Dope on plastic 10 - Fight for your right to lounge!

Με μέση τιμή το πάλαι πότε τιμημένο δεκαχίλιαρο, οι lounge συλλογές συνεχίζουν να είναι στη μόδα (παρότι πλέον στα lifestyle περιοδικά, οι lounge καταστάσεις έχουν περάσει στη στήλη των OUT), και προσεχτικά τοποθετημένες σε εμφανές σημείο του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας αρκούν για να τραβήξουν το βλέμμα μου και να αποσπάσετε τα θετικά μου σχόλια για τις μουσικές σας επιλογές ...επί τροχών!


BrazilectroΣτην χειμωνιάτικη της εκδοχή και στο τρίτο της τεύχος η διαδεδομένη πλέον σειρά της Audiopharm πιστοποιεί με άνεση την κλάση της. Σας ενδιαφέρει προφανώς άμεσα το ότι στο Brazilectro Session 3- The Fall Winter Edition (9) θα βρείτε την latin διασκευή των Mo Horizons στο "Hit The Road Jack", που ακούτε όπου και αν πάτε εσχάτως. Αμέσως μετά θα σχολιάσετε θετικά τις μελαγχολικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, την πολυτέλεια της συσκευασίας (που όμως δεν εφαρμόζει στις σιντοθήκες! Χα!) κ.λ.π. κ.λ.π. Μετά από πολλαπλές ακροάσεις κατέληξα στο ότι ευτυχώς -τελικά- η όποια βραζιλολατινική αισθητική παραμένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και αυτό που κυριαρχεί είναι τα σωστά μπάσα, οι απαραίτητες ρετρό λούπες και τα μοντέρνα τεχνάσματα που μας ωθούν στο να προτιμάμε αυτές τις ανούσιες μουσικές, από κάτι που ενδεχομένως θα τάραζε την ψυχή μας. Καταπληκτική εισαγωγή σε όλα αυτά το "Sound Of The Samba" του Victor Davies, ενώ σε όλη τη διάρκεια οι ταχύτητες των beats ανεβοκατεβαίνουν με την πλάστιγγα να γέρνει μάλλον υπέρ των χαμηλών στροφών. Σχεδόν άψογη συλλογή που προσφέρει ότι υπόσχεται (και ξεφεύγει και από τα ονόματα-σούπα, που συναντάμε άλλού). Ιδανικό αντιστάθμισμα στα δύο πρώτα νούμερα της σειράς, σε αρκετά tracks των οποίων αφελώς στρογγυλοκάθοταν η εμμονή που θέλει τους latin ήχους να παραπέμπουν απαραίτητα σε 'τρα-λα-λα' καρνιβαλικές καταστάσεις.


Nova soulΣτα δύο CDs του Nova Soul- Soul Flavoured Club Tunes (6) τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένα. Τα μπίτια είναι κατά τι χοντρότερα και -ως εκ του τίτλου συνάγεται- φανκομαυρίζει η κατάσταση. Όχι όσο θα έπρεπε όμως, για αυτό μη φαντάζεστε τίποτε καρά-ιδρωμένες ρυθμοστάσεις. Οι συνήθως κατατονικοί Moodorama ας πούμε, αν και το προσπαθούν ελάχιστα καταφέρνουν να ακουστούν ανεβασμένοι στο "Just Smile". Urban Soul Collective, Allan G και New Sector Movement σημειώνουν τις ουσιαστικότερες παρουσίες του διομισάωρου. Στη διάρκεια του το Nova Soul σου αφήνει την αίσθηση μιας αγχωμένης προσπάθειας των σύγχρονων clubber να συγχρονιστούν με τις μαύρες ανάσες του παρελθόντος. Και όπως κάθε προσπάθεια... θα σας κουράσει σε ορισμένες στιγμές. Μια κούραση που -όπως θυμόμαστε- δευτερόλεπτο δεν έκανε την εμφάνιση της στο electro-funk ντελίριο της συλλογής Afrotronic (κορωνίδα του είδους). Φλύαρη houseoμαυρίλα που σε ορισμένες στιγμές τραβάει τα βλέμματα πάνω της, όχι πάντα όμως!


Hotel Costes 4Το πρόβλημα με τις συλλογές τύπου Hotel Costes (quatre) (7) είναι η έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνετε προτού τις αποκτήσετε, μιας και έχουν διαπιστωθεί από τον υπογράφοντα διαφορές στην τιμή που φθάνουν έως και το διπλάσιο αυτής! Μόλις όμως βρείτε το right place to buy, θα αποκτήσετε το πιο στυλάτο από τα πολλά ρετουσαρισμένα tango που περιέχονται στο πρόσφατο μίνι-θαύμα των Gotan Project, ένα από τα καλύτερα αυθεντικά lounge κομμάτια της περασμένης χρονιάς, το "London In The Rain" των Variety Lab και όλα αυτά δια χειρός του Γάλλου δημιουργού Stephane Pompougnac, που αναλαμβάνει την επιλογή και το μιξάρισμα της συλλογής. Όλως περιέργως πάντως ενώ στο σύνολο των επιλογών του στοχεύει πολύ καλά, από τις δικές του παραγωγές προτιμάει να μας συστηθεί με το μάλλον άχρωμο "Closer To Julie". Highligh το "Cafe De Flore" των Dr Rockit, σε καταστάσεις που οδηγούν άμεσα στις μουσικές που θα-έπρεπε-να-ακούμε στα beach bar και αυτό το καλοκαίρι. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο... Αρκετά κλαμπάτο για να την αράξετε πλάι του.


The very best of bossa bravaΑς ολοκληρώσουμε την πραγματικά συναρπαστική αυτή καταχώρηση με ένα compilation, που έχει την ιδιομορφία να κομπιλάρει ότι τα προηγηθέντα αυτού compilation κομπίλαραν από μη compilation άλμπουμ και όχι μόνο κ.ο.κ. Σε διπλό cd και πάλι (μην αγοράζετε τέτοιου είδους πράγματα κατά μόνας, value for money απαιτείται) στοιβάζονται οι καλύτερες (κατά τους δημιουργούς της) στιγμές από τη γνωστή (;) σειρά Bossa Brava. To Best Of Bossa Brava (8) πάντως προσφέρει και ορισμένα νέα κομμάτια, για τυχόν απίθανους που έτυχε να μαζέψουν όλα τα περασμένα νούμερα της σειράς και χρειάζονται ένα επιπλέον κίνητρο από αυτό της περιληπτικής ανακεφαλαίωσης. Μουσικά εμμένει σε cool jazz καταστάσεις, συνήθεις latin αναφορές, πανάλαφρες σάμπες, απορυθμισμένες μπόσσανόβες και επιτέλους κατάφερα να αποκτήσω κι εγώ το καλύτερο ίσως τραγούδι του εν λόγω ήχου ("Foto Viva" των Μο' Horizons φυσικά!) στο παυσίπονο- remix του Nicola Conte. Πέρα από τους Moodorama (μην αγοράσετε δίσκο τους, θα τους βρείτε παντού!), που αποφασίζουν να ανεβάσουν επιτέλους λίγο τη διάθεση προσπερνώντας -προς στιγμήν- τη mood-ίλα, από τους υπόλοιπους μικρούς ξεχωρίζουν και πάλι οι λίγο μεγαλύτεροι (United Future Organisation, Jazz Steppers). Αρκετά σοφιστικέ συλλογή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο latin jazz ήχος τον φετινό Αύγουστο μέχρι και στα παρηκμασμένα ψαροταβερνάκια της Νέας Μηχανιώνας αναμένεται να ακουστεί.