Babelogue (05/04/2001)


Spata sta moutra souNO MORE SHALL WE FART
...κύλησαν κι άλλες μέρες. Το ευτελές, το ρηχό, το κακόγουστο μας έπνιξε και πάλι. «Κάποτε νοιαζόμουν αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει» τραγουδάει σήμερα ο Bob. Μπράβο νέε μου (όπως τον χαρακτήρισε ο Πάπας) είπαν οι 'ακαδημαϊκοί' και του έστειλαν δορυφορικά το δωράκι του. Να μην έρθει ο Πάπας λένε οι σκληροπυρηνικοί και γέμισαν τον τόπο με τα κακοτυπωμένα φυλλάδιά τους. Γιατί είναι υπεύθυνος για τις σταυροφορίες, το σχίσμα, την καταπίεση, την ιερά εξέταση, γιατί είπε μπράβο στον Κεμάλ... Ε, τότε να 'ρθει. Πεθύμησα την κυρία Λουκά εν δράσει. Πάντως, η καθιέρωση του αλάθητου είναι η υπέρτατη θρησκευτική αλαζονεία. Πως δεν το σκέφτηκε η δικιά μας μεριά... Ο σύντροφος Markos απασχόλησε κι αυτή τη βδομάδα τα μέσα. Μη γίνει ο νέος Τσε και τον χάσουμε! Ο Nick Cave έβγαλε έναν από τους μετριότερους δίσκους της καριέρας του και βαθμολογείται με εννιάρι στο έγκυρο μουσικό έντυπο αυτής της χώρας. Με άριστο το 20; 'Είχαμε παρασυρθεί από το δυτικό μοντέλο' λένε οι Terror X-Crew και έμμεσα ζητούν συγγνώμη που μας πήραν κι εμάς στο λαιμό τους. Συγγνώμη ζήτησε άμεσα κι ο Moby για τις μαλακίες που έχει κάνει στη ζωή του. Αναλαμβάνω την ευθύνη για τις καθυστερήσεις των πτήσεων, είπε κι ο υπουργός που διαβάζει Πόπκορν, πηγαίνει μάλιστα και στις απονομές του ως γνήσιος φαν, κι αν αυτή δεν είναι η πιο πούστικη κουβέντα που μπορείς ν'ακούσεις σήμερα, δεν βρίσκω ποια είναι. Τι θα πει δηλαδή αναλαμβάνεις την ευθύνη; Πληρώνεις πρόστιμο; Πάς φυλακή; Κάνεις χαρακίρι; Παραιτείσαι; Μετά από δεκατόσα χρόνια θυμήθηκε ο άλλος καραγκιόζης υπουργός πως οι σταθμοί βλάπτουν τις αεροεπικοινωνίες. Και αξιοκρατικά δίνει άδειες στους καλύτερους. Όπως πάντα άλλωστε. Ευτυχώς το internet είναι πιο... φαρδύ από την μπάντα των fm. Ο Brad Pitt θέλει να ενσαρκώσει τον Jeff Buckley σε ταινία και απευθύνθηκε στη μαμά του που πάντα είναι θετική σε δημιουργικές (βλ. κερδοφόρες) προτάσεις. Προτιμάμε τον Johnny Depp mister! Kι ο δήμαρχος έσφιξε το χέρι του Κάστρο - τα βλέπουν αυτά οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι; Τα εισιτήρια των Depeche Mode πωλούνται από τώρα - έξι μήνες πριν. Είναι αυτό κάποιου είδους ρεκόρ; Η ηλίθια Julia παίρνει λέει 20.000.000 δολάρια για κάθε φιλμ. Η αγαπημένη Jennifer Jason Leigh πόσα μηδενικά πιάνει άραγε;


Ennio foreverONCE UPON A TIME IN THE WEST
Γνωρίζετε εκείνον το μετριότατο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, τον Ennio Morricone; Που μάλλον λόγω γνωριμιών κατάφερε να πάρει δουλειές για ταινίες των Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini, Taviani Brothers, Frederico Fellini, Giuseppe Tornatore, Gillo Pontecorvo και άλλων - 400 soundtracks συνολικά, το ένα χειρότερο απ'τ'άλλο. Ευτυχώς και η ακαδημία λειτουργεί αξιοκρατικά (αντιγράφει ως φαίνεται το μοντέλο Ρέππα) και τα βραβεία πηγαίνουν στους πραγματικούς γίγαντες, όπως James Horner, Hans Zimmer, Anne Dudley, Gabriel Yared, Luis Enrique Bacalov, Nicola Piovani...


