Clinamina #3

Μάιος - Ιούνιος 2012

Το ηχολόγιο του Βασίλη Παυλίδη, με τους δίσκους, τα τραγούδια και τις διασκευές του διμήνου, που ξεχώρισαν ή απλώς κυκλοφόρησαν

Οι ζέστες των τελευταίων εβδομάδων επηρέασαν τα κατεβάσματα και τα ακούσματά μου. Οι σκληροί και τα αυτιά μου υπερθερμάνθηκαν και αναζητούν δροσιά στα καλοκαιρινά κοκτέιλ. Τα δάχτυλά μου υπαγορεύουν με δυσκολία στο πληκτρολόγιο.

16 άλμπουμ του τελευταίου διμήνου που ξεχώρισα

Sven Kacirek - Scarlet Pitch Dreams
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες προτάσεις του τελευταίου διμήνου, μια εκδοχή της χώρας των θαυμάτων με πολλά κρουστά. Ακούω συνεχώς τα This Album Is Not, Or Other Stirring Or Boring Tales και Possibly You Find Your Own. Βλέπε αναλυτική παρουσίαση.ParallelParallel 41 - Parallel 41
Είναι η Julia Kent στο τσέλο και η Barbara De Dominicis στα υπόλοιπα. Ηχογράφησαν τα κομμάτια σε διάφορες τοποθεσίες που τους ενέπνευσαν, σχεδόν live. Το αποτέλεσμα είναι μοντέρνο και πειραματικό. Το όργανο της Kent είναι κυρίαρχο. Το Illusory Rendez-Vous και το The Naked City στηρίζονται στην avant garde γυναικεία φωνή και είναι απολύτως εθιστικά παρά τη μεγάλη διάρκειά τους. Στις πρώτες ακροάσεις θεωρούσα αριστούργημα το Voiceless Laughter που κλείνει το άλμπουμ και συνοδεύεται από κάτι σαν τρεχούμενο νερό, αλλά είχα βγάλει στην άκρη και τα Out of Season και Eyes of Eyes. Πολύ ξεχωριστό άλμπουμ.

Astrid - High Blues
Ομολογώ ότι στην πρώτη ακρόαση μου διέφυγαν πολλά, ευτυχώς που του έδωσα επόμενη ευκαιρία. Γαλλική μπάντα που ηχογραφεί για την Rune Grammofon. Το High Blues περιλαμβάνει μόνο 5 συνθέσεις, η πρώτη 20λεπτη, η τελευταία 10λεπτη και οι τρεις ενδιάμεσες, με τίτλους Erik S., Suite και James, με λογικότερες διάρκειες και υποψήφιες για καλύτερες συνθέσεις της χρονιάς. Τα όργανα είναι συμβατικά, με μερικά πνευστά να προσθέτουν το κατιτίς. Σε ένα φίλο που με ρώτησε "και τι παίζουν τελικά;" νομίζω ότι του απάντησα "instrumental slowcore post minimalism".

Hilary Hahn & Hauschka - Silfra
Κλασικό βιολί και προετοιμασμένο πιάνο, το αποτέλεσμα πλησιάζει περισσότερο σε κλασική παρά σε μοντέρνα πειραματική, η Hilary είναι ξωτικό, το άλμπουμ κυκλοφόρησε για λογαριασμό της Deutsche Grammophon, Bounce Bounce, Krakow, Draw a Map, Sink και για να μην ξαναγράφω τα ίδια, βλέπε αναλυτική παρουσίαση.LichtungSteve Roden & Machinefabriek - Lichtung
Πειραματικό άλμπουμ βασισμένο σε οπτικοακουστική εγκατάσταση που έλαβε χώρα στην γερμανική γκαλερί Vayhinger δίπλα στην λίμνη Mindelsee. Ο Steve Roden και ο Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) δημιούργησαν την μουσική του Lichtung με προηχογραφημένους ήχους και με ηχογραφήσεις που πραγματοποίησαν επιτόπου. Το αποτέλεσμα είναι σκοτεινή περιπετειώδης ambient, διανθισμένη με field recordings από το περιβάλλον της λίμνης. Αριστουργήματα τα Ice Strings, Birds Plucks Stones και Wind. Ακούγεται σε μεγάλη ένταση.

