμα υποσχέθηκε να παράσχει τις καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό του εφ' όρου ζωής.
Έτσι εξηγήθηκε το αριστουργηματικό 'Good Morning Spider', έτσι εξηγείται και το νέο τους κομψοτέχνημα 'It's a Wonderful Life'.
Απλά, μεστά, καλοδουλεμένα τραγούδια ενός ανώτερου θεού που ξέρει και δωρίζει τα πολύτιμα αγαθά του όποτε του ζητηθούν. Μπορεί να μελαγχολήσουμε καλοκαιριάτικα, αλλά καλού κακού να υπάρχει έτοιμο το αντίβαρο.
ΜΑRCOS VALLE - Escape (lp)
Και εκεί που αρχίσαμε να πέφτουμε, έρχεται ως από μηχανής μπαλαδόρος ο Μarcos Valle να κάνει το παιχνίδι του στο γήπεδο της Bossa και του Brazilectro. Θρύλος για την πατρίδα του και όχι μόνο αφού εδώ και 5 δεκαετίες η φήμη του ξέφυγε αρκετά μακριά από τα βραζιλιάνικα όρια.
Οι στιγμές αναφοράς στη καριέρα του είναι τα albums 'Samba 68' και 'Garra', 1968 και 1971 αντίστοιχα. Το νέο του album 'Escape' αποτελεί ένα μονοπάτι στο όνειρο, στα ατελείωτα ταξίδια χωρίς προορισμό.
Καλοκαιρινό όσο και οι διακοπές μας, ρομαντικό όσο και οι έρωτές μας, ταξιδιάρικο όσο και εμείς.
VARIOUS - Sonar 2001(2cd)
Το Sonar είναι το σημαντικότερο φεστιβαλικό και όχι μόνο σταυροδρόμι της ηλεκτρονικής μουσικής. Την τελευταία δεκαετία αποτελεί την καρδιά της electronica, κι ενώ κανείς θα περίμενε η πατρίδα του Sonar να είναι το Βερολίνο ή το Μόναχο, είναι η Βαρκελώνη που φιλοξενεί κάθε χρόνο στις αρχές του καλοκαιριού, δεκάδες σχήματα και μουσικούς της new electronica για live και dj set και άλλους τόσους παράγοντες και εκπροσώπους για ένα ατέρμονο συνέδριο και αλισβερίσι.
Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνοδεύει η κυκλοφορία ενός διπλού cd με ηχογραφήσεις μερικών από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Φέτος το cd 'Sonar 2001' είναι χάρτινο, καταπράσινο και πολυμορφικό αφού το πρώτο cd (By Day) καταναλώνεται σε electro-lounge-downbeat ηχοχρώματα από Plaid, Aphex Twin, Sigur Ros, Jazznova...
Eδώ όπως και στο προσωπικό του album που παρουσιάζεται λίγο μετά, υπάρχει το τραγούδι του καλοκαιριού 'Say Goodbye' που μεταδίδουμε κατα κόρον στις εκπομπές μας, από τον Δαιμόνιο Khan και την γοητευτική φωνή της Julee Cruise.
Όσο για το δεύτερο cd (By Night) οι ρυθμοί γίνονται εντονότεροι και με πρωταγωνιστές τους Frankie Knuckles, Laurent Garnier, Jeff Mills κλπ η νύχτα ρέει επικίνδυνα και απρόβλεπτα όπως υπόσχεται το Sonar.
BJORK - Vespertine (lp)
Τελευταία, όλοι μας λίγο ή πολύ ξενερώσαμε βλέποντας την μικροσκοπική Ισλανδή να ανακατώνει τους γκλαμουρότερους οίκους μόδας, να παραγγέλνει ότι πιο εξεζητημένο-εξωπραγματικό συνολάκι συνέλαβε ο φαντασιοδαρμένος νους της και να κάνει τόσες κοσμικές εμφανίσεις που δεν είχε ούτε η ίδια φανταστεί ότι θα μπορούσε να κάνει.
Έτσι λοιπόν όλοι εμείς οι άμοιροι που είχαμε βρεί στο πρόσωπό της το καλό κορίτσι με τον low profile χαρακτήρα και το ρομαντικό ύφος, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας για αυτό που βλέπαμε. Έφτασε όμως η ώρα που η μοιραία Selma αποφάσισε να μας βάλει όλους στη θέση μας.
Το νέο της album ουσιαστικά συνέχεια του 'Homogenic' και τυπικά συνέχεια του 'Selmasongs', κυκλοφορεί τέλη Αυγούστου με τίτλο 'Vespertine' που νομίζω πως σημαίνει μικρός εσπερινός.
Άλλο studio και άλλο κοσμικές εμφανίσεις και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Bjork, γι αυτό επιστράτευσε τους Matmos που είναι το next big thing για την new electronica, για να μπογιατίσουν τα τραγούδια με τους παράξενους-ακατέργαστους ήχους τους, τον Vince Mendoza βετεράνο μουσικό και παραγωγό, και μία πλειάδα από μουσικούς και ρυθμιστές ήχου που ολοκλήρωσαν με την παρουσία τους το πολυσύνθετο πάζλ.
