Clinamina #1

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2012

Εγκαίνια της στήλης που όλοι περιμέναμε από τον Βασίλη Παυλίδη

Επιχειρώ μια πολύ σύντομη μουσική ανασκόπηση των δύο πρώτων μηνών του 2012, πιο πολύ για να τα βρω έτοιμα στο τέλος του χρόνου. Εύχομαι να υπάρξει έστω κι ένας ακροατής που να βρει ανάμεσα στα άλμπουμ και στα τραγούδια που αρέσουν σε μένα την μουσική που ονειρευόταν σε όλη του τη ζωή. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος του παρόντος.

Μέσα στο δίμηνο τράβηξα στην άκρη περίπου 50 δίσκους (άλμπουμ, EP, 12'' και 7'' που έχουν κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2012) που μου κίνησαν το ενδιαφέρον με το πρώτο άκουσμα. Ακολουθούν αυτοί που αποδείχθηκαν ανθεκτικότεροι στη δοκιμασία των επόμενων ακροάσεων:

blowbLOW - Aixo es gravissim!
Θα δημοσιευτεί αναλυτική παρουσίαση σύντομα. Φοβερό και τρομερό μινιμαλιστικό άλμπουμ αβάντ μοντέρνας κλασικής σε συνδυασμό με free jazz. Περιλαμβάνει μια σουίτα και δυο ακόμη συνθέσεις. Εξαιρετικά σόλα πνευστών, κυρίως του κοντραμπάσου τρομπονιού. Από την Μπαρτσελόνα.

Andrea Belfi - Wege
Υπέροχο προοδευτικό πειραματικό, φλερτάρει με modern composition αλλά δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω ακριβώς έτσι. Υπάρχει εκπληκτική ιστορία από πίσω, με τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου οργάνου που παράγει τους περισσότερους ήχους του άλμπουμ. Και οι τέσσερις συνθέσεις (οι δύο σχεδόν δεκαπεντάλεπτες) είναι άριστες. Επιδίωξή μου μια αναλυτικότερη παρουσίαση στο εγγύς μέλλον.

Monolake - Ghosts
Ποιος να το πίστευε ότι μετά το Silence του 2009 θα ακολουθούσε ένα ακόμη φοβερότερο αριστούργημα. Τέτοια μινιμαλιστική πειραματική electronica μόνο ο Henke κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια. Με την πρώτη ακρόαση ξεχώρισα τα Toku και Phenomenon. Υποκλίνομαι.

Ryan Teague - Field Drawings
Τα είπαμε αναλυτικότερα στην παρουσίαση. Η μοντέρνα σύνθεση στα καλύτερά της. Ποιότητα από την πρώτη έως την τελευταία νότα.

Black Twig - Paper Trees
Φινλανδοί που παίζουν indie rock/pop. Ούτε εγώ δεν πίστευα πόσο μου άρεσε το ντεμπούτο τους. Τα All your time, Kouvola, Death scene και Four notes παίζουν ανελλιπώς από την αρχή της χρονιάς στο jukebox μου.

SlantSlant Azymuth - Slant Azymuth
Χρειάστηκε η βοήθεια του Andy Votel για να καταφέρουν οι Demdike Stare να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους αριστούργημα. Σκοτεινό ηλεκτρονικό, άκρως πειραματικό, σχεδόν industrial. Απίθανα τα Gray Equidae και Black Crolyn. Μόνο σε βινύλιο προς το παρόν.

Prinzhorn Dance School - Clay Class
Τα είπαμε στην παρουσίαση. Κάθε φορά που το ακούω αλλάζω και αγαπημένο τραγούδι.

Matthew Bourne - Montauk Variations
Μοντέρνα κλασική που στηρίζεται κυρίως στο πιάνο. Μελαγχολική στο μεγαλύτερο μέρος, υπάρχουν στιγμές που η διάθεση αναζήτησης καταλήγει σε μοναδικές συνθέσεις που ακούνε στα ονόματα Air, Within, Greenkeeper, Gone, Abrade. Εξαιρετικό soundtrack στις παγωμένες μέρες που περνάμε.

Luik - Owls
Βαρύ slowcore που σέρνεται υπογείως στα όρια του μελαγχολικού indie και του post rock. Μουντό και ψυχοπλακωτικό, η καλύτερη σύνθεση για μένα είναι το By & By αλλά έχω τραβήξει στην άκρη και το A Fool και το We're Both Exterminated. Αγωνιώ για το αν θα το βάζω στο πλατώ σε τρεις μήνες από τώρα.

Tolouse Low Trax - Jeidem Fall
Πρόκειται για τον Detlef Weinrich από τους Kreidler. Το Jeidem Fall είναι ένα ξεχωριστό πειραματικό tribal kraut ηλεκτρούργημα που μόνο μερικοί Γερμανοί ξέρουν να κατασκευάζουν.

We Are Ghosts - Broadcasting
Περισσότερα για την ευέλικτη μπάντα από το Ισραήλ στην αναλυτική παρουσίαση. Το Broadcasting με μάγεψε τον πρώτο καιρό αλλά με κάθε νέο άκουσμα ο ενθουσιασμός μου υποχωρεί. Κάτι ανάμεσα σε αριστούργημα και βαρετή πρωτοπορία.

ArbolArbol - She Read The Wrong Book
Του χρωστώ ακόμη μερικές ακροάσεις. Δεν μπορώ να βρω ακριβείς χαρακτηρισμούς για τη μουσική του Miguel Marin, κάτι ανάμεσα σε female και downtempo μου έρχεται κατά νου, με το πρώτο να υποχωρεί κατά τόπους. Πιο ασαφής δεν μπορώ να γίνω.

