[demos] : My Wet Calvin - Tens

[demo]
MY WET CALVIN
"My Greatest Hits"

1. Bess McNeal
2. Jaywalk
3. Summer Crap
4. Land Of The Fat
5. Rustle

Όσοι ασχολούνται έστω και στοιχειωδώς με την ανεξάρτητη αθηναϊκή σκηνή, τότε στο νέο σχήμα των My Wet Calvin θα συναντήσουν δύο γνώριμες φιγούρες: ο μεν Λεωνίδας έρχεται από τους Relevant Box και o δε Άρης από τους Inert (πρώην Inert Goo), δύο από τα πιο ενεργά ελληνικά συγκροτήματα της τρέχουσας δεκαετίας που εκπροσωπούν άξια τον κιθαριστικό ήχο. Η συνεργασία τους έδωσε κάτι που δε θυμίζει και τόσο κανένα από τα προαναφερθέντα σχήματα, για αυτό και τα κομμάτια που προέκυψαν βαφτίστηκαν με το όνομα My Wet Calvin, ένα νέο project που δεν είναι ούτε ακριβώς ηλεκτρονικό, ούτε και αμιγώς κιθαριστικό, αλλά μάλλον κάτι ενδιάμεσο, ακολουθώντας τα βήματα που χάραξαν οι The Notwist και οι The Postal Service.

Όπως μάς πληροφορεί το ένθετο χαρτονάκι του demo, τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, και αν φαντάζεστε τους δύο εμπνευστές τους να δουλεύουν σκληρά καθ'όλη τη διάρκεια του Αυγούστου ενώ οι τηλεοράσεις των δίπλα διαμερισμάτων ασχολούνταν με την υπόθεση Κεντέρη - Θάνου, τότε απατάσθε οικτρά: σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος, οι δύο μουσικοί απολάμβαναν τις διακοπές τους κάπου στη βόρεια Πελοπόννησο, και κάθε προσπάθεια πρόβας τελείωνε με τσακωμό για το ποιος θα φάει το τελευταίο παγωτό ξυλάκι που είχε μείνει στην κατάψυξη. Και όπως όλα τα καλοκαίρια, και το 2004 ήταν βαρύ και νωθρό, διαφορετικό από τα υπόλοιπα στο ότι όλοι τριγύρω μας έκαναν τη συλλογή τους από μπλουζάκια - σημαίες, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν αφεθεί στη συνήθη τεμπέλικη καλοκαιρινή διάθεση.

Αυτή ακριβώς η νωχελικότητα είναι που παγιδεύεται στα πέντε κομμάτια του demo των My Wet Calvin, σε ένα σύνολο κομματιών με εύγευστους, καλοδουλεμένους ρυθμούς, έμφυτη μελωδικότητα και άριστα φωνητικά στο πάντα ευπρόσδεκτο ύφος των αθάνατων shoegazers. Eιδικά οι δύο πρώτες στιγμές του "My Greatest Hits" αποτελούν αισθητικές και συνθετικές κορυφές που σε πιάνουν με την πρώτη, και με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία: το "Bess McNeal" οδηγείται από ένα χαλαρό σπασμωδικό beat που σβήνει και επανέρχεται για να δώσει τη θέση του σε ένα εξαιρετικό ρεφραίν και να καταλήξει σε ένα άκρως κολλητικό coda (που θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο!). Πιο στρωτό και με στοχαστικές διαθέσεις, το "Jaywalk" εντυπωσιάζει με τον αισθησιασμό του, χάρη στις "breathless" φωνές που αιωρούνται πάνω από τη ρυθμική του ραχοκοκαλιά.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με το πρώτο βήμα ενός άκρως ενδιαφέροντος project το οποίο δεν είναι μάλιστα χωρίς τις εκπλήξεις του: το "My Summer Crap" τελειώνει με το βασικό riff του "Love Will Tear Us Apart" παιγμένο σε αρμόνιο (;) ενώ στο background ακούγονται διαφημίσεις από την τηλεόραση, και όσο κι αν πρόκειται φανερά για "inside joke", είναι μια στιγμή που σε αγγίζει χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις. Για το τέλος, οι My Wet Calvin έχουν φυλάξει το καλύτερο ή το χειρότερο, ανάλογα με το πώς θα το δει κανείς: μια σχεδόν αποχαυνωμένη διασκευή στο "It Must Have Been Love" που την πρώτη φορά έχει πλάκα, αλλά τις επόμενες σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι, σε τελική ανάλυση, πρόκειται για ωραίο τραγούδι.

www.geocities.com/mywetcalvin
_ _ _

[demo]
TENS
"Halfway To Blandness"

