Clinamina #8

Μάρτιος - Απρίλιος 2013

Οι επιλογές του διμήνου από τον Βασίλη Παυλίδη. Τον μανιακό της τάξης, της αρχειοθέτησης, της συλλογής, της οργάνωσης, της ταξινόμησης.

Φέτος, το καλοκαίρι ήρθε πιο γρήγορα, λίγο πριν από το Πάσχα. Παράξενο. Δηλαδή, ακόμη ένα παράξενο ανάμεσα στα παράξενα που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε πλήρη αταξία. Εγώ, ένας μανιακός της τάξης, της αρχειοθέτησης, της συλλογής, της οργάνωσης, της ταξινόμησης, είμαι έρμαιο ενός γιγαντιαίου κύματος εντροπίας. Δεν ξέρω που θα οδηγήσει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει σύντομα η κατάσταση να αλλάξει. Ειδάλλως θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα.

Τα άλμπουμ του διμήνου που μου άρεσαν περισσότεροPlaistow - CitadellePlaistow - Citadelle
Είναι ο Johann Bourquenez στο πιάνο, ο Vincent Ruiz στο κοντραμπάσο και ο Cyril Bondi στα τύμπανα. Εδρεύουν στη Γενεύη και το Citadelle είναι το όγδοο άλμπουμ/ ep τους, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, σε όποια μορφή θέλετε, μαζί με όλα τα προηγούμενα, στην ιστοσελίδα τους. Λιτό και σφιχτό τρίο, παίζουν κατά κύριο λόγο jazz post rock, αλλά κατά τόπους το γυρίζουν και σε post rock jazz. Κορυφαίο κομμάτι του διμήνου το Sous La Peau, με μνημειώδες θέμα στο πιάνο που εναλλάσσεται με το θυμωμένο βαρύ κοντραμπάσο. Πολύ όμορφο και το Chicago, αλλά και το πιο αφαιρετικό Orion. Σπεύσατε.

Yosai - December EP
Ο μπασίστας Noah Punkt (από τη Λειψία) συνεργάστηκε με τον Simon Schorndanner στο σαξόφωνο και στο μπάσο κλαρινέτο, την Steffi Narr στην κιθάρα και τον Clemens Litschko στα τύμπανα, και υπό το όνομα Yosai κυκλοφόρησαν ένα αριστούργημα αφαιρετικής αυτοσχεδιαστικής πειραματικής αβάντ-γκαρντ τζαζ που δυστυχώς διαρκεί μόνο είκοσι λεπτά. Οι πιο μαγικές στιγμές προέρχονται από το μπάσο κλαρινέτο που ονειροβατεί πάνω στο χαλαρό υπόβαθρο των υπόλοιπων οργάνων. Ανεπανάληπτο το δεύτερο κομμάτι με το τίτλο 12, ανεβαίνει σταδιακά στηριζόμενο στο πιατίνι για να καταλήξει σε ένα τελετουργικό μονόλογο του μπάσου κλαρινέτου υπό τη συνοδεία μιλιταριστικών τυμπάνων. Άλμπουμ που απαιτεί την αφοσίωσή μας.noah punkt - soloNoah Punkt - Solo
Στην μοναχική σόλο προσπάθειά του, ο Νώε Τελείας πειραματίζεται μαεστρικά και επώδυνα, με μοναδικό όργανο το μπάσο του και μερικά ηλεκτρονικά. Είναι αλήθεια ότι το σόλο μπάσο του m3c0p5 είναι μοναδικό και με έχει συντροφεύσει πολλές ώρες τον τελευταίο μήνα. Κάποιες άλλες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να αυνανίζεται πνευματικώς με τα κολλητικά/ αποχαυνωτικά/ πειραματικά a2t8w0 και g1z6d9, αλλά έως εκεί. Ο τύπος είναι ήδη στο μικροσκόπιο υπό στενή παρακολούθηση.