Bang On A Can - Big Beautiful Dark and Scary
Παλαίμαχοι του modern composition, το φετινό διπλό Big Beautiful Dark and Scary περιέχει μερικές αξιόλατρευτες συνθέσεις (Four Player Piano Studies- Study 2a, Life In the Distance, Breakfast at J&M, Instructional Video, Matt Damon). Το δεύτερο CD είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο.

SoKo - I Thought I Was An Alien
Δεν θέλω να πω πολλά γι' αυτήν την 25χρονη Γαλλιδούλα, ηθοποιό κατά κύριο λόγο. Νομίζω ότι στο μέλλον θα γράψουν άλλοι περισσότερα. Το I Just Want To Make It New With You είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς, με απολογητικό ύφος για πράξεις που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λες και πρόκειται για καμια γεροντοκόρη σε κρίση μέσης ηλικίας. Έχω επίσης ξεχωρίσει τα Don't You Touch Me και Why Don't You Eat Me Now You Can.

Burnt Friedman - Bokoboko
Πρώτη φορά κάποιο άλμπουμ του Friedman με ενθουσιάζει τόσο πολύ, ίσως επειδή είναι η μοναδική φορά που πειραματίζεται αποκλειστικά με κρουστά και ρυθμούς. Οι δευτεροτρίτες ακροάσεις ενίσχυσαν το αρχικό ενδιαφέρον μου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε Water, Mura και Deku No Bo.

Eyvind Kang - Visible Breath
Κάποια στιγμή θέλω να το ακούσω με την ησυχία μου, πειραματικό και αυστηρό, το Monadology φαίνεται να είναι η πιο προσιτή σύνθεση.

Holiday crowdHoliday Crowd - Over The Bluffs [EP]
Πραγματικά ξεχωριστό μόνο για τους λάτρεις των Smiths. Πρόκειται για την καλύτερη απομίμηση Morrissey που έχω ακούσει τα τελευταία 20 χρόνια. Στο ντεμπούτο ΕP τους όλες οι συνθέσεις είναι ευάκουστες και χαρωπές. Καλύτερο τραγούδι το Never Speak Of It Again, πολύ καλό και το Tender Age.

Disappears - Pre Language
Τρίτο άλμπουμ για τους Σικαγιώτες, με τον Steve Shelley πλέον στη σύνθεσή τους. Φοβάμαι ότι αν το ακούσω 3-4 φορές απανωτά θα το ανακηρύξω καλύτερο indie rock άλμπουμ της χρονιάς από τώρα ή θα το σιχαθώ. Προς το παρόν προτιμώ να κολλάω με το All Gone White και το ομώνυμο.

Τέσσερα ακόμη ενδιαφέροντα άλμπουμ επιγραμματικά:

Human Tetris - Happy Way in the Maze of Rebirth
Olafur Arnalds - Another Happy Day (OST)
Boats - Ballads of the Research Department
Giuseppe Ielasi - Untitled 2011

Τα 12 καλύτερα indie/pop/rock/folk τραγούδια του διμήνου:

Damien Jurado - Life Away from the Garden
SoKo - I Just Want To Make It New With You
Human Tetris - Morning
San Cisco - Awkward
Holliday Crowd - Never Speak Of It Again
Disappears - Pre Language
Wave Pictures - Eskimo Kiss
Black Twig - All Your Time
Prinzhorn Dance School - The Flora and Fauna of Britain in Bloom
Twang - Heart to Heart
Liechtenstein - Ambitions
Andrew Bird - Near Death Experience

Οι 8 πιο ενδιαφέρουσες διασκευές του διμήνου:

Michael Wollnys (EM) - Das Modell (Kraftwerk)
Fujiya & Miyagi - Your Silent Face (New Order)
Camille O'Sullivan - Lady Grinning Soul (Bowie)
Dan Michaelson - Avalanche (Cohen)
Jagwar Pirates - Planete Claire (B-52s)
Kills - Pale Blue Eyes (Velvet)
Biosphere - Blue Monday (New Order)
Release The Sunbird - Road To Nowhere (Talking Heads)

Δεν έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με τις λοιπές μουσικές κατηγορίες (έβγαλαν μεταξύ άλλων νέο στούντιο άλμπουμ η Amanda Lear, οι UFO και οι Van Halen, η Spagna και οι Therapy, ο Μάκα, ο Ρίνγκο, ο Μπος και ο Κοέν) και λίστες (καλύτερο minimal techno ηλεκτρόνικ χορευτικό του διμήνου το Optic των Clouds), καθώς και με τα προσωπικά μου (αραίωσαν και γκρίζαραν λίγο περισσότερο), τα οικογενειακά μου (μεγάλωσαν και θέλουν ο καθένας τον υπολογιστή του), τα κοινωνικά (να ζήσουμε να τη θυμόμαστε), τα πολιτικά (ου να μου χαθείτε ρεμπεσκέδες), τα οικονομικά (1,74 το λίτρο ρε απατεώνες;), τα αθλητικά (ο Ronnie κέρδισε το German Masters έπειτα από δυομιση χρόνια ξεραΐλας, o Baruto κέρδισε το πρώτο του basho, ο πρώτος Εσθονός και δεύτερος μόλις Ευρωπαίος μετά τον Kotooshu που καταφέρνει κάτι τέτοιο) κ.λπ. Ραντεβού στο τέλος κάποιου εκ των επομένων μηνών.