1. New Space
2. Refuse
3. Tranquility
4. Ideal Smash
5. Halfway To Blandness
6. My Baby Laughing
7. Vamp
8. Civil War

Το συγκρότημα των ΤΕΝS υπάρχει κάτω από αυτό το όνομα εδώ και μερικούς μήνες, όμως ως σχήμα δεν είναι καθόλου καινούριοι: πρόκειται για ένα group που μετράει κάμποσα δραστήρια χρόνια στο ενεργητικό του, και που μερικοί ίσως θυμούνται ως Ultimate Reasons. Και για όσους δε θυμούνται, για αυτούς ακριβώς έγινε και η αλλαγή του ονόματος! Με το ορθό σκεπτικό ότι δύσκολα κάποιος μπορεί να θυμηθεί τη λέξη "ultimate" (πόσο μάλλον να την προφέρει), το κουαρτέτο μετονομάστηκε σε TENS και ηχογράφησε 8 νέα κομμάτια σε ένα demo ηχογραφημένο live στο studio, το οποίο ακολουθεί τη λογική των Ultimate Reasons η οποία συνοψίζεται σε 5 λέξεις με "κάθε νέο demo και καλύτερα!".

To προηγούμενο demo του συγκροτήματος (ως Ultimate Reasons) περιείχε δύο κομμάτια δυναμίτες, με το οποίο μάς σύστηναν και το νέο τους τραγουδιστή, έναν ικανότατο ερμηνευτή που από τη φωνή του και μόνο μπορούσε κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για μια αυθεντική r'n'r μορφή. Με μια χροιά που αμφιταλαντεύεται μεταξύ ωριμότητας και εφηβικής ορμής, και ένα ύφος που περιέχει εξίσου στοιχεία παλιμπαιδισμού όσο και κατασταλαγμένων επιρροών, οι TΕΝS έχουν στο πρόσωπο του τραγουδιστή τους έναν άσο στο μανίκι τους. Αυτό δε θα έλεγε βέβαια από μόνο του και πολλά αν δεν υπήρχαν και οι αντίστοιχα καλές συνθέσεις να τον υποστηρίξουν, κι εδώ είναι που οι TENS θριαμβεύουν: η συνθετική τους άποψη συνίσταται σε γερές δόσεις κιθαριστικής indie με έντονες new wave αναφορές που γυρίζουν πίσω το χρόνο εκεί που οι The Last Drive είχαν κυκλοφορήσει το πρώτο τους album ή οι The Wedding Present ηχογραφούσαν τα πρώτα τους EPs.

Όπως είναι φανερό, δεν είναι ότι κάνουν κάτι πρωτότυπο, αλλά μάλλον ότι διαθέτουν την ικανότητα να τιμήσουν τους ήρωές τους με πάθος και μπόλικη έμπνευση, δίχως απλώς να αναμασούν τον συγκεκριμένο ήχο, αλλά προσδίδοντάς του την αίγλη που του ταιριάζει, και κυρίως, προκαλώντας και τα αντίστοιχα συναισθήματα στον ακροατή τους: τις ίδιες εκείνες γροθιές στο στομάχι που μάς έδωσαν κάποτε οι Husker Du ή oι Pere Ubu, και το γνήσιο r'n'r άρωμα που βγάζει ένα σαρανταπεντάρι, μια ακόμα μπύρα μετά από ένα φρενήρες live, το πρώτο εξώφυλλο των Ramones, το τζιν μπουφάν που έχει γίνει δεύτερο δέρμα ή τα αυλάκια του "Surfer Rosa" που έχουν λιώσει από τις πολλές ακροάσεις. Aφεθείτε λίγο, και έχετε ξεχάσει πως είναι 2005.

Και η αλήθεια είναι πως οι TENS είναι σε λάθος εποχή (και σε λάθος πόλη): μακριά από κάποια επικρατούσα τάση και χωρίς την παραμικρή διάθεση να "εκσυγχρονίσουν" την αισθητική τους, μοιάζουν να απευθύνονται κατά κανόνα σε νοσταλγούς και σε κολλημένους με την κιθαριστική ψυχεδελο-pop σκηνή και τα indies των eighties και του πρώτου μισού των nineties. Aυτό σημαίνει ότι αξίζει απόλυτα τον κόπο να τούς ανακαλύψετε, έστω και μόνο για να θαυμάσετε τη γόνιμη προσήλωσή τους σε αξίες που μένουν πέρα για πέρα κλασικές και τον έκδηλο ενθουσιασμό τους ο οποίος πηγάζει από τη μουσική τους και μόνο από αυτή, και σε καμιά περίπτωση από το ενδεχόμενο ότι με λίγη τύχη θα μπορούσαν να γίνουν το νέο pin-up της καινούριας γενιάς.

Διεύθυνση επικοινωνίας: tens@mail.gr