Nadia Sirota - Baroque
Η μοντέρνα κλασική μουσική ή μοντέρνα σύνθεση στα καλύτερα ημι-πειραματικά της, με το ημι- να κολλάει στο ότι η διάσημη στο περιθώριο βιολινίστα Nadia Sirota παίζει το όργανό της με τρόπο ιδιαίτερο. Κάπου διάβασα ότι ο τρόπος που κολλάει τις χορδές στο ξύλο με τα δάχτυλα δεν έχει το ταίρι του. Λόγια... Στο Baroque συνεργάζεται με εξαιρετικούς μουσικούς (James McVinnie, Valgeir Sigurdsson, Frank Aarnink, Daniel Bjarnason) στην ανάπτυξη έξι συνθέσεων που έγραψαν αποκλειστικά γι'αυτήν κάποιοι καλοί φίλοι της, που τυγχάνουν μοντέρνοι συνθέτες (Judd Greenstein, Shara Worden, Missy Mazzoli, Nico Muhly, Paul Corley, Daniel Bjarnason). Το Baroque δεν είναι πολύ εύκολο αλλά ούτε και πολύ δύσκολο. Οι πιο βατές στιγμές του είναι το Etude No. 3: Etude 3 και το From the Invisible to the Visible, που έχουν τις μικρότερες χρονικές διάρκειες και τις μελωδικότερες γραμμές. Απολαυστικό άλμπουμ, όχι για όλες τις ώρες.Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - Secret Rhythms 5Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - Secret Rhythms 5
Σχεδόν μια γενεά χωρίζει τον σαρανταοχτάχρονο Burnt Friedman με τον εβδομηντατετράχρονο Jaki Liebezeit, για να μην αναφερθώ στην βαρύτητα της προϊστορίας τους. Ωστόσο, οι συνεχείς συνεργασίες τους τα τελευταία χρόνια είναι πετυχημένες και ουσιώδεις. Η πέμπτη απόπειρα των Απόκρυφων Ρυθμών μου φαίνεται η πιο ενδιαφέρουσα, ένα πολυρυθμικό κροτάλισμα από τύμπανα, μεταλλικά κρουστά και συνθεσάιζερς, με την προσθήκη ελάχιστης κιθάρας και μπάσου. Στο νου μου στριμώχνονται οι λέξεις tribal, gamelan, kraut με την συνολική αίσθηση να είναι πειραματική και ηλεκτρονική. Το άλμπουμ ακούγεται με την ίδια ικανοποίηση στο σύνολό του, για το jukebox μου έχω διαλέξει το πρώτο, το πέμπτο και το έβδομο κομμάτι.

Toshiya Tsunoda - Ο Κόκκος της Άνοιξης
Το έπαιξα μια ολόκληρη μέρα στο γραφείο σε δυνατή ένταση και τσάκωσα τον Μπιλάκο απέναντι να ψάχνει να βρει το πουλί που είχε παγιδευτεί στον όροφο. Ο Κόκκος της Άνοιξης περιέχει δυόμιση ώρες υπαίθριων ηχογραφήσεων. Οι τίτλοι των κομματιών περιγράφουν αναλυτικά το τι ακούμε κάθε φορά. Για παράδειγμα, στο The sounds of ashes bursting in the fire built by fishermen ακούμε επί 23 λεπτά τους ήχους που κάνουν οι στάχτες που τσιτσιρίζουν γύρω από τη φωτιά που έχουν ανάψει οι ψαράδες δίπλα σε μια λίμνη (για την οποία γίνεται λόγος στην προηγούμενη σύνθεση με τίτλο Τhe sounds happening in a pond and its surroundings). Γενικά, στο άλμπουμ ακούγονται πολλά πουλάκια. Που και που ακούγονται και κάποιοι απροσδιόριστοι ήχοι που προέρχονται από τον συνθέτη. Η ακρόασή του είναι ευεργετική για την πνευματική υγεία και κρίνεται υποχρεωτική στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα και ο καθένας μας ξεχωριστά.Mika Vainio - OlentoMika Vainio - Olento
Ο Mika Vainio των θρυλικών Pan Sonic συνεχίζει στο μέτωπο της σύγχρονης πειραματικής techno μουσικής και αποτελεί ένα από τα ονόματα-εγγύηση. Στο νέο άλμπουμ του Olento μινιμαλίζεται εξωσυμβατικά όπως μόνο αυτός γνωρίζει καλύτερα. Ο ρυθμός είναι πανταχού παρών στην αφαιρετικότερη των εκδοχών του. Αγαπημένα μου τα Oleva, Mennyt, Stratostaatti, Throb-S και Tutkamaa, χωρίς να περιφρονώ τα υπόλοιπα.

