Clinamina #17

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2014

Δίσκοι indie pop και post punk, ηλεκτρονικοί - ηλεκτροακουστικοί, μοντέρνας κλασικής, αβάν-γκαρντ και μινιμαλιστικής τζαζ. Του Βασίλη Παυλίδη

Τους τελευταίους μήνες η τηλεόραση στο σπίτι ανοίγει ελάχιστες φορές, μόνο και μόνο για κανένα Nickelodeon την ώρα του πρωινού ή καμιά χαζοσειρά λίγο πριν από τον ύπνο. Των παιδιών, εννοείται. Οι ειδήσεις έχουν καταργηθεί. Οι ενημερωτικές εκπομπές το ίδιο. Αντίσταση στην κατευθυνόμενη δημιουργία κακής διάθεσης. Διαβάζεται κι αλλιώς. Όσο και να προσπαθήσεις δεν θα τη γλυτώσεις, καϋμένε. Θα σε ρουφήξουμε, θα σε εξαφανίσουμε. Δεν θα σου αφήσουμε ίχνος καλής διάθεσης για να διαβάσεις το δοκιμιάκι σου, να ακούσεις το αλμπουμάκι σου, να παίξεις με τα στρατιωτάκια σου. Ευτυχώς αντιστέκομαι, ακόμη. Είναι στο DNA μου. Τι λέτε ρε αποκτηνωμένα κατακάθια. Το βιβλιαράκι μου είναι η δύναμή μου. Η μουσικούλα μου είναι η δύναμή μου. Τα κυβάκια μου είναι η δύναμή μου. Τα φρεσκοστυμένα πορτοκάλια μου. Έξω κόπροι απ' τη ζωή μου.

Ενδιαφέροντα άλμπουμ του διμήνου

Aidan Baker - TriptychsAidan Baker - Triptychs. Variations on a Melody

Ο αγαπημένος μου Aidan μοιράζει το χρόνο του σε δεκάδες διαφορετικά πράγματα αλλά η ενασχόλησή του με μουσικές σαν την παρούσα φαίνεται πως του ταιριάζει πολύ. Ο τίτλος του άλμπουμ είναι διαφωτιστικός. Τα "Τρίπτυχα" είναι μια απλή μελωδία, η οποία παραλλάσσεται 13 φορές, κάθε φορά με άλλο όργανο. Η δομή της μελωδίας, η συγγένειά της με τις Γυμνοπαιδίες του Satie και η σχέση της με την αποκαλούμενη "furniture music" αναλύονται σε ιστοσελίδες που θα βρείτε με ένα απλό ψάξιμο. Αγαπημένες μου παραλλαγές οι δύο πιανιστικές, του Aki Yakamoto και του Peter Broderick (περισσότερο του πρώτου), οι δύο μπασιστικές, του Leah Buckareff στο ηλεκτρικό και του David Nesselhauf στο κοντραμπάσο (περισσότερο του πρώτου και πάλι) και οι δυο κιθαριστικές, η μια με ηλεκτρική και η άλλη με ακουστική κιθάρα, παιγμένες από το συνθέτη. Παραδόξως, δεν με ακουμπούν οι παραλλαγές με τα έγχορδα (βιολί, βιόλα, τσέλο) και του οργάνου. Εξαιρετικό άκουσμα για τους εραστές της "φόρμας".

 

Baloni - BellekeBaloni - Belleke

Η σύνθεση τραβάει αμέσως την προσοχή. Joachim Badenhorst στο μπάσο κλαρινέτο, κλαρινέτο και τενόρο σαξόφωνο, Frantz Loriot στη βιόλα και Pascal Niggenkemper στο κοντραμπάσο. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας κινείται ανάμεσα στην μοντέρνα μουσική δωματίου και στην αβάν-γκαρντ πειραματική τζαζ, με τις συνθέσεις να κλίνουν πότε προς τη μια και πότε προς την άλλη πλευρά. Έχω κολλήσει πιο πολύ στα "αργά" Mon seul desir και Building Nothing Out of Something. Το άλμπουμ απαιτεί προσοχή, επανάληψη και υπομονή. Στην Clean Feed.