Lesbian boyTRUST YOUR MECHANIC
Οι δίσκοι των Dead Kennedys ξανακυκλοφόρησαν από την Decay σε remastered versions. Live των DKs δεν είχε κυκλοφορήσει, κυκλοφόρησε κι αυτό. Όπως ίσως θα θυμάστε, οι τρεις λιγότερο γνωστοί πήραν απ'τον πιο γνωστό Dead Kennedy, που είχε και την εταιρεία που τους κυκλοφορούσε για 15-20 χρόνια, το δικαίωμα να τους κυκλοφορήσουν αλλού. Επειδή λέει δεν πήραν φράγκο όλα αυτά τα χρόνια... Αυτός τώρα άνοιξε λογαριασμό και ζητάει χρήματα απο τους πιστούς φανς για να αντέξει τα πρόστιμα. Τον πολεμάνε λέει πάλι. Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα; Άβυσσος. Η παράκλησή του βρίσκεται εδώ.


GigerPENIS LANDSCAPE
Τι φιάσκο κι εκείνη η ιστορία με το πόστερ του Frankenchrist! Αν θέλετε να θαυμάσετε το μοναδικό στυλ του Ελβετού ζωγράφου H.R.Giger, η επίσημη σελίδα του βρίσκεται εδώ.

ART FOR BANKS SAKE
Μόλις διάβασα ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι συλλέκτες έργων τέχνης στην Ελλάδα κι ας μην αφήνουν κανέναν να δει τις συλλογές τους. Η Πίστεως π.χ. διαθέτει συλλογή με 700 πίνακες, απ'τον δέκατο έκτο αιώνα μέχρι σήμερα. Η Εθνική διαθέτει πάνω από 1800 πίνακες, ενώ για την Εμπορική γνωρίζουμε ότι στη συλλογή της υπάρχουν και 20 πίνακες του Θεόφιλου μεταξύ πολλών άλλων. Μη σας ακούσω να ξαναγκρινιάξετε λοιπόν. Οι τόκοι που πληρώνετε, πιάνουν τόπο. Δεν ξανασπάω τράπεζα... (Λέτε να με καλέσει ο εισαγγελέας που τσίμπησε τον αστρολόγο που για πλάκα παρότρυνε τους Ιχθύες να πάρουν ναρκωτικά, ως μόνη λύση...)

WOMEN AND OLD MEN FIRST
30.000 άτομα είχε μόνο η συναυλία των Deep Purple στην Ινδία, στην πόλη Μπάγκαλορ. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός της είναι ένα δις και τριάντα εκατομμύρια, δηλαδή 100 φορές πάνω από της Ελλάδας, το αντίστοιχο θα ήταν εδώ μια συναυλία με 300 άτομα. Η Ινδία πάντως πρέπει να βρίσκεται συναυλιακά στα μέσα των seventies, αφού τα μόνα γκρουπ που την επισκέπτονται είναι οι Uriah Heep, οι Judas Priest, οι Jethro Tull... Oι Asian Dub Foundation κι ο Talvin Singh μάλλον είναι πανάγνωστοι προφήτες στη χώρα των Γκάντι. Πάντως μ'αυτό το χάσμα που υπάρχει μεταξύ αναπτυγμένων και μη χωρών, μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους και οι μουσικοί που λόγω σπάταλης διαβίωσης δε βάζουν φράγκο στην άκρη. Φανταστείτε, τριάντα χρόνια μετά, σε ένα βρωμερό κλαμπάκι της Βομβάης, να ανοίγουν οι Red Hot Chili Peppers για το μεγάλο όνομα που θα είναι η Madonna.

καπνός του ινδιάνουΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ
Το Γκίνες θα έπρεπε να τον είχε καταγράψει ήδη, αφού δε νομίζω πως πουθενά στον κόσμο θα υπάρχει μουσικός που κυκλοφορεί ένα τετραπλό cd και το μοιράζει δωρεάν. Πριν λίγο καιρό ο Παπαδάμου των Χειμερινών Κολυμβητών χάριζε το νέο του δίσκο σε cd-r, αλλά ο Σταμάτης Μεσημέρης ανέβασε πολύ τον πήχυ. Τετραπλό cd, κανονικό, εργοστασίου, με σούπερ συσκευασία - πολυσέλιδο booklet, εντελώς δωρεάν. Στοιχίζει βέβαια στον δωρίζοντα κάτι παραπάνω απ' το mp3, μένει όμως για πάντα. Τρεις ώρες live, 49 τραγούδια, τα μισά δικά του, τα υπόλοιπα λαϊκά, ρεμπέτικα και αρχοντορεμπέτικα από ένα μουσικό που έχει μια θέση στην ελληνική μουσική, κάπου μεταξύ Σαβόπουλου, Άσιμου, Σιδηρόπουλου...