Giuseppe Ielasi - Rhetorical Islands και (Or A Set Of Models)
Από τα τέσσερα φετινά άλμπουμ του Τζουσέπε που έχουν πέσει έως τώρα στην αντίληψή μου, ξεχωρίζω τα δύο υπό παρουσίαση. Αν μάλιστα θα έπρεπε να διαλέξω, θα προτιμούσα το Rhetorical Islands από το (Or A Set Of Models). Τα δύο άλμπουμ παρουσιάζουν μια χαρακτηριστική ομοιότητα: κινούνται στις παρυφές της μοντέρνας πειραματικής ηλεκτρονικής σύνθεσης, κάπου ανάμεσα στην κλασική και στην μη-μουσική. Πρόκειται για μια συνεχή πάλη με τα μηχανήματα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μοτίβων που αποκτούν υποτυπώδη ρυθμό μέσα από το θόρυβο και τις συχνότητες. Τα λόγια αρνούνται να περιγράψουν ακριβώς το τσικ τσικ γκρρρρρρ της πραγματικότητας, όπως ο Giuseppe Ielasi αρνείται να δώσει τίτλους στις συνθέσεις του. Παραμένω φανατικός του.Made to Break - ProvokeMade to Break - Provoke
Τρία κοράκια της καλύτερης free jazz των ημερών, ο Ken Vandermark στα πνευστά, ο Devin Hoff στο μπάσο και ο Tim Daisy στα τύμπανα, συναντούν τον πανέξυπνο ηλεκτρονικάριο εταιρειάρχη Christof Kurzmann και κάτω από το όνομα Made to Break "προβοκάρουν" το αχόρταγο κοινό με τρεις εικοσάλεπτες συνθέσεις οργιώδους αυτοσχεδιαστικής και πειραματικής τρέλας. Το Further, το οποίο είναι αφιερωμένο στον John Cage, αποτελεί αφρό των ημερών. Στην Clean Feed.

Akamatsu - Infi(ni)me
Πρόκειται για τον Γάλλο Remi Queron που με τη μικρή βοήθεια δύο ακόμη φίλων έφτιαξε ένα γλυκύτατο idm και σχεδόν glitch άλμπουμ, από αυτά που μπορείς να ακούς ολημερίς χωρίς να βαρεθείς καθόλου. Το Infi(ni)me κατά τόπους μου φέρνει στο νου τις καλύτερες στιγμές του Martin Gretschmann ως Console. Αγαπημένα μου κομμάτια είναι τα πιο αφαιρετικά και σχεδόν πειραματικά A L'Interieur και Fin du Monde, αλλά πάνω από όλα το Sous Le Buis που ανοίγει το άλμπουμ και αποτελεί όαση ηλεκτρονικής ζαχαροπλαστικής. Αδυναμίες.

Ακόμη μερικά καλά άλμπουμ άνευ σχολιασμού

Solyst - Lead
Ensemble Economique - The vastness is bearable only through love
F.S. Blumm and Nils Frahm - Music For Wobbling Music Versus Gravity
Soft Focus - Soft Focus

Κυκλοφορούν ανάμεσά μαςAttritionΠέρασα βιαστικά από τη μηχανή αρκετά από τα δισκάκια που ακολουθούν, μόνο και μόνο από περιέργεια. Το Depeche Mode και το OMD σχεδόν με απογοήτευσαν. Το Meat Puppets μου φάνηκε κάπως. Του Bowie δεν μου άρεσε στο σύνολο. Το Stooges το βρήκα αστείο, εκτός από 1-2 κομμάτια που μου θύμισαν τα παλιά. Ο Ian McCulloch μια από τα ίδια. Το Big Country αδιάφορο. Το Karl Bartos συμπαθητικό. Το Del Lords εκτός εποχής. Το Eric Clapton γεροντίστικο. Το Wire αχρείαστο. Το...

Attrition - The Unraveller Of Angels
Big Country - The Journey
Billy Bragg - Tooth & Nail
Bon Jovi - What About Now
Bonnie Tyler - Rocks And Honey
Boz Scaggs - Memphis
Cesaria Evora - Mae Carinhosa
Crime and the City Solution - American Twilight
Danse Society - Scarey Tales
David Bowie - The Next Day
Del Lords - Elvis Club
Depeche Mode - Delta Machine
Deep Purple - Now What
Edward Ka-Spel - Fire Island
Edwyn Collins - Understated
Eric Clapton - Old Sock
FM - Rockville
Gamma Ray - Master of Confusion EP
Godfathers - Jukebox Fury
Guided By Voices - English Little League
House Of Love - She Paints Words in Red
Hugh Laurie - Didn't It Rain
Ian McCulloch - Holy Ghosts
Iggy and The Stooges - Ready to Die
Jello Biafra - White People and the Damage Done
Karl Bartos - Off The Record
LL Cool J - Authentic
Mark Lanegan & Duke Garwood - Black Pudding
Meat Puppets - Rat Farm
Melvins - Everybody Loves Sausages
Mudhoney - Vanishing Point
New Kids On The Block - 10
Ocean Blue - Ultramarine
OMD - Electric
Os Mutantes - Fool Metal Jack
Pankow - And Shun the Cure They Most Desire
Petula Clark - Lost in You
Pretty Maids - Motherland
Queensryche - Frequency Unknown
Skid Row - United World Rebellion [Chapter One] [EP]
Sodom - Epitome Of Torture
Spin Doctors - If The River Was Whiskey
Steve Earle - The Low Highway
Stryper - Second Coming
Suede - Bloodsports
Suicidal Tendencies - 13
Thalia Zedek Band - Via
Todd Rundgren - State
Warlord - The Holy Empire
Willie Nelson - Let's Face the Music and Dance
Wire - Change Becomes Us
Wonder Stuff - Oh No It's... The Wonder Stuff
Wumpscut - Madman Szpital