 

Schloss Mirabell - Ghosthour DiarySchloss Mirabell - Ghosthour Diary

Είναι η Florina Speth, της οποίας το βιογραφικό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στα έξι της μάθαινε τσέλο και πιάνο και τώρα στα τριάντα της κάνει διδακτορικό στην νευρομουσικολογία. Το Ghosthour Diary γράφτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο πριν από τον ύπνο, την ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα. Είναι κατά κύριο λόγο πειραματικό ηλεκτρονικό/ ηλεκτροακουστικό με μερικά σκόρπια φωνητικά. Το Feines Sanft που κλείνει το άλμπουμ είναι μαγικό και αιώνιο. Το Memuture που το ανοίγει έχει αρχίσει και μου κολλάει τώρα τελευταία. Τα ενδιάμεσα ανακαλύψτε τα μόνοι σας.

 

Oren Ambarchi - QuixotismOren Ambarchi - Quixotism

Στη σελίδα της eMego, από την οποία κυκλοφορεί το άλμπουμ, μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική θεωρητική προσέγγιση του Oren Ambarchi για το Quixotism. Η πρώτη ακρόαση με παρέσυρε με τον μοντέρνο πειραματικό ηλεκτρονικό μινιμαλισμό της. Και τα πέντε μέρη μοιάζουν, εκτός του ότι το πρώτο και το τελευταίο είναι πολύ μεγάλα σε διάρκεια και τα υπόλοιπα κανονικά. Αυτό που μου φάνηκε απίστευτο είναι η συμμετοχή τόσων διασημοτήτων στην δημιουργία του (ο Thomas Brinkmann στα κομπιουτερέ κρουστά, ο Matt Chamberlain στα τύμπανα και τα ηλεκτρονικά, ο Eyvind Kang στο "bowed gender" και τις βιόλες, ο Jim O' Rourke στα σύνθια, ο John Tilbury στο πιάνο, κ.ά.). Δίσκος κόλλημα.

 

Christian Fitness - I Am Scared of EverythingChristian Fitness - I Am Scared of Everything That Isn't Me

Είναι ο Andy Falkous των Future of the Left, ο οποίος σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, έχασε την καθημερινή δουλειά του και αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε στη δημιουργία των Christian Fitness. Ο δίσκος βρίθει από πανκ, ποστ πανκ, καυστικούς, ειρωνικούς και αληθινούς στίχους και αν οι συνθέσεις ήταν ένα κλικ παραπάνω θα μιλάγαμε για αριστούργημα των 10ς. Έχω κολλήσει με το Teeth (στα καλύτερα indie τραγούδια της χρονιάς), το Christian Fitness και το Transitory Breakdown.

 

Michael Dessen Trio - Resonating AbstractionsMichael Dessen Trio - Resonating Abstractions

Michael Dessen στη σύνθεση, το κομπιούτερ και το τρομπόνι, Christopher Tordini στο μπάσο και Dan Weiss στα τύμπανα. Δηλαδή free jazz στηριγμένη στο αγαπημένο μου τρομπόνι. Όπως και να το κάνουμε, έχει τη γοητεία του. Το αυτοσχεδιαστικό Organic and Unnatural Objects είναι πείραμα εκτός συναγωνισμού. Το Where Does Time Go στηρίζεται σε μικρές τρομπονίσιες συλλαβές που ξεκινούν ένα παιχίδι με τα τύμπανα, το οποίο διακόπτεται γύρω στο 4.30 για να δώσει τη θέση του στο σόλο μπάσο μέχρι το τέλος της σύνθεσης. Αχχχχ, απόλαυση.