Anthony Pateras - Errors of the Human Body
Το Errors Of The Human Body είναι ένα φιλμ του Eron Sheean που γυρίστηκε στο Max Planck Institute στη Δρέσδη. Ο Αυστραλός Αντώνης Πατέρας ανέλαβε να γράψει την μουσική και το άλμπουμ κυκλοφορεί στην Editions Mego. Περιλαμβάνει 21 κομμάτια μοντέρνας σύνθεσης, τρία εκ των οποίων (Burton, Burton's Lullaby και Milk & Mice) αποτελούν προσωπικές αδυναμίες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκτός του Αντώνη (πιάνο, προετοιμασμένο πιάνο, όργανο, ηλεκτρονικά), συμμετέχουν επίσης η Anna McMichael (βιολί), ο Erkki Veltheim (βιόλα), η Judith Hamann (τσέλο), ο Brock Imison (μπασούν), ο Liam Kinson (κλαρινέτο) και ο Andrew Young (κόρνο).

Atom TM & Tobias - Grand Blue
Και μετά μου λες ότι η μυθολογία δεν παίζει ρόλο... Ο Uwe Schmidt και ο κολλητός του Tobias Freund (αλλιώς Pink Elln) συναντήθηκαν στο λόμπι του γιαπωνέζικου ξενοδοχείου Grand Blue, κάθισαν πλάτη με πλάτη στα δυο πιάνα και ξεκίνησαν να αυτοσχεδιάζουν. Έπαιζε μία νότα ο ένας, απαντούσε ο άλλος, έμπαιναν οι πελάτες του ξενοδοχείου, έπιαναν την κουβέντα, συνέχιζαν το παίξιμο, ηχογράφησαν το αποτέλεσμα και το ακούμε εδώ μέσα. Απίθανα πράγματα! Αν είναι να διαλέξω κάτι συγκεκριμένο από αυτό το πιανιστικό πείραμα, προτιμώ το Flott και το Studie.MashaMasha Qrella - Analogies
Πρέπει να παραδεχτεί ότι την παρακολουθούμε στενά. Ο νέος δίσκος της αγαπημένης μας Masha διατηρεί υψηλό επίπεδο indie pop συνθέσεων που σε κάνει να μην ξέρεις ποιο τραγούδι να πρωτοδιαλέξεις. Το Fishing Buddies είναι το single και κλέβει τις εντυπώσεις με το όμορφο βιντεάκι του, αλλά ακόμη πιο όμορφη είναι η Brokeback Version του, που κλείνει το άλμπουμ. Διαμάντια και τα Crooked Dreams και One Step, σε πιο γοργούς ρυθμούς.

Vieo Abiungo and Pete Monro - Thunder May Have Ruined the Moment
Είναι ο William Ryan Fritch, ο οποίος κυκλοφορεί και με το όνομα Vieo Abiungo, παρέα με τον σκηνοθέτη Pete Monro, ο οποίος βρίσκεται στον τίτλο επειδή έντυσε με φιλμάκια κάποιες συνθέσεις στην DVD εκδοχή του άλμπουμ. Το Thunder May Have Ruined the Moment είναι σκοτεινό και μυστήριο, οι συνθέσεις είναι οργανικές και ακροβατούν ανάμεσα στην μοντέρνα σύνθεση και στην πειραματική φολκ, στο στυλ του A Hound's Heart. Στο jukebox μου παίζουν συνεχώς τα It Hangs Over Us Subtle As A Cloud, With Its Slow Decay και All The Rain That Pardons. Νομίζω ότι ο τύπος θα μας απασχολεί συνέχεια τα επόμενα χρόνια.

Will Guthrie - Sticks, Stones & Breaking Bones
Το άλμπουμ περιλαμβάνει τα τρία κομμάτια που αναφέρονται στον τίτλο του, το πρώτο 8λεπτό και τα άλλα δύο 15λεπτα. Ο Guthrie είναι καταξιωμένος ντράμερ με αξιοσημείωτη δισκογραφία τα τελευταία δέκα χρόνια. Κατά τόπους είναι τζαζίστας, πειραματιστής, μοντέρνος και αυτοσχεδιαστής. Στο παρόν άλμπουμ παίζει μόνο ντραμς και κρουστά και, με εξαίρεση το πιο βατό Sticks, βαράει αλύπητα. Ειδικά στο Breaking Bones ο ρυθμός γίνεται τόσο τελετουργικά εξοντωτικός που νομίζει ότι λαμβάνεις μέρος σε βουντού. Για γερά στομάχια.FliptapFilfla - Fliptap
Είναι ο Keiichi Sugimoto που εκτός από Filfla κυκλοφορεί επίσης και ως FourColor, Minamo και Fonica. Το Fliptap κυκλοφόρησε στην Someone Good, παράρτημα της Room 40, στη σειρά "10 Songs In 20 Minutes". Τα 10 δικά του θυμίζουν μικρο-ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια με ποπ προσανατολισμό, γεμάτα παιδική διάθεση και όρεξη για παιχνίδι. Προτιμώ το Tea Pulse, το Be Beep Bee και το Humhutch.