Χωρίς ακροβασίες και λοιπές ακρότητες η Bjork είναι προβλέψιμη όσο ποτέ, πολλά από τα τραγούδια του 'Vespertine' θα μπορούσαν να ήταν τα outtakes του 'Selmasongs'.
Οι καλοκαιρινές μας διακοπές θα έχουν σχεδόν τελειώσει και αν μας πλησιάσει ο φίλος μας ο ψυχολόγος που μας βρήκε μετά τις διακοπές λίγο τσιταρισμένους με σκοπό να μας χαλαρώσει, εμείς την λύση την έχουμε ήδη στο τσεπάκι.
Ηighlights τα: 'Unison', 'It's not up to u', 'Pagan poetry', και το πρώτο single 'Hidden Place'.
KHAN - No comprento (lp)
Aπό τους πιο πολυμορφικούς δίσκους που ακούσαμε τελευταία, ρίχνοντας μια ματιά στα credits θα καταλάβεις τον λόγο: ξεκινάει γαλλικά (Francois Cactus), συνεχίζει δυναμικά με τον διαστημικό bluesman Jon Spencer και καταλήγει άκρως ρομαντικά με την Julee Cruise και το λατρεμένο μας 'Say Goodbye'.
Ο Khan είναι μια ακόμη περίπτωση ενός Ευρωπαίου μουσικού που βαρέθηκε πολύ γρήγορα την στενή ελαφρότητα της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και αποφάσισε να προκαλέσει την τύχη του στην Νέα Υόρκη, εκεί όπου και τα μηχανήματα ακόμη ηχούν διαφορετικά.
Αφού έκανε καριέρα αρκετών χρόνων σαν ένας καθαρόαιμος κακοποιός, ηχογραφώντας κάτω από πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα, κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό album πριν από 7 χρόνια και σήμερα βγάζει τον πιο multi δίσκο της χρονιάς.
Και πώς να μην είναι multi το αποτέλεσμα όταν προσπαθείς να συμβιώσεις σε ένα δίσκο τον Jon Spencer, την Diamanda Galas, την Julee Cruise, τον Κιd Congo Powers, την Francoise Cactus των Stereo Total και τον βετεράνο των blues Andre Williams.
O Φιλλανδοτουρκικής καταγωγής και γεννημένος στην Γερμανία (φανταστείτε τώρα εσείς επιρροές) Can Oral όπως είναι πραγματικά το όνομά του, έγραψε την μουσική και έκανε τα μαγικά στο studio ενώ οι μουσαφίρηδες έγραψαν στίχους και έκαναν τα φωνητικά.
Χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του δίσκου, μόνο που τα κοκόρια δεν είναι δύο αλλά περισσότερα.
ΤΕRRY CALLIER - Alive (lp)
Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε με τον τελευταίο του δίσκο 'Lifetime', έπρεπε λοιπόν να περάσουν 37 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά για να γνωρίσουμε έναν ανήσυχο τραγουδοποιό όπως ο Terry Callier - υπάρχει άραγε χειρότερη τιμωρία για έναν καλλιτέχνη;
Δεν είναι της ώρας να αρχίσουμε να αραδιάζουμε ότι ξέρουμε και δεν ξέρουμε για αυτόν, απλά θα πούμε ότι η νέα του κυκλοφορία στην χώρα μας είναι ένα live album ηχογραφημένο στο περίφημο club Jazz Cafe του Λονδίνου.
Μοναδικές ζωντανές στιγμές από ένα αρτίστα που παρά τις πολλές κακοτυχίες που του συνέβησαν, κατάφερε να κρατηθεί ζωντανός και κάτι παραπάνω.
Άν θέλετε να τον δείτε ζωντανά, πρέπει να ταξιδεύσετε για άλλους κόσμους. Δύσκολα θα βρεθεί γραφείο να διακινδυνεύσει συναυλίες του Terry Callier στην Ελλάδα.
ΜULL HISTORICAL SOCIETY - Loss (lp)
Πήραν το όνομά τους από το Σκωτσέζικο νησί Mull που έχει χαρακτηρισθεί για τον υπέροχο συνδυασμό πλούσιας δασώδους και θαλάσσιας έκτασης.
Ο Colin Maclntyre και ο Αllan Malloy έφτιαξαν ένα group που επιτέλους θα απαγκιστρώσει τους Mercury Rev και τους Belle and Sebastian από το σύνδρομο της μοναξιάς.
Με πρόσφατο συμβόλαιο στην Rough Trade που ζει δεύτερη νιότη και με το album τους 'Loss' να φιγουράρει στους καλύτερους δίσκους της χρονιάς πριν καλά καλά... κυκλοφορήσει, νομίζω ότι οι δύο νησιώτες δεν έχουν πια ανάγκη να σαπορτάρουν τους Strokes, η δόξα είναι πολύ κοντά.