 

Guy Gelem - ReappearanceGuy Gelem - Reappearance

Το πρόσφατο μίνι άλμπουμ του Guy Gelem διαρκεί μόλις 20 λεπτά και περιλαμβάνει τέσσερις "κινήσεις" (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ) που στηρίζονται αποκλειστικά στο τσέλο, κατά τόπους πειραγμένο από την τεχνολογία. Η μουσική είναι μοντέρνα κλασική, ονειρική, πνευματική. Πολύ μου άρεσε και η δήλωση του συνθέτη "...η δουλειά αυτή δεν είναι προϊόν κάποιου συγκεκριμένου πλάνου... είναι μουσική που ακούγεται ακατέργαστη και φυσική, αλλά ταυτόχρονα μελωδική... πάντα προσπαθώ να πω μια ιστορία με την οποία δεν είμαι καλά εξοικειωμένος...". Κυκλοφορεί στην Time Released Sound.

 

Federico Pascucci & Vasco Furtado - CruFederico Pascucci & Vasco Furtado - Cru

Ο πρώτος παίζει τενόρο σαξόφωνο και ο δεύτερος τύμπανα. Αποκλείεται λοιπόν να παίζουν indie pop. Παίζουν έξοχη αυτοσχεδιαστική μινιμαλιστική τζαζ, με πολύ χώρο για το τρίτο αόρατο όργανο που ονομάζεται σιωπή, αέρας, άπλα. Στο Cru εμπεριέχονται αργές και χαμηλές στιγμές που σε παρασύρουν και σε ταξιδεύουν. Το άλμπουμ αποτελείται από τέσσερις αυτοσχεδιασμούς και τη σύνθεση του 1936 Little Old Lady των Hoagy Carmichael και Stanley Adams, πιο γνωστή από την εκτέλεση του John Coltrane από το 1961.

 

Allo Darlin - We Come from the Same PlaceAllo Darlin' - We Come from the Same Place

Τρίτο άλμπουμ για το Αγγλοαυστραλιανό κουαρτέτο που στηρίζει πολλά στην όμορφη φωνή και τις συνθέσεις της Elizabeth Morris, που προσωπικά, κατά τόπους, μου φέρνει στο νου την Natalie Merchant. Παίζουν κλασική indie pop-rock χωρίς πολλά πολλά και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά τους. Στο Pitchfork την βόλεψαν με ένα 7.2. Μου αρέσει συνολικά το στιλ τους και βιαστικά ξεχώρισα τα Kings and Queens, Romance and Adventure και We Come from the Same Place για το jukebox μου. Τις τελευταίες μέρες πρόσθεσα και το Heartbeat.

 

Twerps - UnderlayTwerps - Underlay

Με το που ξεκίνησε το lo-fi indie pop post punk κιθαράκι να οδηγεί το Heavy Hands, ήμουν σίγουρος ότι θα γίνει all time αγαπημένο μου τραγούδι. Η μπάντα είναι από την Αυστραλία αλλά κουβαλά πολλές επιρροές και από τους γείτονες Νεοζηλανδούς, όσον αφορά το χαμηλών τόνων indie pop ιδίωμα που υπηρετούν. Το Underlay έχει 8 τραγούδια και διαρκεί μόλις 24 λεπτά. Στο jukebox μου έχω τραβήξει επίσης το Wait Til You Smile και το Consecutive.

 

Chapelier Fou - DeltasChapelier Fou - Deltas

Τρίτο άλμπουμ για τον Γάλλο-Πολωνό (;) μουσικό Louis Warynski που ανακατεύει ηλεκτρονικά και ακουστικά μέρη σε μια μοναδική μίξη που συνδυάζει την ηπειρωτική ευρώπη με μικρο-έθνικ πινελιές. Η τριάδα 3,4,5 (Tea Tea Tea, La guerre des nombres, Triads for Two) είναι πολύ όμορφη για τα αυτιά. Το πολωνικό νανούρισμα συγκαταλέγεται επίσης στα καλύτερα του άλμπουμ.