Το soundtrack μου του Μαρτίου

AGF - Voice Count
Aidan Baker and Jakob Thiesen - To Express, Forget
Akiko Kiyama - As To My Whereabouts
Atom TM - Pop HD
Atom TM - Strom
Betacicadae - Seti
Black Pus - Marauder
Blackmail - Turn the Heater Off
Blackmail - Ol' Shitty Music
Blanche Blanche Blanche - Look At Me Now
Bleached - Looking for a Fight
Bleached - Outta My Mind
Bloc Party - Truth
Boat - Sharpshooters
Boat - Hating the Criminal
Brandt Brauer Frick - Skiffile It Up
Cayucas - Will The Thrill
Ches Smith & These Arches - Dead Battery
Ches Smith & These Arches - Limitations
Christian Muthspiel - Tears of Love
Claudia Mastrorilli - Il Presagio
CocoRosie - After The Afterlife
CocoRosie - End Of Time
Colleen Green - Only One Colleen Green - Close to You
Darwin Raymond - The Sky at Night
Darwin Raymond - Couldn't Be Farther
Darwin Raymond - Koa
Dead Ghosts - I Want You Back
Devendra Banhart - Fur Hildegard von Bingen
Dick Diver - Alice
DWNSTRS - frontal lobe comes back
Dylan Nyoukis - The dog lady dreams with pebbles underfoot (for Mike Collino)
Elder Space Bankers - Expanded life mortgage
Emmalee Crane - You Coil Like Flowers
Emmalee Crane - Manitoba
Endless Melancholy - We Have Met Before
Endless Melancholy - A Place Called Home
Entertainment for the Braindead - Berlin
F.S. Blumm and Nils Frahm - Perff
F.S. Blumm and Nils Frahm - Old Friends Inst.
F.S. Blumm and Nils Frahm - Silently Sharing
F.S. Blumm and Nils Frahm - I Karussell
Floating Gardens - Paean to the Architect
Former Belle - Better Off
Function - Against The Wall
Gemma Ray - Say You Love Me
Generationals - Spinoza
Giovanni Guidi Trio - The Forbidden Zone
Giuseppe Ielasi - 01
Giuseppe Ielasi - 11
Graveyard Tapes - Memorials
Haiku Salut - Haiku Interlude #1
Haiku Salut - Glockelbar
Hookworms - Away-Towards
Iiro Rantala and Leszek Mozdzer - Suffering
Il Sogno del Marinaio - Messed-Up Machine
Iron And Wine - My Side of the Road
Jim O'Rourke, Keiji Haino, Oren Ambarchi - Who Would Have Thought This...
Juan Wauters - Sanity
Kekal - The Other Side of Division
Kekal - For The Sake of Just in Case
Kid Canaveral - Breaking Up Is the New Getting Married
Kid Canaveral - What We Don't Talk About
Kid Canaveral - Without a Backing Track
Koch-Schutz-Studer - Ohne Worte
Last Bison - Dark Am I
Little Green Cars - Harper Lee
Little Green Cars - My Love Took Me Down to the River to Silence Me
Lonesome Wyatt and the Holy Spooks - The Golden Rule
Lonesome Wyatt and the Holy Spooks - Skin and Bones
Lowercase Noises - I Need Thee
Machinefabriek - Worm II
Main - I
MAKiNA GiRGiR - Sang Tiede
Marble Sounds - Ship In The Sand
Maston - Strange Rituals
Mika Vainio - Oleva
Mika Vainio - Mennyt
Mika Vainio - Stratostaatti
Mika Vainio - Throb-S
Mika Vainio - Tutkamaa
Mikrokolektyw - Sonar Toy Moon Wheel - Arecaceae
Nadia Sirota - From the Invisible to the Visible
Nadia Sirota - Etude No. 3- Etude 3
Nicolas Masson, Roberto Pianca, Emanuele Maniscalco - Miserere
Okamotonoriaki - Commuting
Planningtorock - Agender Pobedia - Winter Dawn
Portugal. The Man - Evil Friends
Powell - Rider
Robot Ate Me - A Part of Eachother
Rosie June - Broadway
Rosie June - Feel Better
Saturday Looks Good to Me - Invisible Friend
Songs - Good Times
Spray Paint - Canadian Trash
Spray Paint - Yawn Factory
Spray Paint - Jimi's Apartment
Still Corners - The Trip
Thee Oh Sees - Maze Francier
Thomas Newman - Houston Free Meds
Thomas Newman - Relativity
Tomostugu Nakamura - Little Colors
Ulfur - Black Shore
Urpf Lanze - The Lost Wooden Planet Script
Vaccines - Bad Mood
Veils - Through the Deep, Dark Wood
Violet Poison - Beyond The Door
Virgins - Wheel of Fortune
Wavves - Cop.m4a Woodkid - I Love You
Yoshito Murakami - Sayonara...Mataitsuka
Yuco - I Bought Broken Modern Classical Records