Bacanal Intruder - Do While, If Else
Είναι ο Ισπανός Luis Solis με έδρα την Asturias. Το Do While, If Else είναι το τρίτο άλμπουμ του, το πρώτο για την Other Electricities. Ο Luis παίζει κιθάρα, βιολί, κίμπορντς, μπόνγκος, φλάουτο, μαράκες, γιουκαλίλι, γκλόγκενσπιλ, ξυλόφωνο και διπλό μπάσο και έχει προγραμματίσει μέσω υπολογιστή τις τρομπέτες, την τούμπα, το κόρνο, το κλαρινέτο και μερικά κρουστά. Το αποτέλεσμα είναι ηλεκρο-ακουστικό και μικρο-ηλεκτρονικό, μου θυμίζει λίγο το στυλ του Melodium, σε μερικές συνθέσεις υπάρχουν και φωνητικά. Αγαπημένα μου τα Sportive Art Dance Dance Dance, Little Boat Parade και A Thief in the Cheat.

Om - Advaitic Songs
Παρά το γεμάτο επιχειρήματα κράξιμο που έφαγε στο Wire, θεωρώ το Advaitic Songs πολύ καλό άλμπουμ λόγω του τσέλου που συνοδεύει τις συνθέσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους. Και αυτό διότι το κλίμα γίνεται λίγο πιο ανάλαφρο. Μπορεί η μουσική να μην χαρακτηρίζεται πλέον doom αλλά δεν θα ασχοληθώ με οπαδικά ζητήματα. Η θεματολογία του Advaitic Songs προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και αγαπημένα μου κομμάτια είναι προς το παρόν το Addis και το Gethsemane. Το προορίζω για περαιτέρω δοκιμές.

Piano Magic - Life has not finished with me yet
Διάβασα κάπου ότι είναι το χειρότερο άλμπουμ τους. Διαφωνώ. Θα έλεγα ότι είναι το πιο κοντινό στον ήχο των Tarwater άλμπουμ τους. Ο συνδυασμός ambient, indie pop και post rock που επιτυγχάνουν συνεχίζει να είναι μοναδικός. Το Higher Definition είναι αριστούργημα της post rock ενώ την ίδια στιγμή το The Slightest of Threads είναι αριστούργημα της slowcore indie. Το ομώνυμο είναι επίσης πολύ καλό τραγούδι. Η ακρόασή του πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από το μίνι άλμπουμ Chemical που περιέχει το εξαίρετο Life Is A Slow Death.ParkerJeff Parker Trio - Bright Light in Winter
Ο γερόλυκος Σικαγιώτης κιθαρίστας συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με το μπάσο του Chris Lopes και τα τύμπανα του Chad Taylor σε μια πολύ επιτυχημένη τζαζ εκδοχή της ποστ ροκ ή μια πολύ επιτυχημένη ποστ ροκ εκδοχή της τζαζ. Αγαπημένο μου με διαφορά το Mainz, πολύ καλό και το Change.

Darren Harper & Jared Smyth - Home
Παραλίγο να έπεφτε στην κατηγορία ambient με μικρές δόσεις ηλεκτρονικού τραγανίσματος αν δεν υπήρχε αυτό το διακριτικό ξυλόφωνο που ζωντανεύει συνθέσεις όπως το Evening Falls ή το Warmth. Το ντουέτο δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, ωστόσο κατάφερε να φτιάξει ένα ζεστό ατμοσφαιρικό άλμπουμ που σε αγκαλιάζει σαν χνουδωτό αρκουδάκι.

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Στο δίμηνο που πέρασε, οι κάτωθι πολύ γνωστοί καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της μουσικής κυκλοφόρησαν τα νέα στούντιο άλμπουμ τους. Μοναδική προϋπόθεση για να ανήκεις και εσύ στην λίστα είναι να δραστηριοποιήθηκες στη δισκογραφία για πρώτη φορά από το 1940 έως το 1990 και να γνώρισες μεγάλη ή μικρή επιτυχία στο μυαλό μου, ανεξαρτήτως αν παίζεις rock, punk ή heavy metal.