 

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Ο κλασικός κατάλογος με τα ολόφρεσκα στούντιο άλμπουμ των αγαπημένων μας μουσικών, που η ηλικία τους κυμαίνεται από 50 έως 100 ετών. Η μούσα χρόνια δεν κοιτά. Το φετινό ρεκόρ μου φαίνεται πως σπάει ο Jerry Lee Lewis. Μεταξύ μας, όσο περνούν τα χρόνια πιστεύω ότι η λίστα αποκτά δικαιωματικά μεγάλη αξία. Με μια ελάχιστη ματιά παρατηρείς, για παράδειγμα, ότι πλάι στου ογκόλιθους του heavy metal, Accept, συνεχίζουν ακάθεκτοι και οι αθόρυβοι εργάτες του γένους, 220 Volt. Παρατηρείς επίσης ότι έχεις την ευκαιρία να αναβιώσεις τα Χριστούγεννα του 1984, τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σου (έτσι δεν νομίζεις φίλε;), τότε που ήσουν ερωτευμένος με τα πρόσφατα άλμπουμ των Bruce Springsteen, Chris h, Bryan Adams, David Sylvian, Simple Minds, Echo and the Bunnymen, Prince, U2, για να αναφέρω ελάχιστα. Αλλά, αυτή η συζήτηση θα ήταν καλύτερα να γίνει στο τέλος του επόμενου διμήνου, πλάι στο τζάκι, δίπλα στο πιάνο, με το σπίτι στολισμένο, τα ζεστά μελομακάρονα να μοσχοβολούν...

220 Volt - Walking In Starlight
Accept - Blind Rage
Aksak Maboul & Veronique Vincent with Honeymoon Killers - Ex-Futur
Alabama - Angels Among Us Hymns & Gospel Favorites
Ali Campbell - Silhouette
Andreas Dorau - Aus Der Bibliotheque
Ani DiFranco - Allergic to Water
Annie Lennox - Nostalgia
Barbra Streisand - Partners
Bob Seger - Ride Out
Boyz II Men - Collide
Bryan Adams - Tracks Of My Years
Chris De Burgh - The Hands Of Man
Christopher Cross - Secret Ladder
Chrome - Feel It Like a Scientist
Chuck Prophet - Night Surfer
Clan of Xymox - Matters Of The Mind, Boddy And Soul
Click Click - Those Nervous Surgeons
Close Lobsters - Kunstwerk In Spacetime
Counting Crows - Somewhere Under Wonderland
Curved Air - North Star
Damo Suzuki - Damo Suzuki Moder Oresund Space Collective
David Sylvian - There's A Light That Enters Houses With No Other House In Sight
Deacon Blue - A New House
Dead Milkmen - Pretty Music for Pretty People
Dionne Warwick - Feels So Good
Edward Ka-Spel & Philippe Petit - Are You Receiving Us, Planet Earth!
Erasure - The Violet Flame
Exodus - Blood In Blood Out
Godflesh - World Lit Only By Fire
Half Man Half Biscuit - Urge for Offal
Helix - Bastard Of the Blues
Holly Johnson - Europa
Jackson Browne - Standing in the Breach
Jerry Lee Lewis - Rock & Roll Time
John Foxx & Steve D'Agostino - Evidence Of Time Travel
John Mellencamp - Plain Spoken
Johnny Marr - Playland
Johnny Winter - Step Back
KMFDM - Our Time Will Come
Leaether Strip - Aescapism
Lee Ranaldo and the Dust - Acoustic Dust
Lenny Kravitz - Strut
Leonard Cohen - Popular Problems
Lisa Gerrard - Twilight Kingdom
Loverboy - Unfinished Business
Marianne Faithfull - Give My Love To London
Mark Lanegan Band - Phantom Radio
Medicine - Home Everywhere
Melissa Etheridge - This Is M.E.
Melvins - Hold It In
Negativland - It's All In Your Head
Neil Diamond - Melody Road
Neil Young - Storytone
New Model Army - Between Wine and Blood
Orchids - Beatitude #9
Overdrive - The Final Nightmare
Paul Collins - Feel The Noise Pere Ubu - Carnival of Souls
Primus - Primus and The Chocolate Factory
Prince & 3rdEyeGirl - PlectrumElectrum
Prince - Art Official Age
Rancid - ...Honor Is All We Know
Riot - Unleash The Fire
Richard H. Kirk - Never Lose Your Shadow
Robert Plant - Lullaby and...The Ceaseless Roar
Robyn Hitchcock - The Man Upstairs
Sanctuary - The Year The Sun Died
Scott Walker + Sunn O))) - Soused
Shellac - Dude Incredible
Simple Minds - Big Music
Slash - World On Fire
Sol Invictus - Once Upon A Time
Stevie Nicks - Karat Gold Songs from the Vault
Stiff Little Fingers - No Going Back Tesla - Simplicity
Thom Yorke - Tomorrow's Modern Boxes
Thurston Moore - The Best Day
Tindersticks - Ypres
Tony Bennett & Lady Gaga - Cheek To Cheek
Vashti Bunyan - Heartleap
Wayne Hussey - Songs of Candlelight and Razor Blades
Weezer - Everything Will Be Alright In the End
Yusuf - Tell 'Em I'm Gone