Second sight"TREAD SOFTLY, BECAUSE YOU TREAD ON MY DREAMS".
Την παραπάνω, εξαιρετική φράση του W.B. Yeats θα διαβάσετε ανοίγοντας το πολύ προσεγμένο και παραμυθένιο εξώφυλλο του νέου cd των folk - progressive συντοπιτών μας Will-o-the wisp "Second sight". Δε φειδόμαστε τα μπράβο όταν βλέπουμε μεράκι και... σπατάλη. Κυκλοφορεί από την Action Records.


HooverphonicUNITED COLORS OF HOOVERPHONIC
Έβλεπα τη φωτογραφία των Hooverphonic που στόλιζε το εξώφυλλο του Mic πριν δυο μέρες. Πόσο αναδικνύει ένα μέτριο, εμφανισιακά, συγκρότημα. Η απόλυτα πετυχημένη pop φωτογράφιση. Εσείς οι ντόπιοι μουσικοί, για ρωτήστε κανένα στυλίστα πριν βγάλετε τις προμότιον φωτογραφίες σας...

"AS LONG AS WE CAN SAIL AWAY... THERE'LL BE WIND IN THE CANYON, MOON ON THE RISE..."
Ένας φίλος που δεν αντέχει την ηλιθιότητα και την ασυδοσία γύρω του, φαίνεται πως ασκεί υπόγεια επιρροή πάνω μου. Μου κολλάει τις αρρώστιες του μέρα με τη μέρα χωρίς να το συνειδητοποιώ. Ζει με το όνειρο της φυγής από την πόλη και το καταφέρνει μόνο τα καλοκαίρια... Θα προπαθήσω να μην ασχολούμαι με κανέναν τους. Να μην εξοργίζομαι με τη φάρσα που παίζουν οι χίλιοι τόσοι διαπλεκόμενοι σ'αυτή τη χώρα. Δεν είναι η μόνη παράσταση που τρέχει κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Πεθύμησα να ξαναδώ το They live του Carpenter που θυμάμαι πως μου είχε αρέσει πολύ τότε. Εντελώς συμπτωματικά πήρα και άκουσα/διάβασα μετά από καιρό στίχους του Phil Ochs, του δεύτερου μετά τον Dylan αμερικανού-ονομάστε-τον-όπως-θέλετε. Αργότερα έμαθα πως αυτές τις μέρες έχουμε το μνημόσυνο της αυτοκτονίας του. Μ'αρέσουν αυτοί που αυτοκτονούν. Ο Phil αγαπούσε τις αμμουδιές. Και ξεσηκώθηκε για τα καλά, τόσο που δε με χωράει πια το σπίτι, δε με χωράει πια η πόλη. Φταίει κι αυτός ο Κέλσιος που συνέχεια ψηλώνει.... Πεθύμησα να βρεθώ δίπλα στη θάλασσα συζητώντας μέχρι το χάραμα με κάποιο φίλο. Χωρίς media, χωρίς τύπο, χωρίς την διακοσιαστή επανάληψη του χαμένου πέναλτι απ'τον Ιταλό. Χωρίς μουσική. Αρκούν οι μεγάλες μουσικές στις κυψελίδες του μυαλού μου. Μια μέρα θέλω να ξεχωρίσω τους πραγματικούς καλλιτέχνες και να μην ασχοληθώ πια με κανέναν άλλο. Να μάθω απ'έξω κάθε λέξη τους, κάθε παύση τους, κάθε αδυναμία τους. Να μην μ'ενδιαφέρουν τα νέα της Courtney κι η release date του επόμενου των Grandaddy. Ο Phil μπορούσε να περιγράφει τόσο γλαφυρά την όμορφη ζωή που δε ζήσαμε, με τρόπο που σχεδόν δεν τον αντέχω. Ο Phil δε θύμωνε - ήταν υπεράνω. Σάρκαζε και επιβίωνε. Ως ένα σημείο όμως.