45 Grave - Pick Your Poison
Alan Jackson - Thirty Miles West
Asia - XXX
Beach Boys - That's Why God Made the Radio
Bobby Brown - The Masterpiece
Bobby Womack - The Bravest Man in the Universe
Bodeans - American Made
Brian Jonestown Massacre - Aufheben
Buckethead - Balloon Cement
Candlemass - Psalms For The Dead
Charles Bobuck - Codgers on the Moon [ex Residents]
Comus - Out of the Coma
Cult - Choice of Weapon
Daniel Johnston - Space Ducks Soundtrack
DB's - Falling Off the Sky
De La Soul - First Serve
Dead Can Dance - Anastasis
Dee Snider - Dee Does Broadway
Dexys Midnight Runners - One Day I'm Going to Soar [as Dexys]
Die Toten Hosen - Ballast der Republik
Dislocation Dance - The Ruins of Manchester
Fred Frith - The Letter [as Cosa Brava]
Giant Sand - Tuscon
Glenn Frey - After Hours
Golden Earring - Tits ' N Ass
Guided By Voices - Class Clown Spots a UFO
Hawkwind - Onward
Iggy Pop - Apres
Jimmy Page - Lucifer Rising and Other Sound Tracks
Joan Armatrading - Starlight
Joe Jackson - The Duke
John Doe & Exene Cervenka - Singing and Playing
Kreator - Phantom Antichrist
L.A. Guns - Hollywood Forever
Laid Back - Cosyland
Levellers - Static on the Airwaves
Lita Ford - Living Like A Runaway
Little Feat - Rooster Rag
Manowar - The Lord Of Steel
Meat Beat Manifesto - Test EP
Melvins - Freak Puke
Men Without Hats - Love In the Age Of War
Mission of Burma - Unsound
Molly Hatchet - Regrinding The Axes
Momus - Bibliotek
Mory Kante - La Guineenne
Neil Young - Americana
Offspring - Days Go By
Pat Metheny - Unity Band
Patti Smith - Banga
Paul Buchanan - Mid Air (ex Blue Nile)
Peter Hammill - Consequences
Pieter Nooten - Surround Us
Portion Control - Pure Form
Primitives - Echoes And Rhymes
Public Image Ltd - This is PIL
R. Stevie Moore - Please Leave!
Saint Etienne - Words and Music
Santana - Shape Shifter
Slash - Apocalyptic Love
Sloan - Australia 1999
Smashing Pumpkins - Oceania
Soul Asylum - Delayed Reaction
Squackett - A Life Within A Day (Chris Squire & Steve Hackett)
Sun Kil Moon - Among the Leaves
Sweet - New York Connection
The The - Cineola Volume 2 Moonbug
Thinking Plague - Decline And Fall
Tom Jones - Spirit in the Room
Tony Banks - Six Pieces for Orchestra
Turbonegro - Sexual Harassment
Ultravox - Brilliant
Willie Nelson - Heroes

Τραγούδια
(που μου άρεσαν από άλλα άλμπουμ του διμήνου, από όλα τα είδη μουσικής, ένα από κάθε άλμπουμ, αλφαβητικά)