 

Τα πρώτα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ του 2014

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το τι δώρο θέλουμε να μας φέρει φέτος ο Αη Βασίλης. Επίσης, έχουμε ήδη δει δύο φορές το Πολικό Εξπρές, του οποίου τους διαλόγους ξέρω πλέον τόσο καλά όσο και τους στίχους του Meat Is Murder, για να φέρω ένα παράδειγμα. Οι Earth Wind And Fire κάνουν προς το παρόν την έκπληξη.

Aaron Shust - Unto Us
Anthony Hamilton - Home For the Holidays
Blind Boys Of Alabama & Taj Mahal - Talkin' Christmas!
Christopher Phillips - Piano Chill Songs Of Christmas
Darius Rucker - Home For The Holidays
Dave Koz & Friends - The 25th Of December
Earth Wind And Fire - Holiday
Gregorian - Winter Chants
Home Free - Full of Cheer
Idina Menzel - Holiday Wishes
Jordan Lee - Christmas Music On The Road
LeAnn Rimes - One Christmas Chapter 1
Lee Kernaghan - Driving Home for Christmas
Living Sisters - Harmony Is Real: Songs for a Happy Holiday
Maysa - A Very Maysa Christmas
Michael Feinstein - A Michael Feinstein Christmas
Michael W. Smith - The Spirit of Christmas
Oliver Scheffner - The Magic of Winter Enchanting Music for a Romantic Winter
Pentatonix - That's Christmas To Me
Renee Fleming - Christmas In New York
Sam Levine - New Orleans Christmas
Sandi Patty - Christmas Blessings
Sara Renner - Shine The Light
Seth MacFarlane - Holiday For Swing!
VA - Best of Christmas Jazz
VA - Let It Snow - The Best Of Christmas

 