Phil Ochs 02WHEN I'M GONE
Δε θα υπάρχει περιοχή του κόσμου που ν'ανήκω όταν φύγω,
και δε θα ξεχωρίζω το σωστό απ' το λάθος όταν φύγω,
δε θα μ'ακούσεις να τραγουδάω αυτό το τραγούδι όταν φύγω,
γιαυτό πρέπει να τα κάνω όσο είμαι εδώ.

Και δε θα νοιώθω το κύλημα του χρόνου όταν φύγω,
κι οι ηδονές της αγάπης δε θα'ναι δικές μου όταν φύγω,
η πένα μου δε θα χύνει ούτε στίχο όταν φύγω,
γιαυτό θα πρέπει να τα κάνω όσο είμαι εδώ.

Και δε θ'αναπνέω τον δροσερό αέρα όταν φύγω,
και δε θα με στεναχωρούν οι έγνοιες μου όταν φύγω,
δε θα μου ζητούν να κάνω το καθήκον μου όταν φύγω,
έτσι υποθέτω πως πρέπει να τα κάνω όσο είμαι εδώ.

Και δε θα τρέχω να φυλαχτώ απ'τη βροχή όταν φύγω,
κι ακόμα δε θα υποφέρω από πόνο όταν φύγω,
δε θα ξεχωρίζω ποιον να υμνήσω και ποιον να μεμφθώ όταν φύγω,
έτσι υποθέτω πως πρέπει να τα κάνω όσο είμαι εδώ.

Δε θα βλέπω το χρυσάφι του ήλιου όταν φύγω,
και τα πρωινά με τα βράδυα δε θα διαφέρουν όταν φύγω,
δε θα μπορώ να τραγουδάω πιο δυνατά απ'τα όπλα όταν φύγω,
έτσι υποθέτω πως πρέπει να το κάνω όσο είμαι εδώ.

Οι μέρες μου δε θα είναι χοροί απόλαυσης όταν φύγω,
κι οι αμμουδιές δε θα μετατοπίζονται απ'την παρουσία μου όταν φύγω,
δε θα μπορώ να προσθέσω τ'ονομά μου στον αγώνα όταν φύγω,
έτσι υποθέτω πως πρέπει να το κάνω όσο είμαι εδώ.

Και δε θα μπορώ να γελάω με τα ψέματα όταν φύγω,
και δε θα μπορώ να ρωτάω πως, που και γιατί όταν φύγω,
δε θα μπορώ να ζήσω περήφανα για να πεθάνω όταν φύγω,
έτσι υποθέτω πως πρέπει να το κάνω όσο είμαι εδώ.


Phil Ochs 03REMEMBER ME
Ω, είμαι ο άγνωστος στρατιώτης που πέθανε στο δεύτερο παγκόσμιο,
δεν ήθελα να πολεμήσω, αλλά ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω,
ήμουν το θύμα ενός κόσμου που είχε παρανοήσει.
Θα μου δείξεις πως δεν πέθανα μάταια;

Θυμήσου με όταν οι σταυροί καίγονται
θυμήσου με όταν οι ρατσιστές σκάνε μύτη
θυμήσου με όταν οι παλίρροιες της ειρήνης γυρνάνε
θυμήσου με και μη μ'εγκαταλείπεις.

Στα νησιά του νότειου Ειρηνικού και στις αμμουδιές της Iwo Jima
υψώσαμε τη σημαία της ελευθερίας σε τόσες απόμακρες χώρες
και κάθε φορά που σκότωνα κάποιον, η καρδιά μου ένοιωθε τον πόνο.
Θα μου δείξεις πως δεν πέθανα μάταια;

Και κουβάλησα το παλιοτουφέκι μου στην Ευρωπαϊκή ακτή
και κάθε φίλος που πέθαινε μ'έκανε να πεθαίνω λίγο ακόμα
λυπήσου αυτόν που σφήνωσε μια σφαίρα στο μυαλό μου
και δείξε μου πως δεν πέθανα μάταια.

Όταν οι φασίστες άρχισαν να παρελαύνουν, εκατομμύρια έπρεπε να πληρώσουν,
τους είδαμε να παίρνουν την εξουσία μα γυρίσαμε απ'την άλλη
συνέβη μια και μπορεί να ξαναγίνει
θα μου δείξεις πως δεν πέθανα μάταια;

Θυμήσου με όταν οι σταυροί καίγονται
θυμήσου με όταν οι ρατσιστές σκάνε μύτη
θυμήσου με όταν οι παλίρροιες της ειρήνης γυρνάνε
θυμήσου με και μη μ'εγκαταλείπεις.