Το soundtrack μου του Απριλίου

!!! - Even When The Water's Cold
2 Mounts - Oneirophrenia
[PHYSICS] - Emerald_Forest
Aidan Baker - Paperhouses
Aidan Baker - The Road Followed
Akamatsu - Sous Le Buis
Akamatsu - A L'Interieur
Akamatsu - Fin du Monde
Appleseed Cast - Cathedral Rings
Aufgang - Balkanik
Basic House - I Don't Remember Acid
Beat Mark - What I Want the Most
Beliefs - Lily
Bicycles - Baby Boy
Blind Shake - Garbage On Glue
Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - 240-11
Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - 105-09
Burnt Friedman & Jaki Liebezeit - 120-12
Caleb Deupree - Contrapunctus I
Coin - Stilled
Coin - Mode of Empire
Dutch Barn - Lighter Later
Dutch Barn - Everglades Part 1
Features - This Disorder
French Films - Where we come from
French Films - White orchid
Giant Claw - Piano Etude
Giuseppe Ielasi - 04
Giuseppe Ielasi - 07
Giuseppe Ielasi - 10
Hectors - Your favorite year
Homework - Cairo
Husky Rescue - Restless Feet
Husky Rescue - Mountains Only Know
Jacob - The Ominous (Part. I)
Jacob - The Ladder, The Angel, The Whore (The Ladder)
Jan Jelinek & Masayoshi Fujita - Toton
Jean-Paul Prat - Avant Que Lache le Fil d'Argent
Jean-Paul Prat - Et l'Amandier Est en Fleurs
Kinski - Throw It Up
Kinski - A Little Ticker Tape Never Hurt Anybody
Kinski - Counterpointer
Knife - Full of Fire
La Femme - Si un jour
Leisure Society - Another Sunday Psalm
Locust - Strobes
Locust - Oh_Yeah
Loscil - Endless Falls (Reprise)
Lotide - Turn the Eyes
Millennium - Q & A
Noah Punkt - m3c0p5
Noah Punkt - g1z6d9
Oake - Erajh Nur Dwfa
Pan American - Virginia Waveform
Phildel - Storm Song
Phildel - Mistakes
Plaistow - Chicago
Plaistow - Sous La Peau
Saroos - Morning Way
Satoko Fujii - Rolling Around
Silencio - Again Again (Drums Version)
Soft Focus - Rveil
Soft Focus - Emergence_Delirium
Soft Focus - Brief_Arousal
Solyst - Kristall
Solyst - Schnee
Super Wild Horses - Heavy Step
Super Wild Horses - You Have Two Feet (So Run)
Tiago Sousa - Samsara 1
Tiago Sousa - Samsara 3
We Are Loud Whispers - This Time
When Nalda Became Punk - Songs of Love
Yeah Yeah Yeahs - Sacrilege
Yelena Eckemoff - March Rain
Yosai - 12
Yosai - 15

Επτά ενδαφέρουσες διασκευές (αλφαβητικά)

A Place to Bury Strangers - 54 40 [Dead Moon]
Murder By Death - What a Wonderful World [Bob Thiele & George David Weiss, first version Louis Armstrong]
Rose Melberg - Tally Ho [Clean]
Simone Dinnerstein & Tift Merritt - Wayfaring Stranger [Traditional]
Syket - Halt! [Sky Saxon] Tim Christensen - Monkberry Moon Delight (Live)[Paul McCartney]
Youn Sun Nah - Ghost Riders in the Sky [Stan Jones, first version Burl Ives]

Καλό Πάσχα.