Το soundtrack μου του Σεπτεμβρίου

Anenon - Sagrada
Atom TM - Rhythmische Befreiung
Atom TM - Bowman Suite
Baloni - Building Nothing Out of Something
Baloni - Mon seul desir
Broken Arm - Under The Table
Bruta Non Calculant - La Que Sabe
Bruta Non Calculant - I Cannot Sleep
Call Super - Sulu Sekou
Camera - Synchron
Camera - Roehre
Camera - Haeata
Chapelier Fou - Tea Tea Tea
Chapelier Fou - La guerre des nombres
Chapelier Fou - Triads for Two
Chapelier Fou - Polish Lullaby
Christian Fitness - Transitory Breakdown
Christian Fitness - Teeth
Christian Fitness - Christian Fitness Cygnus - Qom Riyadh
Daisuke Tanabe - Pinebee
Dustin Wong & Takako Minekawa - Dimension Dive part 3: Deep Sea D
Francisco Meirino - Being a lame being
Grouper - Made of Metal
Jaws - Be Slowly
Kam Kama - Closet Night
Kam Kama - A1 Lockout
Mazes - Salford
Mazes - Universal Me
Michael Dessen Trio - Organic and Unnatural Objects
Michael Dessen Trio - Where Does Time Go
Monolyth & Cobalt - Adolf Wolfi Never Died
Music Blues - Death March
Near the parenthesis - vapor
Paal Nilssen-Love & Sten Sandell - Jacana
Pyramids Of Space - Pipe Dreams
Schloss Mirabell - Intime Machine
Schloss Mirabell - Die Seele Mit Der Perlenmassage
Schloss Mirabell - Feines Sanft
She Keeps Bees - Feather Lighter
She Keeps Bees - Breezy
So Cow - Get Down Off That Thing
So Cow - Say Hello
Svaag - Saaade
Twerps - Heavy Hands
Twerps - Wait Til You Smile
Twerps - Consecutive

 

Το soundtrack μου του Οκτωβρίου

(ghost) - 4blend
Absolutely Free - Beneath the Air
Aidan Baker - Triptych Two (Version 1)
Aidan Baker - Triptych Two (Version 2)
Aidan Baker - Triptych Five (Version 2)
Aidan Baker - Triptych Five (Version 3)
Allo Darlin' - Kings and Queens
Allo Darlin' - We Come from the Same Place
Allo Darlin' - Romance and Adventure
Alpha Kawu - Zycjel Formed
Amanda X - Guatemala
An - Le Soleil
An - Rite Vegetal
Andrew Chalk - Improvidence
Andrew Chalk - The Silver Cross
Andrew Weathers - Sing to Me of Heaven
Andrew Weathers - Save, Lord, or We Perish
Ariel Pink - Put Your Number In My Phone
Arp - UHF1
Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund - Movement Eleven
Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund - Round Midnight
Burnt Friedman - Cease To Matter
Burnt Friedman - On Her Plate
Coral - The Curse of Love (Part 1)
Coral - Wrapped in Blue
Coral - You Closed the Door
Cut Hands - Festival Of The Dead
Cut Hands - Fire Ends The Day
Daydreamer - High Road
Dignan Porch - Got to Fly
Do - Keep Your Lips Sealed
Do - Anita No!
Federico Pascucci & Vasco Furtado - Impro II
Felicita - When You Get Home
Guy Gelem - Movement 3 (Evening)
Institute - Salt
Institute - Nausea
Islands Of Light - Gypta
Joane Skyler & Skyler & Kinlaw - Mini_Boss_Moon_Bass
Johnny Yesterday - Dollymount
Jukka Rintamaki - Scrambling
Jukka Rintamaki - Nauen
Kim Hiorthoy - Det Olaskiga Rummet
Little Phrase - Airport
Markus Mehr - In The Palm Of Your Hand
Oren Ambarchi - Quixotism Part 2
Oren Ambarchi - Quixotism Part 3
Oren Ambarchi - Quixotism Part 4
Sly and Unseen - Perhaps We Don't
Smith Street Band - The Arrogance of the Drunk Pedestrian
Steve Adamyk Band - Forced Fed
Ulises Conti - C
Ultimate Painting - Ultimate Painting
Ultimate Painting - Riverside
We Were Promised Jetpacks - Safety in Numbers
We Will Fail - V2.01
Webelos - Swampbogger
yMusic - Music in Circles Part 1

 

Τρεις ενδαφέρουσες διασκευές (αλφαβητικά)

Federico Pascucci & Vasco Furtado - Little Old Lady [Hoagy Carmichael, Stanley Adams]
Marcin Wasilewski Trio with Joakim Milder - Message In A Bottle [Police]
Philip Corner - First Gymnopedie [Satie]