[.que] - Remote
2.54 - Revolving
2econd Class Citizen - Outside Your Doorway (EP Mix)
65daysofstatic - Burial Scene
A Place to Bury Strangers - Mind Control
Adolf plays the jazz - Dust
Advance Base - More Trouble
Advisory Circle - Wildspot
Aepiel - Ode To Andrea
Agency - The Assassin, The Bureaucrat Or The Stranger
Akira Kosemura - Innocent Children
Al Sabo - Flora And Fauna
Alex Highton - I Left the City
Allah-Las - Tell Me (What's On Your Mind)
Altmodisch - The Complexity of Your Mind
Anenon - Stone River
Angus Stone - Bird On The Buffalo
Barbara Morgenstern - Spring time
Beach Fossils - Lessons
Beat Connection - Think Feel (feat. Chelsey Scheffe)
Beyond Sensory Experience - Geometric Fashion
Birthmark - Stuck
Bojan Z - Sweet Shelter of Mine
Bonnie 'Prince' Billy - Hummingbird, Pt. 1
Cedar Park - What She Tells Me (feat. NQ Arbuckle)
Chain and the Gang - Certain Kinds of Trash
Chilly Gonzales - White Keys
Chris Corsano - The Widow's Daughter Christian Naujoks - Chamber Two
Claudio PRC - Transparent
Coeter One - Bello
Confield - Hidden Away
Cousins - Jules
Dead Voices on Air - Mao Mao
d'Eon - Variation I
Diamond Rugs - Big God
Divers On The Moon - Zarathustra
Dot Hacker - Discotheque (!)
Duane Pitre - Feel Free Section I
Ebon Lore - Flying
Electricity In Our Homes - As Fast As Lightning
Elysee - Le Souffle Du Serpent
Estrogen Highs - Grass of Leaves
Eternal Summers - Girls in the City
Ethel - String Quartet No. 2, ''Four Thoughts on Marvin Gaye''- I
Exlovers - You Forget So Easily
Foreign Fields - Anywhere But Where I Am
Forward Strategy Group - Nihil Novi
Frantic Flintstones - Haunted
Frog Pocket - Bird Flower Jig
Future of the Left - Sorry Dad, I Was Late For The Riots
Garth Knox - Black Brittany
Gespenst - Leaving the Light
Glitterbug - Dragged along
Grass Widow - Milo Minute
Grasscut - Blink In The Night (East Coker Version)
Green Kingdom - The Caves of Summerisle
Halo - Winter Lullaby I
Hatcham Social - Nicola Tells Me
Hauschka, Dustin O'Halloran, Johann Johannsson - An Ending A Beginning
Herbstlaub - Kafka an Milena Pt 2
Hildur Gudnadottir - Prelude
Hollows - Big Decisions (Country Song)
Horseback - Ahriman
Hot Water Music - State of Grace
Intelligence - I'm Closed
Is Is - Bomb Me
Isnaj Dui - Quarter Wave
It Hugs Back - Strange Noise
Joe McPhee & Ingebrigt Haker Flaten - Putnam Central
Johann Johannsson - An Eiffel Tower by the lakes
John Southworth & Andrew Downing - Queen Lear
Jon Brooks - Echolocation
Just Joans - Ah Hear You're the Man Now, John
Karina ESP - All the years have fallen away
Ketil Bjornstad - Evening Voices
King Tuff - Keep on movin
Kira Kira - Let It Go
Kyojaku - Nil (Piano Version)
Κωνσταντίνος Β. - Το πάρτυ
Leigh Marble - Walk
Liars - No.1 Against The Rush
Lissy Trullie - It's Only You, Isn't It
Little Trouble Kids - Feed On Love
Looks Like Miaou - Canif & Diana Ross
Magic Trick - Invisible at Midnight
Marron Aka Dubmarronics - New Moon
Maximo Park - Hips And Lips
Mescaliner - Untitled
MewithoutYou - East Enders Wives
Mirror State - Extension
Mix Mup and Kassem Mosse - Unterwegs mit cash von St. Vinzenz
Moinho - Horst Tappert
Morphology - Dalek Invasion
Mrs. Magician - 01 - Nightlife
Ned Hoper - Repetitive Etude 5 (Op. 35)
Neptune - Dstl Sgnl
O.p. - Smegma
One Little Plane - Paper Planes
Oneohtrix point never - Replica (Matmos edit)
Orca Team - Night Moves
Outsiders - The Hypnotist
Owl Service - Hoodening
Padang Food Tigers - In My Heart I'm Already Gone
Paniyolo - Coloring
Paula And Karol - Heart and a Month Ago
Phantom Family Halo - The Fall Out (Suite)
Phantom Ghost - Phantom Of The Operette
Philippe Petit & Friends - The Modern Dance for the Advanced in Age
Quakes - Die Too Young
Ρetina.it - 32f porcelain metal & ice
Rezo Glonti - North
RM Hubbert - Switches Part 2
Sunmonx - Owls
Sweet Sweet Lies - Capital of Iceland
Timba Harris - Monarch: iv imago
Toe - Run For Word
Trapist - Pisa
Troyka - Crawler
Turing Machine - Slave To The Algorithm
Under the Snow - Room 401
Velvit - Scarlett
Wang Wen - Dragon In The Pool
Wassermanns Fiebertraum - Jetzt Oder Nie
We Are Ghosts - Self Oscillation (We Are Ghosts, You Are Audience)
Wechsel Garland - The Summer Inside
White Lung - I Rot
Whitey - People
Will Dutta - China Gates
Zea & Xavier Charles - Insecurity Expert
Zombie Western - Wasteland

Έξι διασκευές για το τέλος

Hanni El Khatib - Human Fly [Cramps]
Hey Ocean! - Be My Baby [Phil Spector, Ronnetes]
Misja Fitzgerald Michel - Pink Moon [Nick Drake]
Rumer - Sara Smile [Daryll Hall & John Oates]
School of Seven Bells - Kiss Them For Me [Siouxsie]
Κασετίνα - Μανιφέστο [Μωρά στη Φωτιά]